[NC] Moduł poziomowania xenonów

Technikalia dotyczące generacji NC / NCFL1 / NCFL1

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
ozman
Model: NC
Wersja: 2.0

13 lis 2017, 20:12

Mam za nisko światła i dodatkowo zauważyłem, że xenony nie ruszają cię po bujaniu ani przodem ani tyłem. Wg. schematu jest tu moduł poziomowania xenonów. Chcę sprawdzić czy dochodzi do niego napięcie i wszystkie sygnały. Czy wiecie gnie on może być?
Czyszczenie wtryskiwaczy benzynowych i gazowych
https://czyszczeniewtryskiwaczy.pl
Awatar użytkownika
luki_92_92
Donator
Donator
Wersja: PRHT '08 2.5
Kontakt:

14 lis 2017, 6:13

Xenon nie rusza się przy bujaniu samochodem tylko po włączeniu świateł powinna być procedura poziomowania (maks w górę maks w dół i do odpowiedniego poziomu czy jakoś tak), w zależności od dociążenia tyłu w momencie włączania świateł ustawia się odpowiedni poziom, jak już się ustawi to możesz sobie bujać i nic to nie zmieni
Obrazek
Awatar użytkownika
Bimbak
Wersja: 3rd gen. Limited

14 lis 2017, 7:29

Światła reguluje się na lampach jak przy klasycznych żarówkach. Autopoziomowanie działa tylko zaraz po rozruchu i służy do korekty wzgledem obciążenia auta. Jego działanie sygnalizuje też kontrolka na desce.
Awatar użytkownika
ozman

16 lis 2017, 20:18

Bimbak możesz powiedzieć jaka to kontrolka, bo mi się nic nie świeci jak na desce jak włączam światła.
Znalazłem też schemat gdzie jest ten moduł numer NE8551225 - poniżej dla potomnych.
Załączniki
1N49333.GIF
1N49333.GIF (33.99 KiB) Przejrzano 1054 razy
Awatar użytkownika
Bimbak

17 lis 2017, 7:32

Kontrolka znajduje się na blacie prędkościomierza, obok kontrolki od hamulca ręcznego, pod kontrolką od tylnych świateł przeciwmgielnych. Jak się zapala światła idą w dół i do góry po czym kontrolka gaśnie. Taką kontrolkę mają tylko wersje europejskie.
Awatar użytkownika
ozman

17 lis 2017, 9:05

Bimbak masz rację, kontrolka pali się przez chwilę po uruchomieniu zapłonu, lecz światła nie idą góra dół.

BTW odkryłem, że w wersjach po 2008 roku, bo wtedy zmienili moduł poziomowania na inny NH5451225.
Awatar użytkownika
Bimbak

17 lis 2017, 14:16

ozman pisze:Bimbak masz rację, kontrolka pali się przez chwilę po uruchomieniu zapłonu, lecz światła nie idą góra dół.

BTW odkryłem, że w wersjach po 2008 roku, bo wtedy zmienili moduł poziomowania na inny NH5451225.
Światła idą zaskakujaco niewiele w dół. Łatwo to przegapić jak ktoś jest przyzwyczajony do autopoziomowania ksenonow np w VAGach które odwalają niezły balet. Poza tym sądzę, że jeśli byłby to problem z modułem to kontrolka nie operowała by prawidłowo.
Awatar użytkownika
ozman

17 lis 2017, 21:20

Ok dziękuję, chyba zostawię jak jest skoro tak mówisz. Ja mając doświadczenie z Alfami spodziewałem się że przy uruchomianiu nieźle zatańczą i dlatego doszukiwałem się usterki, której nie ma.

Byłem na stacji diagnostycznej dziś ustawić światełka, bo po obniżeniu zawiasu za nisko świeciły. Teraz jest elegancko. Nie będę dalej szukał dziury w całym.
Awatar użytkownika
ox1

29 lis 2017, 0:17

Bimbak pisze:Światła reguluje się na lampach jak przy klasycznych żarówkach. Autopoziomowanie działa tylko zaraz po rozruchu i służy do korekty wzgledem obciążenia auta. Jego działanie sygnalizuje też kontrolka na desce.

O, a jak dokładnie lampy się reguluje? Po wymianie sprężyn na Eibachy mam wrażenie, że jednak za nisko świecą i wymaga to poprawy. Wyczytałem na zagranicznym forum, że wystarczy pokręcić przy lampach krzyżakiem, ale nigdzie nie widzę szczegółów gdzie dokładnie ta śruba jest... :?
Awatar użytkownika
Bimbak

29 lis 2017, 8:28

ox1 pisze:
Bimbak pisze:Światła reguluje się na lampach jak przy klasycznych żarówkach. Autopoziomowanie działa tylko zaraz po rozruchu i służy do korekty wzgledem obciążenia auta. Jego działanie sygnalizuje też kontrolka na desce.

O, a jak dokładnie lampy się reguluje? Po wymianie sprężyn na Eibachy mam wrażenie, że jednak za nisko świecą i wymaga to poprawy. Wyczytałem na zagranicznym forum, że wystarczy pokręcić przy lampach krzyżakiem, ale nigdzie nie widzę szczegółów gdzie dokładnie ta śruba jest... :?
Zrzut ekranu poniżej.Obrazek
Awatar użytkownika
ox1

13 gru 2017, 12:27

Bimbak pisze:
ox1 pisze:

Zrzut ekranu poniżej.Obrazek

Dziękuję! :)
ODPOWIEDZ