jak się włącza automatyczne spryskiwacze reflektorów w NC
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Witam,
Dzisiaj byłem na przeglądzie technicznym i miałem pokazać jak je się włącza. Powiedziałem, że skoro automatyczne to pewnie się same włączają, ale okazuje się, że na życzenie np. policjanta trzeba pokazać, że działają - inaczej mandat.
Czy ktoś wie jak to zrobić?
pozdrawiam
Dzisiaj byłem na przeglądzie technicznym i miałem pokazać jak je się włącza. Powiedziałem, że skoro automatyczne to pewnie się same włączają, ale okazuje się, że na życzenie np. policjanta trzeba pokazać, że działają - inaczej mandat.
pozdrawiam
-
- Model: Inny
- Kontakt:
nie wiem jak w mx5, ale u mnie w Mini Cooperze S i Audo TT, czy też innych autach z ksenonami, spryskiwacz działał "selektywnie" raz na jakiś czas i działo się to automatycznie (wystarczy kilka razy nacisnąć spryskiwacz i za którymś razem zadziała)... poza tym żeby działał spryskiwacz musisz mieć włączone światła mijania
bezdaszniki: Audi 80 Cabriotel 2.0 '94 - sold | Audi TT Roadster 1.8T '02 - sold | Porsche Boxster 2.7 '02 - sold | Mazda MX-5 1.8T '91 - sold | MSM '04 - sold
inne czasoumilacze: Mini JCW '03 - sold | Evo 9 '08 - sold | S3 '16 - in | Cayman S '06 - in
inne czasoumilacze: Mini JCW '03 - sold | Evo 9 '08 - sold | S3 '16 - in | Cayman S '06 - in
-
- Model: NA
Hmm w passacie z ksenonem jakoś co trzecie albo co piąte spryskiwanie szyby jest łącznie z reflektorami.
wyciągnij je i zobacz czy wężyki na pewno są podłączone, bo może pryska gdzieś pod maskę2sopot pisze:no to mi te spryskiwacze padły
czy to może być jakiś bezpiecznik?

Obecnie w większości samochodów spryskiwanie reflektorów realizowane jest łącznie ze spryskiwaniem szyby, jedynie trzeba mieć włączone światła, chyba jedynie w poprzednim Subaraku miałem osobny przycisk do spryskiwania reflektorów co było według mnie super rozwiązaniem, bo nie zawsze chciałem pryskać po szybie chcąc umyć światła.
- Fiveopac
- Administrator
- Model: NC
- Wersja: 2,5 Turbo
- Kontakt:
2sopot pisze:Witam,
pozdrawiam
Spryskwiacze reflektorow działaja razem ze spryskiwaczami szyb przy wlaczonych swiatlach, przewaznie pierwsze spryskanie szyby powoduje ich wlaczenie, pozniej "co któreś"

powiem Ci że nie wiem jak w Mazdzie, a w Subaru już nie pamiętam, bo nigdy nie zwracałem zbytnio na to uwagi. Sądzę że może to być na zasadzie pompy hydraulicznej, że ciecz pod ciśnieniem napędza ją i wysuwa spryskiwacze2sopot pisze:radekk pisze:wyciągnij je i zobacz czy wężyki na pewno są podłączone, bo może pryska gdzieś pod maskę.
A wysunięcie spryskiwaczy napędza jakiś silniczek, czy hydraulika?
i jak Twoje spryskiwacze? doszedles czy dzialaja? ja dzis sprawdzalem swoje w cytrynie i nie dzilaly. spytalem na forum i do tego ze musza byc wlaczone swiatla i wlaczony dluzej spryskiwacz to jeszcze musi byc ciemno!!! na to bym nie wpadl. jutro bede sprawdzal.
byla mx-5 turbo
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
matpilch pisze:rafal pisze:musi byc ciemno!!!
haha
ze co? jest jakies logiczne wyjasnienie czemu tak?
ale cytryna ma czujnik zmierzchu i 'wie', że jest ciemno... w NC zdaje się takiego bajeru nie ma, chyba że spryskiwacze orientują się w porze dnia dzięki zegarkowi na desce rozdzielczej

citizendog pisze:ale cytryna ma czujnik zmierzchu i 'wie', że jest ciemno... w NC zdaje się takiego bajeru nie ma, chyba że spryskiwacze orientują się w porze dnia dzięki zegarkowi na desce rozdzielczej
NC to głupi samochod jest :p
chodzilo mi o to, czemu musi byc ciemno zeby citro-ę spryskal reflektory? za dnia nie wypada czy cuś..?
matpilch pisze:chodzilo mi o to, czemu musi byc ciemno zeby citro-ę spryskal reflektory? za dnia nie wypada czy cuś..?
chodzi zapewne o oszczędność wody i bycie bardziej save-the-world-oriented

dlatego wolałem rozwiązanie spryskiwania reflektorów oddzielnym przyciskiem, bo jak latem miałem tylko szybę od czegoś pomazaną i chciałem przetrzeć to nie miałem zaraz całego świeżo umytego przodu od płynuAgi pisze:No dobrze... A co się wyłącza, żeby cholerstwo, przy spryskiwaniu szyby nie spryskiwało również całej przedniej maski?Bo naprawdę do niczego to niepotrzebne, tylko auto umazane
raczej podczas jazdy łatwiej wyłączyć na tą chwilę światła niż wyciągać bezpiecznikcitizendog pisze:a może jest oddzielny bezpiecznik - wtedy problem z głowy

radekk pisze:raczej podczas jazdy łatwiej wyłączyć na tą chwilę światła niż wyciągać bezpiecznikcitizendog pisze:a może jest oddzielny bezpiecznik - wtedy problem z głowy
nie no jasne, ale zrozumiałem, że Agi chce spryskiwacze wyłączyć permanentnie