Dzięki- bardzo pomocne

pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
jaki olej wlałes i ile?ISO9001 pisze: ↑16 mar 2019, 21:01Hej, po wymianie oleju w skrzyni zanim rozgrzeje się po odpaleniu to troszkę ciężko wbić drugi bieg. Jak nie odczekam chwili z wbiciem go (czyli przejdę szybko z 1 na 2) to potrafi "chrupnąć", co nie jest przyjemnym uczuciem i dźwiękiem. Co można z tym zrobić? Wymienić olej na inny czy może wyszła jakaś wada skrzyni po wymianie?
Nie powiedzieli Ci co zalali ? Niewykluczone że masz wlany niewłaściwy olej. To by było najprostsze wytłumaczenie.ISO9001 pisze: ↑17 mar 2019, 9:56Niestety tego nie wiem, bo sam tego nie robiłem tylko było to robione w warsztacie już jakiś czas temu :/ Ogólnie jak już się zagrzeje po jakichś 10 minutach to biegi zmienia się lepiej niż przed wymianą, wchodzą z mniejszym oporem i bardziej wyraźnie, tyle z pozytywów.
Zawsze po rozgrzaniu będzie lepiej. A gumy lewarka wymienione?ISO9001 pisze: ↑17 mar 2019, 9:56Niestety tego nie wiem, bo sam tego nie robiłem tylko było to robione w warsztacie już jakiś czas temu :/ Ogólnie jak już się zagrzeje po jakichś 10 minutach to biegi zmienia się lepiej niż przed wymianą, wchodzą z mniejszym oporem i bardziej wyraźnie, tyle z pozytywów.
Napisze o moich odchuciach: przed wymianą gum prawie niemożliwym było zapięcie wstecznego, a wejście z każdego z biegów na dwójkę wymagało nie lada siły (po prostu się ta guma gdzieś tam zawijała gdzie nie trzeba). Z tym że, gumy które zostały wyjęte nie były podarte tylko mocno sparciałe. Nowe pomogły na problemy j.w.
No właśnie jak tak można.... No jak?Hookie pisze: ↑17 mar 2019, 18:48Objawy o których piszesz to może być olej o kijowych parametrach. Coś takiego występuje w jednym z moich aut zimą, zanim się rozgrzeje. Przy tych temperaturach jednak nie powinieneś mieć już raczej o kłopotu. Na wymianę płynów jeździj ze swoimi płynami. Podobnie z innymi częściami z resztą. Jak można nie wiedzieć, co się ma w aucie, co? :>
1) Na pewno trochę drżeć będzie, ale sprawdź sobie w jakim stanie masz gumy lewarka (musisz ściągnąć tunel środkowy)MiniMol pisze: ↑18 mar 2019, 21:11Panowie,
Niedawno kupiłem MX-5 NB 1.6 i mam co do niej kilka pytań:
1)Na niskich obrotach drży gałka zmiany biegów, martwić się?
2)Dodając gazu na niskich obrotach autko krztusi się trochę i potem już jedzie. Natura silnika czy jest coś do wymiany?
3)Nie odpala od razu, musi chwilę pokręcić. Martwić się czy one tak lubią?
4)Przy skręcaniu kierownicy w miejscu delikatnie podskakują obroty. Normalny sposób zasilenia wspomagania?
Z góry dzieki za odpowiedź, sorki, jeżeli już były poruszane te tematy , nie doszukałem się![]()
2) Ostatnio zapytałem się o podobny objaw w 1.8 i polecono mi m.in. wyczyścić przepustnicę. Zabieram się za to w weekend, mogę dać znać czy coś pomogłoMiniMol pisze: ↑18 mar 2019, 21:11Panowie,
Niedawno kupiłem MX-5 NB 1.6 i mam co do niej kilka pytań:
1)Na niskich obrotach drży gałka zmiany biegów, martwić się?
2)Dodając gazu na niskich obrotach autko krztusi się trochę i potem już jedzie. Natura silnika czy jest coś do wymiany?
3)Nie odpala od razu, musi chwilę pokręcić. Martwić się czy one tak lubią?
4)Przy skręcaniu kierownicy w miejscu delikatnie podskakują obroty. Normalny sposób zasilenia wspomagania?
Z góry dzieki za odpowiedź, sorki, jeżeli już były poruszane te tematy , nie doszukałem się![]()
To oryginalny windshot, powinieneś mieć go zamontowanego za fotelami tak jak na zdjęciuMiniMol pisze: ↑19 mar 2019, 20:45Serdeczne dzięki za odpowiedź Panowie
Mam jeszcze pytanko o rezerwę. Na ile +/- km ona się zaczyna świecić? U mnie zaświeciła się dopiero gdy wskazówka trafiła na dolną kreskę co jest...niepokojące haha.
Od sprzedającego, który nie wiedział do czego to służy, dostałem coś takiego w zestawie z samochodem
Czy ktoś mnie, bardzo proszę, oświeci i powie do czego to służy?![]()
Ciesz się że masz kontrolkę, wielu z nas nie ma tego luksusu i musi uważac żeby nie schodzić za nisko z paliwemMiniMol pisze: ↑19 mar 2019, 20:45Serdeczne dzięki za odpowiedź Panowie
Mam jeszcze pytanko o rezerwę. Na ile +/- km ona się zaczyna świecić? U mnie zaświeciła się dopiero gdy wskazówka trafiła na dolną kreskę co jest...niepokojące haha.
Od sprzedającego, który nie wiedział do czego to służy, dostałem coś takiego w zestawie z samochodem
Czy ktoś mnie, bardzo proszę, oświeci i powie do czego to służy?![]()
Prawdopodobnie padł tranzystor wentylatoracardesign1 pisze: ↑18 mar 2019, 18:38Szukam, szukam i nie mogę niczego na temat znaleźć. Panowie! W mojej NCFL padł nadmuch w kabinie. Obie skrzynki z bezpiecznikami sprawdzone i wszystko ok. Napięcie do wtyczki dmuchawy/wentylatora dochodzi, dmuchawa podłączona na krótko do prostownika kręci a w aucie nie chce. Co jest grane? Nie włącza się na żadnym z biegów. Dodam że kontrolka klimy po ustawieniu na AUTO zapala się ale nic więcej się nie dzieje. Możliwe że padło coś w centralce na konsoli środkowej?
Namierzyłem to ustrojstwo i chyba czeka mnie częściowy demontaż nagrzewnicy aby dostać się tam kluczem. Dam znać czy to dobry trop, a tymczasemAndrzejG pisze: ↑20 mar 2019, 20:22Prawdopodobnie padł tranzystor wentylatoracardesign1 pisze: ↑18 mar 2019, 18:38Szukam, szukam i nie mogę niczego na temat znaleźć. Panowie! W mojej NCFL padł nadmuch w kabinie. Obie skrzynki z bezpiecznikami sprawdzone i wszystko ok. Napięcie do wtyczki dmuchawy/wentylatora dochodzi, dmuchawa podłączona na krótko do prostownika kręci a w aucie nie chce. Co jest grane? Nie włącza się na żadnym z biegów. Dodam że kontrolka klimy po ustawieniu na AUTO zapala się ale nic więcej się nie dzieje. Możliwe że padło coś w centralce na konsoli środkowej?
tu: http://www.mellens.net/mazda/Mazda-Miat ... hvac_3.pdf
strona 1 oznaczone cyferką 5 "Power MOS FET" i strony 8,9
Znajdziesz go od strony płyty grodzowej, przykręcony dwiema śrubkami chyba ósemkami ponad wentylatorem,
potrzebne będą ręce z dodatkowym stawem.