Filtr stożkowy
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- dark_knight
- Model: NC FL
- Wersja: 2.0
Hehe, ja mam odwrotne zdanie niż kolega, K&N zawsze był dla mnie top, rok temu wyrzuciłem Fujite, która nie nadawała się do niczego po roku... ale spoko.
Pytanie, czego potrzebuję, żeby zamienić zwykłą puszkę w NA na stożek? Sam filterek wystarczy? Jakiej średnicy?
Pytanie, czego potrzebuję, żeby zamienić zwykłą puszkę w NA na stożek? Sam filterek wystarczy? Jakiej średnicy?
We wczesnych NA z pudelkowatym przeplywomierzem potrzebujesz przejsciowke, zas w pozniejszych oraz w NB mozesz nalozyc bezposrednio na przeplywomierz, srednica jest 76mm
Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.
-
- Donator
- Model: NB MSM
- Wersja: Szarik
kermit01 pisze:czy ktoś może polecić jak dobrze wyczyścić filtr(K&N)? czy wystarczy sama woda czy jednak niezbędny jest również olejek?
Do tego jest specjalny zestaw...ostrożnie z oliwką

allegro.pl/kn-zestaw-do-czyszczenia-filtrow-kn-i4255520186.html
Rules are made to be broken
RS pisze:Jeżeli dasz jej zbyt obficie to pójdzie w dolot, a lepki zaolejony dolot to nic przyjemnego.
Z własnych doświadczeń polecam olej w sprayu.
+1. Z niewiadomych względów ludzie stożki nasączają a potem na forach są mrożące krew w żyłach historie o zalepionych przepływkach. Spray, cienka warstwa i chwacit.
I know I get a lot of stick from the other two idiots about thinking this, but the MX-5 is a car that smiles when you drive it. It wants to be driven, in the way that those husky dogs actually enjoy pulling sledges. - James May
A mama/żona/dziewczyna wie że zdekompletowałeś odkurzacz? 

Ogólnie wrażenia akustyczne są
to na pewno. W pewnym zakresie obrotów nawet w kabinie słychać "gardłowy" odgłos zaciąganego powietrza. Niestety nie mogę sprawdzić osiągów przed i po zamontowaniu, gdyż nie mam dostępu ani czasu na hamownie. Planuję jeszcze owinąć rurę dolotu taśmą termoizolacyjną.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
JaKub
- Chalanger
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: Brak zabawki
- Kontakt:
to ja zaczne od poczatku...na jaka fi średnicę mam kupic u siebie w NA stożek....i jeśli to możliwe prosiłbym o fote najlepszego rozwiazania ze stożkiem pod maską w NA...
p.s. na żadną moc nie liczę tylko na poprawę soundu i chociaż nie utratę mocy
p.s. na żadną moc nie liczę tylko na poprawę soundu i chociaż nie utratę mocy

Kupię ładną Mx5
Ogólnie w każdym kupowanym filtrze są "wkładki", które pozwalają na montaż stożka na daną średnicę. Nie wiem jak się to dokładnie nazywa
Wiem, że średnica w NB to 70 mm. Najlepiej odpiąć puszkę filtra od przepływomierza i sprawdzić średnicę i po kłopocie. A zakładając filtr użyć odrobinę Ludwika lub innego płynu do naczyń. Wtedy będzie łatwiej zamontować stożek ewentualnie grzybek. 

JaKub
galandt ludzie sobie kolektory dolotowe polerują od środka, aby przepływ był gładki i miał jak najmniej zakłóceń, a Ty sobie w zamian zakładasz najmocniej karbowaną rurę jaką mieli w sklepie?
pomijając już fakt, że seryjny dolot ma puszkę rezonansową poprawiającą moment ok 3k rpm 
nie liczyłbym na magiczne zyski mocy
Apachos, u mnie w 1.8 przepływomierz ma 76mm średnicy i ładnie na to wchodzi stożek Simoty. nawet mam jeden stary, brudny (do wyczyszczenia) - oddam za koc

nie liczyłbym na magiczne zyski mocy

Apachos, u mnie w 1.8 przepływomierz ma 76mm średnicy i ładnie na to wchodzi stożek Simoty. nawet mam jeden stary, brudny (do wyczyszczenia) - oddam za koc

Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.
-
- Donator
- Wersja: Szarik
galandt pisze:Sorry. Poprawię się. Ale patrząc z innej strony, oryginalny dolot jest tak pozakręcany, że danie takiej rury aż tak źle temu autu nie zrobi
Spoko po to jest forum, Szczupakowi bardziej chodziło o to że Twoja rura w środku nie jest gładka tylko karbowana(chyba że tylko na zewnątrz??) a to mocno zaburza przepływ powietrza a oryginalny dolot jest po pierwsze zagięty łagodnie a po drugie ma policzoną długość/objętość specjalnie dla tego motoru

Rules are made to be broken
- Chalanger
- Donator
- Kontakt:
Szczupak pisze:
kurde szkoda że sie nie zapytałem-jutro też będę w Wawie to może sie spotkamy i wezme

Kupię ładną Mx5
- Chalanger
- Donator
- Kontakt:
kermit01 pisze:jak by ktoś szukał inspiracji, to chłopaki z El-Tec-a tak mi zamontowali:
o fajnie zrobione z dobrą osłoną- z czego ona jest ?
p.s. podoba mi się tak jak u Ciebie i robię tak samo.

wielkie dzieki!
Ostatnio zmieniony 25 cze 2014, 20:40 przez Chalanger, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię ładną Mx5
-
- Wersja: Japoński :P
ApAcHoS pisze:kermit01 pisze:jak by ktoś szukał inspiracji, to chłopaki z El-Tec-a tak mi zamontowali:
o fajnie zrobione z dobrą osłoną- z czego ona jest ?
p.s. podoba mi się tak jak u Ciebie i robię tak samo.![]()
wielkie dzieki!
stal nierdzewna - bardzo solida. Pełna specyfikacja:
http://www.el-tec.pl/pl/index.html - wejdź w "układy dolotowe",z uwagi na rodzaj strony nie da się podlinkować bezpośrednio.
- Chalanger
- Donator
- Kontakt:
kermit01 pisze: stal nierdzewna - bardzo solida. Pełna specyfikacja:
http://www.el-tec.pl/pl/index.html - wejdź w "układy dolotowe",z uwagi na rodzaj strony nie da się podlinkować bezpośrednio.
nie problem-pamietaj ze Nasza firma stala zajmuje sie od ok. 25 lat i kwasówki mam dla siebie tony na półce więc no problem

Kupię ładną Mx5
- Wojtek JDM
- Wersja: Mazdaspeed
Panowie będę niedługo rzeźbił u mnie dolot. Pierwsze pytanie to jaki stożek polecicie tak powiedzmy do 200zł? 
Druga sprawa to koncepcja na dolot
1. To jest całkiem spoko bo teoretycznie najdalej od wydechu, ale słyszałem, że to za krótki dolot. No niby racja, ale przecież CAI z ILa też jest montowany między chłodnicą a silnikiem i długość dolotu jest bardzo podobna tyle, że jest jakby w drugą stronę

2. To chyba wydaje mi się najbardziej sensowne. Tyle, że ja dałbym kolanko 90st przy przepustnicy i dalej poprowadziłbym już prostą rurę do samej lampy kończąc przepływką i stożkiem. Też oczywiście wszystko ogrodzone, a zbiorniczek z płynem od wspomagania gdzieś bym przeniósł
Prowizoryczny schemat na 2 foto

Druga sprawa to koncepcja na dolot
1. To jest całkiem spoko bo teoretycznie najdalej od wydechu, ale słyszałem, że to za krótki dolot. No niby racja, ale przecież CAI z ILa też jest montowany między chłodnicą a silnikiem i długość dolotu jest bardzo podobna tyle, że jest jakby w drugą stronę

2. To chyba wydaje mi się najbardziej sensowne. Tyle, że ja dałbym kolanko 90st przy przepustnicy i dalej poprowadziłbym już prostą rurę do samej lampy kończąc przepływką i stożkiem. Też oczywiście wszystko ogrodzone, a zbiorniczek z płynem od wspomagania gdzieś bym przeniósł

- Załączniki
-
- dolot.jpg (50.85 KiB) Przejrzano 2242 razy
Black SUPERCHARGED Betty - NB 1.6 '00 - SOLD
MAZDASPEED❤ - OEM 2004 MSM Velocity Red
MAZDASPEED❤ - OEM 2004 MSM Velocity Red
-
Zastanawiam się nad dolotem do mojej laleczki,
ogólnie mam dwa typy, czy ktoś sprawdzał któryś z nich i może coś doradzić?
http://www.jdl-performance.com/dolot-bl ... 93-97.html
i
http://www.topendpower.pl/p/pl/kn-69-60 ... 98-05.html
ogólnie mam dwa typy, czy ktoś sprawdzał któryś z nich i może coś doradzić?
http://www.jdl-performance.com/dolot-bl ... 93-97.html
i
http://www.topendpower.pl/p/pl/kn-69-60 ... 98-05.html