Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Chwile się nie odzywałem bo niestety byłem zajęty. Bardzo mnie cieszy ze mój post wywołał taką burzę. Na wstępie chciałem podziękować tym osobą które podchodzą do tematu na luzie. Dan, Dizajer, Mayk, Robacek, Fiveopac, TransporterDriver, dzieki za słowa wsparcia
Atakujące mnie posty mnie serdecznie rozbawiły. Więc napiszę kilka słów.
Po pierwsze nie napisałem posta, aby się chwalić. Wszedłem na stronę, zobaczyłem ze jest dyskusja o moim samochodzie, wiec napisałem ze projekt jest już ukończony. Czy mam wiedze na temat samochodów czy też nie? Nie mi to oceniać. Jednak wydaje mi się ze na pewno mam większą od forumowiczów, którzy piszą, ze w samochodzie najlepiej dłubać samemu, a kto nie dłubie to się nie zna. Chciałbym uświadomić specjalistą, którzy przez tuning rozumieją wymianę końcówki wydechu i zamontowanie „sportowego filtra powietrza”, że aby dokonać takiej przebudowy silnika to trzeba mieć profesjonalnie wyposażony warsztat. Wyjęcie całego silnika, wymiana tłoków, wału, kolektorów wydechu i skrzyni wymaga sprzętu – nie wspominając o późniejszym strojeniu elektroniki, do czego jest potrzebne oprogramowanie. Oczywiście wszystko można zrobić metodą chałupnicza w garażu, korzystając z prostych narzędzi i domowego komputera z pirackim oprogramowaniem, którego pełno w sieci. Pewnie ze można – tylko po co? Jak ktoś jest pasjonatem i ma kupę wolnego czasu, pełen szacun. Tylko ze wtedy spotkałby się z problemami o których niżej i wtedy rzeczywiście moglibyśmy wymienić się doświadczeniami.
Super zabawę miałem z postu specjalisty twierdzącego ze 365 Nm to „mało”. Chciałem zauważyć, że seryjne samochody z podobnej wielkości silnikami takie jak Subaru STI (301 KM i 407 Nm) i Mitsubishi Evo (350 KM i 450 Nm) mają niewiele więcej, szczególnie w przypadku Subaru. Z tym ze oba te samochody mają napęd na 4 koła, więc nie mają problemów z przeniesieniem trakcji i dodatkowo są cięższe średnio około 300 kg. Tutaj też da się wygenerować więcej, tylko przy tej masie zaczyna być to ryzykowne bo na suchej nawierzchni auto zrywa przyczepność bez problemu na 3 biegu i prędkości około 60-70 km już przy tych ustawieniach.
Wykresy i spis części.
Wykresy ciągle się zmieniają, bo samochód jest dostrajany. Podałem linka do strony promotora, który projekt realizuje. Tam wszystko jest, nawet film – wiec po co mam zaśmiecać dodatkowo forum? Wszystkich zainteresowanych zapraszam.
Z drugiej strony jeżeli rzeczywiście byliby tutaj na forum tacy specjaliści od tuningu i mechaniki to raczej spodziewałbym się innych pytań, bo pojawiło się wiele problemów, z którymi trzeba było sobie poradzić. Dla przykładu – nikt ze specjalistów nie poruszył tematu:
- temperatury panującej w komorze silnikowej po modyfikacjach
- hałasującej skrzyni biegów po wymianie sprzęgła na mocniejsze
I wielu innych drobniejszych.
Byłbym wdzięczny właśnie za takie komentarze, z których moglibyśmy się wymienić nawzajem doświadczeniami i sposobami na rozwiązanie takich czy innych problemów przy realizacji projektu.
Do tej pory myślałem ze fora tematyczne są po to aby wymieniać się doświadczeniami i sobie pomagać. Ale jak widać, są różne grupy

albo raczej – różni forumowicze.
Pozdrawiam wszystkich miłośników Mazdy
Jabol