F1

Dla wszystkich fanów

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

LubMich

25 mar 2011, 19:49

Ja i tak już przyzwyczaiłem się do laptopa przy wyścigu i live timingi via www zawsze odpalałem..

a propos testów czas pomiędzy pierwszymi a renault - blisko 2s straty i to na obu testach, nie wyglądają dobrze... oby się okazało, że testowali z dużą ilością paliwa..
artur
Model: Inny

26 mar 2011, 10:31

Pietrow bardzo dobrze, Heidfeld koszmarnie - i w sumie nadal trudno ocenić potencjał samochodu
Były NA, NB, NC, z ND się wstrzymam, bo na razie mnie nie zachwyciła ;) Obecnie jest Legacy H6
jakkomo

26 mar 2011, 11:48

zaciek pisze:Z tego co pamietam to chyba w zeszlym roku to bylo platne? Fajnie, że zrobili dla większej ilości urządzeń.

w App Store w poprzednim i tym sezonie są za darmo, nazywa się to teraz f1.com 2011 timing application

LubMich u mnie też lapek- live timingi i transmisja w tv to rytuał.

PS.
„Nadal mamy do wykonania pracę, ale uważam, że wyścig jest do wygrania- zapewnię jutro Sebastianowi [Vettelowi] wyścig jego życia!”

Lewis coraz bardziej mi się podoba :winner:
LubMich

26 mar 2011, 12:24

Włączyłem dziś na iPhonie to cudo i coś ubogo z tymi czasami... na jutro komputer wraca do łask ;-)
jakkomo

26 mar 2011, 15:29

W zeszłym sezonie działało to całkiem fajnie, w porównaniu do www nie było opóźnień, a w poziomej orientacji ekranu nieźle widoczne są nawet czasy poszczególnych sektorów. Raz miałem problemy jednakże www. wtedy też szwankowało. Lapek ma większy ekran :idea:
Będzie się jutro działo !
LubMich

26 mar 2011, 19:30

Mnie w tej aplikacji w ogóle się czasy nie pojawiły.. lista kierowców i coś zacięło się..
jakkomo pisze:Będzie się jutro działo !
Oj tak.. mini kers-y, normalne ale psujące się.. skrzydła opuszczane.. a właśnie a propo..

W wyścigu można opuścić skrzydło w wyznaczonym miejscu jeżeli zbliży się do następnego na odległość 1s. To dotyczy obu kierowców czy tylko tego z tyłu? Nie wiem jaką przewagę będzie robić to skrzydło.. ale gdy opuszczać będzie mógł tylko samochód z tyłu to miło było by oglądać tasowania co okrążenie..
Don Corleone
Wersja: RevolutionReloaded

26 mar 2011, 20:48

LubMich pisze:opuścić skrzydło

Podnieść skrzydło :razz:
Uchyla się górna część. Powód jest taki że jak by system miał się zepsuć, pęd powietrza sam zamknie skrzydło żeby nie dzoszło do sytuacji wjechania w zakręt z otwartym.

Obrazek

Wygląda to tak. Jeżeli w miejscu pomiaru czasu który w Melbourne znajduje się przed ostatnimi dwoma łukami samochód jadący jako drugi mieści się w sekundzie czasu do poprzedzającego może podnieść skrzydło (DRS). Tylko samochód z tyłu może tego używać. Zysk jest obliczony na jakieś 10-12 km/h. Można go używać przez około 600m głównej prostej. Nie pamiętam ile w końcu ustalili na ten wyścig, ale będzie to zaznaczone białymi liniami w poprzek toru.
Mam nadzieję że pomogłem.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, 20:52 przez Don Corleone, łącznie zmieniany 1 raz.
.
jakkomo

26 mar 2011, 20:51

Dzisaj w studio po qualach Maurycy tłumaczył ze moze opuscic tylko kierowca jadący za bolidem w odstępie 1 s a czas ma byc mierzony na 2 lub 3 ostatnich zakrętach przed prostą startową, gdy różnica wynosi mniej niz 1 s. dostaje komunikat od sędziów wyścigu ( lampka na kierownicy ) - tylko na prostej startowej. Broniący się pewnie może użyc KERSU.
Awatar użytkownika
kammich
Model: NA

26 mar 2011, 20:52

LubMich pisze:W wyścigu można opuścić skrzydło w wyznaczonym miejscu jeżeli zbliży się do następnego na odległość 1s. To dotyczy obu kierowców czy tylko tego z tyłu?

z ruchomego skrzydła będzie mógł skorzystać tylko wyprzedzający, na torze w Australii odcinek ma coś ok 827 metrów ;) kierowca od sędziów ma widzieć w kokpicie pozwolenie na użycie skrzydła ;)
jakkomo

26 mar 2011, 22:16

Don Corleon, Kammich i ja: 3 posty jednocześnie- prawie jak w f1 :grin:
bartoN

26 mar 2011, 22:28

jakkomo, dla prawdziwych fanów to nic trudnego :winner:
Awatar użytkownika
kammich

26 mar 2011, 22:48

ja już na dzisiejszą noc i jutrzejszy poranek mam plan :D aktualnie jestem w pracy, myślę, że skończę ok 5 czasu letniego :D zanim się zbiorę do domu i dojadę będzie 7, ogarnę się, ewentualnie pogram w hot pursuit i o 8 wyścig :D

w zeszłym sezonie podobnie zrobiłem, Kubicy bardzo dobrze szło ale mu koło odpadło, to się wkurzyłem i poszedłem spać :P
OldTomFrost

27 mar 2011, 8:54

Fajny wyscig, skutecznosc DRS jest mocno watpliwa... Pierwsze wrazenie: uklad sil prawie identyczny jak w zeszlym sezonie :neutral: jednak jak to jak zawsze dopóki f1 nie wroci do europy to nic nie wiadomo...
AWD + RWD = ;D
Awatar użytkownika
kammich

27 mar 2011, 8:57

OldTomFrost pisze:Fajny wyscig,

popieram :)

OldTomFrost pisze:skutecznosc DRS jest mocno watpliwa

przereklamowane jak buty z CCC ;)

bardzo cieszy trzecie miejsce rosjanina :winner: brawo! :)
Awatar użytkownika
zaciek
Wersja: Biała włoszka

27 mar 2011, 9:24

Jestem pod wrażeniem jaki postęp zrobił PET, chyba koniec z notorycznym rozbijaniem bolidu. DRS - tylko w wybranym miejscu na torze, wg mnie porażka.. nic to nie daje w rzeczywistej walce.

Jestem ciekaw co dalej z mercedesem.
Don Corleone

27 mar 2011, 9:32

OldTomFrost pisze:Fajny wyscig, skutecznosc DRS jest mocno watpliwa...

Skuteczność DRS została bardzo dobrze potwierdzona. To jest system który ma zapobiegać takim sytuacjom jak Abu Zabi w zeszłym roku gdzie ktoś z dużo szybszym autem liczonym na całym okrążeniu nie może wyprzedzić wolniejszego auta przez konfigurację toru.

To nie jest system do ułatwienia każdego wyprzedzania i nie jako taki został pomyślany. Niestety nasi komentatorzy jak zawsze się nie przygotowali.

Jeszcze te teksty "czemu Webber nie używa KERS?"
Bo go ku..a nie ma po prostu :roll:
Szału dostaje jak słucham polskich komentatorów.

No i wielkie gratulacje dla Pietrowa. Jestem w szoku. Obstawiałem, że nie będzie w stanie się poprawić, a tu jakie miłe zaskoczenie.

Znów było:
"Fernando, Vitalij is faster than you" :wink:
.
LubMich

27 mar 2011, 9:36

Ale Petrov jadąc bardzo mądrze i z wyczuciem w wyścigu strasznie się spalał na konferencji.. więcej nerwów niż na torze.. ;-)

[ Dodano: 27-03-2011, 10:38 ]
Don Corleone pisze:Jeszcze te teksty "czemu Webber nie używa KERS?"
Bo go ku..a nie ma po prostu :roll:
Szału dostaje jak słucham polskich komentatorów.
To już po chwilowej debacie ustalili razem ;-) trochę to tylko potrwało... Alonso dostawał zjebki przez radio za kers..
Don Corleone

27 mar 2011, 9:44

LubMich pisze:To już po chwilowej debacie ustalili razem ;-)

Tak, ale dlaczego podczas wyścigu dopiero, jak ja to już wiedziałem od 2 dni :roll:

Teraz i tak jak zawsze ściągnę wyścig z komentarzem BBC :wink:
.
Awatar użytkownika
kammich

28 mar 2011, 9:44

bolid Heidfelda, uległ uszkodzeniu na pierwszym okrążeniu dlatego zakończył wyścig na 12 miejscu - tak brzmi oficjalne wytłumaczenie :D

Obrazek
Don Corleone

28 mar 2011, 10:22

Cały wczorajszy dzień szukałem tych zdjęć. Dzięki kammich :mrgreen:

Różnica do 5s na okrążeniu z Pietrowem to nie mogła być kwestia kierowcy.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, 12:33 przez Don Corleone, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Lukjor

28 mar 2011, 10:24

Tempo miał rzeczywiście słabe i mimo to iż z wielu powodów Nick'a nie lubię to nie wierzę by był wolniejszym/gorszym kierowcą od Petrov'a :razz:
Zdjęcia mówią same za siebie i aerodynamikę szlag trafił :bang:
"Wydałem mnóstwo kasy na alkohol, laski i szybkie samochody, resztę po prostu zmarnotrawiłem..." - George Best :D
Awatar użytkownika
kammich

28 mar 2011, 10:26

Don Corleone pisze:Różnica do 5s różnicy na okrążeniu z Pietrowem to nie mogła być kwestia kierowcy.

zobaczymy za 2 tygodnie jak mu pójdzie ;) może tym razem będzie w pełni sprawny :P

Lukjor pisze:Zdjęcia mówią same za siebie i aerodynamikę szlag trafił

tym razem się upiekło niemcowi :loser:
sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

17 kwie 2011, 0:01

Zastanawiam się jak bardzo tęsknią za Robertem w Renault.

Z nim na pokładzie mieli by top 3 praktycznie jak w banku z takim woozkiem jakim jest r31.

Niewiarygodny pech :( - oby tylko chłopak dał rade i wrócił na tor bo inaczej naprawdę mu współczuję być odciętym tak nagle od swojej pasji i w zasadzie życia.

I warto wspomnieć o naprawdę fenomenalnej formie Vettela - zaczyna się z niego robić taki cyborg jakim jest Robert. Z taką powtarzalnością i bezbłędnością plus bolidem nawet nie przeszkadza mu fakt, że w ogóle nie umie wyprzedzać :D

Także w tym roku nie będę miał wyjścia jak kibicować Petrovowi i Vettleowi z nadzieją, że będzie miał jakieś wyzwanie i potrzebę wyprzedzania.

I jeszcze bardzo ciekawie wygląda Perez z nowicjuszy bo Di Reste chyba nie do końca do żółtodziobów można zaliczyć.

Komu będziecie kibicować w tym sezonie?

Pozdro
artur

17 kwie 2011, 7:14

sebna pisze:I warto wspomnieć o naprawdę fenomenalnej formie Vettela - zaczyna się z niego robić taki cyborg jakim jest Robert

mnie tam Vettel bardziej przypomina Schumachera, tyle że grzeczniejszy jest od niego ;) ale kwalifikacje były ciekawe, zobaczymy jak wyścig

ja, podobnie jak w zeszłym sezonie, kibicuję Webberowi, ale coś chłopak się rozpędzić teraz nie może :sad:
sebna

17 kwie 2011, 9:58

No to Webbo dał rade dzisiaj.

Dużo się dzieje podczas wyścigów z DRSem Kersem i nowymi gumami, wcale nie jestem pewny do końca czy aż tak mi się to podoba.

Dzieje się tak dużo, że kamera się nad chwile odwróci i już nie wiadomo o co chodzi bo 10 typów zmieniło swój porządek na torze. Kamery nie ogarniają całej akcji :) tylko czekać aż wprowadzą podział ekranu na 4 albo więcej części :D żeby pokazać całą akcje.

Ale co by nie mówić mega fajny wyścig.

Pozdro
matpilch
Donator
Donator

17 kwie 2011, 10:41

ja mysle ze chaos powstal troche przez chinczykow ktorzy nie ogarniaja transmisji, juz nie pierwszy raz.

nie podoba mi sie DRS, kiedys trzeba sie bylo spiac i perfekcyjnie wyjsc z zakretu na prosta zeby byc szybszym o te kilka km/h a potem rownie idealnie wybrac moment hamowania po zacietej walce na prostej o jak najlepsza pozycje na wejsciu w zakret.
a teraz wystarczy nacisnac jeden przycisk od kersu, drugi przycisk od DRS i po sprawie. ehh

ja kibicuje kobayashiemu ostatnio
miata lov!
sebna

17 kwie 2011, 11:13

Tak oczywiście masz racje, pisząc wcześniej o DRSie i innych cudach i problemach z ujęciami kamery tak naprawdę nie dotarłem do sedna problemu i moich głównych zastrzeżeń a mianowicie tego o czym piszesz czyli, że nie jestem już pewny czy to kierowca wyprzedza czy sędzia... pozwalając mu nacisną guzik (w sumie to nie o tym znowu chciałem pisać ale jakoś mi się wkradło :D) plus ogólnie nie ma tego napięcia budowanego przez budowanie sytuacji, okazji, przewagi i wreszcie odwagi pomieszanej z umiejętnościami kierowcy plus szczęścia do wyprzedzenia na torze jakie było potrzebne wcześniej kiedy wyprzedzanie było wyczynem i wydarzeniem, do którego nas kierowcy i tor przygotowywali często kilka okrążeni (o tym chciałem napisać :D).

Teraz przychodzi to za łatwo i trochę bez sensu. Jest mniej dramatycznie.

Problem z wyczekiwaniem na kluczowe 2 - 3 wyprzedzania w poprzednim układzie zasad był takie, że jak już do nich dochodziło to na co nudniejszych torach / wyścigach potrafiłem już dawno przysypiać na kanapie i budziły mnie tylko podniesiony głosy komentatorów po to żeby stwierdzić, że już po manewrze :D - na szczęście przeważnie temat wałkowali powtórkami podczas transmisji po kilka razy.
matpilch
Donator
Donator

17 kwie 2011, 12:10

dziwna jest tez kwestia opon, trzymaja, trzymaja, trzymaja a potem bach i czasy o 3 sekundy gorsze i wszyscy cie objezdzaja. mam nadzieje ze cywilne pirellki sie tak nie zachowuja, haha
miata lov!
OldTomFrost

17 kwie 2011, 12:57

wyscig rewelka, ale DRS faktycznie moim zdaniem psuje wyscig.
Za to przejazd Button'a przez pit stop RB mnie rozbroil.... :mrgreen:
AWD + RWD = ;D
sebna

17 kwie 2011, 13:07

OldTomFrost pisze:wyscig rewelka, ale DRS faktycznie moim zdaniem psuje wyscig.
Za to przejazd Button'a przez pit stop RB mnie rozbroil.... :mrgreen:

Stwierdził, że jak kogoś u nich "przez przypadek" przejedzie to Vettel będzie miał wolniejszego Pita i go będzie miał z głowy :D ;)
ODPOWIEDZ