ogrzewana przednia szyba

elektrycznie

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

rafal

01 gru 2010, 14:53

pogoda jest jaka jest, zimno, mokro, szyby paruja. tak mnie zastanowilo czy da sie samemu zrobic ogrzewnie elektryczne przedniej szyby??? ford od lat stosuje taki patent wiec jest to mozliwe. pytanie tylko jak to zrobic? jakas folia przewodzaca prad? tyle ze z folia na przedniej szybie moze byc nie najlepiej widac(refleksy, znieksztalcenia).
czy w fordzie ogrzewanie jest wtopione miedzy warstwy szyb?
ktos moze cos wie na ten temat? chetnie bym widzial taka szybe w swojej cytrynie:)
Awatar użytkownika
kammich
Model: NA

01 gru 2010, 15:17

mam forda z ogrzewana przednia szyba, jak sie patrzy pod slonce widac male druciki przechodzace przez cala szybe od gory do dolu, lub jak kto woli od dolu do gory ;)

watpie zeby mozna bylo dorobic takie ogrzewanie juz do istniejacej szyby :) a szkoda ;)
profilone

01 gru 2010, 15:39

mój znajomy ma mondeo z taką szyba i po tym jak mu się zbiła to wstawił zwykła, bo cena ogrzewanej była znaaacznie wyższa i powiedział, że woli poskrobać za tę kasę :mrgreen:
Nawet gdyby była opcja "doprodukowania" takiej szyby to chyba niewielu byłoby chętnych z uwagi na cenę. A szkoda.
matpilch
Donator
Donator
Model: Inny

01 gru 2010, 19:24

moj tata ma mondeo z taka szyba, efekt jest swietny, pyk i po chwili jest przejrzysta, przynajmniej przy zaparowaniu, na snieg/lod nie sprawdzalismy.
a co do drucikow, to nie ograniczaja one widocznosci w zaden sposob, nawet lepiej sie patrzy, nie wiem czemu, ale takie mam odczucie, haha

faktem jest ze druciki moga sie przepalac, ale sa na tyle gesto usiane ze nie ma to wplywu na ogolny efekt. a inna sprawa, ze nasze mondeo ma juz 3 lata i nic podobnego jeszcze sie nie stalo. pomijajac kwestie ze to generalnie malo fajny samochod :p
miata lov!
rafal

01 gru 2010, 19:47

wiem ze to super bajer-jak szukalem auta w zeszlym roku mialem jazde s-maxem. stal cala noc pod chmurka przy -15. byl caly zaszroniony i zamarzniety. po odpaleniu zanim zaczela dmuchac cieple powietrze z nagrzewnicy szyba byla juz odszroniona i gotowa do jazdy. i najlepsze jest to ze nie paruje i przy duzych opadach sniegu nie namarza na szbie i wycieraczkach lod.
pytam czy ktos moze zakladal albo slyszal czy da sie taka rzecz zrobic gdy jej nie ma?
byla mx-5 turbo
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
anrasz

01 gru 2010, 19:50

A może jest jakaś opcja zrobienia czegoś jak w np. subaru czyli podgrzewanie miejsca spoczynku wycieraczek ? To by dużooo dało a wydaje się wykonalne. Ktoś coś słyszał, widział ?
Jeśli chodzi o turbomiaty to w moich oczach poniosły klęskę.
Awatar użytkownika
Qbatron
Donator
Donator

01 gru 2010, 19:51

sam o tym myslalem jak jeszcze jezdzilem 125p (mega tragiczne dmuchawy) a wuj mial wlasnie mondeo z tym patentem... Badalem ten temat i stanelo na tym ze trzeba by nakleic taka mate jak w przypadku samorobek ogrzewanych lusterek, ale musiala by byc znacznie wieksza i wlasnie z cienszymi drucikami, a pozatym zaklejanie przedniej szyby jest nielegalne, jakby sie jakis niebieski zorientowal to by Cie nie puscil poki bys nie zdrapal :)

Tak, w fordzie to jest wtopione miedzy warstwy. Podejrzewam ze jest to na tej folii ktora zawsze jest miedzy dwoma warstwami szyby.
rafal

01 gru 2010, 19:51

anrasz pisze:A może jest jakaś opcja zrobienia czegoś jak w np. subaru czyli podgrzewanie miejsca spoczynku wycieraczek ? To by dużooo dało a wydaje się wykonalne. Ktoś coś słyszał, widział ?

mialem tak w pajero. genialne rozwiazanie.
byla mx-5 turbo
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
anrasz

01 gru 2010, 19:52

rafal pisze:mialem tak w pajero. genialne rozwiazanie.

no i własnie tego typu folia do naklejenia by się przydała
Rover

02 gru 2010, 13:25

Ja bym nie zmuszał letniej Miaty, żeby zimę polubiła i twardo trzymał się tego, że choć
matpilch pisze:moj tata ma mondeo z taka szyba,

to jednak Mondeo, w przeciwieństwie do MX5, i tak jest
generalnie malo fajny samochod :p
:razz:
matpilch
Donator
Donator
Model: Inny

02 gru 2010, 14:40

Rover pisze:Ja bym nie zmuszał letniej Miaty, żeby zimę polubiła

abstrahujac od mondeo, moja miata polubila : ]
miata lov!
Awatar użytkownika
cabriofun

02 gru 2010, 23:03

nie tylko ford to stosuje, u mojego ojca w MB SL też to jest - ogolnie rewelacja,
do tego w mercedesie, można używać ogrzewania dopuki całkowicie nie wychłodzi silnika, też spoko sprawa na zime
anrasz

03 gru 2010, 8:17

Dowiedzieliśmy się że jest to fajna sprawa, że nie tylko ford, że w mb sl są też inne fajne funkcje.
Ale czy ktoś słyszał o jakiejś opcji dołożenia podgrzewania szyby, pod wycieraczkami?
kapoost

03 gru 2010, 9:54

anrasz - nie spotkałem się z tym (choć kiedyś myślałem, że była by to rewolucja)
Po przeanalizowaniu problemu doszedłem do wniosku, że elementy grzejące działały by wtedy na małej powierzchni szyby. W przypadku dużych różnic temperatur - mogło by to wywoływać niepożądane naprężenia. Przypomniało mi to sąsiada który postanowił odmrozić szybę swojej nowiutkiej octavii polewając ją wodą z czajnika...

Chyba lepszą opcją jest dołożenie webasto...

No ale - jeśli ktoś znalazł by prosty sposób rozłączenia obwodu relatywnie powolnego podgrzewania szyby gdy osiągnie ona np 5'C... Albo doświadczalnie sprawdził, że naprężenia nie wywołają pęknięć - to kupił bym kilka kompletów ;)
Wroniasty

03 gru 2010, 10:12

Są jeszcze podgrzewane pióra wycieraczek... podobno świetna sprawa, chociaż osobiście nie miałem do czynienia
Awatar użytkownika
Qbatron
Donator
Donator

03 gru 2010, 12:03

Anrasz, nic prostrzeszo, kupujesz kilka mat do podgrzewania lusterek [URL=http://allegro.pl/mata-grzewcza-podgrzewacz-do-lusterek-gb-10s-12v-i1348680811.html]>>KLIK<<[/URL] , naklejasz je od wewnatrz, podpinasz pod obwod tylnej szyby i ognia :)

Nie wyglada to zbyt estetycznie ale sie sprawdzi. Pozostaje tylko kwestia naprezen... Chociaz z drugiej strony w lecie jezdza auta z klima ustawiona na szybe i przy wywiewie na szybie robi sie szron i nic sie nie dzieje...
ODPOWIEDZ