Bio pisze:większa wytrzymałość jest trochę efektem ubocznym budowy "ultra zawiasu"
ultra bzdura. tyle w temacie.
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Bio pisze:większa wytrzymałość jest trochę efektem ubocznym budowy "ultra zawiasu"
anrasz pisze:Jeśli chodzi o urywanie czasu to uważam że najważniejsze są opony, bardzo ważne jest zachowanie opony to jak informuje nas ile przyczepności jeszcze zostało i co robi jak już przesadzimy. Dla mnie to jest w niej najważniejsze, bo co z tego że opona daje masę trakcji jeśli traci ją nagle i całkiem nieprzewidywalnie, przez co nie możemy jej należycie wykorzystywać (a znam takie opony) .
anrasz pisze:Mody hamulców typu kit wilwood czy big brake NB itp. , przy seryjnej mocy w NA nie mają uzasadnia innego niż wizualno estetyczne. Przy odpowiednich klockach i tarczach 230mm zestaw jest nie do przegrzania na 10km toru
anrasz pisze:co z tego że opona daje masę trakcji jeśli traci ją nagle i całkiem nieprzewidywalnie, przez co nie możemy jej należycie wykorzystywać
Kitson pisze:Nie sądzę, aby usunięcie 40kg (nie 4) było nieodczuwalne i niemierzalne.
Kitson pisze:Te mody mogą być nieuzasadnione w przypadku upalania. Niech nie czyta tego nikt, kto potrzebuje lepszych hamulców na drodze publicznej.
Kitson pisze:Jeździłem na starszych F1 i faktycznie, były bardzo fajne, póki było sucho. Będąc w nieco dalej niż połowie swojego życia, wjechanie w stojącą wodę kończyło się tańcem Jeden ułęż wystarczył, by je dobić, więc ich żywotność również pozostawia nieco do życzenia. Co więcej, po ostatnim przejeździe miały konsystencję gąbki albo gumy do żucia (sporo jeździłem).
Ok, ale gdzie znajdziesz w Miacie 40kg ?
anrasz pisze:do czego byś się przyczepił w seryjnych ?
anrasz pisze:Na mokrym jak nie masz bieżnika to nic nie pomoże.
Mówisz że żywotność pozostawia nieco do życzenia, nie zgodzę się jeśli opona ma się trzymać to musi się wycierać, mówisz że jeden ułeż dobił kończące się opony, tam jest przecież tarka. Ja kiedyś na jednym hamowaniu przed zakrętem zabiłem dwie opony
Kitson pisze:Fotele - (6 kg) Ś
baby tooth - przód i tył (2kg) P/T
zapas i podnośnik (14kg) T
Lżejsze felgi (w moim przypadku nieco ponad 8kg) P/T
Lżejszy wydech (5kg? może i więcej) P/T
Lżejszy zamach (2kg?) P
Lżejszy kolektor wydechowy (JR jest lżejszy od oemowego o prawie 3kg) P
Lżejsza kierownica (a i z 1-2kg różnicy potrafi być) Ś
Akumulator - (5kg) T
szelki - (3kg) Ś
Boczki w drzwiach, daszki, wykładzina w bagażniku, zbiorniczek spryskiwaczy, trzymak podniesionej maski - (2kg) P/T
13P : 11Ś : 29T
Kitson pisze:Niestety, 230 mm sprawiały wrażenie raczej spowalniaczy, pracujących bardzo 0-1. Albo ledwo zwalniają auto, albo blokują koła. Może ja nie umiem, albo coś z nimi jest nie tak
anrasz pisze:Więc będę bronił tych malutkich tarcz, bo uważam że obiegowa opinia która mówi że to nie hamuje wynika tylko ze stanu zacisków i jakości materiałów ciernych!
anrasz pisze:Nie wiem dlaczego ale myślałem że dyskusja dotyczy przeróbek które nie będą przeszkadzać na w codziennym użytkowaniu.
swimmer pisze:Sluba pisze:No i oczywiście na torze wypinamy ABS co by nam nie przeszkadzał.
OOO po tysiąc razy to!Moje pytanie, jak to się robi?
hella_flush pisze:w Mx-5 ABS się nie najlepiej zachowuje przy upalaniu.