Czaterja działu technicznego
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- luki_92_92
- Donator
- Model: NC
- Wersja: PRHT '08 2.5
- Kontakt:
przeciez nawet w ich aukcji jest napisane ze pasuje ale trzeba przerabiacluki_92_92 pisze: ↑12 sty 2023, 15:23Orientuje się ktoś, czy dyfuzor carbon miata pasuje normalnie na zderzak tylny przedliftowego NC czy coś trzeba przerabiać? Niby jest napisane, że wymagane przeróbki ale nie jest napisane co konkretnie trzeba zrobić. Z góry dzięki za jakieś info
malo tego, w aukcji sa zdjecia tego dyfuzora na NC1
tam na foto bialej NC1 widac ze jeden bok zderzaka jest podgiety, i to pewnie o to chodzi, krzywizna OEM dyfuzora nie idzie pewnie z krzywizna carbona, wiec trzeba je razem dociagnac do siebie. na sile troche pewnie.
https://www.carbonmiata.com/shop/mazda- ... m-exhaust/
- luki_92_92
- Donator
- Kontakt:
Przecież napisałem, że to napisali

A zderzak na tej białej wcale nie jest podgięty a poprostu brudny, są też zdjęcia czerwonej i wszystko wygląda na nieruszone. Chyba, że to zderzak poliftowy. Dlatego proszę o info kogoś, kto to montował i wie.
- Załączniki
-
- 3.png (2.01 MiB) Przejrzano 4472 razy
-
- 2.png (2.87 MiB) Przejrzano 4472 razy
-
- 1.png (2.03 MiB) Przejrzano 4472 razy
Ponieważ zamierzam pojeździć trochę w MC w tym sezonie, czy przejść w związku z tym na olej 5W40 (auto to też moje daily)? Czy wymieniać już świece przy przebiegu 54k km?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Hej mam pytanko. Czy remontował ktoś z was może silnik w nb 1.6? Zbyt niskie ciśnienie w 3 cylindrze (8 bar) powoduje zbyt wysokie spalanie, zbyt duża emisje spalin i spadki mocy na niskich obrotach. Szukam informacji odnośnie ceny na jaką musiałbym się nastawić w aso lub u mechanika.
-
- Donator
- Model: NB
- Wersja: Magic
- Kontakt:
Kratkę nawiewu można zdemontować za pomocą plastikowej butelki. O tak.
https://www.youtube.com/watch?v=bgMvQPXnpfk
Zdrówko!
- Alex
- Donator
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Na remont silnika w ASO należy szykować bardzo duzy worek pieniędzy, myślę że 10tys może być mało. U "normalnego" mechanika też potrzebny worek ale nieco mniejszy.FaLo pisze:Hej mam pytanko. Czy remontował ktoś z was może silnik w nb 1.6? Zbyt niskie ciśnienie w 3 cylindrze (8 bar) powoduje zbyt wysokie spalanie, zbyt duża emisje spalin i spadki mocy na niskich obrotach. Szukam informacji odnośnie ceny na jaką musiałbym się nastawić w aso lub u mechanika.
A może warto poszukać nienormalnego mechanika

przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Dzięki.kazik_kazik pisze: ↑31 sty 2023, 20:32Kratkę nawiewu można zdemontować za pomocą plastikowej butelki. O tak.
Kawałkami butelki było ciężko (za małą sztywność) ale 2 karty bankomatowe / lojalnościowe dały radę. Co nie zmienia faktu, że patent z mocowaniem tych wlotów nie wiem co za tęgi umysł wymyślił

- TomekD
- Donator
- Wersja: Blue Lagoon ;-)
Dołączam się do tego pytania. Co konkretnie trzeba zrobić w NC1??luki_92_92 pisze: ↑12 sty 2023, 20:11Przecież napisałem, że to napisaliInteresuje mnie CZY FAKTYCZNIE trzeba coś przerabiać, bo są posty z miata.net, gdzie piszą, że niby nic, na co inni odpowiadają że trzeba, ale zero konkretów, oraz jeśli tak to CO KONKRETNIE trzeba przerobić. Podciąć zderzak? Wyciąć środek w cholerę? Dorobić jakieś specjalne mocowania inne niż robi się przy nc2 i nc3 do środka zderzaka?
A zderzak na tej białej wcale nie jest podgięty a poprostu brudny, są też zdjęcia czerwonej i wszystko wygląda na nieruszone. Chyba, że to zderzak poliftowy. Dlatego proszę o info kogoś, kto to montował i wie.
NC 2006r. 2,5 (by Five) + inne "bzdety"
- luki_92_92
- Donator
- Kontakt:
@TomekD Ja finalnie nic nie przerabiałem, przykręciłem go na wkręty samowiercące w miejscach do tego przeznaczonych (są przetłoczenia na wkręta), nie dawałem żadnego dodatkowego mocowania na środku (bo kopia z laminatu jest sztywna) i trzyma się elegancko, jedynie patrząc od boku z dołu jest lekka szparka spowodowana inną krzywizną przedliftowego zderzaka
Pewnie kiedyś zmienię na poliftowy, ale przeraża mnie wizja kolejnego koloru lakieru na samochodzie, a nie mogę znaleźć nikogo, kto potrafi położyć ten grafit na zderzak tak, żeby się nie różnił od reszty samochodu 

- TomekD
- Donator
Dzięki!! To dobra wiadomość.. Ja też myślałem o zderzaku poliftowym ale rezygnuję z tego samego powodu co Ty (dopasowanie koloru).luki_92_92 pisze: ↑02 lut 2023, 22:59@TomekD Ja finalnie nic nie przerabiałem, przykręciłem go na wkręty samowiercące w miejscach do tego przeznaczonych (są przetłoczenia na wkręta), nie dawałem żadnego dodatkowego mocowania na środku (bo kopia z laminatu jest sztywna) i trzyma się elegancko, jedynie patrząc od boku z dołu jest lekka szparka spowodowana inną krzywizną przedliftowego zderzakaPewnie kiedyś zmienię na poliftowy, ale przeraża mnie wizja kolejnego koloru lakieru na samochodzie, a nie mogę znaleźć nikogo, kto potrafi położyć ten grafit na zderzak tak, żeby się nie różnił od reszty samochodu
![]()
- luki_92_92
- Donator
- Kontakt:
- luki_92_92
- Donator
- Kontakt:
- TomekD
- Donator
Hmmm.. nic nie musiałeś szlifować po bokach, chodzi o same końcówki dyfuzora? Tuż przed kupnem od roadster.pl przymierzaliśmy do stojącego na miejscu NCka i za cholerę po bokach nie dało się go dociągnąć do zderzaka... odstawał na jakiś 5mm..luki_92_92 pisze: ↑03 lut 2023, 16:33Szukam od 2019 i ani jednego poliftowego w moim kolorze nigdy nie widziałem
Wrzucę jeszzcze fotkę jak siadło na seryjnym zderzaku z NC1, bez żadnych modyfikacji.
- SrogaDroga
- Donator
- Model: NC FL2
- Wersja: Club
- Kontakt:
O tak, ja bym szedł w tuning w stylu "base spec" z czarnymi zderzakami i na stalaku

- SrogaDroga
- Donator
- Model: NC FL2
- Wersja: Club
- Kontakt:
Coś takiego by siadło:
- Kim Son San
- Model: ND
- Wersja: 200+
- Kontakt:
Przecież to w serii tak wychodzi w niektórych zakątkach świata 

- Załączniki
-
- ndbasemodelonly.jpg (420.82 KiB) Przejrzano 3970 razy
ex-NA 1992 1.6 turbo Winning Blue
ex-NA 1994 1.6 turbo Brilliant Black
ND 2015 2.0
ex-NA 1994 1.6 turbo Brilliant Black
ND 2015 2.0
Akurat materialowe siedzenia sa o niebo lepsze niz ceratowe

- pistenbully
- Donator
- Model: NB
- Wersja: 10th Anniversary
A.... powinna być jeszcze wersja bez przycisków na kierownicyKim Son San pisze: ↑06 lut 2023, 15:14Przecież to w serii tak wychodzi w niektórych zakątkach świata![]()

-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
I bez klimy. Za to z zegarkiem zamiast obrotomierza :]pistenbully pisze: ↑06 lut 2023, 17:26A.... powinna być jeszcze wersja bez przycisków na kierownicyKim Son San pisze: ↑06 lut 2023, 15:14Przecież to w serii tak wychodzi w niektórych zakątkach świata![]()
![]()