Mazda MX-5 NB 98-00 - lakier 18K

Orange Lava/Sambagold/Evolution Gold

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

fifomaniak

18 gru 2012, 0:00

Zła konstrukcja robi swoje, ale jakby nie było dziur, to by nie było naprężeń i by pewnie nie pękało :wink: Cóż, jedyny problem jaki z tym związany zauważyłem, to że po włączeniu nawiewu zaraz po odśnieżeniu auta miałem odrobinę śniegu z dmuchawy :ryjezesmiechu: Ale nie była tego jakaś zatrważająca ilość, ot odrobinę przyprószyło mi deskę rozdzielczą, cobym poczuł atmosferę Świąt :kciuk:

Dobra, koniec OT.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

18 gru 2012, 0:25

Klima się przydaje, ale by to zrozumieć, najlepiej przesiąść się z egzemplarza nie posiadającego tego dobrodziejstwa, do takiego wyposażonego już w klimę (w drugą stronę też zadziała, ale będzie zdecydowanie mniej przyjemnie... :razz: ).
Po pierwsze: komfort zawsze odparowanych szyb przy dużej wilgotności powietrza / opadach deszczu.
Po drugie: możliwość schłodzenia się pod kapturem gdy nie można wytrzymać upału (sam z tego nie korzystam, ale wiem że nie każdy toleruje wielogodzinne siedzenie na słońcu a bez klimy w upale przekraczającym 30st.C wytrzymać pod dachem raczej ciężko :roll: ).
Po trzecie: możliwość ochłodzenia się przy jeździe top down gdy z nieba leje się żar. Kilkukrotnie zjeździłem Miatą południe Europu i tak jak wspomniał Dawid: w Chorwacji, Czarnogórze czy Bułgarii ciężko czerpać radość z jazdy roadsterem pozbawionym klimy (nawet w czerwcu czy wrześniu), szczególnie gdy ruch drogowy wymusza spokojne tempo a słupek rtęci w cieniu pikuje w okolice 33-34st.C. Pewnie! Da się bez klimy! Ale z klimą jest jednak nieporównywalnie przyjemniej - przypiekające twarz słońce, cudowne widoki, kręta droga i przyjemny, kojący chłodek płynący z nawiewów... Mmm, to jest to! :grraauu: :mrgreen:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

18 gru 2012, 1:28

W tym roku zrobiłem na przełomie czerwca i lipca 6.5k km po europie z czego jakieś 6k km top down i bez AC.

Przyznam, że było dosłownie kilka dni w ciągu trzech tygodni, kiedy było ciężko ale mój Boże (jestem niewierzący ;) ) zrobię to w każdej chwili jeszcze raz z uśmiechem na twarzy.

Grunt to dobrze zaplanować trasę... koło 3k km zrobiliśmy po samych Alpach i Pirenejach :mrgreen: (główny cel wycieczki) w pełnym słońcu ale i w bardzo przyjemnych temperaturach ze względu na wysokości. Koło 40 przełęczy w obu pasmach... pure sex :kciuk: Koło 6 - 8h dziennie top down przez dwa tygodnie trzeci tydzień w hotelu w jednym miejscu :cool: .

Argh znowu popadam w deprechę ;) jak myślę, że ta wycieczka się już skończyła. Codzienność nigdy nie będzie już taka sama :mrgreen: (i po co Ci to było :turla: ).

Pozdro
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Kontakt:

18 gru 2012, 9:18

Dżunior pisze:...ale by to zrozumieć, najlepiej przesiąść się z egzemplarza nie posiadającego tego dobrodziejstwa, do takiego wyposażonego już w klimę.

sebna, ja również długo upierałem się że klima w Miacie to zbytek... :razz:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

18 gru 2012, 9:32

E nie ja nie twierdze, że zbytek, wręcz przeciwnie - uważam, że jak się jedzie na taką wycieczkę to nawet jest niezbędna ale ja miałem na tyle szczęścia, że pojechałem wcześnie i sporo z tej wycieczki spędziłem wysoko w górach więc mi się smyknęło bo było ze dwa dni, że więcej czasu spędziliśmy w lodziarniach / kawiarniach niż za kółkiem ze względu na upał jak zjechaliśmy na dobre z gór.

Mimo wszystko klimy i tak bym nie zamontował chociaż jest to już przejaw jawnego masochizmu wobec mojej aktualnej wiedzy o tym jak o wygląda w rzeczywistości 35 stopniowych upałów we Włoszech np.

Powód jest prosty - mi niezbędna była by co najwyżej kilka razy w roku (szczególnie biorąc pod uwagę, że średnia temperatura w IRL w lecie nie przekracza 20 stopni w szczycie sezonu) a przez pozostałe 350 dni nie chce wozić dodatkowego balastu bo jak wiadomo i bez tego standardowa miatka mocą nie grzeszy.

Pozdro
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
remik
Model: Inny
Wersja: DC2R K20 inside

18 gru 2012, 14:45

Odnośnie klimy , to właśnie planuję jechać albo maj/czerwiec lub wrzesień - ewentualnie latem - ale Norwegia
bądź alpy , btw - przydałby się wątek o jakimś letnim wyjeździe klubowym ... :wink:
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Kontakt:

18 gru 2012, 18:37

Z pewnego źródła wiem że się takowy płodzi... :grraauu:
Publikacja zapewne w okolicach świąt (tych najbliższych oczywiście :wink: ). :mrgreen:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
CE 04 | RnineT
Hantkus
Donator
Donator
Model: NB MSM
Wersja: Szarik

18 gru 2012, 19:15

Dżunior pisze:Z pewnego źródła wiem że się takowy płodzi... :grraauu:
Publikacja zapewne w okolicach świąt (tych najbliższych oczywiście :wink: ). :mrgreen:

:kciuk:
Rules are made to be broken
ODPOWIEDZ