ND jak zapiąć dziecko pasami w foteliku?

Wozicie w ND dzieci?

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: freedom+bilstein

25 wrz 2017, 23:12

Dziś po raz pierwszy jeździłem z synem ND. Pojawił się ogromny problem z zapinaniem pasa, gdy syn siedział na foteliku.
Kilka minut walki, rezygnacja z isofix i manipulowanie fotelikiem z siedzącym na nim dzieckiem. Koszmar.

Teraz pytanie czy jest inne rozwiązanie niż przedłużenie pasa? Problem w tym, że sprzedawca pisze iż jest to nie dla ludzi... dlaczego?
Tu link
http://allegro.pl/przedluzacz-pasow-bez ... f4bbd61b40

Chcę kupić nd do jazdy z synem. Codziennej. Nie wyobrażam sobie trwałej rezygnacji z isofix, ewentualnie używania akcesoriów, z zakazem przewożenia ludzi.

Ciężki problem, jak sobie z nim radzicie?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2017, 18:12 przez Wojtek Wawa, łącznie zmieniany 1 raz.
bonito
Model: NC FL2

26 wrz 2017, 7:22

Kolega widzę gruntownie przygotowuje się do kupna - zanim do niego dojdzie, może dziecko zdąży podrosnąć? :)
A tak na poważnie - MX-5 to produkt na 3 (ewentualnie 2) auto w rodzinie - czyli zwykle nie służy jako dzieciowóz a także nie transportuje się nim cementu na budowę...
bonito
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

26 wrz 2017, 8:02

bonito pisze:Kolega widzę gruntownie przygotowuje się do kupna - zanim do niego dojdzie, może dziecko zdąży podrosnąć? :)
A tak na poważnie - MX-5 to produkt na 3 (ewentualnie 2) auto w rodzinie - czyli zwykle nie służy jako dzieciowóz a także nie transportuje się nim cementu na budowę...

fajnie. Ale skoro w aucie jest isofix to powinno dac sie go uzywac, co nie? Zreszta dzieci zwykle bardzo lubia jazde MX
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Awatar użytkownika
paratasman
Wersja: Skyfreedom

26 wrz 2017, 8:32

Wojtek ale w czym masz problem? U moim w ND z recaro spokojnie się mieści fotelik z isofixem, trzeba tylko odpowiednio pochylić oparcie fotela pasażera (fotel przesunąć trochę do przodu a nie na max do tyłu - bo inaczej dziecko siedzi nosem na szybie przedniej), i fotelik z isofixem wchodzi bez problemu. Nie ma potrzeby stosowania przedłużek pasów. Oczywiście fotelik zakładasz przy otwartym dachu. Problem pojawia się tylko wtedy gdy chcesz kogoś dorosłego przewieźć a fotelik jest zapięty - nie ma co z nim zrobić bo nie wejdzie do bagażnika.
była NCFL 2.0 sport 2012 - przejechałem nią osobiście 90 tyś w 2,5 roku (3 sezony)
Awatar użytkownika
heretic
Wersja: SkyPassion+

26 wrz 2017, 11:47

Fakt, najwygodniej jest wpiąć isofix jak się odsunie fotel do przodu i pochyli oparcie do tyłu, potem można z powrotem podnieść oparcie i odsunąć fotel jak już się fotelik zamocowało. Problemu z pasem w ogóle nie rozumiem. Łatwiej jest wsadzić fotelik przy otwartym dachu, ale przy zamkniętym też się da :P
Wożę dziecko do przedszkola 2-3 razy w tygodniu MX'em i naprawdę nie widzę problemu.
Mam standardowe fotele, a fotelik to maxi cosi rodifix czy jakoś tak (mieści się też do bagażnika :D). Jeszcze rzecz której u mnie w ASO nie wiedzieli - poduszka pasażera sama się wyłącza jak jest dziecko na fotelu (automatyka wagowa).
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator

26 wrz 2017, 21:29

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Widziałem na waszych zdjęciach foteliki i sie zdziwiłem nie mogąc zapiąć pasa synowi przez kilka minut. Fotel był maksymalnie do tyłu. A mój mx5 będzie codziennie służył do jazdy do przedszkola, więc ten pas mnie bardzo zaskoczył.
BTW Syn przekonany wczoraj. Mam nadzieję bonito, że nie masz racji :)
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom

27 wrz 2017, 8:39

W ramach ciekawostek odnośnie do montażu fotelika...
Odebrałem dziś zamówioną pełną instrukcję do Dyzi (to swoją drogą też jest, khem, skandal, żeby dostawać z samochodem tylko jakąś skróconą broszurkę). Jako że coś się od czasu druku instrukcji "głównej" pozmieniało, dołączony do niej jest suplement.
I w tymże suplemencie, w rozdziale "montaż fotelika dla dziecka" napisane jest:
Przed zainstalowaniem na siedzeniu pasażera fotelika dziecięcego przesuń to siedzenie możliwie jak najbardziej do tyłu.

Tyle, że przy zdaniu tym jest odsyłacz. Odsyłacz wyjaśniony jest poniżej na stronie uwagą:
W przypadku niektórych systemów fotelików dla dzieci instalowanie ich w pozycji najbardizej wysuniętej do tyłu może nie być właściwe.

Ktoś tu ma rozdwojenie jaźni? ;-)
Zresztą w sekcji dotyczącej montażu fotelików z ISOFIX jest mniej-więcej to samo.
W jednym miejscu jest:
Odsuń siedzenie pasażera maksymalnie do tyłu.

Ale zaraz poniżej jest:
Aby umożliwić dopasowanie niektórych fotelików dla dzieci może być konieczne przesunięcie siedzenia nieco do przodu i pochylenie oparcia siedzenia.
Dyzia Bo czerwone są najszybsze
Tylko kierowca jest zielony :-D
Koza team member!
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Wersja: Niseko
Kontakt:

27 wrz 2017, 8:55

Wojtek Wawa pisze:BTW Syn przekonany wczoraj. Mam nadzieję bonito, że nie masz racji :)

chodzi o to ze dziecko nie podrosnie? ;)

podwozenie dzieci do przedszkola/szkoly jest bardzo wlasciwym zastosowaniem MX
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Awatar użytkownika
meewosh
Wersja: 2.0 '15

27 wrz 2017, 9:09

Chyba że ma się dwójkę :roll:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh

Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
Awatar użytkownika
heretic

27 wrz 2017, 17:48

Wtedy losują albo ustalają dyżury :)
Awatar użytkownika
Krzych
Donator
Donator
Wersja: NC 2.5 + NA 1.8vvt

27 wrz 2017, 18:49

Wtedy jedzie się dwa razy...
;)
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator

28 wrz 2017, 18:21

W sumie nie mam pojęcia jak to robicie, naprawdę było kilka minut walki z zapinaniem pasa. Nie z isofixem, ani z wkładaniem fotelika (nawet nie wpadłem na pomysł top up - co innego syn podczas jazdy - od razu kazał mi otwierać dach - to lubię:-), a z wpięciem pasa w klamrę - fotelik - typowy dla 6olatka, kompletnie blokował dojście ręką z pasem do klamry.
Fotelik syna to cybex solution isofix.

BTW to niesamowite, że dziecko ma podczas jazdy więcej frajdy w mx5 od ojca - a wydawało mi się to niemożliwe.
Awatar użytkownika
heretic

28 wrz 2017, 18:51

W takim razie musisz chyba dokupić inny fotelik do miaty ;)
ODPOWIEDZ