Cześć,
szukam swojej pierwszej MX-5. Oglądałem do tej pory 2 sztuki NC i obie miały mokrą podłogę bagażnika (pod obiciem), sama blacha w obu przypadkach była bez zarzutu.
Mocno mnie to zniechęciło, ale być może to jakaś częsta i niegroźna przypadłość. Znalazłem jakieś info że to częsty przypadek w NC i zdarzają się przecieki przy lampach tylnych i lampie 3. stopu.
Jakie są wasze doświadczenia? Nie ma się czym martwić czy to może być coś poważnego?
Mokra podłoga w bagażniku MX-5 NC
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Jeśli nie widać korozji to sprawa nie jest poważna, co najwyżej upierdliwa bo potencjalnych źródeł przecieku jest sporo. No ale przecież zajmowanie się mx5 to także przyjemność 
przy użyciu Tapatalka

przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
@saper13 jak tylko kupisz to zainteresuj się właśnie tymi wyciekami. Jeśli umiesz to zrób sam, jeśli nie wiesz jak to podjedź do kogoś ogarniętego w rejonie.
Z takich standardowych rzeczy to: uszczelnienia podszybia, przeczyszczenie wężyków, uszczelnienie lamp z tyłu.
Idzie lato, będą burze, nie chcesz wejść do samochodu gdzie wody będzie po kostki. Wiem z doświadczenia.... ;-)
Z takich standardowych rzeczy to: uszczelnienia podszybia, przeczyszczenie wężyków, uszczelnienie lamp z tyłu.
Idzie lato, będą burze, nie chcesz wejść do samochodu gdzie wody będzie po kostki. Wiem z doświadczenia.... ;-)
saper13 pisze: ↑14 maja 2022, 13:34Cześć,
szukam swojej pierwszej MX-5. Oglądałem do tej pory 2 sztuki NC i obie miały mokrą podłogę bagażnika (pod obiciem), sama blacha w obu przypadkach była bez zarzutu.
Mocno mnie to zniechęciło, ale być może to jakaś częsta i niegroźna przypadłość. Znalazłem jakieś info że to częsty przypadek w NC i zdarzają się przecieki przy lampach tylnych i lampie 3. stopu.
Jakie są wasze doświadczenia? Nie ma się czym martwić czy to może być coś poważnego?
U mnie był podobny problem w NA i wymiana uszczelek tylnich lamp pomogła.
NA 1.6 90KM 96r w garażu
NC 2.0 07r nowy zakup
NC 2.0 07r nowy zakup
Z moich doświadczeń z NC dodałbym jeszcze uszczelnienie trzeciego stopu.lano pisze: ↑16 maja 2022, 10:47@saper13 jak tylko kupisz to zainteresuj się właśnie tymi wyciekami. Jeśli umiesz to zrób sam, jeśli nie wiesz jak to podjedź do kogoś ogarniętego w rejonie.
Idzie lato, będą burze, nie chcesz wejść do samochodu gdzie wody będzie po kostki. Wiem z doświadczenia....![]()

W NC bardzo często leje się z tej trzeciej lampki stopu 

- TomekD
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Blue Lagoon ;-)
2 pytania:
- Jak uszczelnić otwór pod anteną? Jest tam jakaś uszczelka? Jeśli tak to jaki to nr części?
- Uszczelka pod 3 lampą stopu - jaki to nr części?
pzdr.
T
- Jak uszczelnić otwór pod anteną? Jest tam jakaś uszczelka? Jeśli tak to jaki to nr części?
- Uszczelka pod 3 lampą stopu - jaki to nr części?
pzdr.
T
NC 2006r. 2,5 (by Five) + inne "bzdety"
https://partsouq.com/en/catalog/genuine
Mi cieklo np spod wywietrznikow bagaznika, tam sa uszczelki takie wokol tych plastikow pod lampami. Warto sprawdzic.
Ta sama historia z jakoscia uszczelek wokol lamp.