Dziś po raz pierwszy jeździłem z synem ND. Pojawił się ogromny problem z zapinaniem pasa, gdy syn siedział na foteliku.
Kilka minut walki, rezygnacja z isofix i manipulowanie fotelikiem z siedzącym na nim dzieckiem. Koszmar.
Teraz pytanie czy jest inne rozwiązanie niż przedłużenie pasa? Problem w tym, że sprzedawca pisze iż jest to nie dla ludzi... dlaczego?
Tu link
http://allegro.pl/przedluzacz-pasow-bez ... f4bbd61b40
Chcę kupić nd do jazdy z synem. Codziennej. Nie wyobrażam sobie trwałej rezygnacji z isofix, ewentualnie używania akcesoriów, z zakazem przewożenia ludzi.
Ciężki problem, jak sobie z nim radzicie?
ND jak zapiąć dziecko pasami w foteliku?
Wozicie w ND dzieci?
Moderator: Moderatorzy
- Wojtek Wawa
- Donator
- Model: ND
- Wersja: freedom+bilstein
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2017, 18:12 przez Wojtek Wawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolega widzę gruntownie przygotowuje się do kupna - zanim do niego dojdzie, może dziecko zdąży podrosnąć? 
A tak na poważnie - MX-5 to produkt na 3 (ewentualnie 2) auto w rodzinie - czyli zwykle nie służy jako dzieciowóz a także nie transportuje się nim cementu na budowę...
bonito

A tak na poważnie - MX-5 to produkt na 3 (ewentualnie 2) auto w rodzinie - czyli zwykle nie służy jako dzieciowóz a także nie transportuje się nim cementu na budowę...
bonito
- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
bonito pisze:Kolega widzę gruntownie przygotowuje się do kupna - zanim do niego dojdzie, może dziecko zdąży podrosnąć?
fajnie. Ale skoro w aucie jest isofix to powinno dac sie go uzywac, co nie? Zreszta dzieci zwykle bardzo lubia jazde MX
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
- paratasman
- Wersja: Skyfreedom
Wojtek ale w czym masz problem? U moim w ND z recaro spokojnie się mieści fotelik z isofixem, trzeba tylko odpowiednio pochylić oparcie fotela pasażera (fotel przesunąć trochę do przodu a nie na max do tyłu - bo inaczej dziecko siedzi nosem na szybie przedniej), i fotelik z isofixem wchodzi bez problemu. Nie ma potrzeby stosowania przedłużek pasów. Oczywiście fotelik zakładasz przy otwartym dachu. Problem pojawia się tylko wtedy gdy chcesz kogoś dorosłego przewieźć a fotelik jest zapięty - nie ma co z nim zrobić bo nie wejdzie do bagażnika.
była NCFL 2.0 sport 2012 - przejechałem nią osobiście 90 tyś w 2,5 roku (3 sezony)
Fakt, najwygodniej jest wpiąć isofix jak się odsunie fotel do przodu i pochyli oparcie do tyłu, potem można z powrotem podnieść oparcie i odsunąć fotel jak już się fotelik zamocowało. Problemu z pasem w ogóle nie rozumiem. Łatwiej jest wsadzić fotelik przy otwartym dachu, ale przy zamkniętym też się da 
Wożę dziecko do przedszkola 2-3 razy w tygodniu MX'em i naprawdę nie widzę problemu.
Mam standardowe fotele, a fotelik to maxi cosi rodifix czy jakoś tak (mieści się też do bagażnika
). Jeszcze rzecz której u mnie w ASO nie wiedzieli - poduszka pasażera sama się wyłącza jak jest dziecko na fotelu (automatyka wagowa).

Wożę dziecko do przedszkola 2-3 razy w tygodniu MX'em i naprawdę nie widzę problemu.
Mam standardowe fotele, a fotelik to maxi cosi rodifix czy jakoś tak (mieści się też do bagażnika

- Wojtek Wawa
- Donator
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Widziałem na waszych zdjęciach foteliki i sie zdziwiłem nie mogąc zapiąć pasa synowi przez kilka minut. Fotel był maksymalnie do tyłu. A mój mx5 będzie codziennie służył do jazdy do przedszkola, więc ten pas mnie bardzo zaskoczył.
BTW Syn przekonany wczoraj. Mam nadzieję bonito, że nie masz racji
BTW Syn przekonany wczoraj. Mam nadzieję bonito, że nie masz racji

- TerminatorPi
- Donator
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom
W ramach ciekawostek odnośnie do montażu fotelika...
Odebrałem dziś zamówioną pełną instrukcję do Dyzi (to swoją drogą też jest, khem, skandal, żeby dostawać z samochodem tylko jakąś skróconą broszurkę). Jako że coś się od czasu druku instrukcji "głównej" pozmieniało, dołączony do niej jest suplement.
I w tymże suplemencie, w rozdziale "montaż fotelika dla dziecka" napisane jest:
Tyle, że przy zdaniu tym jest odsyłacz. Odsyłacz wyjaśniony jest poniżej na stronie uwagą:
Ktoś tu ma rozdwojenie jaźni?
Zresztą w sekcji dotyczącej montażu fotelików z ISOFIX jest mniej-więcej to samo.
W jednym miejscu jest:
Ale zaraz poniżej jest:
Odebrałem dziś zamówioną pełną instrukcję do Dyzi (to swoją drogą też jest, khem, skandal, żeby dostawać z samochodem tylko jakąś skróconą broszurkę). Jako że coś się od czasu druku instrukcji "głównej" pozmieniało, dołączony do niej jest suplement.
I w tymże suplemencie, w rozdziale "montaż fotelika dla dziecka" napisane jest:
Przed zainstalowaniem na siedzeniu pasażera fotelika dziecięcego przesuń to siedzenie możliwie jak najbardziej do tyłu.
Tyle, że przy zdaniu tym jest odsyłacz. Odsyłacz wyjaśniony jest poniżej na stronie uwagą:
W przypadku niektórych systemów fotelików dla dzieci instalowanie ich w pozycji najbardizej wysuniętej do tyłu może nie być właściwe.
Ktoś tu ma rozdwojenie jaźni?

Zresztą w sekcji dotyczącej montażu fotelików z ISOFIX jest mniej-więcej to samo.
W jednym miejscu jest:
Odsuń siedzenie pasażera maksymalnie do tyłu.
Ale zaraz poniżej jest:
Aby umożliwić dopasowanie niektórych fotelików dla dzieci może być konieczne przesunięcie siedzenia nieco do przodu i pochylenie oparcia siedzenia.
- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Wojtek Wawa pisze:BTW Syn przekonany wczoraj. Mam nadzieję bonito, że nie masz racji
chodzi o to ze dziecko nie podrosnie?

podwozenie dzieci do przedszkola/szkoly jest bardzo wlasciwym zastosowaniem MX
pozdrawiam
Alex
182HP/242Nm
Alex

- meewosh
- Wersja: 2.0 '15
Chyba że ma się dwójkę 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
- Wojtek Wawa
- Donator
W sumie nie mam pojęcia jak to robicie, naprawdę było kilka minut walki z zapinaniem pasa. Nie z isofixem, ani z wkładaniem fotelika (nawet nie wpadłem na pomysł top up - co innego syn podczas jazdy - od razu kazał mi otwierać dach - to lubię:-), a z wpięciem pasa w klamrę - fotelik - typowy dla 6olatka, kompletnie blokował dojście ręką z pasem do klamry.
Fotelik syna to cybex solution isofix.
BTW to niesamowite, że dziecko ma podczas jazdy więcej frajdy w mx5 od ojca - a wydawało mi się to niemożliwe.
Fotelik syna to cybex solution isofix.
BTW to niesamowite, że dziecko ma podczas jazdy więcej frajdy w mx5 od ojca - a wydawało mi się to niemożliwe.