Miata Klub Polska - Film Promujący Klub

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

chbr
Model: NC FL
Wersja: Sport

19 maja 2011, 11:29

wiktoch pisze:Trzeba się umówić na wspólny przejazd po Wawce, ustalić trasę, godzinę przejazdu i porobić kilka fajnych ujęć.

dajcie znać to wpadnę z kamerką i miatą oczywiście:)

dla zaczynających zabawę z montażem polecam od razu próby nie na svegasie ale od razu na czymś od Avida, nawet najprostszy Avid będzie lepszy od Vegasów i innych Adobów a zasady obsługi tych prostych wersji są identyczne jak profesjonalnego Avid Media Compesora, na początku może będzie Wam trudniej, ale z czasem zobaczycie, że jest to dużo przyjemniejszy w obsłudze program

pozdr
Misza
Model: NA
Wersja: 1.8 BRG
Kontakt:

19 maja 2011, 11:46

A propos ujęć Miat z zewnątrz, przypomniało mi się to...

http://www.youtube.com/watch?v=l2c6yELVPaE

No i się romarzyłem :)

W razie czego służę źródłami - ale po raz kolejny, było to kręcone słabą kamerą SD z fotograficznego statywu (mało płynne ruchy głowicy).
Awatar użytkownika
Bardock
Model: Inny
Wersja: S3 1.8T

19 maja 2011, 11:48

bartelec pisze:Trzeba jeszcze poszukać miejsca na kamerę, do przejazdu po mieście fajnie jak widać budynki... i żeby było widać top down nie tylko po cieniach. W nocnych w końcówce jest nisko ale nie widać nieba. Chyba że z tylnej klapy ale ja nie mam możliwości technicznych. Może statyw jakoś na odwrót...
Te 0:35 chyba najlepsze na tą chwilę, widać trochę nieba i ładnie drogę.
matpilch raz przez przypadek nie wykasowałem ścieżki z filmu i się nałożyło, przebijały głośniejsze dźwięki właśnie wtedy kiedy potrzeba, właśnie to ziuuuu. Dla mnie to początek... do powalczenia :)

By było widac top down proponuje ujęcie w odbiciu jakiegoś szklanego budynku.

Fajnym ujęciem mogłoby być np sfilmowanie dojeżdżającej NA do kamery z efektem rybiego oka.

Z innej beczki. Bardzo ciekawy trik widziałem na 1 filmiku chyba z sudetów (nakręcony już jakiś czas temu), gdzie były filmowane miaty na zakręcie, w momencie wjazdu jednej NA w kadr kamery, miała opuszczone lampy i puściła długie światła które na chwile się wychyliły pusciły światło, wygasły i zamknęły się :)
Bardzo fajnie to wyglądało.

A myślicie o podzieleniu filmu na generacje miaty? czy będą występowały jak leci?
Sceny z top gear wyglądają fajnie, jak na 1 pasie prezentują jakieś auto a potem na sąsiednim dojeżdża i zrównuje się inne autko itd. Oczyma wyobraźni widze jak najpier jedzie NA, dojeżdża NB a potem NC :cool:

tak wiem mógłbym zostać reżyserem :)
Szu

19 maja 2011, 13:15

A propos wspólnego przejazdu przez Wawe... Co sądzicie o ujęciu znad ulicy? Np. na Wołoskiej przy Galerii Mokotów jest kładka dla pieszych, z której można by było uchwycić przejazd miatek, ustawionych na wszystkich pasach. W godzinach popołudniowych 'kolumna emixów' byłaby dosyć dobrze oświetlona (jadąca od centrum). Myślałem też o tym, żeby spróbować zainstalować kamerę do statywu/ linki/ innej samoróbki i wysadzić ją poniżej kładki - oczywiście z pełnym zabezpieczeniem sprzętu :wink: Ujęcie byłoby wtedy lepsze, niewiele powyżej kolumny autek, z dobrą perspektywą :cool:
swimmer

19 maja 2011, 13:20

bartelec bardzo przyjemny filmik:)
Tyle tego nawrzucaliście że jeszcze nie zdążyłem przebrnąć:)
chbr a jak porównujesz avida do fcp? Miałem niby okazję pobawić się chwile avidem w szkole ale to była krótka chwila.
chbr

19 maja 2011, 13:48

swimmer pisze:chbr a jak porównujesz avida do fcp? Miałem niby okazję pobawić się chwile avidem w szkole ale to była krótka chwila.

pracowałem na obu i są do siebie b podobne jeżeli chodzi o możliwości
tak na prawdę kwestia wyboru to kwestia upodobań, albo jaki sprzęt jest w pracy (nie ma wyboru:))

zaczynałem od Final Cut express ale od 4 lat codziennie siedzę na Avidzie, więc dla mnie Avid jest lepszy:) ale jak pisałem co kto lubi

FCP ma jedną zaletę jest tańszy:)
Niminum

19 maja 2011, 13:59

A jak dla mnie te dwa programy nie mają porównania.
Avid z tego co wiem ma dużo większe możliwości, ale jego obsługa jest po prostu tragedią i bez szkolenia/kursu nie ma co do niego siadać.
Natomiast Final Cut i Adobe Premiere, są bardzo intuicyjne i przyjazne zwykłemu użytkownikowi.
bartelec
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: Miracle

19 maja 2011, 13:59

To ja już pozostanę przy svegas... wczoraj kupiłem :) testowałem jakieś demo avida i strasznie mi się wysypywał, testowałem też adobe premiera ale podobnie (poza tym nie spodobał mi się w wersji light), najstabilniejszy był właśnie svegas i podoba mi się obszar roboczy. Poza tym chyba wyszło najtaniej a do amatorskiego montażu musi wystarczyć.
chbr

19 maja 2011, 14:31

Niminum pisze:A jak dla mnie te dwa programy nie mają porównania.
Avid z tego co wiem ma dużo większe możliwości

są naprawdę b podobne jeśli chodzi o możliwości, FCP nawet większe jeśli chodzi o korekcje (ale to w Avidzie można nadrobić pluginami)
dla przykładu u nas w stacji robione jest pół na pół

Avid: Przepis na życie, Kuchenne rewolucje, Na wspólnej, Szymon
FCP: X factor, You can dance, całe Turbo i Style

Niminum pisze:ale jego obsługa jest po prostu tragedią i bez szkolenia/kursu nie ma co do niego siadać.

kwestia przyzwyczajenia i motywacji:) wcale nie jest trudniej niż FCP
swimmer

19 maja 2011, 15:01

No właśnie tak się zastanawiałem i Twoja opinia pokrywa się mniej więcej z tym co słyszałem:) Ja pracowałem tylko na premierze(króciutko) i final cut, ten drugi wygrywa znacząco. Dla mnie też jest lepszy bo niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem logica, współpraca między fcp i logiciem jest bardzo fajna:) Chociaż production premium w ofercie dla studentów kosztuje tyle co final cut, a dostajesz jeszcze photoshopa i aftery.
majki

24 maja 2011, 11:40

Hej,

Chciałbym zaoferować swoją pomoc w kręceniu takiego filmu. Zajmuje sie tym zawodowo. Moge pomóc przy nagraniu ( sprzęt posiadam ) , montażu bądź post produkcji/CGI .

ps. ilu członków tylu reżyserów ;)
swimmer

24 maja 2011, 11:47

Dlatego pewnie filmików będzie kilka :mrgreen: Ale to dobrze, klub mx 5 tylko na tym zyska :smile:

majki skąd jesteś? :smile:
majki

24 maja 2011, 11:55

Mieszkam w Warszawie, dokladnie na Woli.
Chciałbym dodać ze montuje na premierze, avida i fcp nie tykam. ( bo widze ze temat jest tuaj poruszany )

Proponuje nieśmiało nie kręcić żadnych "pozowanych" ujęć.
Niminum

25 maja 2011, 10:31

Jak ma wyglądać dobrze, to właśnie raczej "pozowane" ujęcia.
To raczej nie ma być dokument w duchu Dogmy.
Awatar użytkownika
Dziubas
Wersja: miatasm.com

09 cze 2011, 21:00

Uwaga - ten wpis na forum pisze od jakiegos miesiąca, widze, ze rozmowa momentami zeszla na lekki offtopic techniczny. Jednakze - wpierw idea, potem technikalia. Zatem jade z teksciorem i prosze o wyrozumienie - pisane w przerwach pomiedzy roznymi zajeciami oraz przez kilka tygodni.

Najpierw powrót do mega przeszłości

Jania pisze:Pomysł popieram rękoma i nogami.
swimmer pisze: "mamy bogate domy, drogie samochody i lubimy palić gumę":)
Hej - weźcie pod uwagę, że film do mustang race kręciliśmy dla sponsorów. Musiało wyjść efektownie, dynamicznie i "na sprzedaż". :wink:
Tu szczegóły imprezy dla zaintersowanych: http://www.mustangrace.pl/
.....

Obywatel brat Swimmer wlasciwie zacytowal moje slowa, odnoszace sie do wrazenia jakie mialem po pierwszym i drugim obejrzeniu filmu. Teraz na wszelki wypadek obejrzałem film jeszcze raz, żeby nie pisać z pamięci.

Zastrzegając się, iż kazdy ma prawo swojego gustu, dla mnie trochę (przede wszystkim ta dluzsza wersja) film byl deczko "nadety" (z braku lepszego wyrazu uzywam takiego, ale nie w pelni pejoratywnego jego znaczenia) i brakowalo mi takiego mrugniecia okiem wiecej niz raz (ujecie z wewnatrz mustanga z kierowca zaczadzonym dymem z gum, na samym końcu - rules!).

Teraz po obejrzeniu jeszcze raz, po informacji iż był sponsoring, po przeczytaniu wątku, już wiem czego najbardziej mi brakuje w tym filmie jako wizytówce KLUBU.

Ludzi.

Bo jeśli chodzi o film mustangowy jako film o maszynie, jest za je bi sty. Produkcyjnie, montażowo, dźwiękowo, koloryzacyjnie, wszystko jest perfekt. Ale brakuje ludzi. I nie dziwne, bo nie taka mial najwyrazniej role.

Ale w przypadku miaty ludzie stanowią dużą część "user experience", prawda? A nasz film nie ma chyba być reklamówką samego samochodu, czy eventu (z całym respektem, niechaj tym się Mazda zajmuje, skoro my robimy coś takiego własnym sumptem :) ) tylko właśnie naszego odbioru tego samochodu, którego wyrazem jest społeczność skupiona wokół www.mx-5.pl

Zatem, dodając me 3 grosze do tematu filmu, myślę, że powinniśmy uwzględnić czynnik ludzki, jak to sie teraz ladnie mowi - społecznościowy.

Fajnie byłoby miec właśnie ujęcia z różnych miejsc w Polsce w których ludzie się spotykają, fajnie byłoby mieć ujęcia z pozdrawianiem się na drodze ("Save the wave" wydaje mi się jest naprawdę wyróżniającym czynnikiem dla nas, kumpel kiedyś pożyczył mx-5 i był zdziwiony, że go jakaś dziewczyna pozdrawiała, chwilę trwało zanim wogle skumał iż o niego chodzi...) i takimi różnymi duperelami jak wyjazdy na tory, za granicę, zjazd na XX lecie...

Jeśłi chodzi o samą produkcję, popieram CHBR - najpierw pomysł, ustalenie szczegółów, produkcja, a muzyka jest gdzieś tam daleko na dalszym etapie. Użycie zajebistych kawałków do których ktoś ma prawo - odpada :) na takim vimeo może przeżyją (raz wrzuciłem tam kawałek z miatowy właśnie z muzyką z Deathproof i wciąż jest) na youtube - niekoniecznie. Dobrym źródłem są serwisy z Creative Commons, lub muzyka muzyka zrobiona do filmu, skoro są zainteresowani ludzie którzy napiszą muzykę pod temat... Ale to tylko detal.

Grunt to pomysł. Nie wiem jak realizowany był film Mustangowy, ale z doświadczenia wiem, że za taki projekt odpowiedzialnych w kwestiach scenariusza, montażu, oprawy muzycznej/graficznej może być co najwyżej parę osób. Bo wszystkich gustów się nie zadowoli.

Nie dotyczy to tylko projektów społecznościowych. "Ulubiony" moment w produkcji na rynku komercyjnym, to ten, gdy film np. wizerunkowy idzie do osoby zatwierdzającej, która do tej pory nie widziała nic, bo nikt dyrektorowi nie będzie zawracał gitary, no i on teraz też musi przecież wnieść swoje 3 grosze. albo i 100 zeta. albo pokazać jeszcze komuś... A ten też musi udowodnić iż ma swoje zdanie...

Jestem mocno przekonany, że o ile jeśli chodzi o wypracowanie ogólnej koncepcji filmu to forum jest dobrym miejscem, aby to uczynic. natomiast jesli chodzi o tzw. egzekucje/produkcje - juz niekoniecznie. Za ta czesc musi byc odpowiedzianych kilka, nazwanych z nicka/imienia nazwiska osob, ktore poprowadza projekt. wypracuja konkretniejsza koncepcje, wyznacza zadania, wymysla ujecia (oczywiscie wspierajac sie tym co padlo na forum) itd. Niekoniecznie pod stalym nadzorem forumowiczow. Bo, jak juz pisalem, wszystkich gustow i tak sie nie zadowoli.

Przechodząc do konkretów. Jeśli film ma powstać przed 2012, kilka osób musi zadeklarować gotowość do poprowadzenia projektu. Spotkania się parę razy, przepracowania koncepcji, przekazania na forum, zorganizowania zdjęć itp itd. Niestety, nie polega to na hurra wzięciu kamery w rękę :)

Po tym przydlugim wstepie, ze swojej strony deklaruję co następuje:

- chęć wzięcia udziału
- możliwości sprzętowe*
- jakieś tam doświadczenie
- miata red na :)

* - niestety nie jest to RED czy Alexa, ale parę Canonów się znajdzie, z fajnymi obiektywami (przy czym dla mnie do takiej produkcji to 50/1.4 i EF-S 10-22 wystarczy) EX-1, GoPro HD, plus swiezo nabyty DollyCrane-taki slider i kran w jednym. Niestety nie da sie go porownac do kranu z Mustanga, ale...

P.S. Na ten Ulez na pewno z DC sie nie wybiore :) Obywatel brat bierze Canona, Ja pewnie wezme GoPro (nie bede robil mediastiation, bo znowu wyjde na najwolniejszego, a poprzednim razem zadecydowaly czesci sekund :) ) i tyla. I z checia bym pogadal o filmie.
Były: NA 1992 1.6, NA 1996 1.8 NB 2000 1.8 Dzik
Są: Dzik V2 - NB/2000/1.8VVT/ITB/EMU oraz Lifted Kameleon NB/2000/1.8/
http://miatasm.com/kameleon-siodmy-kole ... -w-polsce/
https://www.facebook.com/miatasmcom/
swimmer

26 cze 2011, 22:51

noo kaman, temat umiera?
Awatar użytkownika
Bardock
Wersja: S3 1.8T

27 cze 2011, 6:40

Od razu zaczne od "bez urazy" ale nie dziwie się. W pełni pokojowo chciałem tylko powiedzieć, że kto mógł i miał okazje pochwalił się jakim programikiem sobie działa na swoim komputerku, wrzucił swoją playlistę tutaj i tyle...

A może to okres wakacyjny? no nie wiem...
W każdym razie takie planowanie to chyba jednak lepsze w plenerku, albo choćby przy piwku.
Don Corleone
Wersja: RevolutionReloaded

21 lip 2011, 20:26

Żeby nie było że temat leży zapomniany, możliwe że uda mi się załatwić ekipę operatorską z profesjonalnym sprzętem, która by się tego podjęła.
Koszt: browar po zakończeniu zdjęć :mrgreen:
Pewności jeszcze nie mam, ale jak wszystko wypali to zostanie nam tylko napisanie scenariusza.

Jak tylko pokończę swoje prywatne sprawy, zabieram się z powrotem za działanie.

Edit:
Dla Bardocka:
[URL=http://youtu.be/KuStsFW4EmQ]Negative Waves[/URL] :razz:
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 10:57 przez Don Corleone, łącznie zmieniany 2 razy.
.
Szu

21 lip 2011, 23:30

Fajnie, że ogarniasz temat :winner: już myślałem, że idea filmiku wymarła :roll:
Kurak
Kontakt:

16 sie 2011, 17:52

Bump.

Oferuję swoją pomoc w postprodukcji (Final Cut, Motion).
Najlepiej byłoby się ustawić w kilka osób które ograniają montaż, postpro i gradację (dajmy na to wszystkich FCPowców, bo kilku widziałem);

Zebrać do tego kilka osób które posiadają jakiś sprzęt do nagrań (lustrzanka z kręceniem HD + obiektyw stałka 50mm i jest przecudnie);

I tą ekpią z własnym sprzętem zebrać się na najbliższym zlocie (Ułęż?) i taki filmik w końcu zrobić (-:

Potem się ekipą zbierzemy gdzieś, we dwa albo cztery laptopy i zmontujemy całość.
Awatar użytkownika
Dziubas

18 sie 2011, 22:38

Szczerze, z doswiadczenia wlasnego widze, ze jesli chodzi o Ulez to albo rybka albo pipka. Albo jezdzisz, albo krecisz. Ja tam sobie cos ukrecilem juz z dwoch wyjazdow i po trzecim pewnie sie zbierze wystarczajaco, zeby cos zmontowac w temacie Ulez, ale gdy mam do wyboru latac z kamera/aparatem, a po prostu jezdzic (nawet jesli wolno) tudziez pogadac z ludzmi (na spocie pod BUWem bylem raz, jakos nigdy sie nie udaje :/ ).
swimmer

19 sie 2011, 0:39

Ja osobiście wolę na ułężu jeździć niż kręcić.

Mam wrażenie że zbyt duża doza demokracji którą sam z resztą próbowałem przeforsować zabija trochę ten projekt :smile: To nie zadziała w ten sposób, co z resztą zauważyli bardziej doświadczeni ode mnie.

Myślę że spokojnie możemy po prostu wypuścić parę takich mniejszych lub może większych produkcji. Kto ma możliwości i chęci niech to robi samemu od początku do końca co najwyżej zbierając ochotników do pomocy. Potem przejście przez proces akceptacji na forum i tyle. Tak by to chyba wyszło najsprawniej, wiadomo że nie wszystkim będzie się podobało ale zdania są bardzo różne już na poziomie koncepcyjnym.
Awatar użytkownika
Dziubas

24 lut 2012, 2:44

Zbliża się sezon. Będzie jeden Ułęż, ale będzie też pare innych imprez. Ja na Ułężu chciałbym pokręcić się znowu w kółko, ale na innych niekoniecznie. Więc z chęcią mogę robić za pasażera z odpowiednią kamerą (kamerami?).

Choć niekoniecznie muszę być obecny w przejazdach.

Proponuje powrót do tematu.
Rzarii
Kontakt:

12 mar 2012, 12:46

Pierwsza produkcja moja i znajomych z klubu mazdaspeed:)
Jak na pierwszą próbę wyszło dosyć dosyć jak na amatorskie warunki:P Kręcone aparatem fotograficznym:P I zrobiony slider w wersji home made:P

http://www.youtube.com/watch?v=Irolb2Svu08&list=UU6UYVG3B6Gtiqhw-st9uHbg&index=2&feature=plcp

:jupi:
Quentin

12 mar 2012, 13:28

:smile: mnie się podoba, i muzyczka nastrojowa :winner: no i spacerujące gołąbki też robią klimat:) :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dziubas

12 mar 2012, 18:31

Fajne tempo i montaż, ale pomysł z wjazdem do środka kabiny - zajebisty.

Jedna uwaga co do montażu, początki i koniec ruchu (gdzie kamera się lekko trzęsie) można było ściąć.
Rzarii
Kontakt:

12 mar 2012, 19:41

To był pierwszy projekt także nie ma co się dziwić, że są błędy:P
Kolejne szykujemy na ten sezon:) :grin:
Kurak
Kontakt:

12 mar 2012, 21:54

Pokaż tę szynę (:
swimmer

13 mar 2012, 1:20

Chwal się sliderem :smile:
Rzarii
Kontakt:

13 mar 2012, 9:24

Nie mam konkretnego zdjęcia jak wygląda ale zobaczcie zdjęcia z produkcji na pewno zobaczycie co i jak.
Na podstawce która jest pokazana na zdjęciu 24 jest jeszcze przymocowana głowica aparatu z drążkiem a sam slider jest umocowany na statywie:)
Aparat lekko się przesuwa po rurkach nie powodując "ruszeń" ;P

https://picasaweb.google.com/111759928988011938790/Slider?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLjY96mVnpq4tgE&feat=directlink#5661027577852779458
ODPOWIEDZ