sebna, nie zaczynam żadnej inkwizycji. Uważasz, że jeśli oczekuję, że dorosły Polak będzie pisał zgodnie z regułami jego własnego, ojczystego języka, którego uczy się od kilkudziesięciu lat -- to to jest inkwizycja?

To chyba mało wiesz o inkwizycji.
sebna pisze:oceniać po tym ludzi i porównywać tak jak to Callum przedstawił
Pokaż mi, w którym momencie mojej wypowiedzi kogokolwiek oceniam czy porównuję?
Ortografia nie jest trudna. Większość moich rówieśników w okolicach 5 albo 6 klasy podstawówki pisała już prawie bez błędów ortograficznych, bo się
musieliśmy nauczyć, żeby przejść do następnej klasy; w tamtych czasach jeszcze nikt nie wymyślił, żeby lenistwo i nieuctwo nazwać "dysortografią" i umywać ręce; dysortografię miało może 2% uczniów, a nie 30% jak teraz. Więc jeśli szóstoklasista jest w stanie prawie w całości opanować ortografię, to chyba tym bardziej dorosły człowiek, który pisze na forum?
A nawet jeśli naprawdę nie potrafi bo jest
autentycznym a nie udawanym dysortografikiem, to Word czy Opera poprawią mu większość błędów. Po prostu trzeba chcieć, wysiłek naprawdę znikomy.
sebna pisze:Powiem Ci, że się przymierzają już od jakiegoś czasu do zlikwidowania całej tej bzdury językowej, którą nazywasz "polszczyzną".
Polszczyznę nazywasz bzdurą?? Człowieku, polszczyzna to jest podstawa naszej kultury, sztuki i historii, kształtuje całą Twoją stronę kognitywną odkąd zacząłeś mówić "mama" i "papa", a Ty nazywasz to bzdurą??
Poza tym chyba chodziło Ci o ortografię, a nie polszczyznę. I, wiesz, może zacytujesz jakieś wiarygodne źródło, z którego by wynikało, że planuje się zlikwidować podział na "ch/h" itd., bo tak się składa, że siedzę w tej branży i wiem, że nikt poważnie tego nie rozważa, więc chętnie dowiem się, jeśli jest inaczej.
sebna pisze:nie rzucać się na ludzi z epitetami
Może zacytujesz, w którym momencie rzuciłem się na kogokolwiek z epitetami????? Chyba jesteś troszkę przewrażliwiony.
sebna pisze: Oczywiście wbudowane słowniki pomagają ale nie zawsze jest możliwość z nich skorzystania.
Eee... a to z jakiego powodu?? Skoro pisze na forum to ma dostęp do netu; skoro ma dostęp do netu, to może najpierw sprawdzić swojego posta np. tu:
http://www.korektor.net/slownik.html
w online'owym słowniku ortograficznym.
Trudne?
Poza tym nie czepiam się pojedynczych błędów, każdemu się zdarza; ale jeśli ktoś w krótkim zdaniu robi dwa zasadnicze błędy ortograficzne, to zgadzam się z
pmcomp, że jest to gruba przesada.