Supercharged miata
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
W top gear uważali mx-5 za najlepszego roadstera ale za sportowe auto, nie byłbym pewny jaki odcinek to był ? Ja uważam ze sportowe to jest evo i imprezka...
Oczywiscie nie krytykuje miaty.Jeśli chodzi o spokojna jazde w miescie czy poza miata rewelacyjna jest i spelnia warunki roadstera.Nigdy jej nie krytykowałem bo tym autem prowadzi sie swietnie.
FiveOpac
Szczerze balbym sie troszke takich kopów.Miata to leciutkie auto i pewnie bez odpowiednich opon i alufelg rozmiaru miałby ostre zrywanie kół juz nie wspomne o deszczu.No i ta zabawa w napełnianie jednak jak butla pełna to prowokuje :>
Oczywiscie nie krytykuje miaty.Jeśli chodzi o spokojna jazde w miescie czy poza miata rewelacyjna jest i spelnia warunki roadstera.Nigdy jej nie krytykowałem bo tym autem prowadzi sie swietnie.
FiveOpac
Szczerze balbym sie troszke takich kopów.Miata to leciutkie auto i pewnie bez odpowiednich opon i alufelg rozmiaru miałby ostre zrywanie kół juz nie wspomne o deszczu.No i ta zabawa w napełnianie jednak jak butla pełna to prowokuje :>
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 19:42 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 3 razy.
ludzie bez blota mi tutaj
ben ma inne kryteria i miatka mu nie spasila - jego sprawa
jesli chce sprzedac miatke tez jego sprawa
jak tak dalej pojdzie to na zlocie sie jeszcze pobijecie za to co mu nie pasuje w miatce
nie oklamujmy sie - miatka ma swoj urok i dobrze sie prowadzi, ale do najszybszych nie nalezy i nigdy nie bedzie bez malej pomocy
generalnie zrobil sie tu straszny offtopic dotyczacy planow zmiany miatki na audi quatro, wiec moze powrocmy do tematu - w przeciwnym razie nadaje sie tylko do zamkniecia

ben ma inne kryteria i miatka mu nie spasila - jego sprawa
jesli chce sprzedac miatke tez jego sprawa

jak tak dalej pojdzie to na zlocie sie jeszcze pobijecie za to co mu nie pasuje w miatce

nie oklamujmy sie - miatka ma swoj urok i dobrze sie prowadzi, ale do najszybszych nie nalezy i nigdy nie bedzie bez malej pomocy

generalnie zrobil sie tu straszny offtopic dotyczacy planow zmiany miatki na audi quatro, wiec moze powrocmy do tematu - w przeciwnym razie nadaje sie tylko do zamkniecia

R.E.D. pisze:nie oklamujmy sie - miatka ma swoj urok i dobrze sie prowadzi, ale do najszybszych nie nalezy i nigdy nie bedzie bez malej pomocy
Mozesz sprecyzowac o jaka szybkosc Ci chodzi. Z ta mala pomoca jednak masz racje, przydalby sie przynajmniej dobry kierowca.
Kubski pisze:Jakie kryteria powinien spelniac samochod wedlug ciebie, zeby mozna go bylo nazwac sportowym?
Jak najlepszy czas od 0-100km/h?
Zależy jeszcze jakimi kategoriami patrzeć czy kjs czy 1/4 mili bo niby w obu kategoriach są sportowe auta.Każdym samochodem można jezdzić sportowo ale nie oznacza ze musi być to od razu sportowy samochod.Nazwałbym to bardziej "Sportowy kierowca"
Dla niektórych sportowy może być maluch bo w swojej kategori swietnie sie spisuje w kjsach.
Zrobiłem złe porownanie wcześniej, bo w swojej klasie rwd 1.6 miata jest najlepsza.
Albo kierowca albo kompresor pewnie o to chodziło Red.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 21:44 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 3 razy.
R.E.D. pisze:Kubski pisze:Mozesz sprecyzowac o jaka szybkosc Ci chodzi.R.E.D. pisze:ale do najszybszych nie nalezy i nigdy nie bedzie
jakies problemy ze zrozumieniem tekstu?
Tak, dalej nie wiem czy chodzi o szybkosc przy przyspieszaniu, przy hamowaniu, w slalomie, na zakrecie itd.
Kubski pisze:Tak, dalej nie wiem czy chodzi o szybkosc przy przyspieszaniu, przy hamowaniu, w slalomie, na zakrecie itd.
czyli problemy ze zrozumienim tekstu wystepuja - w takim razie pomoge troche

jesli nie jest sprecyzowane w czym, to mowa o caloksztalcie

btw nawet jesli wybralbym ktorakolwiek rzecz z tych wypisanych przez ciebie to czy mialoby to jakas roznice?

Jemu chodzi o zakręty od listopada do marca.
Cały czas mówimy tylko o dobrych warunkach atmosferycznych i moze jeszcze o suchym torze wyscigowym, a przecież nie zawsze jest suchy czysty asfalt juz nie wspolne u nas w PL.

Cały czas mówimy tylko o dobrych warunkach atmosferycznych i moze jeszcze o suchym torze wyscigowym, a przecież nie zawsze jest suchy czysty asfalt juz nie wspolne u nas w PL.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 21:54 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiscie ze tak. Jesli samochod ma braki w niektorych dziedzinach, to trzeba tak nim jezdzic aby je omijac. Przykladowo Miata ma slabe przyspieszenie, wiec trzeba pokonywac zakrety w taki sposob, aby nie tracic w nich za duzo predkosci. Z kolei np samoachodami typu STI czy Evo mozemy sobie pozwolic na wolniejsze przejechanie zakretu, bo przyspieszeniem nadrobi sie to co sie stracilo.
nie jezdzilem nigdy sti, ani evo, ale podejrzewam, ze zakrety z napedem 4x4 mozna brac o wiele szybciej niz miatka - szczegolnie tymi dwoma, ktore wymieniles
jesli lubie czasami przycisnac na gaz to trudno zebym jezdzil slalomem po ulicach - bez pomocy sie po prostu nie obedzie
miata moze dobrze prowadzi sie w zakretach, ale tez nie jest to jakis szczyt, wiec mozna przyjac, ze w kazdej dziedzinie ma braki, ktore bez pomocy sie nie obejda

jesli lubie czasami przycisnac na gaz to trudno zebym jezdzil slalomem po ulicach - bez pomocy sie po prostu nie obedzie

miata moze dobrze prowadzi sie w zakretach, ale tez nie jest to jakis szczyt, wiec mozna przyjac, ze w kazdej dziedzinie ma braki, ktore bez pomocy sie nie obejda

Kubski ostatnie pytanie na jakich zakrętach ?
Ja duzo jezdzilem mazda Gtx 4x4 która od miaty jest cięższa o ponad 250kg i Z moich obserwacji wychodzi inaczej
Kubski chyba zostaniesz moim profesorem fizyki."Chciałbym zobaczyć to w praktyce".Jak twoja subaru jest wolniejsza w zakrętach niz miata.

Ja duzo jezdzilem mazda Gtx 4x4 która od miaty jest cięższa o ponad 250kg i Z moich obserwacji wychodzi inaczej

Kubski chyba zostaniesz moim profesorem fizyki."Chciałbym zobaczyć to w praktyce".Jak twoja subaru jest wolniejsza w zakrętach niz miata.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 22:50 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 3 razy.
R.E.D. pisze:moze dlatego, ze na nich bardziej zwalniasz, zeby nadrobic na prostej
Jade z taka predkoscia, zeby WRX nie zaczol wyjezdzac przodem na zewnatrz zakretu, bo wtedy to tylko noga z gazu ratuje i nie jest to najszybszy sposob.
Ben_sage pisze:Kubski ostatnie pytanie na jakich zakrętach ?
Niektore sa w lewo, a inne w prawo.
Subaru tez sie przydaje, mozna jezdzic w 4 osoby, bagazu sie wiecej zmiesci i w glebokim sniegu jezdzi lepiej niz Miata.
Ben_sage pisze:Tak tylko ze swiatel dostaleś takie baty ze aż moja dziewczyna sie uśmiala że brakuje ci doświadczenia.O zakrętach nic nie mówie bo nie bylo ciebie widać w lusterku.... a zakazu ostrych skrętów nie bylo ani też swiatel i ludzi.
Jestes idiota skoro myslales ze ja sie z toba scigam <lol2> Ty za to gdzie tylko sie da ciagniesz miate do konca, zobaczymy jak dlugo jeszcze nia pojezdisz doswiadczony kierowco. Widac jestes tak samo rozwiniety jak twoja dziewczyna. Nie chce sie z toba wyklucac. Jesli uwazasz sei za takie doswiadczonego to moze pochwal sie na forum swoim filmem z placyku ktory mi pokazales <lol2>
Witam
Tyle że to kolega mój jechał i nie pozwoliłem mu katować mojego auta.Chciał pokazać kolegom Mx-5 wiec wrzucił filmik.
Ja mam inny filmik nagrany na deszczu okolo 20-30mb nigdy nie przyciskałem go na suchym asfalcie ona jest właśnie tak zrobiona i stworzona zeby nie wpadać w poślizgi.Jeśli ktoś chce mogę wysłać.
Dyskutując o temacie kompresora ciekaw jestem czy post Demola wpłynie chodz na 1 osobe i w końcu pojawi sie jakaś mocniejsza Mx-5
pozdrawiam
Tyle że to kolega mój jechał i nie pozwoliłem mu katować mojego auta.Chciał pokazać kolegom Mx-5 wiec wrzucił filmik.
Ja mam inny filmik nagrany na deszczu okolo 20-30mb nigdy nie przyciskałem go na suchym asfalcie ona jest właśnie tak zrobiona i stworzona zeby nie wpadać w poślizgi.Jeśli ktoś chce mogę wysłać.
Dyskutując o temacie kompresora ciekaw jestem czy post Demola wpłynie chodz na 1 osobe i w końcu pojawi sie jakaś mocniejsza Mx-5
pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=QsgF1H4NyW4
http://www.youtube.com/watch?v=DXAv6UXLibQ
To jest jeden z wielu podobnych filmow jakie mozna znalezc przykladowo na jutjubie.
Samochod z filmu to Spec Miata, jezeli ktos nie wie co to jest to moze sobie przeczytac tutaj http://www.specmiata.com/specifications.htm
Wszystkie te samochody sa tak zrobione ze na kolach maja moc okolo 110-115hp, wszystkie maja przelotowy wydech, modele z silnikami 1.6 maja dolot zeby troche podniesc moc, modele z silnikami 1.8 maja zwezki w dolocie, zeby ta moc obnizyc, waga jest zblizona do seryjnej (wnetrze jest zdemontowane, ale za to jest pelna klatka bezpieczenstwa), jest ograniczona od dolu, tak samo nie mozna uzywac super lekkich felg (minimum 13lb). Najwieksze roznice sa w zawieszeniu, ale nie ma tam zadnych wynalazkow, wszystkie czesci mozna kupic z katalogu Mazdaspeed.
I teraz wracajac do filmow, jak to jest ze taki slaby, nie sportowy samochod jak Miata, moze sie trzymac, lub nawet byc szybszy na torze niz inne samochody, ktore maja dwa razy lub wiecej mocy? I to wszystko bez turbo albo superchargera. Mysle ze niektore osoby tutaj nie wiedza jakim samochodem jezdza (tego nie rozumie) i nie potrafia kozystac z jego mozliwosci (to jest zrozumiale, bo bez szkolenia i na drogach publicznych moze to byc niebezpieczne).
I jeszcze wracajac do zmartwien kolegi Ben_sage, zanim zaczniesz przerabiac samochod, dowiedz sie czegos na jego temat. Widze ze chcesz podnosic moc, turbo, supercharger za kilka tysiecy zlotych, a szkoda Ci pieniedzy na dobre, lekkie felgi i jakies dobre opony. Akurat kola i opony, oraz drobne modyfikacje zawieszenia to najlepszy i najtanszy sposob na poprawienie osiagow Miaty.
Jezeli jednak ktos chce miec samochod z urywajacym szyje przysieszeniem, to powinien szukac czegos innego. Miata sie do tego nie nadaje. Najszybsza Miata na 1/4 mili nie zeszla chyba ponizej 10 sekund.
http://www.youtube.com/watch?v=DXAv6UXLibQ
To jest jeden z wielu podobnych filmow jakie mozna znalezc przykladowo na jutjubie.
Samochod z filmu to Spec Miata, jezeli ktos nie wie co to jest to moze sobie przeczytac tutaj http://www.specmiata.com/specifications.htm
Wszystkie te samochody sa tak zrobione ze na kolach maja moc okolo 110-115hp, wszystkie maja przelotowy wydech, modele z silnikami 1.6 maja dolot zeby troche podniesc moc, modele z silnikami 1.8 maja zwezki w dolocie, zeby ta moc obnizyc, waga jest zblizona do seryjnej (wnetrze jest zdemontowane, ale za to jest pelna klatka bezpieczenstwa), jest ograniczona od dolu, tak samo nie mozna uzywac super lekkich felg (minimum 13lb). Najwieksze roznice sa w zawieszeniu, ale nie ma tam zadnych wynalazkow, wszystkie czesci mozna kupic z katalogu Mazdaspeed.
I teraz wracajac do filmow, jak to jest ze taki slaby, nie sportowy samochod jak Miata, moze sie trzymac, lub nawet byc szybszy na torze niz inne samochody, ktore maja dwa razy lub wiecej mocy? I to wszystko bez turbo albo superchargera. Mysle ze niektore osoby tutaj nie wiedza jakim samochodem jezdza (tego nie rozumie) i nie potrafia kozystac z jego mozliwosci (to jest zrozumiale, bo bez szkolenia i na drogach publicznych moze to byc niebezpieczne).
I jeszcze wracajac do zmartwien kolegi Ben_sage, zanim zaczniesz przerabiac samochod, dowiedz sie czegos na jego temat. Widze ze chcesz podnosic moc, turbo, supercharger za kilka tysiecy zlotych, a szkoda Ci pieniedzy na dobre, lekkie felgi i jakies dobre opony. Akurat kola i opony, oraz drobne modyfikacje zawieszenia to najlepszy i najtanszy sposob na poprawienie osiagow Miaty.
Jezeli jednak ktos chce miec samochod z urywajacym szyje przysieszeniem, to powinien szukac czegos innego. Miata sie do tego nie nadaje. Najszybsza Miata na 1/4 mili nie zeszla chyba ponizej 10 sekund.
Kubski pisze:ze na kolach maja moc okolo 110-115hp
jestes pewien, ze na kolach? bo watpie, zeby bez turbo miata 1,6 kiedykolwiek tyle miala
Kubski pisze:nie mozna uzywac super lekkich felg (minimum 13lb)
seryjne z nb maja 13,1 i sa w porownaniu do innych seryjnych felg bardzo lekkie
Kubski pisze:wszystkie czesci mozna kupic z katalogu Mazdaspeed.
wiec mozna miec sway-bary i anty-roll bary - tego nie ma w seryjnych miatach i to wlasnie jest pomoca
patrzac na drugi filmik widac wrx, ktora mija miatke i ja odstawia wlasnie na zakrecie, wiec cos sie nie potwierdzaja twoje slowa

ogolnie jest to NA, ktora sama w sobie jest lzejsza i pewnie ma torsena, ma wieksze niz seryjne opony i zmodyfikowane zawieszenie, wiec jak dla mnie nie jest to zbyt trafne porownanie

R.E.D. pisze:Kubski pisze:ze na kolach maja moc okolo 110-115hp
jestes pewien, ze na kolach? bo watpie, zeby bez turbo miata 1,6 kiedykolwiek tyle miala
Miaty 1.6 z duzym przebiegiem maja okolo 96hp na kolach. Po remoncie i dozwolonych modyfikacjach (czytaj przepisy klasy) mozna uzyskac taki wynik jak podalem, tutaj jest przyklad http://www.sracing.com/Projects/Spec_Miata.htm
R.E.D. pisze:Kubski pisze:mozna uzywac super lekkich felg (minimum 13lb)
seryjne z nb maja 13,1 i sa w porownaniu do innych seryjnych felg bardzo lekkie
I co z tego? Mozna kupic felgi 15x7, ktore waza 10lb, albo nawet mniej. Ze wzgledow bezpieczenstwa, zasady tej klasy wymagaja aby felgi wazyly minimum 13lb, moze dlatego ze sa bardziej wytrzymale. Jezeli komus nie zalezy, to na ulice mozna zalozyc super lekkie felgi i jeszcze poprawic osiagi.
R.E.D. pisze:Kubski pisze:wszystkie czesci mozna kupic z katalogu Mazdaspeed.
wiec mozna miec sway-bary i anty-roll bary - tego nie ma w seryjnych miatach i to wlasnie jest pomoca
Nie wiem czy piszesz o tym samym, czy tez przez anty-roll bary rozumiesz palak za siedzeniami (spec Miata i tak ma pelna klatke), ale ja do tej pory mialem dwie Miaty, NA '91 i NB'99, obie mialy fabrycznie zalozony komplet swaybarow z przodu i z tylu. Moze twoja ktos ogolocil, bo zdarza sie ze moga oberwac sie mocowania. Pozatym nie jest to droga modyfikacja, np komplet przod/tyl JR mozna dostac za okolo $200. Czesto wystarcza nam tylko przedni swaybar, tyl zostaje seryjny, albo mozna wymontowac.
R.E.D. pisze:patrzac na drugi filmik widac wrx, ktora mija miatke i ja odstawia wlasnie na zakrecie, wiec cos sie nie potwierdzaja twoje slowa
Dla scislosci jest to STI z 2.5 litrowym silnikiem 300hp i ja tam widze ze STI wyprzedza Miate na prostej, a pozniej dystans zostaje podobny.
R.E.D. pisze:ogolnie jest to NA, ktora sama w sobie jest lzejsza i pewnie ma torsena, ma wieksze niz seryjne opony i zmodyfikowane zawieszenie, wiec jak dla mnie nie jest to zbyt trafne porownanie
Porownanie do czego? Ben_sage tez ma NA, zreszta przeczytaj przepisy klasy to zobaczysz ze spec Miaty sa robione tak by mialy podobne osiagi niezaleznie od rocznika czy silnika. Niektore elementy zawieszenia mozna bylo dostac fabrycznie w wersjach Sport albo R-package. Pozatym lepszy zawias (jak ktos ma starszy samochod i wiecej jak 100kkm, to i tak musi go wymieniac bo przewaznie po takim przebiegu przestaje dzialac), dobre opony i geometria, wyjda Cie taniej niz turbo czy supercharger.
Ten przyklad podalem, zeby udowodnic ze Miata z moca bliska serii tez moze byc sportowym samochodem i w przeciwienstwie do Malucha, ma szanse na torze z duzo mocniejszymi samochodami.
Ma szanse na torze
Tak z ciekawosci ile razy w zyciu byleś na torze?
Szkoda ze ja nie byłem miata na torze ale co zrobić mieszkam w polsce.
Jest tor w poznaniu z tego co wiem ale pewnie i nie tani i nie pusty....
Warunki mamy jakie mamy i nie bardzo jest gdzie pojezdzic po fajnym slalomie przy predkosciach zblizonych do tych na torze.W Praktyce subaru spisuje sie o niebo lepiej no i nie psujemy auta na dziurach tak.

Tak z ciekawosci ile razy w zyciu byleś na torze?
Szkoda ze ja nie byłem miata na torze ale co zrobić mieszkam w polsce.
Jest tor w poznaniu z tego co wiem ale pewnie i nie tani i nie pusty....
Warunki mamy jakie mamy i nie bardzo jest gdzie pojezdzic po fajnym slalomie przy predkosciach zblizonych do tych na torze.W Praktyce subaru spisuje sie o niebo lepiej no i nie psujemy auta na dziurach tak.
Ben_sage pisze:Szkoda ze ja nie byłem miata na torze ale co zrobić mieszkam w polsce.
O ile sie nie myle, to w Polsce dozwolone predkosci na drogach publicznych wynasza 50/60 km/h w terenie zabudowanym i 90 km/h poza i dla wybranych szczesliwcow jest 130 km/h na autostradzie. 116KM powinno wystarczyc do sprawnego poruszania sie przy tych predkosciach. Po co komu sportowy samochod do jazdy w miescie? jest drogi w utrzymaniu i duzo pali.
Moje wczesniejsze posty byly odpowiedzia na stwierdzenie kilku osob, ze Miata nie jest szybkim sportwym samochodem. Jak widac jest, jezeli ktos wie co sie z nia robi.
Jeszcze raz napisze, jak ktos chce miec samochod do scigania sie z pod swiatel na prostej, to niech sobie kupi inny "sportowy" samochod.
Podsumowujac to Ben_sage daj juz spokoj. Skoro dla Ciebie Miata nie jest dosc sportowa to ja sprzedaj i nie zawracaj gitary. Kupiles miate chyba na trzezwo?
A teraz ciage czytam posty jakie to auto nie fajne dla Ciebie.
Tez podzielam po czesci opinie Kubskiego,ze Miata jest lepsza niz sporo mocniejszych od niej samochodow. Regularnie scigam sie Miata nielegalnie i uwazam,ze biorac pod uwage,ze w polsce wiekszosc "sportowych" aut to GTI, GSI, itd itd ,ktore tez nie sa w sumie sportowe tylko usportowione to Miata bije na glowe wiekszoc z nich.
Zreszta o czym my mowimy? Czy A4 2.8 guattro to jest sportowe auto???
Generlanie to naucz sie jezdzic,bo wydaje mi sie ze nie potrafisz ogarnac umiejetnie tej mocy,a chcesz miec xxx pod maska. No chyba,ze chcesz byc "mistrzem prostej"?
A teraz ciage czytam posty jakie to auto nie fajne dla Ciebie.
Tez podzielam po czesci opinie Kubskiego,ze Miata jest lepsza niz sporo mocniejszych od niej samochodow. Regularnie scigam sie Miata nielegalnie i uwazam,ze biorac pod uwage,ze w polsce wiekszosc "sportowych" aut to GTI, GSI, itd itd ,ktore tez nie sa w sumie sportowe tylko usportowione to Miata bije na glowe wiekszoc z nich.
Zreszta o czym my mowimy? Czy A4 2.8 guattro to jest sportowe auto???
Generlanie to naucz sie jezdzic,bo wydaje mi sie ze nie potrafisz ogarnac umiejetnie tej mocy,a chcesz miec xxx pod maska. No chyba,ze chcesz byc "mistrzem prostej"?
Po co jezdzic skoro mozna latac...