Czaterja działu technicznego

pytania różne...

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
SponeR
Model: NA
Wersja: ultra old

04 maja 2017, 20:36

"Produkt pomaga również usunąć z tworzyw niechciane zanieczyszczenia oraz pozostałości wosku."
czyli na-czerniłeś dach i odtłuściłeś/pozbyłeś się wosków,uszczelnień 8-)
do dachu używaj chemii do tego przeznaczonej np
http://www.motochemia.pl/sonax-preparat-do-konserwacji-pielegnacji-dachu-cabrio-300ml-p-1312.html
MIATA nim jak szatan
Obrazek
Awatar użytkownika
3ka
Donator
Donator

04 maja 2017, 20:42

Szukałem czegoś do vinylu, ten Sonax jest do dachów materiałowych. Podejdzie?

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
mutra
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT Sport nav+

04 maja 2017, 21:07

3ka pisze:Szukałem czegoś do vinylu, ten Sonax jest do dachów materiałowych. Podejdzie?

Srodek do materiałowego nie nada sie do vinylu. Potrzebujesz albo dedykowanego srodka do pokryc winylowych ( ja uzywam takiego - bardzo fajny ale drogawy https://www.amazon.com/3M-Cleaner-Condi ... GCW3S3S8WS)
albo środka do pielęgnacji plastików np valet pro "black to the future"

ja bym na twoim miejscu zrobił tak:
1.umył dach jeszcze raz, poczekał aż wyschnie (szczególnie szwy) .
2.kupiłbym srodek do uszczelniania szwów w namiotach (np seamsure albo jakikolwiek inny w płynie) i pociagnął szwy od środka (nie od zewnątrz bo zostana zacieki)
3. nałozył preparat do vinylu na dach (od zewnątrz)
Awatar użytkownika
Dewuer
Model: NC
Wersja: Mithra

04 maja 2017, 22:14

Phill pisze:Witam.
Mam szybkie pytanko
Jak dokładnie wygladaja kanaliki odpływowe w miacie NA (91'), woda z rynienki dachu wpływa do po prostu do progu i z progu wypływa przez 4 dziurki jak na schemacie czy są tam jakieś gumowe wężyki aby woda nie miała styczności z progiem ?
Nie mam na chwilę obecną jak tego sprawdzić gdyż miata stoi u blacharza
Pozdrawiam

No właśnie, jak to jest z odpływami z przodu? Te tylne kanaliki co odprowadzają wodę z dachu łatwo zlokalizować, natomiast z przodu w progach pod spodem są śruby, więc raczej nie od odpływów tylko mają jakąś inną funkcję :?:
Hockey Puck - 93' NA

"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away."
Awatar użytkownika
waldi
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Silver Blues

05 maja 2017, 10:08

Dewuer pisze:
Phill pisze:Witam.
Mam szybkie pytanko
Jak dokładnie wygladaja kanaliki odpływowe w miacie NA (91'), woda z rynienki dachu wpływa do po prostu do progu i z progu wypływa przez 4 dziurki jak na schemacie czy są tam jakieś gumowe wężyki aby woda nie miała styczności z progiem ?
Nie mam na chwilę obecną jak tego sprawdzić gdyż miata stoi u blacharza
Pozdrawiam

No właśnie, jak to jest z odpływami z przodu? Te tylne kanaliki co odprowadzają wodę z dachu łatwo zlokalizować, natomiast z przodu w progach pod spodem są śruby, więc raczej nie od odpływów tylko mają jakąś inną funkcję :?:

Z przodu woda z podszybie spływa pod błotnikiem, na wysokości kierunku (nbfl),
Na dole gdzieś na wysokość " przetloczen " na lewarek. Ale nie szukajcie jakiś kanałów - to po prostu wypływa między progiem a błotnikiem przy rancie. Natomiast odprowadzenie wody z progu jako takie nie istnieje. Chyba że są nimi takie małe " rowki" w rancie od podłogi w miejscu łączenia z progiem - a to pewnie jak u mnie w większości aut zostało " zakonserwowane" ;-)
Edit
Śruby od dołu mocują błotnik i ewentualnie w różnych modelach koniec nadkola plastikowego i lub tzw. chlapacze
Edit dwa na forum
viewtopic.php?f=25&t=23359
Awatar użytkownika
Phill

05 maja 2017, 14:18

z tego co czytałem po zagranicznych forach oraz dzięki linkowi podanemu przez SponeRa to woda z dachu odpływa przez rurke a w progach są po 4 otworki na stronę jak na wysłanym przeze mnie schemacie. Pytałem ponieważ miate mam na blacharce i progi są już "otwarte" a mój blacharz nigdy jeszcze miaty nie robił i nie wiedział o tych odprowadzeniach. Mowa cały czas o miacie NA
Dzięki wielkie za info ;)
Downhill, Cars & Rock'n Roll
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Miata na '91 http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=22281
Awatar użytkownika
3ka
Donator
Donator

05 maja 2017, 17:34

mutra pisze:
3ka pisze:Szukałem czegoś do vinylu, ten Sonax jest do dachów materiałowych. Podejdzie?

Srodek do materiałowego nie nada sie do vinylu. Potrzebujesz albo dedykowanego srodka do pokryc winylowych ( ja uzywam takiego - bardzo fajny ale drogawy https://www.amazon.com/3M-Cleaner-Condi ... GCW3S3S8WS)
albo środka do pielęgnacji plastików np valet pro "black to the future"

ja bym na twoim miejscu zrobił tak:
1.umył dach jeszcze raz, poczekał aż wyschnie (szczególnie szwy) .
2.kupiłbym srodek do uszczelniania szwów w namiotach (np seamsure albo jakikolwiek inny w płynie) i pociagnął szwy od środka (nie od zewnątrz bo zostana zacieki)
3. nałozył preparat do vinylu na dach (od zewnątrz)

Dziękuję, tak uczynię

patryczek
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: Bez miatowy :(

05 maja 2017, 17:50

Powiedzcie mi czy gwint Teina Street Advance, Street bassis czy może b6+eibach do NA? Bo stoję przed dylematem :/
1.NA 1.8 BP-4W 140KM '93 córcia - sprzedane
2.NC 1.8 '06 Mia - sprzedana
Awatar użytkownika
SponeR

05 maja 2017, 18:43

Phill pisze:w progach są po 4 otworki na stronę jak na wysłanym przeze mnie schemacie.

to są otwory wentylacyjne ale jeżeli odprowadzenie z dachu się zatka to woda przez tylną półkę wlewa się właśnie do progów i nimi powinna uciec
MIATA nim jak szatan
Obrazek
2015.miata.2015
Model: NC FL2
Wersja: Club

06 maja 2017, 12:46

Witam.
Czy Ktoś podłączał automatyczny włącznik świateł Bartsoft w ncfl. Szukam kabelków przy bezpiecznikach pod maską ale sporo ich tam jest.
Jakieś sugestie?
henorek
Donator
Donator
Wersja: 1.8VVT '02

06 maja 2017, 20:29

Panowie biore się za składanie wydechu i moje pytanie brzmi czy warto dopłacać do tłumików Magnaflow czy może lepiej kupić coś TurboWorks albo Ultera i też będzie ok? Albo jeszcze inaczej i gdzie indziej powinienem szukać? Celuję w ładny basowy dźwięk bez robienia wsi z darciem ryja na pół miasta, wstępnie wpada dwururka, po jednym tłumiku końcowym na stronę + tłumik środkowy ale chętnie posłucham kogoś mądrzejszego ode mnie :D
mufasa
Kontakt:

06 maja 2017, 20:44

henorek pisze:Panowie biore się za składanie wydechu i moje pytanie brzmi czy warto dopłacać do tłumików Magnaflow czy może lepiej kupić coś TurboWorks albo Ultera i też będzie ok? Albo jeszcze inaczej i gdzie indziej powinienem szukać? Celuję w ładny basowy dźwięk bez robienia wsi z darciem ryja na pół miasta, wstępnie wpada dwururka, po jednym tłumiku końcowym na stronę + tłumik środkowy ale chętnie posłucham kogoś mądrzejszego ode mnie :D

2 tygodnie temu wpakowałem do siebie podwójnego Ultera. Nie szukałem nowego wydechu, ale był w takiej cenie, że po prostu nie mogłem sobie odpuścić. :lol: Nie mam żadnego odniesienia do innych aftermarketowych układów do NB, ale jest naprawdę fajnie. Po odpaleniu przyjemnie mruczy, do 3500 rpm jest niewiele głośniejszy od serii, później zaczyna się zabawa ale moim zdaniem mógłby być ciut głośniejszy. ;) Przy okazji wpadł nowy środkowy bez specjalnych szaleństw i tak to brzmi:

Dźwięk podczas jazdy, w dodatku między kamienicami, potrafi uzależniać. Stąd po zmianie wydechu za każdym razem gdy jadę Miatą mam jeszcze większego banana na twarzy. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dewuer
Model: NC
Wersja: Mithra

08 maja 2017, 12:45

Wie ktoś, czy występują jakieś różnice pomiędzy wahaczami w NA, NAFL, NB i NBFL ?
Hockey Puck - 93' NA

"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away."
Awatar użytkownika
kammich

08 maja 2017, 12:56

Na pewno NA i NB maja inne mocowania łączników stabilizatorow.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
SponeR

08 maja 2017, 18:19

kammich pisze:Na pewno NA i NB maja inne mocowania łączników stabilizatorow.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

mam wahacz z NB i pasuje ale tak jak kammich pisze zamiast 2 uszu na łącznik staba jest tylko jedno
MIATA nim jak szatan
Obrazek
Awatar użytkownika
PRYMUS_BMW
Donator
Donator
Wersja: Unplugged

08 maja 2017, 23:22

gajs help
wziąłetm się za wymiane klocków dziś, z przodu poszło gładko i jest wydaje mi się wszystko ok ale z tyłu... po wymianie mam efekt taki jakbym jechał na zaciągnietym ręcznym, ręczny zaczął łapać już po milimetrze w góre i mx się na luzie z podjazdu nie stacza bo ręczny trzyma lekko nawet jak jest opuszczony...
coś tam poczytałem poszperałem i obstawiam że za mocno doje... te śrubki *ampulowa 4-ka) z tyłu zacisku co się ją odkręca aby tłok się cofnął...
em aj rajt ? jak to poprawnie wyregulować ?
pozdrawiam
Prymus

historia PRYMUSKI --> viewtopic.php?f=22&t=12115
Awatar użytkownika
Sowaone

09 maja 2017, 2:58

mialem to samo po zmianie klockow :)
dokladnie - wyregulowac tymi srubkami co sa odpowiedzialne za wysuniecie tloczkow :)
Obrazek
Awatar użytkownika
turbo pchała

09 maja 2017, 12:10

Dokręcasz do momentu kiedy nie możesz tarczy obrócić ręką. Wtedy luzujesz o 1/3 obrotu.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
Awatar użytkownika
PRYMUS_BMW
Donator
Donator

09 maja 2017, 13:12

o to chodziło dzieki

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Prymus

Awatar użytkownika
PRYMUS_BMW
Donator
Donator

09 maja 2017, 13:21

turbo pchała pisze:Dokręcasz do momentu kiedy nie możesz tarczy obrócić ręką. Wtedy luzujesz o 1/3 obrotu.

dzieki o to chodzilo :)

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Prymus

Awatar użytkownika
Verteru
Wersja: 1.6
Kontakt:

09 maja 2017, 22:18

Miałem problem z powolnymi szybami. Rozkręcałem kiedyś boczki by smarować smarem litowym szyny, ale to nic nie dało.
Dzisiaj jednak pożyczyłem taki smar do łańcuchów rowerowych z rurką i psiknąłem na całej długości z węwnąt i zewnątrz pod górną uszczelkę bez rozbierania drzwi. Przyśpieszyły dwukrotnie.
Awatar użytkownika
tomasz01
Donator
Donator

09 maja 2017, 22:38

Pod uszczelkę w drzwiach - tą w którą szyba wchodzi schodząc w dół?
Awatar użytkownika
Verteru
Kontakt:

09 maja 2017, 23:03

tomasz01 pisze:Pod uszczelkę w drzwiach - tą w którą szyba wchodzi schodząc w dół?

Dokładnie, tam się zbiera dużo piachu i syfu. Na końcu drzwi z szybą wysuniętą do góry można trochę odgiąć, wprowadzić rurkę i przejechać 2x po całości psikając.
Awatar użytkownika
tomasz01
Donator
Donator

09 maja 2017, 23:45

Verteru pisze:
tomasz01 pisze:Pod uszczelkę w drzwiach - tą w którą szyba wchodzi schodząc w dół?

Dokładnie, tam się zbiera dużo piachu i syfu. Na końcu drzwi z szybą wysuniętą do góry można trochę odgiąć, wprowadzić rurkę i przejechać 2x po całości psikając.

Jutro przetestuję :kciuk:
Smar do łańcuchów rowerowych... powiadasz... widzę różne (pamiętasz jaki to był?) 8-)
Awatar użytkownika
Verteru
Kontakt:

10 maja 2017, 0:06

tomasz01 pisze:
Verteru pisze:

Smar do łańcuchów rowerowych... powiadasz... widzę różne (pamiętasz jaki to był?) 8-)

Spytam jutro jak nie zapomnę. Opakowanie miał podobne do Nigrin. W ogóle środki do czyszczenia i smarowania łańcuchów są spoko, bo muszą działać w brudzie, wysokiej temperaturze i nie niszczyć gumowych ślizgaczy i plastikowych osłon.
patryczek
Donator
Donator

10 maja 2017, 12:45

Mam pilne pytanie, czy gwint AP z NB pasuje do NA bo zamówiłem sobie zawieszenie z AP do NA a nie maja na stanie i coś mi powiedział Pan w słuchawce, ze z NB pasują. To jak z tym jest?
Awatar użytkownika
waldi
Donator
Donator

10 maja 2017, 13:11

Verteru pisze:
tomasz01 pisze:
Verteru pisze:

Spytam jutro jak nie zapomnę. Opakowanie miał podobne do Nigrin. W ogóle środki do czyszczenia i smarowania łańcuchów są spoko, bo muszą działać w brudzie, wysokiej temperaturze i nie niszczyć gumowych ślizgaczy i plastikowych osłon.

A nie rozmazuje się to to na szybie?
mutra
Donator
Donator
Wersja: GT Sport nav+

10 maja 2017, 13:21

patryczek pisze:Mam pilne pytanie, czy gwint AP z NB pasuje do NA bo zamówiłem sobie zawieszenie z AP do NA a nie maja na stanie i coś mi powiedział Pan w słuchawce, ze z NB pasują. To jak z tym jest?

generalnie top mounty w NB są inne niż w NA ale nie wiem jak to sie ma do tego konkretnego gwintu
patryczek
Donator
Donator

10 maja 2017, 13:47

mutra pisze:
patryczek pisze:Mam pilne pytanie, czy gwint AP z NB pasuje do NA bo zamówiłem sobie zawieszenie z AP do NA a nie maja na stanie i coś mi powiedział Pan w słuchawce, ze z NB pasują. To jak z tym jest?

generalnie top mounty w NB są inne niż w NA ale nie wiem jak to sie ma do tego konkretnego gwintu

Dziękuje! Wychodzi na to, ze nie maja mocowań :/ Kupię coś innego w tym przedziale cenowym. :D Dzięki wielkie :D
JerryBB

10 maja 2017, 14:13

Panowie mam sprawę, mialby ktoś może wymiary albo możliwość dokladnego zmierzenia popychaczy do NA 1.6 bo nie ma pewności czy przyszly na pewno pod ten model, i zanim rozbiore silnik chcialbym potwierdZić albo zwrócić. Pomoze ktos?
ODPOWIEDZ