[NA] nakrętki do seryjnych felg
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
pojechałem wczoraj założyć zimówki na seryjne 14stki o takie: http://www.miata.net/faq/images/95alloy.jpg
ku mojemu zdziwieniu Panowie u wulkanizatora powiedzieli że moje nakretki od koniga nie beda pasować, za to dziś rano podjechałem do nich żeby przymierzyć moje stare nakretki do alu od toyoty i powiedzieli że bedzie ok.
różnica miedzy nakretkami koniga a moimi starymi od toyoty jest taka że stożek od koniga jest płytszy, w tych od toyoty jest szerszy - czy to naprawde ma takie znaczenie, czy ktoś mial podobne przygody z seryjnymi felgami NA?
ku mojemu zdziwieniu Panowie u wulkanizatora powiedzieli że moje nakretki od koniga nie beda pasować, za to dziś rano podjechałem do nich żeby przymierzyć moje stare nakretki do alu od toyoty i powiedzieli że bedzie ok.
różnica miedzy nakretkami koniga a moimi starymi od toyoty jest taka że stożek od koniga jest płytszy, w tych od toyoty jest szerszy - czy to naprawde ma takie znaczenie, czy ktoś mial podobne przygody z seryjnymi felgami NA?
pamiętam że nakrętki z seryjnych 14" słoneczek nie pasowały do późniejszych 14" z NA jakie Jaro miał na zakupionym w Gdyni "diamencie" (dokładnie taki jak podałeś w linku).....przy zmianie kół mieliśmy z Jaro niezłego rebusa bo moje aluminiowe nakrętasy też nie pasowały do tych kół. Na szczęście miałem jakieś kryte nakrętki zakupione rok wcześniej od jednego z forumowiczów które pasowały idealnie.
dzieki, to mnie pociesza, że jednak moje stare nakretki od toyoty mogą będą ok, bo rano starczyło mi tylko czasu na krótka rozmowę w wulkanizacji i felg nie zmieniłem.
Jak wróce od wulkanizatora to postaram sie opisac dokładniej w czym sęk i jakie trzeba nakrętki do tych felg.
Jak wróce od wulkanizatora to postaram sie opisac dokładniej w czym sęk i jakie trzeba nakrętki do tych felg.
krzych31 pisze:Nakrętki muszą być dopasowane do felg muszą przylegać całą powierzchnią srożka musi być ten sam kąt inaczej nakrętka dolega tylko małą powierzchnią i może nawet odkręcić
problem w tym że poszperałem troche w necie i nie znalazłem nakretek stożkowych o innym stopniu nachylenia stożka niż 60 stopni...., wiec chyba faktycznie chodzi o dlugośc stożka
Ja miałem kiedyś taki numer, że poprzedni właściciel samochodu, który kupiłem przykręcił felgi Borbet standardowymi nakrętkami z mazdowych felg 14' i ze względu na różnicę w kącie stożków nakrętki wbiły się w otwory. Gość na serwisie przy wymianie opon na zimowe nie był w stanie odkręcić felg a jak już odkręcił to otwory w Borbetach były do regeneracji. Przy okazji odkręcania połamał kilka krzyżaków a klucz pneumatyczny nie był w stanie ruszyć tematu
coś w tym jest
wulkanizator kiedyś wspominał mi ze te nakretki to bardziej przypominają te do stalówek niż standardowe do alu
wulkanizator kiedyś wspominał mi ze te nakretki to bardziej przypominają te do stalówek niż standardowe do alu
mnie też goście z motohurtu - widząc enkeie 15" do NB i ori śruby - powiedzieli, że tym felgi nie przykręcą, bo "do aluminiowych felg to śruby są inne". ja byłem wtedy jeszcze mocno zielony i pojechałem do ASO Mazdy kupić inne śruby - dopiero tam jak porównałem salonowe, do tych które miałem, to okazało się, że to te same
Odgrzeję trochę temat.
Właśnie zakupiłem Enkeie 15'' z NB i nie wie njakimi śrubami je przykręcić. Znajomy mówi że bez podkładki a na feldze w otworze na tej płaskiej części widac ewidentnie ślad po nakrętce. Czy ktoś może pokazać fotkę lub przykład z allegro jakie śruby musze kupić? I wymiar gwintu szpilki jaki musi być? Bo myślałem że ori toyoty będą pasować, ale maja podkładkę i wydaje mi się że będą za grube bo na razie nie mam pod ręką...
Właśnie zakupiłem Enkeie 15'' z NB i nie wie njakimi śrubami je przykręcić. Znajomy mówi że bez podkładki a na feldze w otworze na tej płaskiej części widac ewidentnie ślad po nakrętce. Czy ktoś może pokazać fotkę lub przykład z allegro jakie śruby musze kupić? I wymiar gwintu szpilki jaki musi być? Bo myślałem że ori toyoty będą pasować, ale maja podkładkę i wydaje mi się że będą za grube bo na razie nie mam pod ręką...
Gwint to masz z Toyoty, bo przykręcasz na swoje szpilki (jest taki sam jak u nas)... A jeśli chodzi o rozmiar stożka nakrętki to polecam podjechać do dobrego wulkanizatora. Obejrzy i coś dopasuje...
Były NA 1,6; NB 1.8
Jest NA+1,8(NBFL)
Cywil GALANT 2,5 V6
Jest NA+1,8(NBFL)
Cywil GALANT 2,5 V6
No właśnie nie wiem czy nie mylę pojęcia albo się po prostu nie rozumiemy. Dla mnie stożek to takie coś:
a to dla mnie nakrętka z podkładką:
Przymierzałem taka z podkładką tylko nie wiem czy to była toyotowska ale nie pasowała bo ta część na której jest podkładką była za szeroka żeby w ogóle wejść w otwór w feldze. (czy tylko toyota takie stosuje?)

a to dla mnie nakrętka z podkładką:
Przymierzałem taka z podkładką tylko nie wiem czy to była toyotowska ale nie pasowała bo ta część na której jest podkładką była za szeroka żeby w ogóle wejść w otwór w feldze. (czy tylko toyota takie stosuje?)
A jakaś linka z allegro? Ciekawość nie zje
Tu duże foto z tymi otworami bo dla mnie tam nie widac żeby stożkowa nakrętka była
[URL=http://img15.imageshack.us/i/img4815vk.jpg/]
[/URL]
Czy to na tym foto po prawo na górze?
Albo taka?

Tu duże foto z tymi otworami bo dla mnie tam nie widac żeby stożkowa nakrętka była

[URL=http://img15.imageshack.us/i/img4815vk.jpg/]

Czy to na tym foto po prawo na górze?
Albo taka?
irakleo, a no nie wiedziałem
To zmieniło by postać rzeczy
Ale i tak jestem zadowolony.
Czytałem irakleo, twój temat o nakrętkach
http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=1740&highlight=nakr%EAtki
Czyli moge przykręcić takimi? Obecnie mam stalówki takimi przykręcone? Chyba takie same tylko z kołnierzem?

Czytałem irakleo, twój temat o nakrętkach
http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=1740&highlight=nakr%EAtki
Czyli moge przykręcić takimi? Obecnie mam stalówki takimi przykręcone? Chyba takie same tylko z kołnierzem?

Tylko myk jest taki że felgi aluminiowe oryginalne w Toyotach przykręca się nakrętkami z podkładką. A te stożkowe ostatnie co pokazałem to po prostu kupiłem na allegro do stalówek... Więc nie wiadomo jakie to końcu były stożki którymi przykręcałeś... Niech ktoś da fotkę ori nakrętki i jak może to zmierzy kąt tego stożka chyba że znacie? Bo nie chciał bym żeby mi się kółko odkręciło w czasie jazdy...
kąt jest zawsze taki sam 60 st z tego co pamietam. niektóre stożki mają mniejszą średnicę i wtedy srednio nadają się do felg które mają otwór na szerszy stozek, przynajmniej ja tak miałem przy nakretkach do felg koniga które byly wezsze i srednio układały się w szerszym otworze felg oryginalnych. standartowe stozki powinny pasować. - raczej takie jak pokazałeś na fotkach w komplecie 12 szt. - tych co pokazałeś na pierwszej fotce raczej bym nie brał bo wygladają podobnie jak te z moich konigów mają jakby wezszy stozek...