Czaterja działu technicznego
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Model: NA
- Wersja: Standard
- Kontakt:
Siema. Powiedzcie mi jak wyglada montaz el szyb w NA. Czy mechanizm bedzie pasowal z NB? Czy jest juz gotowa instalacja?
Ma ktos wiedze jakie czesci pasuja z NB do NA? Wiem ze dach jest taki sam(?).
-
- Model: NA
- Wersja: Standard
- Kontakt:
mutra pisze:Dach nie jest taki sam
Serio?! Na wielu stronach jest napisane NA/NB
DamianSzatan pisze:mutra pisze:Dach nie jest taki sam
Serio?! Na wielu stronach jest napisane NA/NB
Dach plus stelaż NB pasuje do NA, jednak sama szmata z NB nie będzie pasowała na stelaż z NA.
wobi
- Sigma
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Unplugged
DamianSzatan pisze:Siema. Powiedzcie mi jak wyglada montaz el szyb w NA. Czy mechanizm bedzie pasowal z NB? Czy jest juz gotowa instalacja?
https://www.miata.net/garage/compatibility.html
Jest matryca kompatybilności NA/NB

"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry

-
- Model: Inny
Koledzy, od czego to gniazda ( jakieś przekażniki )
- Załączniki
-
- Gniazda.jpg (508.63 KiB) Przejrzano 2758 razy
- Sigma
- Donator
- Wersja: Unplugged
To nie klima?paffcio_1978 pisze:Koledzy, od czego to gniazda ( jakieś przekażniki )
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry

-
Nie mam pojęcia ... dyndają sobie .... Ale widziałem na innych zdjęciach że u innych tez czasami są.
Sigma, a u Ciebie nie ma ?
Sigma, a u Ciebie nie ma ?
- TerminatorPi
- Donator
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom
Szukając kompletnie czegoś innego trafiłem na coś takiego:
https://www.zymexx.de/produkt/pedalbox- ... ter-160ps/
Co to jest???
Co to jest???
Wygląda jak jakiś programator do zmian ustawień pedału gazu.TerminatorPi pisze:Szukając kompletnie czegoś innego trafiłem na coś takiego:
Co to jest???
- TerminatorPi
- Donator
ree pisze:Wygląda jak jakiś programator do zmian ustawień pedału gazu.TerminatorPi pisze:Szukając kompletnie czegoś innego trafiłem na coś takiego:
Co to jest???
Znalazłem stronę producenta i wychodzi na to, że to to nie tyle programator, co raczej piggyback, który się wstawia 'za' pedał gazu. Zmienia raportowany do samochodu poziom wciśnięcia pedału.
Jak dla mnie, voodoo.
- Chezus
- Donator
- Wersja: Impuls
Wygląda na opcję taką jak masz w nowych furach niektórych tryby oszczedny, sport, sport+ itp. Po prostu przy nagłum wciśnieciu gazu on może podawać sygnał, że wcisnąłeś go łagodnie, czyli jak wciśniecie od 0 do 100% trwało 0,1s, to on poda jakby trwało powiedzmy 1,5s... Nie wiem po kiego coś takiego. Może mieć to sens przy automacie jedynie żeby przy nagłym wciśnieciu gazu nie redukował biegów.
The answer is always Miata.
Myślę że powody mogą być dwa po pierwsze ekologia, po drugie zwłaszcza w tylnonapędowych autach bezpieczeństwo dla nieogarniętego kierownika.Chezus pisze:Wygląda na opcję taką jak masz w nowych furach niektórych tryby oszczedny, sport, sport+ itp. Po prostu przy nagłum wciśnieciu gazu on może podawać sygnał, że wcisnąłeś go łagodnie, czyli jak wciśniecie od 0 do 100% trwało 0,1s, to on poda jakby trwało powiedzmy 1,5s... Nie wiem po kiego coś takiego. Może mieć to sens przy automacie jedynie żeby przy nagłym wciśnieciu gazu nie redukował biegów.
- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Można też w druga stronę - wyostrzyc reakcje na gaz. Jednak wobec ceny remapu silników w NC u Five'a ktorym mozna o wiele wiecej wycisnac sens tego urządzenia jest moim zdaniem zaden
przy użyciu Tapatalka
przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Podejrzewam, że o ile to w ogóle działa to pewnie na takiej samej zasadzie jak tryb sport w starszych bmw gdzie po prostu przepustnica otwierała się bardziej przy mniejszym wciśnięciu pedału gazu, byłbym bardzo zdziwiony gdyby to pudełeczko oferowało szybszą odpowiedź na gaz.
- TerminatorPi
- Donator
D4C pisze:Podejrzewam, że o ile to w ogóle działa to pewnie na takiej samej zasadzie jak tryb sport w starszych bmw gdzie po prostu przepustnica otwierała się bardziej przy mniejszym wciśnięciu pedału gazu, byłbym bardzo zdziwiony gdyby to pudełeczko oferowało szybszą odpowiedź na gaz.
Zgadza się. Zgodnie z wyjaśnieniami u producenta, rzeczywiście daje to bardziej "wypukłą" krzywą wciśnięcia gazu.
Tylko to trochę bez sensu bez zmian/strojenia samego ECU..
- Chezus
- Donator
- Wersja: Impuls
Oj tam... Ma sens dla odczucia mocy. Patrz Seba! Muśniesz gaz, a ten już idzie! No, a że komp odczytał wciśnięcie gazu na 50% zamiast na 25%, to inna historia... Sensu nie ma że względu na możliwość dozowania gazu w zakręcie.
The answer is always Miata.
-
Hej,
O co kaman ... za jakis czas przegląd więc postanowiłem sprawdzić czy mam pełne oświetlenie. Jak to zazwyczaj bywa podświetlenie tablicy rej nie działa. ( tak kupiłem ) .
Wymieniam żaróweczki a one świecą cały czas ... bez włączonych świateł postojowcyh czy tam drogowych. Wiązka nie wydaje mi się być bebeszona i wygląda na orginał że tam nikt nie grzebał. Ktoś się spotkał z tym ? Nie chce robić druciarstwa i ciągnać nowe przewody od postojówek i bebeszyć tej wiązki.. A może jest jakas kostka ktora ma przebicia ?
O co kaman ... za jakis czas przegląd więc postanowiłem sprawdzić czy mam pełne oświetlenie. Jak to zazwyczaj bywa podświetlenie tablicy rej nie działa. ( tak kupiłem ) .
Wymieniam żaróweczki a one świecą cały czas ... bez włączonych świateł postojowcyh czy tam drogowych. Wiązka nie wydaje mi się być bebeszona i wygląda na orginał że tam nikt nie grzebał. Ktoś się spotkał z tym ? Nie chce robić druciarstwa i ciągnać nowe przewody od postojówek i bebeszyć tej wiązki.. A może jest jakas kostka ktora ma przebicia ?
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
paffcio_1978 pisze:Hej,
którą generację masz? Świecą się przy zamkniętej klapie bagażnika, czy przy otwartej?
-
NBFL - przy otwartej . ( Czyżbym się wygłupił i się okazuje że przy zamkniętej klapie jest ok - sprawdzę dzisiaj
i tyko przy pozycyjnych świecą )

Pytanie z kategorii pilne (ale chyba nie aż tak, żeby dać do pilnej pomocy).
Potrzebny klin rozrządu na wale [Warszawa] (taki mały prostopadłościenny klocuszek wchodzący w nos wału).
Ktoś coś?
Zamówiłem to w maździe, do odbioru na dziś, samochód czeka na złożenie i jest potrzebny wieczorem.
Zajeżdżam do Mazdy, a oni mi sprowadzili klin do koła pasowego...
(Nawet nie wiedziałem, że to da się wymienić)
Potrzebny klin rozrządu na wale [Warszawa] (taki mały prostopadłościenny klocuszek wchodzący w nos wału).
Ktoś coś?
Zamówiłem to w maździe, do odbioru na dziś, samochód czeka na złożenie i jest potrzebny wieczorem.
Zajeżdżam do Mazdy, a oni mi sprowadzili klin do koła pasowego...

(Nawet nie wiedziałem, że to da się wymienić)
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
paffcio_1978 pisze:NBFL - przy otwartej . ( Czyżbym się wygłupił i się okazuje że przy zamkniętej klapie jest ok - sprawdzę dzisiaji tyko przy pozycyjnych świecą )
It's not a bug, it's a feature

-
Wszystko jest ok. Dobry patent. Dzięki.
-
- Model: NC FL
Hej ! Kojarzy ktoś czy plastikowe nadkola "duże" są takie same w NC i w NCFL ? W zeszłym tygodniu miałem niestety blisko spotkanie z pieskiem i nadkole pękło w pół
Graham pisze:Gdzie to powinno być podłączone?
Czy to magiczne wężyki odprowadzające wodę?
Prawie - odprowadzenie gazów z akumulatora, sporo akumulatorów obecnie takiego odprowadzenia nie ma, więc często wężyk sobie wisi tylko
Soul Red NB- kiedy mózg mówi ND, ale portfel mówi NB
Hej! Ktoś ze śląska ma namiary na tapicera, który wymieni mi siatkę w windshot'cie?
ktoś się podzieli wiedzą jakie węże gumowe będą pasować pod reroute z tyłu głowicy? jakieś symbole może