No więc tak, ja u siebie wymieniłem olej w skrzyni biegów oraz dyfrze przy około 45k km, profilaktycznie, auto miało wtedy 8 lat. Oleje wymienisz bez problemu sam na kanale/podnośniku.
- olej do skrzyni biegów Motul Gear 300 75W90 >> 3l wystarczą, lejesz do przelania w korku wlewowym
- resztę oleju możesz wykorzystać do wymiany w kopułce od drążka zmiany biegów, około 200ml, stary olej odsysasz strzykawką 100ml (dostępna w każdej aptece za 5zł) z wężykiem
- olej do dyfra, jeżeli masz szperę, to olej musi mieć dodatek do LSD, np. Valvoline Heavy Duty Axle Oil 80W-90 limited slip, wystarczy 1l, lejesz do przelania w korku wlewowym
- zasada jest taka, że zawsze najpierw odkręcasz korek wlewowy, żeby mieć pewność, że nalejesz nowy olej i pozwala to na łatwiejsze zlanie oleju, po odkręceniu korka spustowego

- 20210516_170551.jpg (498.41 KiB) Przejrzano 4793 razy

- Poziom oleju góra skrzyni biegów.jpeg (266.81 KiB) Przejrzano 4793 razy
- momenty dokręcania poniżej

- skrzynia.jpg (83.09 KiB) Przejrzano 4793 razy

- dyfer.jpg (91.37 KiB) Przejrzano 4793 razy
- podkładki aluminiowe dostaniesz na allegro albo w sklepie z art. metalowymi, nie musisz koniecznie kupować w ASO, średnic nie pamiętam ale znajdziesz bez problemu na podstawie numerów OEM Mazdy

- podkładki.jpg (14.17 KiB) Przejrzano 4793 razy
- płyn do chłodnicy warto wymienić ze względu na jego właściwości antykorozyjne, Mazda zaleca FL22 ze względu na zawartość fosforanów (chyba, do sprawdzenia) ale ogólnie nie sugeruj się kolorem płynu (zielony), bo teraz jest taki miasz-masz na rynku że głowa boli, trzeba bardzo uważnie czytać karty materiałowe od płynów G11/G12/G12+/G12++ >> chyba jedyny płyn nadający się do Mazdy to Ravenol FL22 (zielony), wchodzi około 6-6,5l. Korek spustowy jest dostępny bez problemu pod autem, po lewej stronie, ma kształt krzyżyka, można zlać płyn bez kanału, podnośnika. W instrukcji jest napisane, że aby prawidłowo odpowietrzyć układ, trzeba przytrzymać trochę na obrotach około 2000-3000 rpm >> proponuję doczytać o tej procedurze, jeszcze nie zmieniałem płynu u siebie, będę zmieniał po wakacjach. Link >>
https://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=654254. Upewnij się że masz płyn, a nie koncentrat.

- odpowietrzanie.jpg (38.62 KiB) Przejrzano 4793 razy
- płyn do wspomagania, tutaj musisz sprawdzić jaki (ATF III?), jeszcze nie zmieniałem płynu u siebie, będę zmieniał po wakacjach, kolor czerwony, jest sporo fajnych filmików na YT jak to łatwo zrobić. Najłatwiej bez kanału będzie podnieść przód na podnośniku, oba koła naraz, żeby można było swobodnie kręcić kierownicą, odpiąć przewód powrotny, tak żeby przy kręceniu kierownicą (bez włączonego silnika!), stary płyn zlewał się do butelki, a nowy uzupełnia się na bieżąco w zbiorniczku wyrównawczym. Odpowietrzasz kręcąc kołami do oporu, prawo+lewo, po uzupełnieniu płynu.
- świece, NGK ILTR6A-13G Laser Iridium, numer 3789, OE Mazda L3Y1-18-110, nasadka 16mm, zdecydowanie zalecam wymianę przed 100k km bo dużo osób pisze na forum, że przy takim przebiegu lubią się zapiekać i to jest główny problem, a nie zużycie elektrody. Świece zgodnie z książką serwisową, dostępne bez problemu. Moment dokręcania 10-14Nm ale NGK twierdzi że 15-20Nm, można sprawdzić na podstawie rozmiaru gwintu świecy, są tabele. Jeszcze nie zmieniałem płynu u siebie, będę zmieniał po wakacjach.