Mazda MX-5 - super auto czy głupota ???

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Błaszczykowski
Model: NB FL
Wersja: Memories III

14 maja 2012, 21:54

azbest1983 pisze:fajny patent jest z tym nawiewem, który montuję się na górnej części ramy przedniej szyby. Fakt że na postoju i tak nic nie daje, ale w czasie jazdy dale powietrze dużo chłodniejsze niż z nawiewów (z brakiem klimy oczywiście).

Przydałby się zakup grupowy :mrgreen:
Don Corleone
Model: Inny
Wersja: RevolutionReloaded

14 maja 2012, 21:57

callum pisze:Don Corleone, dziwię się, że tylko raz Ci się przydała.

Przydałaby mi się klima raz. Nie posiadam takowej ;)

callum pisze: Zimą i jesienią -- w ciągu kilku sekund osusza przednią szybę.

Zaparowaną lekko przednią szybę na krawędziach mam tylko gdy wchodzę do samochodu w czasie deszczu w mokrej kurtce i zaczynam odparowywać.
Nie jest to problem u mnie.

callum pisze:warto co jakiś czas zadbać o klimę.
:kciuk:
Różnice potrafią być kolosalne.
.
Ruff
Wersja: Sportive

14 maja 2012, 22:02

callum pisze:Don Corleone, dziwię się, że tylko raz Ci się przydała.

Dla mnie mazda jest samochodem całorocznym i nie wyobrażam sobie używania jej bez klimy.

Zimą i jesienią -- w ciągu kilku sekund osusza przednią szybę.

W upały - nawet kiedy jadę bez dachu, a jest naprawdę gorąco, puszczam sobie przyjemny zimny nawiew na twarz i jest bardzo dobrze :)

+1
Ja częściej używałem klimy w zimie niż teraz :)
Pzdr
-----
Ruff
Obrazek
krzynio108

14 maja 2012, 22:23

Ja to się zastanawiam jak auto ma skóry a nie ma klimy jakie to przyjemne pieczenie musi być na tyłku i nogach. Szok dosłownie :grin:
sebna

15 maja 2012, 8:17

krzynio108 pisze:Ja to się zastanawiam jak auto ma skóry a nie ma klimy jakie to przyjemne pieczenie musi być na tyłku i nogach. Szok dosłownie :grin:

?? mam czarną skórę i nie zauważyłem tych mitycznych problemów.

Termodynamika mówi, że temperatura będzie dążyła do wyrównania się miedzy dwom ciałami i mogę potwierdzić, że tak się dzieje. Jak już wsiądziesz do auta to skóra pozostaje w podobnej temperatura do ciała i nie ma żadnych szoków termicznych jak przesuniesz nogę w lewo czy prawo. Nie parzy ani nic w tym stylu.

Zobaczymy czy podtrzymam moje zdanie jak pojadę gdzieś gdzie jest prawdziwe lato :mrgreen:

Co do tego bajeru na szybę:

Obrazek

Leży na półce i czeka na montaż w ramach przygotowań do wypadu na wakacje miatką za kilka tygodni :kciuk:

Zdam relację jak wrócę.
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
Awatar użytkownika
Morena
Model: NB
Wersja: 1.8

15 maja 2012, 8:24

sebna pisze:krzynio108 napisał/a:
Ja to się zastanawiam jak auto ma skóry a nie ma klimy jakie to przyjemne pieczenie musi być na tyłku i nogach. Szok dosłownie :grin:

?? mam czarną skórę i nie zauważyłem tych mitycznych problemów.

Również posiadam taki zestaw i nic mnie nie piecze :razz: bardzo przyjemnie wręcz :cool: :razz:
zaMIATAcz
sebna

15 maja 2012, 8:27

Morena pisze:Również posiadam taki zestaw i nic mnie nie piecze :razz: bardzo przyjemnie wręcz :cool: :razz:

hehe mam bardzo podobne wrażenia :kciuk:
Awatar użytkownika
Morena
Model: NB
Wersja: 1.8

15 maja 2012, 8:42

sebna pisze:Morena napisał/a:
Również posiadam taki zestaw i nic mnie nie piecze :razz: bardzo przyjemnie wręcz :cool: :razz:

hehe mam bardzo podobne wrażenia :kciuk:

:kciuk: znamy się widocznie na rzeczy :razz:
zaMIATAcz
Don Corleone

15 maja 2012, 9:54

Co prawda skórę mam u siebie jasną, ale mam dokładnie takie same odczucia :grin:
.
made_myself

15 maja 2012, 11:13

callum pisze:Dla mnie mazda jest samochodem całorocznym i nie wyobrażam sobie używania jej bez klimy.

Zimą i jesienią -- w ciągu kilku sekund osusza przednią szybę.

W upały - nawet kiedy jadę bez dachu, a jest naprawdę gorąco, puszczam sobie przyjemny zimny nawiew na twarz i jest bardzo dobrze :)

Myślę, że bardzo dużo zależy od tego, w jaki sposób ktoś tego samochodu używa.
Jeżeli to na przykład drugie auto, albo ktoś jeździ głównie komunikacją miejską, etc, to
wsiada sobie ubrany pod daną pogodę, jedzie się przejechać i nawet ewentualne
kaprysy aury i chwilowy dyskomfort nie zaburzają mu odbioru ;)

Ja natomiast jeżdżę tym autem zawsze, wszędzie i praktycznie w inny sposób się nie poruszam. Praca, zakupy, trasa 200 km w deszczu, 30 minut w 30 stopniach w krakowskim korku i pewnie z tego względu nie wyobrażam sobie komfortowego życia z tym autem bez
klimatyzacji. Jako zabawka, drugie auto, samochód do przejażdżek, to pewnie bez klimy da się żyć. Jako auto na co dzień (wiosna, lato, jesień, zima, dzień w dzień) w naszym klimacie: nie widzę tego, tak jak w żadnym innym aucie bez klimy :)
Awatar użytkownika
Hookie
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: 2.0T

15 maja 2012, 12:49

Ja korzystam z MX-5 do wszystkiego, klimy nie mam i jest okej... :-) Da się żyć bez, aczkolwiek trzeba się odpowiednio ubrać. W garniturze przejażdżki sobie nie wyobrażam.
2011-12: NB 1.8 '98 10th Anni 2260 - Miatulka
2013: NA 1.6 '90 - Babcia
2015-17: NBfl 1.6 '04 - Furia
2019: NBfl 1.8 '01 - Hejka 2.0
2018-22: ND 2.0 '16 Club - Kocur
2022-25: NBfl 1.8 '03 - Żaba
2025-? NC 2.0T '06 - 7
callum

15 maja 2012, 14:02

Kwestia tego, do czego się przyzwyczailiśmy. Jeśli ktoś jeździł zawsze samochodem bez klimy to nie widzi problemu. Jak miałem mojego prastarego Golfa I (1982!) to też myślałem, że klima jest zbędna. Teraz raczej nie wróciłbym do samochodu bez niej.
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno

"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
solt

15 maja 2012, 14:41

krzynio108 pisze:A powiedzcie mi czy często narzekacie na brak klimy w aucie ?

nie narzekam bo juz mam sprawna :winner: Ale bez klimy wyjazd na wikend majowy to bylo male cierpienie ;-)
Powstrzymać przyzwyczajenia i odłożyć gumówke na półkę...
Don Corleone

15 maja 2012, 15:53

callum pisze:Jeśli ktoś jeździł zawsze samochodem bez klimy to nie widzi problemu.

W poprzednim miałem, działała i używałem. W tym nie mam i nie brakuje mi. Kwestia przestawienia się. Ja oczekuję od MXa czego innego niż od konserwy, mimo że używam jej cały rok do jazdy na co dzień ;)
.
Awatar użytkownika
Hookie
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: 2.0T

15 maja 2012, 15:56

Callum w moim drugim aucie jest klima - jeździłem klimatyzowanym przez lat sześć. :-)
2011-12: NB 1.8 '98 10th Anni 2260 - Miatulka
2013: NA 1.6 '90 - Babcia
2015-17: NBfl 1.6 '04 - Furia
2019: NBfl 1.8 '01 - Hejka 2.0
2018-22: ND 2.0 '16 Club - Kocur
2022-25: NBfl 1.8 '03 - Żaba
2025-? NC 2.0T '06 - 7
callum

15 maja 2012, 17:51

Hookie pisze:W garniturze przejażdżki sobie nie wyobrażam.

I tu jest pies pogrzebany. Wiele zależy od tego, jakiego stroju się od nas wymaga w pracy. Jak ktoś pracuje np. jako programista to mniejszy problem, ale nie wyobrażam sobie, że w 32-stopniowym upale do pracy nieklimatyzowaną miatką przyjeżdża np. pan obsługujący mnie w banku, który następnie w garniturze z plamami potu pod pachami próbuje mnie przekonać do najnowszego produktu bankowego :)

A tak serio -- co kto lubi. Ja uważam, że lepiej mieć wybór niż go nie mieć. Klimy nie używam non-stop, ale kiedy jest mi potrzebna to mogę użyć :)

Nie mówiąc o tym, że w długiej trasie w jakimś stopniu wpływa też na bezpieczeństwo, bo w upale szybciej się męczymy, więc i przyjemniej, i bezpieczniej jest zamknąć dach i włączyć klimę.

Ale, jak to mówią, gusta są różne: jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki. Czy jakoś tak :)
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno

"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
Don Corleone

16 maja 2012, 8:30

callum pisze: Ja uważam, że lepiej mieć wybór niż go nie mieć.

Jasne, że tak. Jak ktoś ma opcję kupić auto z klimą lub bez to wybór jest oczywisty :kciuk:
.
Awatar użytkownika
rsmx5
Donator
Donator
Wersja: Fiat 124 Spider

16 maja 2012, 13:23

callum pisze:I jeszcze wskazówka dla tych z was, którzy myślą, że klima w mx-5 słabo chłodzi. Otóż sam tak myślałem, po czym oczyściłem i nabiłem klimę i.... okazało się, że jest jak na Arktyce :) Tak więc warto co jakiś czas zadbać o klimę.

O tak! w żadnym aucie, nawet w MX5 klima nie jest bezobsługowa :)
A co do tego czy konieczna w MX5 - kwestia gustu :mrgreen:
Od kilku lat jeżdżę samochodami z klimą i u mnie byłą ważnym czynnikiem decydującym o zakupie tego konkretnego MXa. Moim zdaniem klima to zajefajna rzecz!
Jest Szarak
Była Anni-ni
Była Anni
Była Zielona
Rover

16 maja 2012, 14:40

rsmx5 pisze: ......A co do tego czy konieczna w MX5 - kwestia gustu :mrgreen:
Od kilku lat jeżdżę samochodami z klimą i u mnie byłą ważnym czynnikiem decydującym o zakupie tego konkretnego MXa. Moim zdaniem klima to zajefajna rzecz!

Zajefajna pewnie jest, ale niezbędna ni cholery :razz:
Miatacz
Donator
Donator

16 maja 2012, 14:47

Zgadzam się z wami!W poprzedniej Miacie nie miałem,teraz mam,więc jak już pisaliście-lepiej mieć wybór!Sprawdzone :mrgreen: na własnej skórze :twisted: Tylko z jednym się nie zgodzę...w zimie klima nie działa!To,że świeci się kontrolka,nie oznacza,że klima chłodzi...jest tam czujnik,który przy niskiej temperaturze otoczenia nie włączy sprężarki...(okolice plus-minus zero stopni)Ale to nie ten dział... :roll:
1.(2009-2012) 1.6 2002 Laser Blue
2.(2012-2016) 1.8 2005 Nordic Green (Impuls)
3.(2016-2021) 2.0 2010 Stormy Blue
krzynio108

16 maja 2012, 15:18

A powiedzcie mi poza mazdą mx-5 nie rozważaliście innej marki jeśli chodzi o roadstera ?? Wiadomo MX-5 :
- jest ładne
- genialne
- nie nafaszerowane elektroniką jak inne auta
- ma styl
- ma klasę
- w top down prezentuje się znakomicie
- jest w niej silnik benzynowy - dzięki czemu unikamy wydatków na koła dwu masowe rzędu około 2 tyś zł albo i więcej, a o pompo wtryskach za 700 zł szt jak u mnie nie wspomnę
- japońska marka nadal dużo znaczy na rynku
- trzyma się w cenie

Pomimo to czy rozważaliście inne marki samochodowe przed zakupem. Wiadomo też nie można zamykać się co do jednego auta. Są też: fiaty barchetta, BMW Z3 czy Z4, smarta roadstera pomijam :mrgreen:, honda s 2000, mercedes SLK, Toyota MR2, porsche boxter itd. Wiadomo jest cała inna gama pojazdów.

Co u was zdecydowało, że to jest właśnie TO AUTO :wink:
Ruff

16 maja 2012, 15:27

Miatacz pisze:Zgadzam się z wami!W poprzedniej Miacie nie miałem,teraz mam,więc jak już pisaliście-lepiej mieć wybór!Sprawdzone :mrgreen: na własnej skórze :twisted: Tylko z jednym się nie zgodzę...w zimie klima nie działa!To,że świeci się kontrolka,nie oznacza,że klima chłodzi...jest tam czujnik,który przy niskiej temperaturze otoczenia nie włączy sprężarki...(okolice plus-minus zero stopni)Ale to nie ten dział... :roll:

Hmmm, to jak wytłumaczysz fakt, że gdy w zimie właczyłem nawiew na szyby to bez klimy nie działo sie nic i musiałbym czekac wieczność a po wcisnieciu przyciksu od klimy trwało to kilka sekund ?? Czary ??
Pzdr
-----
Ruff
Obrazek
Speed

16 maja 2012, 15:46

Ruff pisze:
Miatacz pisze:Zgadzam się z wami!W poprzedniej Miacie nie miałem,teraz mam,więc jak już pisaliście-lepiej mieć wybór!Sprawdzone :mrgreen: na własnej skórze :twisted: Tylko z jednym się nie zgodzę...w zimie klima nie działa!To,że świeci się kontrolka,nie oznacza,że klima chłodzi...jest tam czujnik,który przy niskiej temperaturze otoczenia nie włączy sprężarki...(okolice plus-minus zero stopni)Ale to nie ten dział... :roll:

Hmmm, to jak wytłumaczysz fakt, że gdy w zimie właczyłem nawiew na szyby to bez klimy nie działo sie nic i musiałbym czekac wieczność a po wcisnieciu przyciksu od klimy trwało to kilka sekund ?? Czary ??

Raczej osuszacz powietrza(który wypada po tych 10 latach wymienić) który masz zamontowany przy klimie ;)
Mazda MX-5 NBFL
Mazda MX-6 FS
Miatacz
Donator
Donator

16 maja 2012, 15:46

Hmmm, to jak wytłumaczysz fakt, że gdy w zimie właczyłem nawiew na szyby to bez klimy nie działo sie nic i musiałbym czekac wieczność a po wcisnieciu przyciksu od klimy trwało to kilka sekund ?? Czary ??Tak...czary... :twisted: Podjedź do pierwszego lepszego serwisu klimatyzacji,to Ci wytłumaczą :mrgreen: (To mój piąty japończyk,trzeci z klimą i jakoś zawsze tak samo miałem :roll: ,ale jak wspomniałem,to nie ten dział)
Ruff pisze:
Pomimo to czy rozważaliście inne marki samochodowe przed zakupem. Wiadomo też nie można zamykać się co do jednego auta. Są też: fiaty barchetta, BMW Z3 czy Z4, smarta roadstera pomijam :mrgreen: , honda s 2000, mercedes SLK, Toyota MR2, porsche boxter itd. Wiadomo jest cała inna gama pojazdów. Krzynio!Nie marudź już... :lol: Tylko Miata!Ewentualnie S2000,ale cena dwa razy wyższa... :wink:
Don Corleone

16 maja 2012, 15:47

krzynio108 pisze: Co u was zdecydowało, że to jest właśnie TO AUTO :wink:

Nie było brane pod uwagę nic nie japońskiego i z innym napędem niż tył.
Rozważałem przez krótką chwilę S2000 i RX-8. Nie ta półka cenowa w tamtym okresie, więc szybko mi przeszło.

Tak więc został MX.
.
krzynio108

16 maja 2012, 17:39

He he rozumiem. Tak w ogóle siedzieliście kiedyś za kółkiem albo porwadziliście inne roadstery ?? Coś poza MX-5 tką własną czy kolegi :grin: :grin:
sebna

16 maja 2012, 17:51

Don Corleone pisze:Jasne, że tak. Jak ktoś ma opcję kupić auto z klimą lub bez to wybór jest oczywisty :kciuk:

Jasne, że oczywisty - bez klimatyzacji - miatka lżejsza o 30kg i nie trzeba tej klimatyzacji patroszyć później :mrgreen: ;)

Ja po prostu klimy nie potrzebuje. W tym kraju się nie przydaje. Na wakacje miatką pojadę pewno raz za to zabawkę na tor prędzej z niej zrobię niż cokolwiek innego.

Co do innych aut nic nie rozpatrywałem jak kupowałem madzie bo to była wówczas dla mnie najsensowniejsza opcja ale z chęcią rozpatrzę kiedyś Elise / Exige / S2000 z naciskiem na pierwsze dwa.

Pozdro
Ruff

16 maja 2012, 19:07

Miatacz pisze:Tak...czary... :twisted: Podjedź do pierwszego lepszego serwisu klimatyzacji,to Ci wytłumaczą :mrgreen: (To mój piąty japończyk,trzeci z klimą i jakoś zawsze tak samo miałem :roll: ,ale jak wspomniałem,to nie ten dział)

Kurde, to znaczy, że gdzieś mam ukryty przycisk od klimy jeszcze bo do tego od klimy mam osuszacz podłączony... Albo nie mam klimy tylko osuszacz... A może klimatyzacja to nie tylko chłodzenie/grzanie ale również osuszanie np. i dlatego zrobili jeden przycisk... Ja tam nie wiem, ja głupi jestem a tutaj są tacy co osobno sobie osuszacz włączają a ja głupi wciskałem przycisk od klimy :)
Pzdr
-----
Ruff
Obrazek
Awatar użytkownika
rsmx5
Donator
Donator
Wersja: Fiat 124 Spider

16 maja 2012, 19:22

Ruff,
klima to także osuszacz, dlatego pomaga "odparować" szyby.
Nie ma się co wdawać w czcze dyskusje.
Jeżeli chłodzi w lecie i osusza szyby jak trzeba to jest OK.
Co nie oznacza, że nie trzeba co jakiś czas (idealnie raz do roku przed sezonem letnim) podjechać do serwisu klimy na przegląd - uzupełnienie czynnika i odgrzybienie.
Pierwsze jest dla zdrowia sprężarki klimy, drugie dla Twojego.

Sebna,
masz 100% racji - w aucie na tor klima nie ma sensu.
Jest Szarak
Była Anni-ni
Była Anni
Była Zielona
Miatacz
Donator
Donator

16 maja 2012, 19:27

Ruff pisze:
Miatacz pisze:Tak...czary... :twisted: Podjedź do pierwszego lepszego serwisu klimatyzacji,to Ci wytłumaczą :mrgreen: (To mój piąty japończyk,trzeci z klimą i jakoś zawsze tak samo miałem :roll: ,ale jak wspomniałem,to nie ten dział)

Kurde, to znaczy, że gdzieś mam ukryty przycisk od klimy jeszcze bo do tego od klimy mam osuszacz podłączony... Albo nie mam klimy tylko osuszacz... A może klimatyzacja to nie tylko chłodzenie/grzanie ale również osuszanie np. i dlatego zrobili jeden przycisk... Ja tam nie wiem, ja głupi jestem a tutaj są tacy co osobno sobie osuszacz włączają a ja głupi wciskałem przycisk od klimy :)
Po prostu-jeśli Ci się włączyła w zimie-to albo była dodatnia temperatura,albo była nagrzana komora silnika. :wink: Niemożliwością jest,aby sprężarka włączyła się przy ujemnej temperaturze...
ODPOWIEDZ