[NBFL] Uciekający płyn hamulcowy
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Po kupnie samochodu byłem zmuszony zregenerować tylne zaciski, zastane, trochę sobie przyrdzewiały, przez co nie odbijały do końca i grzało koła. Regenerację przeprowadziłem, ładnie wyczyszczone, wymienione gumy, płyn hamulcowy, odpowietrzenie układu itd. Po przejechaniu około 5k kilometrów zapaliła mi się kontrolka poziomu płynu hamulcowego. Pierwszy zonk, jak to możliwe, było full. Dolałem do pełna, zapomniałem o sprawie. Lecz niestety po kolejnych kilku tysiącach, sprawa się powtórzyła, więc zacząłem sprawdzać samochód. I tutaj drugi zonk, byłem na kanale, przewody suche, nic się nie poci, ściągnąłem każde koło, sprawdziłem czy spod tłoczków nie leci (aczkolwiek bez ściągania zacisków, więc pewnie niezbyt dokładnie), sprawdziłem odpowietrzniki, śruby mocujące przewody hydrauliczne, zbiorniczek płynu, wszystkie przewody jakie tylko są widoczne bez większego rozbierania i wszystko suche. Płynu ubywa, na kanał wjeżdżam regularnie, nic nie widać. Nie mam pojęcia za co się złapać, tym bardziej, że samochód hamuje normalnie, pedał nie wpada w podłogę, jest twardy, ogólnie, gdyby nie to, że jednak widać powolne ubywanie płynu to w życiu bym nie stwierdził jakichś nieprawidłowości. Spotkał się ktoś kiedyś może z chociaż zbliżoną sytuację? Albo co jeszcze mógłbym zrobić, żeby namierzyć wyciek?
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
wszystkie łaczenia przewodów: elastycznych ze sztywnymi, sztywnych z serwo, z pompą ABS. Dodatkowo przewody sztywne są stalowe - mogą skorodować. Ja bym zaczął od obejrzenia zacisku który regenerowałeś: miejsce łaczenia przewodu z zaciskiem , tłoczek, odpowietrznik, śrubę od regulacji.
A zmieniałeś przewód hamulcowy sztywny? Może końcówkę źle zarobiłeś np. jak do zwykłego auto a nie japończyka
-
Mam podobny problem w NA i wygląda na rozszczelnioną pompę ABS. W NB pewnie dużym problemem to nie jest, ale w NA - a i owszem - problem jest spory, ze względu na brak części. Szukam pompy...
Rafi