[połączony] Jakie opony zimowe
Ktore wybrac?
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- Kim Son San
- Model: ND
- Wersja: 200+
- Kontakt:
Czasem mam wrażenie, że Warszawa jest największym zadupiem świata, do którego zwozi się błoto pośniegowe i sól z całej Polski. Jak pomyślę o tym bajorze, które się pojawi za max miesiąc, to mi się słabo robi 

ex-NA 1992 1.6 turbo Winning Blue
ex-NA 1994 1.6 turbo Brilliant Black
ND 2015 2.0
ND 2015 2.0
Kitson pisze:Jak pomyślę o tym bajorze, które się pojawi za max miesiąc, to mi się słabo robi
jedyny sposób to nie używać Miaty zimą

- majk
- Model: NB FL
- Wersja: 1.6 Turbo
Mam troche odmienne zdanie odnosnie nalewajek. Na zeszla zime nabylem Markgum MK790, przehasalem je na lodowym Slomczynie i nie mam zadnych zastrzezen. Jedyny problem byl z wywazeniem, ale dla doswiadczonego wulkanizatora to pestka. Dodam, ze jak je dzisiaj obejrzalem to po zeszlym sezonie zostalo na serio duzo miesa 

Była: MX-5 NA 1992
Była: MX-5 NBFL 2002
Była: MX-5 NB 1999
Była: MX-5 NA 1.8T 1994
Była: MX-5 ND RF 2017
Była: MX-5 NA 1.6 1996
Jest: MX-5 NBFL 2001 1.6T
Była: MX-5 NBFL 2002
Była: MX-5 NB 1999
Była: MX-5 NA 1.8T 1994
Była: MX-5 ND RF 2017
Była: MX-5 NA 1.6 1996
Jest: MX-5 NBFL 2001 1.6T
- Kim Son San
- Wersja: 200+
- Kontakt:
irakleo pisze: fabryczna antykorozja w MX5 nie istnieje
w okolicach 2013 roku i tak mam w planach kapitalny remont blacharski razem z malowaniem, może jej nie schrupie w całości do tego czasu. Jakkolwiek szkoda mi małej, tak nawet bardziej niż butów, spodni i dobrego nastroju

ex-NA 1992 1.6 turbo Winning Blue
ND 2015 2.0
ND 2015 2.0
Kitson pisze:irakleo pisze: fabryczna antykorozja w MX5 nie istnieje
w okolicach 2013 roku i tak mam w planach kapitalny remont blacharski razem z malowaniem, może jej nie schrupie w całości do tego czasu. Jakkolwiek szkoda mi małej, tak nawet bardziej niż butów, spodni i dobrego nastroju
jeśli masz NA z 1992r. jak wynika z opisu i eksploatujesz ją w sezonach zimowych to w 2013 możesz spokojnie odstawić auto na złomowiec

ps. gdybym miał użytkować Miatkę zimą to tylko na kolcowanych Nokian-ach Hakkapellitta...niestety w PL raczej nie do kupienia

majk pisze:Mam troche odmienne zdanie odnosnie nalewajek. Na zeszla zime nabylem Markgum MK790, przehasalem je na lodowym Slomczynie i nie mam zadnych zastrzezen. Jedyny problem byl z wywazeniem, ale dla doswiadczonego wulkanizatora to pestka. Dodam, ze jak je dzisiaj obejrzalem to po zeszlym sezonie zostalo na serio duzo miesa
W pełni się zgadzam, właśnie te gumy jeżdżą w Golfie matki - za tą cenę rewelacja, w porównaniu z W Drive (yokohamy) praktycznie to samo trzymanie.
W maździe mam dokładnie takie same nalewy na zimę ale nie Markguma tylko jakieś niemieckie - akurat u nas się skończyły

110@???KM
134@???Nm
134@???Nm
Kitson pisze: Jak pomyślę o tym bajorze, które się pojawi za max miesiąc, to mi się słabo robi
Mam to samo..
Niestety Mx-5 to dla mnie aktualnie podstawowy doopowóz i musi wyjechać i dojechać dzień w dzień choćby nie wiem co

Całą poprzednia zimę dała dzielnie radę (na Bridgestone LM-30) to i w tym sezonie mam nadzieję będzie ok!
-
Wczoraj polazilem po germanskich stronach z oponami. W sumie ceny zblizone do naszych (z dokladnoscia do 20%owych wahan walut), ale to co wymiata, to cena uslug oponiarskich - Helmuty zycza sobie 10-12€ za zalozenie opony i wywazenie od kola. Sama wymiana kol z jednych na drugie kosztuje 5€, tez od kola.
Prosta matematyka - kupno tanich felg i okazyjne wywazanie kol w Polsce zwroci sie po czterech latach.
Prosta matematyka - kupno tanich felg i okazyjne wywazanie kol w Polsce zwroci sie po czterech latach.
hehehe to jeszcze nic
Jakie u mnie są jaja dopiero. Zacznę od genezy problemu - Republic Of Ireland w skrócie ROI. Sami rdzenni Irlandczycy rozwijają ten skrót trochę inaczej Rip Of Ireland (wolne tłumaczenie - zdzierstwo Irlandia
).
Pomijając, że 98% produktów niespożywczych kosztuje w IRL od 20% do 50% drożej niż w całej Euro zone plus w UK (zaopatrzenie przychodzi z UK) to jeszcze jak nie kupisz opony w zakładzie wulkanizacyjnym, w którym chcesz je założyć to Ci ich nie założą bo nie kupiłeś u nich. Chodzi o to, żeby mogli sprzedać Ci opony, które kupili już o 30% drożej niż można w UK plus jeszcze ich marża LOL i Irlandczycy na to idą... brak słów.
Na szczęście zakłady irlandzkie są tak mało konkurencyjne, że nie długo zostaną całkowicie wyparte przez lepszych i tańszych obcokrajowców, którzy traktują swój biznes poważnie i nie wyślą klienta z kwitkiem chociaż nie mają nic do roboty bo opony nie są od nich jak to robią Irlandczycy (pomijam już, że czy obcokrajowcy czy lokalne zakłady to nie mają prawie żadnego wyboru lepszych opon)...
Nie pamiętam kiedy cokolwiek niespożywczego kupiłem w Irlandii, wszystko wysyłkowo... a przepraszam kupiłem kanapę ostatnio
z powodów oczywistych - musiałem sobie usiąść ^^ (ale i tak czas wykonania / sprowadzenia 16 tygodni więc
).
Oczywiście z osobą indywidualną nie ma problemu mi wszystko przyślą, kto i skąd będę chciał ale np jak moją żona próbowała zredukować koszty firmie to się okazało, że PL fabryki odmawiają wysyłania produktów do IRL, ponieważ mają podpisane lukratywne umowy na rynek UK a w kontraktach jest, że nie mają prawa sprzedawać nic na rynek Irlandzki !!
Mieszkając w rodzinnym Rzeszowie, ze względu na brak specjalistycznego zaopatrzenia też 95% kupowałem wysyłkowo z reszty Polski. Głupi byłem, myśląc, że jak się przeprowadzę do stolicy to wreszcie będę sobie mógł pomacać rzeczy przed kupieniem
... bo musiałem trafić do Dublina
Ostatnio ceny nieśmiało ruszyły w dół ze względu na kryzys i coraz więcej rzeczy można kupić na miejscu w zbliżonych cenach do reszty EU ale jeszcze długa droga przed nimi (nami lol)
Zabawny jest ten kraj ale prawdę mówiąc rewelacyjnie się tu mieszka.
Pozdro

Jakie u mnie są jaja dopiero. Zacznę od genezy problemu - Republic Of Ireland w skrócie ROI. Sami rdzenni Irlandczycy rozwijają ten skrót trochę inaczej Rip Of Ireland (wolne tłumaczenie - zdzierstwo Irlandia

Pomijając, że 98% produktów niespożywczych kosztuje w IRL od 20% do 50% drożej niż w całej Euro zone plus w UK (zaopatrzenie przychodzi z UK) to jeszcze jak nie kupisz opony w zakładzie wulkanizacyjnym, w którym chcesz je założyć to Ci ich nie założą bo nie kupiłeś u nich. Chodzi o to, żeby mogli sprzedać Ci opony, które kupili już o 30% drożej niż można w UK plus jeszcze ich marża LOL i Irlandczycy na to idą... brak słów.
Na szczęście zakłady irlandzkie są tak mało konkurencyjne, że nie długo zostaną całkowicie wyparte przez lepszych i tańszych obcokrajowców, którzy traktują swój biznes poważnie i nie wyślą klienta z kwitkiem chociaż nie mają nic do roboty bo opony nie są od nich jak to robią Irlandczycy (pomijam już, że czy obcokrajowcy czy lokalne zakłady to nie mają prawie żadnego wyboru lepszych opon)...
Nie pamiętam kiedy cokolwiek niespożywczego kupiłem w Irlandii, wszystko wysyłkowo... a przepraszam kupiłem kanapę ostatnio

Oczywiście z osobą indywidualną nie ma problemu mi wszystko przyślą, kto i skąd będę chciał ale np jak moją żona próbowała zredukować koszty firmie to się okazało, że PL fabryki odmawiają wysyłania produktów do IRL, ponieważ mają podpisane lukratywne umowy na rynek UK a w kontraktach jest, że nie mają prawa sprzedawać nic na rynek Irlandzki !!

Mieszkając w rodzinnym Rzeszowie, ze względu na brak specjalistycznego zaopatrzenia też 95% kupowałem wysyłkowo z reszty Polski. Głupi byłem, myśląc, że jak się przeprowadzę do stolicy to wreszcie będę sobie mógł pomacać rzeczy przed kupieniem

Ostatnio ceny nieśmiało ruszyły w dół ze względu na kryzys i coraz więcej rzeczy można kupić na miejscu w zbliżonych cenach do reszty EU ale jeszcze długa droga przed nimi (nami lol)
Zabawny jest ten kraj ale prawdę mówiąc rewelacyjnie się tu mieszka.
Pozdro
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
-
jasnoksieznik pisze:Wczoraj polazilem po germanskich stronach z oponami. W sumie ceny zblizone do naszych (z dokladnoscia do 20%owych wahan walut), ale to co wymiata, to cena uslug oponiarskich - Helmuty zycza sobie 10-12€ za zalozenie opony i wywazenie od kola. Sama wymiana kol z jednych na drugie kosztuje 5€, tez od kola.
Większość opon z PL leci z DE, oponytanio to de facto niemiecki sklep, niezależnych dystrybutorów "prosto od producenta" jest niewielu. Także różnica cen to głównie wahania kursu walut.
Ceny usług wulkanizatorów w rzeszy faktycznie wysokie, założenia 4 opon na felgi + wyważenie kosztuje mnie 25-30 zł za całość. To nie jest nawet 10 euro, chyba żeby ktoś sobie azot życzył to wtedy 60 zł. A zmiana kół z jednych na drugie, no kaman, masz lewarek i klucz w aucie przecież

[ Dodano: 18-10-2011, 19:34 ]
sebna pisze:Oczywiście z osobą indywidualną nie ma problemu mi wszystko przyślą, kto i skąd będę chciał ale np jak moją żona próbowała zredukować koszty firmie to się okazało, że PL fabryki odmawiają wysyłania produktów do IRL, ponieważ mają podpisane lukratywne umowy na rynek UK a w kontraktach jest, że nie mają prawa sprzedawać nic na rynek Irlandzki !!![]()
Sebna, na Boga JDMu! Pośrednicy... Nawet spółkę-córkę do zakupów w PL mogą sobie założyć albo działać w PL jako oddział firmy z IRL (popieprzona jest wtedy księgowość ale da się).
Stay Tuned!
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
A to się wszystko zgadza ale to nie były by aż takie duże kontrakty, żeby się to obu stronom opłacało.
Wracając do ceny za usługi - tutaj wymiana opon kosztuje tyle samo co w DE. Przyczyna jest prosta cena usługi musi być dopasowana do zarobków wykonującego tą usługę
Pozdro
Wracając do ceny za usługi - tutaj wymiana opon kosztuje tyle samo co w DE. Przyczyna jest prosta cena usługi musi być dopasowana do zarobków wykonującego tą usługę

Pozdro
Ale to dość typowe - jeśli gdzieś ludzie zaczynają zarabiać więcej, to ceny idą w górę, bo sprzedający wiedzą, że da się więcej kasy wyciągnąć. Np. zbudowanie bloku mieszkalnego w Warszawie kosztuje mniej więcej tyle samo, co w Łodzi, a jednak ceny mieszkań za metr są dwa razy wyższe.
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno
"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
- Dżunior
- Donator
- Wersja: SkyFreedom Recaro
- Kontakt:
callum pisze:Np. zbudowanie bloku mieszkalnego w Warszawie kosztuje mniej więcej tyle samo, co w Łodzi, a jednak ceny mieszkań za metr są dwa razy wyższe.
Kiepski przykład.

Działka: w Warszawie kosztuje znacznie więcej, więc przy podobnej intensywności zabudowy w cenie sprzedaży metra kwadratowego mieszkania deweloper utopić musi większą kwotowo wartość gruntu zakupionego pod naniesienie.
Projekt: w Warszawie kosztować może 50-100% więcej niż w Łodzi.
Budowa: ceny materiałów na podobnym poziomie, transport minimalnie droższy ale już ceny robocizny to 20-70% na niekorzyść stołecznych deweloperów.
Prowadzenie procesu budowlanego: kierownictwo, funkcja inspektora, nadzór autorski - zdecydowanie droższe w Warszawie.
Marketing: powierzchnie reklamowe minimalnie droższe w Warszawie, ale już cena stoiska na targach mieszkaniowych to przepaść (w stolicy zakrawa o absurd).
Deweloper warszawski mimo znacznie wyższej ceny metra kwadratowego mieszkania procentowo wcale nie zarobi więcej niż deweloper łódzki.

MX-5 ND SkyFreedom
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT

Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
To jest bardzo prosta sprawa. Mechanik z jakimś stażem zarabia pewno koło 20 - 25 e/h (albo i więcej może nawet sporo więcej) więc cena 10 - 15e za oponę wcale nie dziwi.
Pozdro
Pozdro
Dżunior, te różnice nie są tak duże, jak piszesz. Udział w targach to koszt zupełnie znikomy w porównaniu do kosztu postawienia budynku, więc procentowo nie ma to takiego znaczenia. Moja dziewczyna pracuje w firmie developerskiej, więc coś tam o tym wiem
Prosty przykład: ten sam developer ma inwestycje na obrzeżach Warszawy (Białołęka) i w jednej z miejscowości podwarszawskich. Te same koszty materiałów, robocizny, projektu itp, bo robią to ci sami wykonawcy. Wszystkie inwestycje są reklamowane na tych samych targach
Różnica w cenie: Warszawa droższa o jakieś 60%. I to nie ze względu na droższą działkę
A czas dojazdu do centrum, szczerze mówiąc, chyba krótszy z tej miejscowości pod Warszawą niż z Białołęki
No, zgodnie z naszą tradycją zrobiliśmy mega off-topic, więc może moderatorzy by usunęli te posty?

A czas dojazdu do centrum, szczerze mówiąc, chyba krótszy z tej miejscowości pod Warszawą niż z Białołęki

No, zgodnie z naszą tradycją zrobiliśmy mega off-topic, więc może moderatorzy by usunęli te posty?

"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno
To ja wracam temat na właściwe tory
Kuzyn poradził mi oponki sprawdzone na swoim Civicu sezon temu.
Podobno wgryzały się jak wściekłe. Nawet pożerały pieszych jeśli jakiś był za blisko...
Dunlop SP WINTER SPORT 3D
Właśnie nabyłem wersję 2011 tej opony a mianowicie:
Dunlop SP WINTER SPORT 4D
Dodali jeden wymiar. Mam nadzieję że nie ujęli cech zimowych

Kuzyn poradził mi oponki sprawdzone na swoim Civicu sezon temu.
Podobno wgryzały się jak wściekłe. Nawet pożerały pieszych jeśli jakiś był za blisko...
Dunlop SP WINTER SPORT 3D
Właśnie nabyłem wersję 2011 tej opony a mianowicie:
Dunlop SP WINTER SPORT 4D
Dodali jeden wymiar. Mam nadzieję że nie ujęli cech zimowych

george79
- Dżunior
- Donator
- Wersja: SkyFreedom Recaro
- Kontakt:
callum, moja dziewczyna nie pracuje co prawda w firmie deweloperskiej, ja sam natomiast działam na tym rynku od kilku lat i wydaje mi się że wiem o czym piszę.
Głównie projektuję, ale także nadzoruję, wspieram kosztorysowanie i marketing, a od pewnego czasu także wznoszę budynki. Różnice w mojej ocenie wyglądają tak jak pisałem powyżej. Katalogi Sekocenbudu czy Bistypu wskazują na podobne (jeśli nie większe) różnice. Oczywiście w przypadku dewelopera działającego równolegle na rynku warszawskim jak i podwarszawskim różnice w poszczególnych nakładach będą się zacierać, jak dobrze zauważyłeś, ale mimo wszystko pozostaną (choćby koszt udziału w gruncie) i w ogólnym rozrachunku zysk odniesiony do zainwestowanych środków pozostanie na podobnym poziomie procentowym.
Acha! I porównywaliśmy Warszawę z Łodzią, a nie Warszawę z Warszawą
Sorry za mega OT. Mam nadzieję że nie zgarnę nagrody miesiąca w formie czerwonego paska...
A w temacie opon: zdecydowanie nie polecam do MX-5'ki gum Fulda Kristall Supremo. Na ubitym śniegu nerwowe, przy minimalnym oblodzeniu zachowują się jak plastikowe.
Hamują zdecydowanie poniżej średniej, przez co zmuszają do utrzymywania większego dystansu do auta jadącego z przodu.

Acha! I porównywaliśmy Warszawę z Łodzią, a nie Warszawę z Warszawą

Sorry za mega OT. Mam nadzieję że nie zgarnę nagrody miesiąca w formie czerwonego paska...

A w temacie opon: zdecydowanie nie polecam do MX-5'ki gum Fulda Kristall Supremo. Na ubitym śniegu nerwowe, przy minimalnym oblodzeniu zachowują się jak plastikowe.
Hamują zdecydowanie poniżej średniej, przez co zmuszają do utrzymywania większego dystansu do auta jadącego z przodu.
MX-5 ND SkyFreedom
CE 04 | RnineT

CE 04 | RnineT
Czy opona 195/ 60 / 15 wejdzie czy mogą być problemy ?
Pawulon pisze:Czy opona 195/ 60 / 15 wejdzie czy mogą być problemy ?
Cześć. Na zagranicznym forum zapytali kiedyś czy wejdzie koło 205/50R16. Użytkownik zamieścił foty że wejdzie. Interesowałem się tematem, gdyś zastanawiałem się nad zmianą opony 205/45R16 na "wyższą" 205/50R16... Do zamiany nie doszło, bo się przyzwyczaiłem do 45

W związku z tym przesyłam Ci link porównywatora, gdzie po lewej masz ową oponę 205/50R16 a po prawej oponę o którą pytasz. Z porównania wynika że powinno być ok, ale może niech wypowie się ktoś kto spróbował na żywca...
http://www.rimsntires.com/specs.jsp?item=Wheel-Tire size comparer&sw1=205&ar1=50&bd1=16&rw1=6.5&et1=40&sw2=195&ar2=60&bd2=15&rw2=6.0&et2=40&text1=&text2=
(skopiuj cały tekst do adresu przeglądarki - coś mi linkowanie nie idzie)
a jak nie zadziała link to wpisz sobie dane ręcznie do http://www.rimsntires.com/specs.jsp
george79
Dzięki Wielkie ale popraw linka bo nawet cały skopiowany nie działa poprawnie 

- Błaszczykowski
- Wersja: Memories III
Jestem skłonny kupić Goodyeary UG GW3,
Ktoś latał na nich czy ja będę wygłaszał pierwszą recenzje tych opon?

-
Dunlop Winter Response - bo lepszych nie mieli.
Wg. ADAC wypadaja calkiem niezle (inny rozmiar, ale zawsze):
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Winterreifen_Test_175_65_R14.aspx?ComponentId=87146&SourcePageId=31821
Pierwsze wrazenie, na suchym, temp. 5stopni - w porzadku.
Wg. ADAC wypadaja calkiem niezle (inny rozmiar, ale zawsze):
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Winterreifen_Test_175_65_R14.aspx?ComponentId=87146&SourcePageId=31821
Pierwsze wrazenie, na suchym, temp. 5stopni - w porzadku.
- funky
- Donator
- Model: NC
- Wersja: 1.8
kub pisze:Jestem skłonny kupić Goodyeary UG GW3,
będzie nas dwóch, ja już moje zamówiłem

na oponeo jest teraz promocja i za 3stówki od sztuki są.
- Błaszczykowski
- Wersja: Memories III
Do mnie też już lecą. Jak spadnie śnieg to opowiem jak dają rade 

Co wybrać w rozmiarze 195/50/R15. Jazda głównie w Warszawie (czyli większość czasu odśnieżone).
Myślałem nad goodyear ug gw3. Polecono mi tez Nokiany WR G2 ale te już są dosyć drogie.
Może coś innego na tym pułapie cenowym co te goodyeary? (aktualnie 330 za sztukę) Oczywiście mile widziane też tańsze opony o podobnych właściwościach. Jest to moja pierwsza RWD, więc nie chciałbym po pierwszym śniegu wylądować w krzakach.
Myślałem nad goodyear ug gw3. Polecono mi tez Nokiany WR G2 ale te już są dosyć drogie.
Może coś innego na tym pułapie cenowym co te goodyeary? (aktualnie 330 za sztukę) Oczywiście mile widziane też tańsze opony o podobnych właściwościach. Jest to moja pierwsza RWD, więc nie chciałbym po pierwszym śniegu wylądować w krzakach.
- Tomai
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: 2,0
Kinio28 pisze:Co wybrać w rozmiarze 195/50/R15. Jazda głównie w Warszawie (czyli większość czasu odśnieżone).
Weź pod uwagę Bridgestone Blizzak LM-30 okolo 280 zł sztuka. Niedawno kupiłem właśnie ten rozmiar . Godne uwagi są też Michelin Alpin około 300 zł.
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy
-
Blizzaki (aktualne) slabo wypadly tutaj:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Winterreifen_Test_195_65_R15.aspx?ComponentId=87119&SourcePageId=31821
Nie wiem, czy 30stki sa lepsze, ale trudno o przekrojowy test porownawczy interesujacych nas opon.
Nokiany sa podobno niezle, ostatni czytalem test (?niemiecki auto-motor-sport?), z ktorego wynikalo, ze sa w srodku stawki z wyjatkiem jazdy w sniegu, gdzie wymiataja. Ale czy to w Wawie potrzebne?
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Winterreifen_Test_195_65_R15.aspx?ComponentId=87119&SourcePageId=31821
Nie wiem, czy 30stki sa lepsze, ale trudno o przekrojowy test porownawczy interesujacych nas opon.
Nokiany sa podobno niezle, ostatni czytalem test (?niemiecki auto-motor-sport?), z ktorego wynikalo, ze sa w srodku stawki z wyjatkiem jazdy w sniegu, gdzie wymiataja. Ale czy to w Wawie potrzebne?
- Tomai
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: 2,0
jasnoksieznik pisze:Blizzaki (aktualne) slabo wypadly tutaj:
To zależy czy ktoś kupując opony kieruje się testami opon czy własnymi doświadczeniami. Ja jeździłem na Blizzakach jak miałem NA i podobało mi sie że po śniegu nie było problemu z przyczepnością. A jeśli chodzi o testy to nie znam tego ADAC ale znając życie to było jakieś auto przednionapędowe które w dodatku napewno było cięższe od miaty. Więc ja wolę swoje doświadczenie z poprzedniej MX-5. Oczywiście to jest tylko moje zdanie, a każdy niech kupuje sobie wg własnego uznania. Jak spadnie śnieg to napiszę jak sprawują się Blizzaki. Pod M1 będe pierwszy

Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy