Poradnik początkującego forumowicza

Odpowiedzi na najczęściej zadawane przez początkujących forumowiczy pytania

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

police

08 maja 2013, 19:43

owsiankasb pisze:nie ten dzial :)

Tak coś czułem :D Proszę wybaczyć :D

Tak rdza lubi mx5? ojoj niedobrze...
artur
Model: Inny

08 maja 2013, 20:05

police pisze:Tak rdza lubi mx5? ojoj niedobrze...

wszyscy tu z tym żyją (pomijając właścicieli NC, choć pewnie do czasu) - to naprawdę nic w porównaniu z problemami serwowanymi przez większość nowoczesnych "salonówek" :)
Były NA, NB, NC, z ND się wstrzymam, bo na razie mnie nie zachwyciła ;) Obecnie jest Legacy H6
fifomaniak

08 maja 2013, 20:23

Tak, niestety bardzo się lubią z rudą. :kciukdol: Jednak z dwojga złego wolę rudą i niezawodną mechanikę i praktycznie brak elektroniki niż na odwrót :razz:
Obrazek
nobody

08 maja 2013, 21:08

brak elektroniki to byl w triumph spitfire, a silnik mx5 jest sterowany komputerowo
Krzywy

09 maja 2013, 14:23

nobody pisze:brak elektroniki to byl w triumph spitfire, a silnik mx5 jest sterowany komputerowo

Nie szalałbym tak z tym sterowaniem komputerowym. Czujnik położenia wałka i wtrysk z sondą lambda to jeszcze nie taka wielka elektronika.

Teraz masz silniki sterowane "komputerowo". Ojciec właśnie się zaczął zastanawiać czy nie sprzedać w cholerę poliftowej Vectry C którą kupił rok temu. Nadal trzyma cenę, ma sekwencyjny gaz... No ale elektronika się sypie co chwila. Najpierw umarł komputer w stacyjce. Teraz zdycha pompa wspomagania(to nie wiem czy czasem nie jest to a'la mercedes - planowana awaria). Ponownie chyba ten moduł stacyjki niedomaga. Auto mimo że sprawne mechanicznie to jechać nie może bo kontrolki itp.
To jest dopiero tragedia a nie MX-5 gdzie ja nawet checka nie mam na desce :P
pawzielin
Model: NA
Wersja: 1.6 USA Automat

18 maja 2013, 22:38

Mam pytanie zakupowe - czy mając około 15 kzł warto pchać się w jakąś NA/NB czy może najlepiej czekać na Anni. Wydaje mi się, że w tej ostatniej opcji dostajemy najwięcej - torsne, bilstein, skrzynia 6b. Czy warto kupić cokolwiek i dokładać te rzeczy?
RS
Donator
Donator

18 maja 2013, 23:30

Jeżeli uda ci się w tej kasie kupić ładną anni to będzie to najlepszy wybór. Jakby nie patrzeć dokładanie to zabawa i kolejne wydatki. Tylko do zakupu anni za 15k podchodziłbym z dużą dozą ostrożności.
matpilch
Donator
Donator

05 cze 2013, 19:01

jeśli ktoś szuka informacji na ten temat, amerykanie służą pomocą, o tutaj:

http://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=503084

ahahahahaha
miata lov!
Chwiał

06 cze 2013, 10:57

matpilch pisze:jeśli ktoś szuka informacji na ten temat, amerykanie służą pomocą, o tutaj:

http://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=503084

ahahahahaha

:shock: Zaraz Miaty staną się samochodem gangsterów :mrgreen:
RS pisze:Jeżeli uda ci się w tej kasie kupić ładną anni to będzie to najlepszy wybór. Jakby nie patrzeć dokładanie to zabawa i kolejne wydatki. Tylko do zakupu anni za 15k podchodziłbym z dużą dozą ostrożności.

Ja swoją wyrwałem jeszcze taniej, jednak suma inwestycji w mój samochód zbliża się do 20k zł :onie: I to nie jest koniec wydatków.
My nie jeździmy szybko, my wolno latamy!
yuka

29 lip 2013, 20:20

Witam. Tak jak w temacie . w najbliższym czasie planuje kupic swoje pierwsze auto, zastanawiałem sie nad mazdą mx5 drugiej generacji , ale ze jako nie znam sie za bardzo na roadsterach wiec pisze do was . jakie sa jej zalety i wady w sensie mechanicznym , ogólne opinie o aucie , czy to dobry pomysł zeby kupic to auto na swoje własne pierwsze , oraz na jakie rzeczy patrzyć przy kupnie tego auta . z góry dzieki za jakies info :)
Awatar użytkownika
dmk
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom, Recaro

29 lip 2013, 20:25

Wady: strasznie wieje, pomysł na robienie auta bez dachu był naprawdę idiotyczny. Nie wiem o czym myślały te Japońce!

Na pierwsze nie polecam - niepraktyczne, nie ma bagażnika, nie można przewozić gromadki dzieci a do tego cholernie trzęsie. Jako drugie już może, ale najlepiej mieć pięć innych i jak nic innego nie chce odpalić to brać Mazdę. Straszne są te samochody :neutral:
Jest: MX-5 NDRF 2.0 - viewtopic.php?f=22&t=26399
Była: MX-5 NB 1.8T - viewtopic.php?f=22&t=2932
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
Hantkus
Donator
Donator
Model: NB MSM
Wersja: Szarik

29 lip 2013, 20:30

yuka pisze:Witam. Tak jak w temacie . w najbliższym czasie planuje kupic swoje pierwsze auto, zastanawiałem sie nad mazdą mx5 drugiej generacji , ale ze jako nie znam sie za bardzo na roadsterach wiec pisze do was . jakie sa jej zalety i wady w sensie mechanicznym , ogólne opinie o aucie , czy to dobry pomysł zeby kupic to auto na swoje własne pierwsze , oraz na jakie rzeczy patrzyć przy kupnie tego auta . z góry dzieki za jakies info :)

Smells like a new troll :grraauu:
btw. Pościk baardzo analogiczny do tego od kolegi...właśnie jak On miał pamiętacie?
A w temacie, czy warto proponuję zobaczyć "podsumowanie X-lecia" :wink:
Rules are made to be broken
yuka

29 lip 2013, 20:36

piszac na tym forum miałem nadzieje na rzetelne odpowiedzi a nie robienie sobie jaj :/

[ Dodano: 29-07-2013, 21:39 ]
dzieki
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Wersja: 2,0

29 lip 2013, 20:47

http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=4036
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
Hantkus
Donator
Donator
Model: NB MSM
Wersja: Szarik

29 lip 2013, 20:49

yuka pisze:piszac na tym forum miałem nadzieje na rzetelne odpowiedzi a nie robienie sobie jaj :/

dzieki

Wybacz ale jakiś czas temu ktoś nowy utworzył podobny temat, który w opinii wielu był typowo zaczepny a nic nie wnosił.
Chcesz szczerej odpowiedzi od gościa który ma już trzecią Miatę?
TAK WARTO :kciuk:
Amen!
Rules are made to be broken
eiti
Model: NB FL

29 lip 2013, 20:58

uwielbiam tego TEDa. Są rzeczy, która warto, ale nie opłaca sie http://youtu.be/ktjMz7c3ke4
Pali jak smok, kręci tyłkiem jak laska na Death Proof, nie ma bagażnika, wszyscy wokół myślą,że masz kryzys wieku średniego, nieznajome do Ciebie machają, faceci Cię nienawidzą, długo niewidzeni koledzy nagle są w Twojej okolicy i trzeba ich podwieźć,
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin
Wersja: Tiny Tina Edition

29 lip 2013, 21:11

yuka pisze:Witam. Tak jak w temacie . w najbliższym czasie planuje kupic swoje pierwsze auto, zastanawiałem sie nad mazdą mx5 drugiej generacji , ale ze jako nie znam sie za bardzo na roadsterach wiec pisze do was . jakie sa jej zalety i wady w sensie mechanicznym , ogólne opinie o aucie , czy to dobry pomysł zeby kupic to auto na swoje własne pierwsze , oraz na jakie rzeczy patrzyć przy kupnie tego auta . z góry dzieki za jakies info :)

Sam chciałem założyć taki temat ... ale tak na prawdę wystarczy troszku po tematach polatać i znajdziesz wszystkie odpowiedzi ... i kilka dodatkowych pytań.

Pewnie dlatego temat został zrozumiany ... 'dwuznacznie' :).

yuka pisze:piszac na tym forum miałem nadzieje na rzetelne odpowiedzi a nie robienie sobie jaj :/

dzieki

Biorąc pod uwagę ilość poważnych odpowiedzi na całym forum (nie tylko na tym wątku) ... jeżdżenie bez dachu mocno luzuje. Sam tego jeszcze nie zaznałem, ale właśnie tego chillu szukam MX-5.

Więc póki co ... wychilluj się i nie bierz do siebie wszystkiego :)
Obrazek
mkr
Model: NB FL

29 lip 2013, 22:12

yuka, czy warto NB? Tak, tak, tak :) Czy jako pierwsze auto? Ja bym nie chciał, bo mógłbym skrzywdzić ją i siebie... sam dopiero po 3 latach w Yarisie 1.0 zdecydowałem się na mocne RWD :) Madzia jest po 10 latach od zrobienia prawka ;) Ale ja to ja, ja się czasem sam siebie boję ;)
Obrazek
Marzenia się nie spełniają. Marzenia się spełnia :)
RS
Donator
Donator

30 lip 2013, 7:25

mkr pisze: Czy jako pierwsze auto?

Warto. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. To auto dobrze motywuje do pracy nad techniką jazdy i wiele wybacza.
Awatar użytkownika
tmx89

30 lip 2013, 7:58

RS pisze:

Warto. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. To auto dobrze motywuje do pracy nad techniką jazdy i wiele wybacza.
+1 uczy pokory i szacunku do RWD a pozatym wiele uczy
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin
Wersja: Tiny Tina Edition

30 lip 2013, 8:14

tmx89 pisze:
RS pisze:

+1 uczy pokory i szacunku do RWD a pozatym wiele uczy

Oj tak...
Jako 17 latek wybrałem się w góry swoim pierwszym RWD (zardzewiała E30) w lutym.
Wróciłem z nową lampą przednią, zderzakiem i fakturą za bramę wjazdową pensjonatu.

Tamten tygodniowy wyjazd nauczył mnie więcej, niż Felicja którą jeździłem przez 2 miesiące ucząc się do prawa jazdy.

Osobiście - polecam RWD na pierwszy samochód ... i zimowe opony jak spadnie śnieg :).
Obrazek
matpilch
Donator
Donator

04 sie 2013, 14:35

SurfBoy23 pisze:nie więcej niż 30k pln

to się nie uda. albo inaczej, uda się, ale źle skończy.
miata lov!
fifomaniak

04 sie 2013, 14:48

To samo myślałem. Kup lepiej tacie porządną, wychuchaną NBFL w wypaśnej wersji, a nie ładuj się na pole minowe.
Obrazek
SurfBoy23

04 sie 2013, 15:18

czemu tak twierdzicie ?
trochę jest NC dostępnych poniżej 30k, które nie wyglądają ani na wyklepane, ani na rozklekotane

np:
http://tablica.pl/oferta/mazda-mx-5-bose-alu-18-piekna-cabio-CID5-ID33O0d.html#db0c9c97e6
- i tu od razu pytanie: czy ktoś z Was miał/ma może możliwość obejrzeć to auto ?

Od razu kolejne pytanie ogólne odnośnie NC:
nie miałem jeszcze "przyjemności" z NC, a w przyszłym tygodniu idę oglądać pierwszą.
Czy drodzy forumowicze mogą mi poradzić:
- jakie są elementy lub miejsca nefralgiczne w wersji NC ?
- na co należy zwracać uwagę oglądając wersję NC ?
- czy w wersji NC dalej bolączką są choroby wieku dziecięcego z NA (czyli nadkola/odpływy/progi) ?

a odnośnie NB:
nie strzlajcie do mnie za to, co teraz powiem, ale nie podoba mi się NB ... oglądałem ją wielokrotnie i jakoś nie przekonuję się do tego pudła - a jeśli w ogóle wymaga to mojego przekonywania siebie do tego, a nie na dzień dobry mi się podoba, to znaczy, że NB chyba jednak mi się nie podoba.
Może jestem ortodoksyjny, ale dla mnie miata to NA - taką jeździłem po Stanach, ewentualnie w nowej odsłonie czyli NC.

fifomaniak pisze:

To samo myślałem. Kup lepiej tacie porządną, wychuchaną NBFL w wypaśnej wersji, a nie ładuj się na pole minowe.
"to do is to be" - Nietzsche
"to be is to do" - Kant
"do be do be do" - Scooby Doo
:)
matpilch
Donator
Donator

04 sie 2013, 15:33

SurfBoy23 pisze:trochę jest NC dostępnych poniżej 30k, które nie wyglądają ani na wyklepane, ani na rozklekotane

źle patrzysz. nie kupisz zdrowej NC za kwotę poniżej 30 tys zł.

problemy z NA/NB nie mają tu zastosowania, bo to nowa konstrukcja. są przypadki rdzy na klapie bagażnika (albo w bagażniku, nie pamiętam) ale niewiele ich. natomiast jeśli wystrzeliły poduchy, to bardzo trudno jest to zatuszować po stronie pasażera - warto sprawdzić.
miata lov!
SurfBoy23

04 sie 2013, 17:26

matpilch,
jakiś pomysł, jak to sprawdzić, czy poduchy były wystrzelone ?
(bez mazdo-serwisowego komputera w kieszeni)
"to be is to do" - Kant
matpilch
Donator
Donator

04 sie 2013, 19:45

nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia teraz, ale pozioma powierzchnia deski rozdzielczej przed pasażerem powinna być gładka, w 'okazjach' z allegro często widać prostokątne zagłębienie pod którym była poduszka, ciężko to dobrze wyjaśnić.

to jest to miejsce w czerwonym prostokącie
Obrazek
miata lov!
SurfBoy23

04 sie 2013, 20:13

matpilch,
ok, gicior, wiem, o co chodzi - to wyjaśnienie wystarczy.

A powiedz mi jeszcze - odnośnie tej klapy bagażnika: w którymś konkretnym miejscu ta rdza z reguły łapie ? - w które miejsce za tym patrzeć ?
"to be is to do" - Kant
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

04 sie 2013, 20:46

matpilch pisze:natomiast jeśli wystrzeliły poduchy, to bardzo trudno jest to zatuszować po stronie pasażera - warto sprawdzić.

Dla naszych rodaków nie ma niczego niemożliwego, a dobrze "zregenerowana" deska jest nie do rozpoznania dla laik. :roll:

SurfBoy23 pisze:matpilch,
jakiś pomysł, jak to sprawdzić, czy poduchy były wystrzelone ?
(bez mazdo-serwisowego komputera w kieszeni)

Komputer serwisowy nie daje żadnej gwarancji, gdyż system relatywnie łatwo oszukać symulując istnienie poduszek.
Jak to sprawdzić? Na pewno warto obejrzeć deskę w miejscu o którym pisał matpilch i sprawdzić czy sama deska nie jest oklejona (miejsca wokół nawiewów, krawędzie itp.). Poduszka kierowcy także jest do sprawdzenia - "regenerowana" pokrywa poduchy nie przylega tak idealnie jak oryginalna poduszka. Ciężko to wytłumaczyć. Najlepiej byłoby mieć pewną NC obok i porównać kila detali (choćby fakturę plastiku na desce).
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
SurfBoy23

04 sie 2013, 21:26

Dżunior,

dzięki dżunior,
z komputerowych "sztuczek" zdaję sobie sprawę (ale tak zaznaczyłem tylko, żeby wiadomo było, że będę to oglądać bez specjalistycznego sprzętu/aparatury, którą mógłbym różne rzeczy posprawdzać)

Coś jeszcze, na co powinienem zwrócić uwagę w NC ?
jakieś krytyczne kwestie
inne rzeczy w ogólności czy też jakieś indywidualności typowe dla NC
?
"to be is to do" - Kant
ODPOWIEDZ