MX-5 jako pierwsze auto?

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Kurak
Model: NA
Kontakt:

07 kwie 2012, 16:06

Ja się zimy bałem i jak się okazało bezpodstawnie, a mistrzem kierownicy to nie jestem.
Co do zawieszania się na śniegu, to może być problem, ale znowu nie jest tak że mx-5 w standardzie szoruje podłogą po asfalcie, bo prześwit jest całkiem spory, ale auto jest lekkie i przez śnieg "przebić" się jest trudno.

Mnie raz złapał przymrozek na letnich oponach, no i to wyglądało jak gwiazdy tańczą na lodzie (: po zmianie na zimówki nie miałem podobnych sytuacji.

Zwróc uwagę że mx-5 ma masę 50:50 i to naprawdę ułatwia kontrolę nad samochodem (:
DEXTER

07 kwie 2012, 18:16

MX-5 jako pierwsze auto, chciałbym...
Ja wystartowałem CORSĄ A 1.2 45KM, całe wakacje na nią pracowałem :P
Potem był brutalnie mocny :mrgreen: SCOUPE 1.5 84KM :P
Dalej jeszcze większy POTWÓR :twisted: MB C180 Superlpgcharged 122KM
Po pięciu latach dojrzałem do 185KM w Prelude 2.2VTi. (ciekawostka - kupił je ode mnie 20latek jako pierwsze auto właśnie... nie za mocne aby?? )
Ale paliwo podrożało i OC więc kupiłem Miatę 1.6 :P

Rozsądek mówi nie dla miaty jako pierwszego auta. Ale jak już ktoś tu napisał "życie jest zbyt krótkie żeby jeździć nudnym autem" i jak powiedział kiedyś Adam Kornacki: "motoryzacyjne marzenia trzeba spełniać za wszelką cenę" ;)

;)
swimmer

08 kwie 2012, 1:02

EMX5, tak na serio, czemu kupiłeś miatę, skoro taka wolna, gówniane według Ciebie silniki, niewygodna, rwd jest be, słaba w zimie i w ogóle? :bang:

Miata w zimę daje radę, jak spędzisz nad nią chwilę czasu na jakimś parkingu trochę sobie próbując i wyczuwając samochód nie powinno być większych problemów niż z jakimkolwiek innym samochodem.
azbest1983

08 kwie 2012, 1:13

waga i rozkład masy są mistrzowskie, kwestia doboru odpowiednich (wąskich) opon zimowych... wtedy zaczyna się magia, hmmm...
13b
Model: NB
Wersja: Miracle

08 kwie 2012, 8:00

Ja zaczynałem tez od tylnonapędówki :cool: był nia nasz piekny 24-konny fiat 126p -to był ogien zimą :twisted:
następnie też RWD ford taunus (az sie lezka w oku kręci :cry: )

a póxniej takie tam różne bez większego znaczenia... dopiero teraz miata :razz: gdybym miał ja jako pierwszą... :mrgreen:

co do miaty na pierwszy samochód - rób jak chcesz ;)

wielu odradzało ale ja jako pierwsze moto kupiłem kawasaki z750 130km :twisted: - jeździłem 2,5 sezonu i stary dziad wymusił na mnie pierwszeństwo... :neutral:
EMX5

08 kwie 2012, 9:09

swimmer pisze:EMX5, tak na serio, czemu kupiłeś miatę, skoro taka wolna, gówniane według Ciebie silniki, niewygodna, rwd jest be, słaba w zimie i w ogóle?

wybór auta to zawsze pewien kompromis, masz określoną pule pieniedzy, szukasz określonego typu auta itp. Miał byc Opel GT 260KM ( który zresztą zmiażdżył mnie kiedyś na trasie - mimo zakrętów) ale wypadło na mazde ale to nie znaczy że mam teraz ją wychwalac pod niebiosa i wciskac ludziom kit jaka to MX-5 jest cudowna. OK, ogólnie jest fajna, ale niestety ma swoje wady i za kasę którą wydałem można mieć wiele fajnych aut :-). Nie napisze ile dałem ale moja mazda miała 10 miesiecy jak ją kupiłem więc tania nie była. RWD jest cacy, to było w kontekscie wypowiedzi kogoś że to najlepszy naped na zime. Najlepszy na zime jest 4x4, kto jeździł ten potwierdzi, reszcie tylko się wydaje. Podzczas kilku jazd próbnych wiedziałaem jakie auto ma osiagi, ze brakuje turbo, że niektóre przełaczniki są źle rozmieszczone i takie tam. Ale biorac pod uwage opinie o jakości mazdy, precyzję prowadzenia, sylwetkę wersji NC uznałem że brak mocy i turbiny jakoś przeżyję co nie znaczy że jestem na 100% zadowolony. Swimmer chyba mi nie powiesz że nie widzisz wad w swojej MX-5 ?
OldTomFrost

08 kwie 2012, 12:13

EMX5, +1 Uwielbiam czasami poczytać jak to niektórzy gloryfikuja mx'a. Trochę dystansu.
AWD + RWD = ;D
sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

08 kwie 2012, 13:24

Wszystko zależy od kierowcy. Jeden się zabije w maluchu a drugi nigdy nie przekroczy dozwolonej prędkości w bardzo mocnym aucie.

Z własnego doświadczenia powiem Ci, że nie warto kupować na pierwszy samochód Bóg wie czego bo raz nie docenisz tego (bo nie masz skali porównawczej ani finezji, żeby poczuć smaczki które takie samochody oferują), dwa zniszczysz to, trzy oby to coś nie zniszczyło Ciebie ;)

Lepiej kup coś lekkiego z przyzwoitym silnikiem FWD i szlifuj umiejętności. Za rok czasu kup miatę. IMHO będziesz dużo bardziej zadowolony.

Mając wszystko na uwadze co powiedziałem gdybym teraz miał kupować po raz drugi swój pierwszy samochód i miał bym możliwość kupić miatę czy inny wybrany, a nie narzucony przez okoliczności czy zdrowy rozsądek samochód to bym wybrał miatę czy inny upatrzony model :mrgreen: i pewno nie posłuchał bym swojej rady.

Chyba, że Cię ogólnie nie interesuje sportowy charakter mazdy a szukasz tylko dobrze prowadzącego się cabrio wtedy mazda to strzał w 10 na pierwszy samochód. Tylko zainwestuj w najlepszy set gum na lato i na zimę na jakie Cie stać kosztem wszystkiego innego.

Pozdro
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
CR7

08 kwie 2012, 13:48

Czytam i dochodzę do konkluzji że Miata może byc problemem dla osoby poznającej tajniki poruszania się w ruchu ulicznym z dwoch powodow:
1) Stosunkowa duza moc do małej wagi
2) RWD.
Dodatkowo podniesmy oba problemy do kwadratu w okresie zimy aby oddac stosowny wymiar przeciwnosciom losu jakie na nowicjusza czekają. Począwszy od spalania ktore tragiczne nie jest, po prowadzenie, łatwosc pokonywania zakrętow, awaryjnosc, dostepnosc czesci i frajde z jazdy, nie zapominajac o RWD ktore wpływa na psychike kierowcy w zakretach, o mokrej snieżnej nawierzchni która kształtuje podejmowanie decyzji podczas jazdy dochodzę do wniosku, że Miata to fajny samochod na lato, jesien, zime i wiosne.
Pamiętajmy że to tylko samochod choc z napedem na tył, a osoba ktora go kupuje dobrze wie co RWD robią najlepiej. Ocena kazdej sytuacji podczas jazdy MX-5 to primo. Nic innego sie nie liczy, bo wiesz jakiego figla może Ci samochod sprawic przy duzych obrotach. Myslę też że swiezo po odebraniu prawka trzeba pojezdzic mamo/tato wozem samemu, bo to cos zupełnie innego niż na jazdach i dop po jakims czasie, po przejeżdżeniu zimy myslec o własnym pojezdzie. Ja mam wszystko dawno za sobą, i ostatecznie wybor padł na Mx-5 NB.
Takze od sierpnia będzie jedna Miata więcej w Kielcach ;) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2012, 18:45 przez CR7, łącznie zmieniany 1 raz.
DEXTER

08 kwie 2012, 14:42

Do sierpnia jeszcze kupa czasu ;)
CR7

08 kwie 2012, 20:08

Pewnie :grin: Mam wielką nadzieję, że uda mi się kupic Madzię wcześniej :mrgreen: Chociaż wszystko pokaże czas.. :roll: Dzięki jeszcze raz za mądre słowa :smile:
Janio
Model: NB FL
Wersja: Silver Blues

09 kwie 2012, 20:41

hej wszystkim,

Blek zapraszam do działu mojej Mazdy, kupiłem autko taniej i po woli doprowadzam do stanu, możesz coś podpatrzeć, m.in. skóry, dach, lakier, drobiazgi.

w razie pytań pisz na PW.

pozdrawiam :mrgreen:
mateo

13 kwie 2012, 8:44

http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=7047&postdays=0&postorder=asc&start=0
Talking Head
ODPOWIEDZ