[WROCŁAW / KOTLINA KŁODZKA i okolice] spotkania regionalne

DWinkle2023 - 29.09-1.10.2023

Dział o spotkaniach regionalnych - planowane spotkania, relacje z minionych spotów.

Moderator: Moderatorzy

adamo
Donator
Donator
Model: NB

08 paź 2015, 15:41

stoi teraz w Japan Tech

O ciekaw jestem Twojej opinni o nich. Raz u nich byłem i niby wszystko fajnie... tylko zamiast pełnego przeglądu tylko zmienili olej :D Oczywiście proponowali potem przglad z duzym upustem, ale czasu nikt mi nie zwróci....
NB '99 1.8
tinuviel
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: MR2 ZZW30

08 paź 2015, 15:51

adamo pisze:
stoi teraz w Japan Tech

O ciekaw jestem Twojej opinni o nich. Raz u nich byłem i niby wszystko fajnie... tylko zamiast pełnego przeglądu tylko zmienili olej :D Oczywiście proponowali potem przglad z duzym upustem, ale czasu nikt mi nie zwróci....

Zobaczymy, właściciel też ma MX5 co dobrze rokuje, rozmawiałem, sprawiają dobre wrażenie, auto przetrzepali porządnie, kontakt jest rewelacyjny, zawsze oddzwonią. Oddałem tam auto bo liczyłem na szybkie ogarnięcie tematu (w końcu w tych autach się specjalizują), niestety auto miało być "na bank" zrobione do końca tygodnia, dziś dzwoniłem i okazuje się że jakaś część nie pasuje i szukają poprawnej zatem piątek stoi pod dużym znakiem zapytania... a mi auto mocno potrzebne na sobotę:/ Znam może bardziej zaufane warsztaty, ale nie specjalizują się w takich autach (np http://yacoserwis.pl/ jest super, ale to raczej do Subaru).
Awatar użytkownika
irekJ
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: Mocny Full

09 paź 2015, 10:44

Ja postawiłem na BRZ/GT86 z kilku powodów. Po pierwsze ma to być auto na co dzień bo upłynniam kombi konserwę po nowym roku. Po drugie musi być w stanie komfortowo przewieźć dwie osoby z bagażem na dłuższym dystansie. Po dwóch sezonach jazdy NBFL niestety muszę stwierdzić, że nie może to być pierwsze auto, nawet w mojej jednoosobowej, rodzinie. Na koniec zależy mi na idealnej sztuce a Subaru/Toyota daje 3 lata gwarancji a ja szukam dwulatka. Więc zostaje mi rok aby dotrzeć auto pod moją cieżką nogą :)
Niestety jak już wspomniał Nickesh (jeszcze raz dzięki za fatygę), auto się sprzedało czego bardzo żałuję bo fajna sztuka była.

Końcem roku będę sprawdzał jeszcze opcję nr2 czyli bardziej wozidło Hyundai Genesis Coupe... ale znalezienie fajnego egzemplarza w jakichś rozsądnych pieniądzach graniczy z cudem :(

Ale jakby nie było, mam nadzieję, że w zimie będę miał czym z Wami wyskoczyć na tor.
tinuviel
Donator
Donator

09 paź 2015, 10:49

Wiecie może gdzie mogę (o ile da się) dostać we Wrocławiu od ręki uszczelniacz wałka rozrządu do MX5 NBFL 1.8 2002 rok? Japan Tech ma problem ze znalezieniem tego a mi się czas kończy.

EDIT:

Nie ważne, źle zrozumiałem, chodzi o jakiś uszczelniacz od zmiennych faz rozrządu (S-VT), co ciekawe w Japan Tech mówią na to VVTi... co jest oczywiście układem zmiennych faz rozrządu... tyle że Toyoty.
tinuviel
Donator
Donator

19 paź 2015, 16:48

No to w kwestii Japan Tech, postaram się podzielić to na dwie sekcje, Jedna w której postaram się być obiektywny i przedstawić same faktu, druga w której przedstawię skrajnie Subiektywną opinię:

Obiektywine:

Pierwszy tydzień:
- Zadzwoniłem do Japan Tech czy mogę przyprowadzić auto w poniedziałek (data nie istotna) na zrobienie rozrządu, zmianę oleju i przegląd auta, ostałem informację że najszybciej mogą się za nie zabrać w środę, ale mogę podstawić wcześniej.
- Auto zostawiam w Poniedziałek, rozmawiam z właścicielem, mówię co mi w aucie jest podejrzane (czujnik lambda, rozrząd, olej), wszystko jest spisane na formularzu, proszę też o gruntowne przetrzepania auta i sprawdzenie co tam jeszcze jest do ogarnięcia, dostaje informacje że auto będzie do odbioru, środa, czwartek, na bank do końca tygodnia.
- We Wtorek dostaje telefon z wynikiem oględzin auta oraz kosztorysem napraw, kosztorys dostaje też na mail, mam potwierdzić czy zgadam się na naprawę. Kosztorys jest bardzo dokładny i obejmuje kompletną wycenę naprawy/wymiany wszystkiego. Oczywiście wszystko robimy. W między czasie podrzucam koła na zmianę, auto jest wprowadzane na podnośnik, stare koła ściągnięte.
- Gdzieś w okolicach Środy czy Czwartku dzwonię i się dowiaduje że sprawa się przedłuży bo jedna z uszczelek która została zamówiona nie pasuje do mojego auta, rozchodzi się o "Uszczelkę VVT-i".
- W piątek dowiaduje się że już auta nie otrzymam dzisiaj ale ponoć znalazła się uszczelka.

Weekend szlag trafił.

Drugi tydzień:
- Gdzieś na początku następnego tygodnia dzwonie z pytaniem jak tam auto, dostaje informacje że się robi i będzie w środę.
- Dzwonię w Środę, okazuje się że auto trzeba było rozebrać raz jeszcze bo po wymianie sprzęgła wyszło że łożysko oporowe jest do wymiany, auto ma być na Czwartek lub Piątek
- W Piątek dzwonie i okazuje się że auto mogę odebrać co też czynie, na miejscu dostaje fakturę czy paragon, można płacić karą, dostaje kluczyki.
- W felgach nie ma dekielków, pytam gdzie są dostaje informacje że w aucie bo nie wchodzą w felgi przez dystanse do felg z drugiej strony. Auto jest brudne zewnątrz jak i w środku.
- Ruszam do domu, po około 5km auto zaczyna wyć niemiłosiernie, zjeżdżam na pierwszy parking, parkuje, zaciągam ręczny - nie działa, otwieram maskę - coś się kopci. Dzwonię do JapanTech, dostaje info że to dziwne bo wszystko działało godzinę temu, mówię że nie wiem czy tym autem mogę jechać czy nie, JapanTech załatwia lawetę która zabiera auto do warsztatu.

drugi Weekend z mx5 w Gran Turismo.

Trzeci tydzień:
- Poniedziałek rado, dostaje telefon od szefa że auto jest zrobione, problem był z niedokręconą sondą lambda przez co uciekały spaliny, właściciel podstawia mi auto pod dom, przeprasza za problem, mówi też że ręczny póki co nie będzie działać, wymienione hamulce muszę się dotrzeć /ułożyć i żeby przyjechać gdzieś za 500km na regulacje ręcznego.
- Jadę wyczyścić auto, zamontować dekielki do felg, w bagażniku znajduje "coś" wpięte do akumulatora, zdzwonię do JapanTech, okazuje się że to co wpina się w warsztacie do akumulatora podczas naprawy, ktoś ma po to podjechać.
- Jazda próbna, auto super jeździć, brak zastrzeżeń.

Tyle suchych faktów

Subiektywnie:

Moim zdaniem właściciel ma dobre chęci i szanuje klienta, zawsze oddzwoni, uprzedza zanim wyda jakieś moje pieniądze, spytał czy wymieniać sprzęgło czy zostawić, kulturalne podejście do sprawy, podstawi mi auto pod dom, przeprosił za problemy. Niestety jak dla mnie (mogę się mylić, ale jako że jesteśmy w części subiektywnej to chyba mi wolno) ktoś kto fizycznie naprawiał auto po prostu się na tym słabo zna albo mu się nie chce albo to i to. Oddałem auto do JapanTech bo miałem nadzieje że będzie to któraś tam z rzędu MX5, części będą na miejscu i trzy dni później odbiorę auto żeby nacieszyć się ostatnimi ciepłymi dniami, gdybym wiedział że tyle czasu to zajmie, to bym oddał je do swojego zaufanego mechanika który nie robi Mazd, nie ma części, może by musiał się doszkolić, ale na pewno zrobiłby wszystko dobrze. Może to był pech że zamówiono złą uszczelkę, może to był pech że łożysko zaczęło hałasować, może to był pech że akurat jak ja wsiadłem do sonda wypadła... tylko jak zsumujemy szansę na taki ciąg nieszczęśliwych wypadków to wyjdzie bardzo małe prawdopodobieństwo że to wszystko to tylko pech. Do tego takie pierdoły jak to "VVTi" w Maździe, czy to coś zostawione w aucie przy akumulatorze, czy auto ufajdane tłustymi palcami, czy te dekielki których nie da się zamontować... no mi się jakoś udało je zamontować w 3min na parkingu.

Zawsze staram się być wyrozumiały w tych kwestiach... nie wkurzałem się na te wszystkie poślizgi... no ale nie wkurzylibyście się gdyście odbierali auto z tygodniowym poślizgiem i nie przejechali nim nawet 5km?
adamo
Donator
Donator

20 paź 2015, 17:53

dzięki za relacje :)
ja w sumie odnoszę podobne wrażenie- szefu jest tam ok i sie stara, bierze na klate błędy swoich mechaników. No ale właśnie - owi mechanicy są chyba dość średni...
NB '99 1.8
Ciap
Donator
Donator

10 lis 2015, 11:09

Ekipo wrocławska, pytanio-prośba.
czy ktoś z was ma może prostownik mikroprocesorowy do aku żelowych pożyczyć na 2 dni za dobre piwo? :)
Zostawiłem włączone światła i aku powiedziało "dość" :)
Awatar użytkownika
Xenocyd
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Silver Blues

10 lis 2015, 11:55

Leży mi prostownik z lidla w garażu, jak masz ochotę to zapraszam na Maślice ;)
tinuviel
Donator
Donator

12 lis 2015, 9:36

Na Popowicach też jest jeden, tyle że z Biedry, ale o dziwno działa całkiem przyzwoicie.
Awatar użytkownika
Morfi
Donator
Donator
Model: NA
Wersja: 1.8 vvt

12 lis 2015, 13:10

Zwykłym prostownikiem możesz zniszczyć aku. Proponuję Ci wybrać się na Warsztatową (firma YAK) i tam dać aku do reanimacji.
montego blue ze "świnką w środku", wersja kanadyjska
NAFL 1,8L
tinuviel
Donator
Donator

12 lis 2015, 14:14

Nie no moja jest procesorowa, chyba że masz akumulator rozładowany poniżej 6V to wtedy niestety go nie ruszy.
Awatar użytkownika
Morfi
Donator
Donator
Model: NA
Wersja: 1.8 vvt

13 lis 2015, 8:04

Dwa lata temu miałem w Toyocie rozładowany aku i moja ładowarka z LIDLA wyświetliła błąd. Zawiozłem aku do YAK. Powiedzieli, że zrobią co w ich mocy. Aku jeździ do dzisiaj. Wszystko zależy od stanu aku. Trzeba podłączyć ładowarkę procesorową i sprawdzić.
montego blue ze "świnką w środku", wersja kanadyjska
NAFL 1,8L
Ciap
Donator
Donator

13 lis 2015, 11:05

Xenocyd poratował ładowarką i aku śmiga. Na szczęście nie był kompletnie wyładowany.
adamo
Donator
Donator

10 gru 2015, 12:48

ktoś by się pisał na rakietową po świętach, np. 10.01 ? może będzie śnieg :D
NB '99 1.8
tinuviel
Donator
Donator

10 gru 2015, 16:36

adamo pisze:ktoś by się pisał na rakietową po świętach, np. 10.01 ? może będzie śnieg :D

Ja! Chociaż jeszcze nigdy nie byłem :)
Brat

10 gru 2015, 17:05

Wstępnie też jestem zainteresowany.
Po co jeździć jak można latać?
adamo
Donator
Donator

11 gru 2015, 14:15

10.01 to niedziela :roll: - chodziło m i o 14.01
NB '99 1.8
tinuviel
Donator
Donator

11 gru 2015, 14:50

adamo pisze:10.01 to niedziela :roll: - chodziło m i o 14.01

też ok;)
Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator
Wersja: NCFL mode by Five

13 gru 2015, 14:32

tinuviel MX-5 na popowicach ? :shock:
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
tinuviel
Donator
Donator

13 gru 2015, 14:35

marzdin pisze:tinuviel MX-5 na popowicach ? :shock:

tak właśnie :)
Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator

13 gru 2015, 14:44

Najbliższą mi (początek Popowickiej) znam na Ścinawskiej blisko wiaduktu chyba , że trzymasz w pobliżu Wejcherowskiej bo tam nie śmigam.
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
tinuviel
Donator
Donator

13 gru 2015, 18:09

Dokładnie na Wejherowskiej :)
Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator

20 gru 2015, 23:07

Czy ktoś z Wrocławia posiadający NC lub NCFL nie chciał by się spotkać przy piwku (oczywiście bezalkoholowym) w celu przekazania doświadczenia?

Pozdrawiam serdecznie
marzdin
Ostatnio zmieniony 24 gru 2015, 14:16 przez marzdin, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
wroclover
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Miata PRHT 2.0
Kontakt:

21 gru 2015, 7:16

ja - chętnie. nawet jeszcze przed świętami.
Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator

21 gru 2015, 11:31

Pracuje do 18-tej może jutro 22.12. w Pubie Niebo Cafe Pasaż Niepolda po 19-tej?
Oczywiście Wszystkie Miatki łączcie się :)
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
Awatar użytkownika
irekJ
Donator
Donator

21 gru 2015, 13:05

Cześć dobrzy ludzie,

Po długich i nieowocnych poszukiwaniach sportowego auta zacząłem myśleć o powrocie do MX-5.
Mam kilka ciekawych opcji na NC / NCFL ale wstyd się przyznać, że miałem okazję wiele razy siedzieć a nigdy jechać.

Widziałem, że parę osób się pojawiło z NCkami więc może znalazłby się chętny żeby przewieźć moją dupę, dać pomacać i pogłaskać i przekonać do NC?
Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator

21 gru 2015, 14:18

Co do przejechania nie ma problemu po świętach co do technikaliów to sam potrzebuje :)
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
Awatar użytkownika
irekJ
Donator
Donator

21 gru 2015, 16:01

No to na pewno zgłoszę się po nowym roku :)
wroclover
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Miata PRHT 2.0
Kontakt:

22 gru 2015, 5:35

irekJ - możesz skorzystać z mojej NC.
spotkanie jutro / dziś w niebie - nie wiem, czy dam radę. wolałbym poza tym na świeżym powietrzu w pobliżu jakiegoś marketu, np. na dachu dominikańskiego, albo w factory, przy okazji bawienia się w świętego mikołaja i realizowania listy życzeń rodziny.
tak poza tym oczywiście zapraszam na maślice - albo na przejażdżkę NCkiem, albo na wymianę poglądów na temat NBFL.
Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator

22 gru 2015, 8:07

Ja i tak będę dziś w Niebie na Jam Session (jako słuchacz) bo umówiłem się z obsługą. Potem mogę się spotkać dopiero po świętach.
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
ODPOWIEDZ