Jakie felgi ?

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

bratek

31 mar 2014, 21:07

Arvinski pisze:Dzięki Panowie...
Cała akcja roznosi się o:

Sparco 430 zł
Obrazek

OZ 441 zł
Obrazek

lub
Speedline 396 zł.
Obrazek

Kobieta namawia na OZ, serce pcha mnie w kierunku Speedline, portfel w kierunku Japan Racing :).
Dzięki za rady / info.

Słabo chyba z moją wyobrażnią bo żadna mi nie leży...Tenzory, Dragi, Japan Racingi a również Advan Racing ładniejsze
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin
Model: NA
Wersja: Tiny Tina Edition

31 mar 2014, 21:08

Podobnie uważam...
Jak mi kobieta powiedziała o tych OZ to myślałem, że jaja sobie robi :D

Generalnie na te zachorowałem
Obrazek
Ostatnio zmieniony 31 mar 2014, 21:11 przez Arvi, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
DEXTER

31 mar 2014, 21:09

bratek, ja uważam, że 17" to za dużo. 16x7 tak jak te JR2 będą spoko. Jest u nas kilka osób, które jeżdżą na tych felgach. Sam się przymierzałem kiedyś do JR3. Cena jest dobra, ale pancernych felg się nie spodziewaj ;)
Felix_

31 mar 2014, 21:12

Dzięki Dexter :kciuk:
Pozdrawiam
Rafał
Obrazek
Awatar użytkownika
dark_knight
Model: NC FL
Wersja: 2.0

31 mar 2014, 22:35

Arv takie OZ to kup podrapane na allegro, przemalowanie + naklejki i będziesz miał to ze zdjęcia w cenie zbliżonej do 'advanów'.
remik
Model: Inny
Wersja: DC2R K20 inside

31 mar 2014, 22:36

Arvinski pisze:Podobnie uważam...

To jest bardzo ważny czynnik, generalnie jak wybieram felgi, to głos kobiet jest najbardziej znaczący
- oczywiście fela oprócz tego musi być też mocna, lekka - więc wybór zawsze zawężam do 2 - 3 modeli :kciuk:
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin

01 kwie 2014, 5:25

remik pisze:To jest bardzo ważny czynnik, generalnie jak wybieram felgi, to głos kobiet jest najbardziej znaczący
- oczywiście fela oprócz tego musi być też mocna, lekka - więc wybór zawsze zawężam do 2 - 3 modeli :kciuk:

Zgadzam się z Tobą w 100% (dodatkowo kasa na Rudą już dawno mi się skończyła, więc idzie to z domowego budżetu), ale jak zobaczyłem te, które wybrała ... to jednak zwątpiłem w jej intencje :)

h8r pisze:Arv takie OZ to kup podrapane na allegro, przemalowanie + naklejki i będziesz miał to ze zdjęcia w cenie zbliżonej do 'advanów'.

I to jest myśl. Ostatnie przygody z handlarzami na Allegro / tablicy skłoniły mnie do poszukiwań nowych felg, ale może warto jeszcze jedną szansé dać tej instytucji :).
Obrazek
bratek

01 kwie 2014, 6:38

Arvinski pisze:Podobnie uważam...

Generalnie na te zachorowałem
Obrazek

Piękne to one są...tylko cena w stosunku do wartości naszych mx5...
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin

01 kwie 2014, 6:44

bratek pisze:Piękne to one są...tylko cena w stosunku do wartości naszych mx5...

W moim przypadku to równo 25% :D
Ale z drugiej strony podobną kasę pewnie już władowałem w pozostałe mody, a ja swojej NA nie planuję sprzedawać ... więc "kto by tam liczył" :)
Obrazek
bratek

01 kwie 2014, 6:48

Dex...dzięki...pacernych felg nie szukam...byłbym nawet w stanie kupić advan racing...auto jezdzi głównie za potrzebami żony po mieście. No ten JR3 też całkiem całkiem...no nic szukam dalej
Jaro
Kontakt:

01 kwie 2014, 8:09

w tym wypadku advan racing proponuję w "" ubrać bo advan racing np. RGII bez cudzysłowu to jednak zupełnie inna półka cenowa nawet używane...:loser:
A w orginale zacna felga... :kciuk:
Obrazek
Pozdrawiam

Jaro

MX-5 NA 1.6T
remik

01 kwie 2014, 9:21

bratek pisze:Piękne to one są...tylko cena w stosunku do wartości naszych mx5...

Hmm, a co ma cena felg do wartości auta - nie rozumiem . Dobre felgi zawsze się sprzedadzą osobno, są wartością same w sobie . Ja właśnie zamówiłem OZety na tor - a w tym wypadku oszczędzać imho nie warto ...
bratek

01 kwie 2014, 13:38

remik pisze:

Hmm, a co ma cena felg do wartości auta - nie rozumiem . Dobre felgi zawsze się sprzedadzą osobno, są wartością same w sobie . Ja właśnie zamówiłem OZety na tor - a w tym wypadku oszczędzać imho nie warto ...

Każdy robi jak lubi...każdy ma swoje spostrzeżenia...taka luźna uwaga
bratek

01 kwie 2014, 13:44

DEXTER pisze:bratek, ja uważam, że 17" to za dużo. 16x7 tak jak te JR2 będą spoko. Jest u nas kilka osób, które jeżdżą na tych felgach. Sam się przymierzałem kiedyś do JR3. Cena jest dobra, ale pancernych felg się nie spodziewaj ;)

kto u nas jeżdzi na jr2? chętnie popatrze
bratek

01 kwie 2014, 13:47

Arvinski pisze:

W moim przypadku to równo 25% :D
Ale z drugiej strony podobną kasę pewnie już władowałem w pozostałe mody, a ja swojej NA nie planuję sprzedawać ... więc "kto by tam liczył" :)

ja nie liczę...takie skojarzenie mnie naszło...sam szukam :D
remik

01 kwie 2014, 20:56

bratek

01 kwie 2014, 21:13

Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin

05 kwie 2014, 8:29

No dobrze Panowie...
Po googlałem, po cmokałem, codziennie wchodzę na kilka portali w celu poszukiwań OZetek ... ale prócz odpuszczenia sobie bardzo ładnych felg (ROTA RB - mam jednak pewne obawy, szczególnie, że nowe nie mają tak konkurencyjnej ceny) trafiłem na całkiem zacne DOTZ'y.

Obrazek

Wiem, że kilku z Was poruszało się na felgach tej marki ... jakieś opinie na temat wytrzymałości na naszych drogach?
Obrazek
ree

05 kwie 2014, 9:38

Arvinski pisze:No dobrze Panowie...
Po googlałem, po cmokałem, codziennie wchodzę na kilka portali w celu poszukiwań OZetek ... ale prócz odpuszczenia sobie bardzo ładnych felg (ROTA RB - mam jednak pewne obawy, szczególnie, że nowe nie mają tak konkurencyjnej ceny) trafiłem na całkiem zacne DOTZ'y.

Obrazek

Wiem, że kilku z Was poruszało się na felgach tej marki ... jakieś opinie na temat wytrzymałości na naszych drogach?

Ja mialem kiedys dotz estoril, podobna do tej na foto, ogolnie straszna plastelina. Jedyny plus tych felg to prostowanie, gosc w zakladzie byl zaskoczony jak latwo poszlo, byly bardzo miekkie. Nie polecam, niby niemieckie, ale slaba jakosc.
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin

05 kwie 2014, 9:45

ree pisze:Jedyny plus tych felg to prostowanie, gosc w zakladzie byl zaskoczony jak latwo poszlo, byly bardzo miekkie.

No przecież zastrzelić się można :).
Nic to ... dzięki za info.

EDIT:

A ktoś wie, czy felga 4x100 / 6.00x15 / ET 35 lub 42 wejdzie do NA?
Znalazłem całkiem zacną felgę, ale nawet na stronie producenta nie znajduje się ona jako pasująca do pierwszej generacji.

http://www.felgi.pl/felga/msw/85-gun-me ... /15/p%3d68

Takie wyliczenie mi wyszło - oznacza z niego, że będzie bardziej wystawać niż seria ... ale czy wyjdzie za próg i czy będzie się dało na takich felgach zakręcać?

Obrazek

I tak ... wiem, że są to głupie pytania, ale zupełnie się na tym nie znam :noob:
Obrazek
bratek

05 kwie 2014, 21:53

coraz bardziej podobają mi się takie projekty...ma to jakąś nazwę? kojarzy ktoś co to za felgi...pewnie 15...ale co to za firma...jakie rozmiar opon? kojarzy ktoś...widzi ktoś coś więcej
Załączniki
antenka.jpg
antenka.jpg (51.95 KiB) Przejrzano 2590 razy
818666120_YWJ4A-L.jpg
ree

05 kwie 2014, 22:02

Arvinski pisze:
ree pisze:Jedyny plus tych felg to prostowanie, gosc w zakladzie byl zaskoczony jak latwo poszlo, byly bardzo miekkie.

No przecież zastrzelić się można :).
Nic to ... dzięki za info.

EDIT:

A ktoś wie, czy felga 4x100 / 6.00x15 / ET 35 lub 42 wejdzie do NA?
Znalazłem całkiem zacną felgę, ale nawet na stronie producenta nie znajduje się ona jako pasująca do pierwszej generacji.

http://www.felgi.pl/felga/msw/85-gun-me ... /15/p%3d68

Takie wyliczenie mi wyszło - oznacza z niego, że będzie bardziej wystawać niż seria ... ale czy wyjdzie za próg i czy będzie się dało na takich felgach zakręcać?

Obrazek

I tak ... wiem, że są to głupie pytania, ale zupełnie się na tym nie znam :noob:

Wejdą bez problemu, nawet jeszcze w miarę schowane będą. Ja mam z tego co pamiętam 16"/7"/ et3x i jest spoko ładnie wygląda i nic nie trzeba robić (tzn bez nega i rolowania rantów), oczywiście mam offroadowy zawias i do stance'u to mi daleko :D

bratek pisze:coraz bardziej podobają mi się takie projekty...ma to jakąś nazwę? kojarzy ktoś co to za felgi...pewnie 15...ale co to za firma...jakie rozmiar opon? kojarzy ktoś...widzi ktoś coś więcej

Na niebieskiej masz jakiś slick z tego co widzę Hoosiera (setup zdecydowanie do upalania, a nie wyglądania), na drugiej focie zdaje się Kumho ecsta Xs. Felgi 15".
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin

05 kwie 2014, 22:15

ree pisze:Wejdą bez problemu, nawet jeszcze w miarę schowane będą. Ja mam z tego co pamiętam 16"/7"/ et3x i jest spoko ładnie wygląda i nic nie trzeba robić (tzn bez nega i rolowania rantów), oczywiście mam offroadowy zawias i do stance'u to mi daleko :D

Masz u mnie dobrego browara lub szklaneczkę szkockiej/irlandzkiej...
Mam nadzieję, że będziesz na XXV leciu ... bo inaczej będę musiał do Ciebie się wybrać ;).
Dzięki ... Ponownie :).
Obrazek
ree

05 kwie 2014, 22:35

Spoko niema problemu, na XV leciu niestety nie będę, za niecały miesiąc urodzi mi się potomek :D , więc niema szans.
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin

06 kwie 2014, 5:42

Gratulacje !!! :kciuk:
Obrazek
Awatar użytkownika
dark_knight
Model: NC FL
Wersja: 2.0

06 kwie 2014, 10:06

Arvinski pisze:
ree pisze:A ktoś wie, czy felga 4x100 / 6.00x15 / ET 35 lub 42 wejdzie do NA?

Szczerze mówiąc to ja bym dał jeszcze ze 20-25 mm dystansu w takim zestawieniu :)
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin

06 kwie 2014, 10:21

h8r pisze:Szczerze mówiąc to ja bym dał jeszcze ze 20-25 mm dystansu w takim zestawieniu

Z pewnością do tego dążę... i tak sukcesywnie do pierwszego tarcia :)
Tylko póki co obce są mi te przeliczniki szerokości/wielkości/odległości... wolę wszystko na żywo obserwować i analizować :noob:
Obrazek
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

06 kwie 2014, 12:21

Zamiast bawić się z dystansami lepiej od razu kupić felgi z mniejszym ET nawet droższe, bo dystanse to nie jest tania sprawa, więc ja bym dołożył te kilka stówek do felg.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin

06 kwie 2014, 12:46

Alan pisze:Zamiast bawić się z dystansami lepiej od razu kupić felgi z mniejszym ET nawet droższe, bo dystanse to nie jest tania sprawa, więc ja bym dołożył te kilka stówek do felg.

W sumie rację prawisz...:).

Niestety muszę szybko zmienić koła.
W piwnicy leżą zacne TOYO, ale 15'.
Felgi natomiast mam Made in Tesco i dodatkowo 14'. Guma na wykończeniu, felgi obrzydliwe.
Więc muszę zdobyć 15'.
Myślałem nad jakimiś byle jakimi, dopóki okazja się nie znajdzie ... ale na stalowych nie pojadę przecież na XXV lecie :D

Choć co do tych felg MSW, to praktycznie klamka zapadła ... od 2 tygodni szukam felg, a kilka dni temu okazało się, że wszystkie oszczędności na używki + regenerację znalazły nowego właściciela, więc pozostaje mi kredyt - czyli w równaniu pozostały tylko nowe. Po kilku wieczorach spędzonych na szukaniu nowych ... i kilkunastu forach, weryfikując nazwy firm do tej pory nic mi nie mówiących ... zostały ATS, Speedline, OZ (i pozostałe z rodziny OZ). Te MSW okazały się wyjątkowo zacne, a 414 zł. za nowe przyzwoite felgi, to nie jest kwota zaporowa.

Co do ET - będę się nim bawił przy okazji polowania na jakieś Smoor'y czy inne fajne felgi, które spokojnie mógłbym kupić i wyremontować bez presji czasu. Może z czasem będzie gleba i naciąg ... kto wie. Ale póki co, to boję się, gdy na wykresie mi wychodzi 16mm na plusie, więc jeszcze dużo przede mną :D.

Ale dzięki za pomysł ... nasionko w głowie mej już zostało zasiane :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

06 kwie 2014, 14:32

Oczywiście nie moje pieniądze i nie moja sprawa, ale :D Przemyśl jeszcze zakup nowych felg, które będziesz sprzedawał za kilka miesięcy (tak rozumiem to co piszesz). Stracisz na tym dobre kilkaset złotych, może nawet połowę ceny. Warto? :) Do NA kupiłbym jakieś klasyczne używki typu bbs itp. Moim zdaniem duużo lepiej pasują do NA niż nowoczesne wzory. A znajdziesz takie za parę stówek, a nie za 1600zł.
Co do ET to poczytaj sobie wątki ludzi, którzy mają nieseryjne kółka i zobacz jakie parametry wchodzą bez problemu. Seryjne ET jest dość słabe wizualnie, więc warto pójść w trochę niższe wartości co poprawi wygląd.
Namieszałem jeszcze bardziej żebyś się nie nudził :D
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
ODPOWIEDZ