Mam pytanko.
Czy do MX-5 pasuje wysprzęglik od jakiejś innej Mazdy np 323 ?
Potrzebuję kupić nowy, albo ewentualnie reperaturkę jeśli cieżko o nowy.
Ktoś kupował?
Wysprzęglik
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Model: NA
-
Ok, za radą udałem się do odpowiedniego sklepu i na jutro rano mam mieć wysprzęglik za około 100zł. Jutro, ewentualnie pojutrze go odbiorę, zobaczę jaki to i zostanie zamontowany najprawdopodobniej we środę.
Akurat w samą porę został problem zdiagnozowany (że popuszcza), bo od wczoraj mam problemy w wsadzaniem biegów. Dziwne takie uczucie, jak auto nie jest w 100% sprawne. To chyba moja pierwsza "moja" usterka.
Akurat w samą porę został problem zdiagnozowany (że popuszcza), bo od wczoraj mam problemy w wsadzaniem biegów. Dziwne takie uczucie, jak auto nie jest w 100% sprawne. To chyba moja pierwsza "moja" usterka.
Zauważ że w oryginale od mx-5 masz aluminiowy tłoczek (nawet tu konstruktorzy zadbali o redukcję masy z przodu auta). W wysprzęglikach od innych mazd np. 323 (chyba roczniki koło '95) rozstaw śrub i sposób działania są identyczne jak w mx-5. Jednak same wysprzęgliki wyglądają troszkę inaczej i mają stalowe tłoczki. Różnica wagowa dość mocno zaskakuje. Wiadomo, nie jest to kilogram ale chwytając w rękę jedną i drugą część czuć różnicę. Jeśli twój tłoczek z wysprzęglika nie jest mocno zużyty ( nie ma wyszczerbień na krawędziach spowodowanych m.in. brudnym płynem) możesz użyć starego wysprzęglika, a z nowego delikatnie zdjąć uszczelki i zrobić switch'a. Tak wychodzi taniej niż komplet reperaturek Będziesz miał tak jak to jest w oryginale 

-
Dostępny był z dnia na dzień wysprzęglik od NIPPARTS. Na wagę praktycznie to samo co oryginał. Nie zauważyłem różnicy w ręce. Dlatego został on wymieniony na nowy.
Przy okazji został wymieniony płyn. Poprzedni był stary. Teraz płynie sobie Ferodo
Aha wysprzęglik 120zł.
Przy okazji został wymieniony płyn. Poprzedni był stary. Teraz płynie sobie Ferodo

Aha wysprzęglik 120zł.