Oczywiście

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Oczywiście
Dobrze z tego rozumiem, że jeżeli chciałbym dołożyć tylko i wyłącznie wskaźnik temperatury oleju (bez dodatkowej chłodnicy oleju), to mogę wkręcić trójnik w oryginalny otwór czujnika ciśnienia oleju w podstawie filtra i zainstalować tam dodatkowy czujnik temperatury oleju + seryjny czujnik ciśnienia?
rozwiazanie proste jednak uwazam ze wiarygodnosc pomiaru temperatury oleju w tym miejscu bedzie watpliwa. Bedziesz de facto mierzyl temperature trojnika ogrzewanego blokiem ktory z kolei jest chlodzony z zewnatrz powietrzem a od wewnatrz podgrzewany olejem.Bartlomiej pisze: ↑08 gru 2022, 14:35Dobrze z tego rozumiem, że jeżeli chciałbym dołożyć tylko i wyłącznie wskaźnik temperatury oleju (bez dodatkowej chłodnicy oleju), to mogę wkręcić trójnik w oryginalny otwór czujnika ciśnienia oleju w podstawie filtra i zainstalować tam dodatkowy czujnik temperatury oleju + seryjny czujnik ciśnienia?
Wkręcanie czujnika temperatury względnie daleko od przepływu trochę mija się z celem, bo w sumie to nie wiadomo ile trzeba sobie za każdym razem dodawać, żeby poziom temperatury był realny.Alex pisze: ↑08 gru 2022, 15:07rozwiazanie proste jednak uwazam ze wiarygodnosc pomiaru temperatury oleju w tym miejscu bedzie watpliwa. Bedziesz de facto mierzyl temperature trojnika ogrzewanego blokiem ktory z kolei jest chlodzony z zewnatrz powietrzem a od wewnatrz podgrzewany olejem.Bartlomiej pisze: ↑08 gru 2022, 14:35Dobrze z tego rozumiem, że jeżeli chciałbym dołożyć tylko i wyłącznie wskaźnik temperatury oleju (bez dodatkowej chłodnicy oleju), to mogę wkręcić trójnik w oryginalny otwór czujnika ciśnienia oleju w podstawie filtra i zainstalować tam dodatkowy czujnik temperatury oleju + seryjny czujnik ciśnienia?
Acz przyznaje ze teoretyzujew NC - mimo mojego duzego szacunku do metrologii - mam na koncie jedynie pomiar w korku spustowym, ktory tez nie jest dobrym miejscem. Niestety w NC nie ma takiego dobrego miejsca jak w NA/NB gdzie wykrecalo sie korek z tylu glowicy.
czekam na dzieło Mad Fabworx![]()
Bardzo przepraszam za brak ceny.
Ja testowałem na drodze i na górskich serpentynach.