lepa81 pisze: ↑23 sty 2024, 17:06
Wspominacie tutaj o aktywnych customach, czy mozna grzecznie wyciagnac jakies detale? Czy zoltodziob musi poczekac?

Tylko szwagier ze stodoly raczej odpada. Patrzac na ten I.L. czy posiadanyt kolektor BBR to wykonanie na wielki plus. A ja skladanych rzeczy na kolanie nie lubie, jak jest jakosc to cos tam z portfela wygrzebie
Ja robiłem w Vintage Customs (Ruda Śląska), moim zdaniem jakość wykonania bardzo przyjemna:
https://photos.app.goo.gl/4faHXhLdaAp3thbG9
Nie pamiętam, ile płaciłem, ale chyba coś koło 3,5k? Więc niewiele więcej od I.L. (i dużo mniej od Goodwina), a masz aktywny, co rozwiązuje dylematy związane z jazdą w trasie / for fun.
Możesz też zapytać w MG Motorsport (Siemianowice Śląskie), jeśli wolisz bardziej korporacyjnie i nie przekonuje Cię indywidualny kontakt z gościem, który będzie to projektował i wykonywał

To już praktycznie fabryka. Ewentualnie GTPerformance - gość opowiada o wydechach na YouTube, więc możesz ocenić, czy ma wystarczającą wiedzę, żeby "złożyć ci coś na kolanie"

Albo podjechać pogadać, wypytać, bo masz rzut beretem (na północ od Krakowa). Tylko terminy odległe (u mnie odpadł tylko z tego powodu).
Ogólnie może I.L. jest wyjątkiem, ale jak poczytasz opinie na temat "renomowanych" wydechów typu Milltek itp., to to też nie jest tak, że to jest najwyższa możliwa jakość. "Gotowce" zawsze będą zoptymalizowane kosztowo do ostatniego centa, żeby produkcja na dużą skalę się opłacała. Nie twierdzę, że custom będzie lepszy i np. nigdy nie zardzewieje - ale też nie należy się obawiać, że to pan Ziutek spawa po flaszce denaturatu w garażu pod blokiem.
Dla mnie główną zaletą gotowca nie jest jakość, a szybkość zakupu i w miarę pewne brzmienie, które można sobie "podsłuchać" na YT.
byebye pisze: ↑25 sty 2024, 20:35
Jeśli chodzi o osiągi, to po strojeniu u Alexa (Romdrop) czuję subiektywnie poprawę osiągów, jeździ się przyjemniej. Ale nie mierzyłem na hamowni i na pewno nie jest to kosmiczna różnica, 10% (nawet jeśli aż tyle by ci się udało osiągnąć) raczej nie spowoduje opadu szczęki
A to nie jest tak, że różnicę w przypadku NC 2.0 bardziej robi inny przebieg krzywej momentu ("pełniejszy" środek), niż ilość kunia?