[Trójmiasto] Może jakieś spotkanko?

Spotkania pomorskiego mx-5.pl i cabrio-clubu co czwartek o godz. 19 na Bulwarze Nadmorskim w Gdyni

Dział o spotkaniach regionalnych - planowane spotkania, relacje z minionych spotów.

Moderator: Moderatorzy

Schatten
Model: NB FL
Wersja: silver blues

09 lip 2012, 21:40

Taaaak, to ogromna przyjemność jechać i spacerować w takim towarzystwie :)

Miejsc, do których można się wybrać, jest całe mnóstwo. Można explorować Kaszuby i Bory Tucholskie przez kilka dobrych sezonów ;)

Czas jest już mocno urlopowy, ale może udałoby się jeszcze gdzieś wyskoczyć w którąś niedzielę lipcową?
'Gdzieś' jest oczywiście do uzgodnienia ;)
lukka74

10 lip 2012, 17:06

Schatten pisze: może udałoby się jeszcze gdzieś wyskoczyć w którąś niedzielę lipcową?

Oprócz miejsc, o których wspominaliście od samego początku cieszenia się Mazdą marzy mi się przejażdżka DK216 czyli od Reda - Władysławowo i dalej clou wzdłuż Zatoki: Chałupy - Jastarnia - Jurata. Tak, wiem w czasie wakacji karkołomna sprawa, ale może na początku września...
Hit the road!!!
korpus

11 lip 2012, 10:17

Szkoda ze mnie nie było!
Schatten pisze:Czas jest już mocno urlopowy, ale może udałoby się jeszcze gdzieś wyskoczyć w którąś niedzielę lipcową?

Jestem jak najbardziej ZA

Może to nasunie jakiś pomysł kolejnej wyprawy!
http://3ge.pl/galeria/
Schatten

12 lip 2012, 21:54

lukka74, pomysł jest oczywiście wyborny :)
Jeździmy na Hel, do Helu wiosną i wczesną jesienią... unikając oczywiście z wiadomych powodów wakacyjnego okresu... Ta droga ma w sobie zniewalający urok :)
W tym roku w czerwcu po raz 1szy wybraliśmy się tam miatką... Droga jakby odkryta na nowo! :))))
Nota bene, w jadąc z powrotem spotkaliśmy na półwyspie pędzącą NA w kolorze żółtym z czarnymi pasami na pokrywie silnika. /na warszawkich numerach/

We wrześniu zrobimy tam mały wypadzik ;), prawda? :)))

Co do następnego wypadu... - może ndz. za tydzień? /tj. 22go/, o ile chęci dopisują..?

Miejsce, trasa do uzgodnienia...

pozdr.
lukka74

20 lip 2012, 14:08

Szkoda, że wcześniej się nie zorientowałem, bo można by fajny spot zrobić przy okazji tej imprezy:

http://aktywne.trojmiasto.pl/Zabytkowe-samochody-beda-scigac-lisia-kite-n60234.html
Hit the road!!!
korpus

21 lip 2012, 19:48

Trochę nie na temat ale tutaj trafi to od właściwych osób!

Dysponuje ktoś interfejsem dosczytania kodów z palącego się check engine?
zapala się chwilę po odpaleniu auta a nie mogę uruchomić samodiagnostyki.
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator
Wersja: Unplugged

22 lip 2012, 12:19

korpus pisze:nie mogę uruchomić samodiagnostyki.

Nie możesz, bo jak dobrze pamiętam w NBFL już nie ma tej opcji :P Żeby się podłączyć potrzebujesz standardowy interfejs OBD2 (na diodę się nie da, jak w OBD).

ps. Poza standardowymi kodami, Mazda ma listę "własnych" błędów. Jakby Ci się udało gdzieś dorwać interfejs, to tu masz listę numerów z wyjaśnieniem błędu: http://www.miata.net/garage/obdii.html
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry
Obrazek
Schatten

22 lip 2012, 22:34

Sigma, jak zwykle niezawodny :)

korpus, kiedy dałem diagnozować przyczynę błędu pt. check engine, to kod był w zapisie standardowym.
Co ciekawe opis kodu brzmiał: 'regulacja faz rozrządu zaworów ssących - zbyt duże opóźnienie' a możliwa przyczyna to: 'zacięcie mechanicznych części zaworu elektromagnetycznego' lub 'mechaniczne uszkodzenie silnika' /ble ble ble ;P/
Zgodnie z sugestią poprzedniego właściciela pomogła wymiana oleju /a propos - jakie parametry ma olej, na kt. jeździsz? ;)/
Od tamtego czasu kontrolka zapaliła mi się dwa razy - raz /wqrzony/ zresetowałem błąd poprzez chamskie odłączenie na chwilę aku ;))))) A po raz wtóry - kontrolka sama /!/ zgasła :)
Czując jednak /i słysząc/ pracę silnika /i to nie zawsze, najczęściej jest miodzio ;)/ jestem skłonny uwierzyć w objawioną prawdę o regulacji faz rozrządu... :))))

OK - tyle przydługiego OT.

Ad rem - ponieważ nikt z Koleżeństwa się nie odzywał 'w temacie' /jak mawiał pewien prezydent/ wypadu poza miasto, nie odświeżałem tematu, by nie być posądzonym o namolność /względnie - ramolność ;P/
Wyskoczyliśmy dziś w okolice Borów Tucholskich - konkretnie nad zaporę Mylof
/cudne miejsce, zaglądamy tam czasem, dla amatorów pstrąga - namiastka raju w pewnej knajpce ;)/
Jest tam też miejsce dla biwakujących. Co więcej - jest wiata i warunki na porządne ognisko lub tzw. grilla :)
Do rozważenia wypad na grilla np. w ostatnią ndz sierpnia?
/pomysł grilla bo: - nie każdy ma ochotę jadać w knajpce, - nie każdy jada ryby czy inne mięsiwo, - poza tym plener przy zaporze... ślicznie :)/

Można by wyjechać odpowiednio wcześnie by nacieszyć się drogą w kier. Wdzydz, Gołunia, Wiela a dalej Czerska, odwiedzić kamienne kręgi w Odrach a być może i kawałek dalej akwedukt w Fojutowie i poprzez Rytel /czyli drogą w kier. Chojnic z Czerska/ dotrzeć do wspomnianej zapory na jez. Mylof.

Jeśli bylibyśmy chętni, to należałoby wcześniej dać znać leśniczemu o naszym zakusie rezerwacji wiaty /bierzemy to na siebie ;)/

pozdr.

p.s. - dziś zrobiliśmy ok. 300 km - trasa celowo wydłużona... ;) Spadło tylko kilka kropel deszczu, pogoda była idealna do jazdy... :)
korpus

22 lip 2012, 23:13

dzięki sigma, szkoda że nie ma samodiagnostyki bo to bardzo przydatne.

check zapala się po kilku minutach jazdy, czasami nawet pół godziny po resecie, może to aku bo przy odpalaniu V spada do 9. Olej to 5w50 mobil1. Auto jeździ dobrze, spalanie ok, gdzie w Gd znajdę czytnik obd?

Co do wyjazdu jak najbardziej na Tak.
co prawda planuje ruszyć miatką do chorwacji ale to narazie to tylko plany.
Schatten

22 lip 2012, 23:23

korpus, pierwsze co zrób, to zmień olej na 5W30! lub 0W30!
I może błąd się nie powtórzyć. Też miałem o specyfikacji jak Twoja.

:)
Gunner
Model: NC FL2

23 lip 2012, 0:59

korpus pisze:gdzie w Gd znajdę czytnik obd?

Serwis BMG
Gdańsk, ul. Elbląska 81,
tel. (058)3222222

Schatten pisze:korpus, pierwsze co zrób, to zmień olej na 5W30! lub 0W30!

Ja jezdzilem na oleju Valvoline 5W50 VR1 -przez ponad rok ,nie stwierdzilem problemow.Olej raczej odpada.

Podjedz do serwisu ,byc moze jakas sonda pada ,albo alternator szwankuje. Np moze przeladowywac.
Jest - NCFL2 2.0 White Pearl
Była Mazda NBFL Memories Turbo 220 hp
Mazda 626 2.5
Mazda 323 1.5 GT 81

Życie jest za krótkie żeby jeździć nudnymi samochodami
Schatten

25 lip 2012, 22:23

Gunner, otóż 'gęstość' oleju ma znaczenie, co ciekawe...

Chodzi o pewien tajemniczy zawór, pisałem o tym w jakimś innym poście...
Zostałem uświadomiony co do tej kwestii przez poprzedniego właściciela mej miatki - człek technicznie wykształcony i chylę czoła przed tytułem inż. :)

Co, rzecz jasna, nie warunkuje rozwiązania problemu Kolegi...

Słyszałem lepsze opinie n/t serwisu w Redzie /G-M/.
BMG jest cokolwiek 'zblazowane' ;) Ale to tylko opinia zasłyszana. Nie weryfikowałem, nie doświadczyłem na własnej skórze.

W manualu rzeczywiscie w komentarzu dot. kontrolki check engine, jako jedna z częstszych przyczyn pojawia się usterka dot. sondy lambda...

pozdr.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2012, 23:31 przez Schatten, łącznie zmieniany 1 raz.
korpus

25 lip 2012, 23:23

U mnie błąd w obwodzie podgrzewania sondy lambda, zajadę na kanał to sprawdzę wtyczkę, jak nie to pewno grzałka bo sonda wzorowo faluje. Ps. mam już własny kabel obd, gdyby ktoś potrzebował;)
Schatten

25 lip 2012, 23:33

korpus, chętnie skorzystam po powrocie z urlopu.
Ze dwa razy światełko lampki kłuło mnie w oczy, więc o ile nie masz nic przeciwko...
;)

pozdr.
Gunner

26 lip 2012, 0:50

Schatten pisze:Słyszałem lepsze opinie n/t serwisu w Redzie /G-M/.
BMG jest cokolwiek 'zblazowane' Ale to tylko opinia zasłyszana. Nie weryfikowałem, nie doświadczyłem na własnej skórze

Kolego,po pierwsze jakie ma znaczenie gdzie podepnie OBD ? Czy to BMG w Gdansku czy Kartuzy a nawet Lekołołody.Byle by mu powiedzieli co i jak.I tak zaplaci...Gorzej jesli miałby tam cos rozbierac /reperowac.

Schatten pisze:Gunner, otóż 'gęstość' oleju ma znaczenie, co ciekawe...

W tym wypadku watpliwa.Chyle czola inzynierowi,tyle ze ja nie na jednym juz sie przewiozlem :wink:
No ale jak to napisales wczesniej -ta opinia znow jest tylko zasłyszana.Na reszte dyskusji mozna sie przeniesc do dzialu technicznego.
To tyle ,koniec OT
Mazda 626 2.5
Mazda 323 1.5 GT 81

korpus

26 lip 2012, 9:03

Schatten
Nie mam, zabiorę interface na najbliższego spota, chyba że coś pilnego to wal na prv.
Awatar użytkownika
Morena
Model: NB
Wersja: 1.8

26 lip 2012, 12:32

Hejo hejo!
Wróciłem :twisted:
Kiedy jakiś spocik? może objazdówka?
Tylko proszę nie piszcie mi, że w ten weekend :bang:
zaMIATAcz
Sebuu
Kontakt:

26 lip 2012, 15:47

ja dzisiaj będę w oliwie wieczorem "popaczeć" co tam się próbuje pod mackiem :) może jeszcze jakaś mx5 wpadnie.
NBFLove
Awatar użytkownika
Morena

26 lip 2012, 20:33

szkoda , że dopiero wypaczyłem Twój wpis bo podjechałbym
zaMIATAcz
Schatten

26 lip 2012, 21:26

Sebuu, hm... dopiero przed jakąś chwilą wszedłem na forum i przeczytałem Twój wpis dot. 'popaczenia' ;)
Niestety, sączę winko czerwone po trudach pracy i nie podjadę, choć mam dwa kroki tylko.

Morena, spocik, objazdówka /szczególnie!/ - jak najbardziej.
Dwie ostatnie ndz sierpnia - w przypadku mojej skromnej osoby ;)
Dostosuję się do formuły, pomysłu.
Rzuć może okiem na mój post z 22.07. - co o tym sądzisz?

korpus, skorzystam chętnie - przy najbliższej okazji...

Gunner, pozdr. :)
Awatar użytkownika
Morena

27 lip 2012, 6:37

Schatten, pomysł jak dla mnie rewelka :cool: kwestia tego jak wypadnie mi mecz w ten weekend ale myślę, że będzie ok i uda się, jeśli chodzi o mojego rodzinnego emxa :wink: fajne tereny, jeziorka piękne zwłaszcza Wiele i pomysł z grillem/ogniskiem super :roll: ciekaw jestem jak pozostały squad
zaMIATAcz
Schatten

27 lip 2012, 23:35

Morena, sporo czasu na organizację ;)
Ja wyjeżdżam na wakacje, więc może Tobie się uda zorganizować ekipę?

BTW - jak się udał Wasz wyjazd????
Awatar użytkownika
Morena

28 lip 2012, 6:39

Schatten, to po powrocie coś się złoży :wink: ekipa musi być w komplecie :cool:

Udał udał :mrgreen: ale za ciepło i syf (poza hotelem oczywiście) mnie przeraził a już w ogóle będąc w Kairze czułem się jakbym zwiedzał nasze wysypisko na Szadółkach... szok,dramat i... szok. Prawa ruchu drogowego tam obowiązujące jeśli tam jakiekolwiek istnieją, sposób jazdy aut po drogach kładł mnie na kolana, MISTRZOWIE :winner:
zaMIATAcz
tomekk
Kontakt:

28 lip 2012, 7:21

na wypad pod koniec sierpnia się wstępnie pisze. teraz lecimy do włoch więc będę out przez trzy tygodnie :) morena - najlepsze są w kairze babki z wozkamiz dziećmi które przechodzą nie na pasach przez cztery pasy na pełnym hard corze :)
Awatar użytkownika
Morena

28 lip 2012, 7:56

Czas urlopów się zaczął więc czekamy na powrót załóg i trzeba coś mocnego zorganizować :winner:

No :winner: przechodzenie przez drogę gdzie na 4 pasach jedzie 8aut było mistrzowskie :twisted: :twisted:

Życzę Wam udanych urlopów!! :cool:
zaMIATAcz
Awatar użytkownika
SponeR
Model: NA
Wersja: ultra old

06 sie 2012, 7:34

jakiś spot robicie bo jestem w gdynie do 10.08 (niestety nie mazdą)
MIATA nim jak szatan
Obrazek
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator
Wersja: Unplugged

06 sie 2012, 13:15

Hej,
Mam przed sobą niedługo do zrobienia parę tysięcy kilometrów i przed wyjazdem chciałem ogarnąć wymianę olejów - silnik, skrzynia, dyfer, filtry, itp. (a przy okazji i przegląd do rejestracji zrobić). Ma ktoś namiary na człowieka/zakład w Trójmieście, który już to ogarniał i którego nie będę musiał uczyć jak to zrobić?
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry
Obrazek
Awatar użytkownika
Morena

14 sie 2012, 10:32

Gunner kiedy prezentacja bolidu? :cool: :cool:
zaMIATAcz
Gunner

16 sie 2012, 21:26

Moze byc w sobote? Ta albo nastepna? Obojetnie,ja siedze teraz i dlubie pierdoly jakies przy emixie.Oslone na kolektor robie oraz instaluje nowy- mega wielki zbiornik na spryskiwacz (1l) :lol: .
Jak by co to jestem ...
Mazda 626 2.5
Mazda 323 1.5 GT 81

Sebuu
Kontakt:

16 sie 2012, 22:07

proponuję za tydzień 25 sierpnia ;) ? pod PGE areną ?
NBFLove
ODPOWIEDZ