Czy ktoś zna tę Mazdę z Otomoto/Allegro ?

PATRZ 1.POST. Tutaj pytamy o egzemplarze MX-5 z ogłoszeń w internecie

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

przemek_w

26 mar 2011, 17:33

Oglądał/widział ktoś?
http://otomoto.pl/mazda-m...-C18035997.html

Dziwną ma kierownicę jak na MX-5, jakby z innego modelu Mazdy.
Była: MX5 NBFL 1,8 Phoenix
Jest: MX5 NC 2.0 3rd Generation Limited Edition (Launch Edition)

Suddenly you feel like you are the best driver in the world. But let’s be honest, you’re probably not.
Awatar użytkownika
Blade

26 mar 2011, 18:33

Hawkeye pisze:Cytat:
Oglądał/widział ktoś?
http://otomoto.pl/mazda-m...-C18035997.html
Dziwną ma kierownicę jak na MX-5, jakby z innego modelu Mazdy.

Kierownica występowała w 323 i chyba 626. Wydaje mi się że także w najuboższych wersjach MX5 1,6. Poducha i wieniec kierownicy powinny być w jednakowym kolorze więc "bezwypadkowość" do weryfikacji.

Srebrna była chyba kiedyś w rękach kogoś z forum, kojarzę po wydechu i felgach
Milex
Kontakt:

26 mar 2011, 18:47

Panowie jadę jutro zobaczyć zieloną i srebrną. Co do srebrnej: Historię znam (lewy przód robiony), zobaczymy jak to wygląda w rzeczywistości. Jeszcze by mnie ktoś oświecił, może trochę zabrzmi banalnie - ale jak te 1.6 powinny się zbierać i do ilu kręcić? np. na trzecim biegu jaki v-max.

Po powrocie na pewno napiszę co i jak.
AGENt
Model: NA
Wersja: oryginalna

26 mar 2011, 18:56

za II biegu mają 96km/h o ile mnie pamięć nie myli
na IIIbiegu mają przy 7000rpm ma 142km/h
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, 11:38 przez AGENt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Unplugged

26 mar 2011, 20:42

Milex pisze:jak te 1.6 powinny się zbierać i do ilu kręcić?
Przy ruszaniu wkręcasz na 2-3tyś. Podczas jazdy kręcisz powyżej 3tyś żeby mieć kopa, poniżej mułowato. Na 2 trochę ponad 90km/h. Przy zmianie z 2 na 3 po dociągnięciu do czerwonego pola, powinno być ładnie czuć przyśpieszenie po wrzuceniu kolejnego biegu :) Poślizg na zakręcie tylko ze strzału sprzęgła - przy dobrych oponach i suchej nawierzchni moment jest trochę za niski, żeby po prostu śmigać bokiem ;)
Jadąc 50km/h, po redukcji na 2 i wciśnięciu gazu te 90km/h powinno się pojawić omalże od razu.
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry
Obrazek
Milex
Kontakt:

28 mar 2011, 11:10

Hej,
Zielonej już nie było - ktoś kupił, więc może pojawi się niebawem na forum.
Byłem wczoraj oglądać też tą srebrną i.... zaraz jadę znów sfinalizować :D :winner:
Narzeczonej się podoba (auto w założeniu dla niej) za kilka dni może się pochwali swoim nowym nabytkiem ;P

Dzięki wszystkim za pomoc i jakby ktoś czegoś szukał w okolicach Warszawy i miał daleko to chętnie pomogę.
koldi
Model: NC FL
Wersja: 2.0 PRHT

29 mar 2011, 7:03

koldi pisze:http://moto.allegro.pl/kultowa-mazda-mx5-1-6-nardi-design-i1459453881.html

W sobotę to oglądałem. Nie zdecydowałem się chociaż:
+ środek super
+ niski przebieg wydaje się oryginalny
+ nowe opony i komplet zimówek na identycznych alusach
+ jedzie prosto, zawieszenie wydaje się sprawne
+ dach w idealnym stanie
ale:
- dużo poprawek blacharskich do zrobienia (do szpachlowania i malowania lewy błotnik - który zresztą już był kiedyś robiony), drzwi lewe do zaprawek, na całym prawym boku rysa do spolerowania + sporo drobnych rysek i obtarć do polerki
- pasek piszczy po odpaleniu (niby efekt mycia dzien wczesniej, ale trzeba by sie blizej przyjrzec)
- nie odpala od razu (niby efekt dlugiego stania, ale trzeba by sie blizej przyjrzec)
- drgania na kierownicy przy niskich predkosciach (niby efekt dlugiego stania, ale trzeba by sie przyjrzec)

Nie sprawdzałem czujnikiem lakieru.
Wg mnie auto umiarkowanie warte uwagi, ale cenę warto zbijać, bo trochę trzeba by w nie włożyć.
Awatar użytkownika
kammich

29 mar 2011, 7:15

koldi, mógłbyś wrzucić screena do swojego posta, nie wiem o jakim aucie mówisz
koldi
Model: NC FL
Wersja: 2.0 PRHT

29 mar 2011, 10:21

Jest zacytowany link do aukcji w poscie. To to samo auto o które wcześniej pytałem.

W załączniku dorzucam zdjęcie, ale czasem warto zajrzeć stronkę wstecz w wątku.
Załączniki
1459453881.jpg
1459453881.jpg (72.49 KiB) Przejrzano 1723 razy
Awatar użytkownika
kammich

29 mar 2011, 10:27

koldi, link do aukcji wygaśnie i nie będzie wiadomo o co chodzi..

koldi pisze:W załączniku dorzucam zdjęcie, ale czasem warto zajrzeć stronkę wstecz w wątku.

czasem warto przeczytać regulamin, który dostępny jest w pierwszym poście tego wątku :!:
Awatar użytkownika
PJ9
Wersja: ND 2.0 RF Machine

30 mar 2011, 0:08

Witam!

czy znacie to auto?

Może ktoś je oglądał? Jakaś opinia?

http://allegro.pl/show_item.php?item=1529265660

printscreen w zał.

PJ
Załączniki
mx white.jpg
mx white.jpg (42.29 KiB) Przejrzano 1738 razy
rafal

30 mar 2011, 5:37

tak na pierwszy rzut oka to wyglada calkiem obiecujaco. raczej cala malowana, bo w za dobrym stanie wizualnym jak na 92r. ja bym sie przejechal zobaczec.
byla mx-5 turbo
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
Robert.R

30 mar 2011, 12:22

Witam serdecznie, przymierzam się właśnie do kupna mazdy mx-5 NC, na allegro znalazłem wiele ciekawych ofert jednak wolałem się zapytać Was, forumowiczów o zdanie gdyż z pewnością w tym temacie jesteście o wiele lepsi.

Czy nie jest podejrzane aby NC z roku 2006 z przebiegiem 32 000km 1.8 była wyceniona przez właściciela na 38 800zł?
Autko ponoc bezwypadkowe, serwisowane ale za to sprowadzone z Francji.
moze ktoś zna ten samochód?

http://otomoto.pl/mazda-mx-5-C16180078.html

z góry dziekuje za odpowiedz.
Myszon
Model: NC
Kontakt:

30 mar 2011, 17:16

Robert.R pisze:Witam serdecznie, przymierzam się właśnie do kupna mazdy mx-5 NC, na allegro znalazłem wiele ciekawych ofert jednak wolałem się zapytać Was, forumowiczów o zdanie gdyż z pewnością w tym temacie jesteście o wiele lepsi.

Czy nie jest podejrzane aby NC z roku 2006 z przebiegiem 32 000km 1.8 była wyceniona przez właściciela na 38 800zł?
Autko ponoc bezwypadkowe, serwisowane ale za to sprowadzone z Francji.
moze ktoś zna ten samochód?

http://otomoto.pl/mazda-mx-5-C16180078.html

z góry dziekuje za odpowiedz.

Malowany prawy przedni błotnik, przedni zderzak i chyba maska ale to musiałby Mayk potwierdzić bo do końca już nie pamiętam. :?: :!:
Ogólnie autko ładne i zadbane, przebieg "raczej" oryginalny sądząc po stanie skóry.
Odpala bez problemu - nie kopci, niestety nie odbyłem jazdy próbnej bo był śnieg, a autko ma letnie opony.
Są jeszcze dwa minusy: brak książki serwisowej oraz wgniotka na dolnym narożniku drzwi od kierowcy jeśli mnie pamięć nie myli :wink:
Z ceny gościu nie zejdzie "bo mu się nie spieszy ze sprzedażą", a kolor na żywo wygląda 100x lepiej niż na zdjęciach :grin:
Robert.R

30 mar 2011, 23:57

Wielkie dzieki!

Brak książki serwisowej mnie najbardziej martwi, a co do wgniotki przy drzwiach kierowcy to jak się przyjrzałem na zdjęciu to nawet widać, że coś było majstrowane w jakimś programie typu paint żeby zamaskować to bo nagle zmienia się kolor i znika szpara miedzy drzwiami a karoseria w dość dziwny sposób.

No nic, trzeba szukać dalej :neutral: znalazłem jeszcze jedna fajna 2.0 NC od pierwszego właściciela ale już jej chyba nie ma...
Don Corleone
Model: Inny
Wersja: RevolutionReloaded

31 mar 2011, 7:49

Robert.R, dodaj do poprzedniego posta screen ogłoszenia.
.
witkacy

31 mar 2011, 10:39

Witam, czy ktoś zna tą Mx5?

http://kupuzywane.moto.onet.pl/mazda-mx-5-zarejestrowana-C17833323.html
wjtr

31 mar 2011, 23:20

Cześć,

tak jak pisałem w przywitaniu - szukam Mazdy NBFL w dobrym stanie. Na Otomoto trafiłem na takie ogłoszenie:

http://otomoto.pl/mazda-mx-5-C18237913.html

Obrazek

Co o niej sądzicie? Jak na moje nie wprawne oko wygląda interesująco. Choć pewnie zaraz ktoś znajdzie jakąś dziurę w całym ;)

P.S. Nie mogę dodać załącznika, ponieważ "Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony"...
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2011, 10:15 przez wjtr, łącznie zmieniany 1 raz.
2003 NBFL 1.8 Memories II -> 2004 NBFL 1.6 Unplugged -> Mitsubishi Colt 1.3 -> Ford S-Max... WTF?! || Never drive faster than your angels can fly.
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

01 kwie 2011, 8:56

:!: :!: :!: :!: :!:

Każde pytanie / relacja musi mieć dołączony zrzut ekranu ogłoszenia!

Instrukcja jak zrobic zrzut ekranu znajduje sie tutaj :
:idea: http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=4708 :idea:

:!: :!: :!: :!: :!:
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
wjtr

01 kwie 2011, 9:30

Fiveopac pisze:Każde pytanie / relacja musi mieć dołączony zrzut ekranu ogłoszenia!

Tak jak napisałem: Nie mogę dodać załącznika, ponieważ system zwraca komunikat: "Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony"...
2003 NBFL 1.8 Memories II -> 2004 NBFL 1.6 Unplugged -> Mitsubishi Colt 1.3 -> Ford S-Max... WTF?! || Never drive faster than your angels can fly.
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

01 kwie 2011, 9:40

tinypic.com fotosik.pl imageshacku.us itp itd
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
Szlug

01 kwie 2011, 10:48

Przemek Jasik pisze:Witam!

czy znacie to auto?

Może ktoś je oglądał? Jakaś opinia?

http://allegro.pl/show_item.php?item=1529265660

printscreen w zał.

PJ

Oglądałem je wczoraj i prawie ją kupiłem ale ten zawias trochę mnie odstraszył, ciężko się wyjeżdżało z uliczki żeby nie przytrzeć o coś.

Co do samochodu silnik pracuje równiutko środek w bardzo dobrym stanie, dach również. Wykładzina i pod sucho i czysto Podwozie w dobrym stanie widać miejscowo trochę rdzy ale jak na 19 lat miodzo. Na pewno były malowane lampy bo są zacieki na bokach trzeba by było doczyścić jakimś rozpuszczalnikiem. Do wymiany jest uszczelka pod klawiaturą (trochę się poci) i przedni lewy amortyzator bo już skrzypi. Prawy próg który nie znalazł się na fotografii jest do pomalowania. Przydało by się pomalować tylni zderzak i zrobić polerkę i cieszyć się pięknie prezentującą się Miatką.

Jak rozmawiałem z właścicielem w sobotę 02-04 ma się po nią ktoś zgłosić już oglądał tylko mu coś zabrakło kasy.
dmd

01 kwie 2011, 10:57

Witam,
Niestety na razie obiecalem sobie, ze z zakupem Mx-a zaczekam az pozbętę się pięknej A4 która wpadla w moje ręce, ale dziś przeglądałem aukcje i znalazłem to:
http://otomoto.pl/mazda-mx-5-nbf-wersja-backstage-1-8-C18245696.html

Nie spotkałem jeszcze wersji "Backstage" więc nie wiem dokładnie co to. Cena aż nadto kusząca, dlatego też bardzo ostrożnie do tego podchodzę, czy ktoś coś wie?

dzięki i pozdrawiam

EDIT
Otrzymałem bardzo szybką odpowiedz sprzedającego, otrzymałem link do pełnej galerii zdjeć:
https://picasaweb.google.com/106078160351854899191/MazdaMX5NBFL2005r102tysKm?authkey=Gv1sRgCMSq-sS1n8XrBw&feat=directlink#5590295934588495730

Mam nadzieję, że nie narusze niczyich praw publikując ten link powyżej (otrzymałem go od sprzedającego), ale może to zaoszczedzic zainteresowanym pytan. Pare fotek po "dzwonie" też jest.
Poduchy wystrzelone, uderzenie w przód storna kierowcy, nie wygląda krytycznie, (lampa/nadkole) ale ze zdjęć trudno ocenić,
W takim razie pozostaje pytanie:
Co to za wersja? :omgomg:
Załączniki
zrzut ekranu.JPG
zrzut ekranu.JPG (113.71 KiB) Przejrzano 1737 razy
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2011, 12:12 przez dmd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator

01 kwie 2011, 12:00

Szwajcarska wersja Unplugged. Felgi i kolor tapicerki się zgadzają, radio prawidłowe, zmieniarka oryginalna. Głośniki w stylebarze zmienione, oryginał był inny. No i rocznik coś nie gra - powinien być 2004.

A, i jeszcze konsola środkowa ma przesunięte przełączniki. Powinno być Radio, półka, przełączniki nawiewu, włączniki podgrzewania. Ktoś przełączniki wentylacji przeniósł wyżej...
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry
Obrazek
JTMX-5NBFL

01 kwie 2011, 12:16

Sigma, a jednak jest rocznik 2005! Urząd Celny też nie miał żadnych złudzeń.
Co do konsoli... jakie to ma znaczenie...?
Stylebar :shock: "Znaffców" proszę o ostrożną krytykę lub sensowną!
Żałuję że mieszkam w Poznaniu, albo inaczej.... żałuję, że jeżdżę mx-5, albo jeszcze inaczej.... szkoda, że te auto jest takie tanie, bo zaczynają nim jeździć niewłaściwi ludzie!
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator

01 kwie 2011, 12:26

JTMX-5NBFL pisze:Sigma, a jednak jest rocznik 2005! Urząd Celny też nie miał żadnych złudzeń.
Co do konsoli... jakie to ma znaczenie...?
Stylebar :shock: "Znaffców" proszę o ostrożną krytykę lub sensowną!

To nie była krytyka tylko szybkie oględziny zdjęć. Padło pytanie co to za wersja - akurat wiem, i akurat znam szczegóły wyposażenia, bo sam posiadam. Więc wypunktowałem :)
Czy fakt wymiany stylebara z głośnikami na sam windshott z głośnikami i przestawienia przełączników ma znaczenie? Pewnie nie, ale po to jest ten wątek żeby o takich rzeczach pisać. Co do rocznika - to była sugestia, że sprawdziłbym VIN. To wyposażenie modelowo występowało tylko w 2004 roku. Co nie znaczy, że samochód nie mógł być kupiony i zarejestrowany w 2005 ;) Natomiast sprawdziłbym VIN, żeby wiedzieć czy jest to właśnie Unplugged/Backstage, czy bardzo ładna przekładka wnętrza z tej wersji do nowszego MXa :)

EDIT
A, faktycznie zbyt duży skrót myślowy w pierwszym poście :) W Unplugged/Backstage był fabrycznie stylebar z głośnikami, tu ktoś zamiast tego podmontował windschott z głośnikami - i na to chciałem zwrócić uwagę ;)
Obrazek
dmd

01 kwie 2011, 12:49

Sigma, dzięki za odpowiedz, tak, też zwróciłem uwagę na tę półkę, może nie ma znaczenia, ale przynajmniej jest informacją, że deska rozdzielcza mogła być zdejmowana. Każda informacja o danym modelu jest zawsze przydatna. Nie skojarzyłem, że to ichniejsza Unplugged :roll:
JTMX-5NBFL, kojarzyłem tło tych zdjęć jeżeli chodzi o Twoje ogłoszenie w dziale giełda (wtedy to był chyba srerny Nbfl), więc zgaduje że to Ty wystawiasz to auto
Bardzo duzy plus za:
- szybką odpowiedz
- galerię b. dobrych i dokładnych zdjęc
- zdjecia uszkodzen przedstawionych od razu, bez proby ukrycia przeszłosci auta

Myślę, że celem tego wątku jest szczere omówienie każdego egzemplarza, nawet jeżeli graniczy to z "szukaniem dziury w całym", to lepiej jechać oglądać auto będąc zbyt ostrożnym :mrgreen:
wiadomo, każdy chce jaknajlepszą Mazdę za jaknajmniejszą kwotę :winner:

sorry za OT,
peace,
dmd
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2011, 12:58 przez dmd, łącznie zmieniany 1 raz.
JTMX-5NBFL

01 kwie 2011, 12:54

Deska była ściągana aby wymienić sensor od poduszek.
A nawiewy zaraz przełożę, skoro to takie ważne!

Czy ktoś się orientuje na czym polega różnica Unplugged/Backstage?
Żałuję że mieszkam w Poznaniu, albo inaczej.... żałuję, że jeżdżę mx-5, albo jeszcze inaczej.... szkoda, że te auto jest takie tanie, bo zaczynają nim jeździć niewłaściwi ludzie!
Awatar użytkownika
emixfajf
Donator
Donator
Wersja: Sportive Turbo

01 kwie 2011, 13:34

Sigma pisze: Głośniki w stylebarze zmienione, oryginał był inny.

Niekoniecznie, widziałem kilka razy takie głośniki jako oryginał w mx-5 pochodzącej z Francji. :smile: Może szwajcarskie mają podobnie. :smile: Ale to jak pisałeś wcześniej nie ma raczej wielkiego znaczenia :wink:
Jest:
1. NBFL 1.8 '01 Sportive Turbo A3F
2. ND2 2.0 '21 GT 46G
Była:
1.NA 1.6 '91 SU 2.MSM '04 27A 3.NA 1.6 '93 SU 4.NBFL 1.8 '01 Sportive 34K 5.NB 1.8 '98 RS A3F 6.ND 2.0 '16 GT 41W 7.ND2 2.0 '19 Club 47A
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator

01 kwie 2011, 14:03

JTMX-5NBFL pisze:Czy ktoś się orientuje na czym polega różnica Unplugged/Backstage?

Nie ma różnic - to inna nazwa tego samego modelu. Na Wyspach występował jeszcze pod nazwą Euphonic :)
Emix5 pisze:widziałem kilka razy takie głośniki jako oryginał w mx-5 pochodzącej z Francji. :smile: Może szwajcarskie mają podobnie. :smile: Ale to jak pisałeś wcześniej nie ma raczej wielkiego znaczenia :wink:

Głośniki wyglądają na Mazdowski oryginał, chyba nawet są wygodniejsze niż wersja stylebarowa - w tej która jest u mnie żal ściągać stylebar na zimę, bo dźwięk gorszy, a ze stylebarem mało miejsca na tylnej półce pod HT :evil:
Natomiast zwróciłem uwagę, że to element odbiegający od standardowego wyposażenia Unplugged. Ani lepszy, ani gorszy - po prostu zmieniony :)
EDIT:
http://www.mx5-mazda.co.uk/euphonic.htm
Jak (słabo, ale) widać na zdjęciach, Brytyjska Unplugged/Backstage/Euphonic ma głośniki w windshotcie :) Czyli nie wiem czy ja też takich nie chce! :twisted:
Obrazek
ODPOWIEDZ