Lowering seat brackets ND
Szyny obniżające fotel
Moderator: Moderatorzy
-
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: ND1
Szyny mam zamontowane w aucie. Niestety nie mam zdjęć, montaż zajął sporo czasu i nie zrobiłem. Dołączę później. Natomiast Cybul zrobi dokładny manual z fotkami.
Szyny maja 5 mm grubości, pancerne, bezpieczne. Montaż jest z podkładkami co wymusza zmianę śrub mocujących fotel na nowe. Nowa jest tez śruba mocująca zapięcie pasa bezpieczeństwa do szyny.
Montaż: po zdjęciu seryjnych szyn, przykręcamy nowe ale nie skręca się na maksa, żeby można po fasolkach przesuwać fotel. To pozwala na łatwy dostęp do śrub mocujących fotel do podłogi. Szyby maja nakrętki samoblokujace się wiec po ustawieniu fotela można je dokręcać płaskim kluczem chyba 14mm.Nie jest to hiper wygodne ale do przejścia.
Obnizenie jest natomiast rewelacyjne. W końcu nie siedzę jak na hokerze ale w fotelu. Super mod!
Szyny maja 5 mm grubości, pancerne, bezpieczne. Montaż jest z podkładkami co wymusza zmianę śrub mocujących fotel na nowe. Nowa jest tez śruba mocująca zapięcie pasa bezpieczeństwa do szyny.
Montaż: po zdjęciu seryjnych szyn, przykręcamy nowe ale nie skręca się na maksa, żeby można po fasolkach przesuwać fotel. To pozwala na łatwy dostęp do śrub mocujących fotel do podłogi. Szyby maja nakrętki samoblokujace się wiec po ustawieniu fotela można je dokręcać płaskim kluczem chyba 14mm.Nie jest to hiper wygodne ale do przejścia.
Obnizenie jest natomiast rewelacyjne. W końcu nie siedzę jak na hokerze ale w fotelu. Super mod!
- Załączniki
-
- 99080435-F8CD-41DC-8606-8B4535526FA7.jpeg (2.72 MiB) Przejrzano 7119 razy
Pozdrawiam, Danillo
Wyglądają jak do czołgu. Pancerne.
PS Mam zainstalowany teraz kubeł ma mocowaniach bocznych cybula. Przykręcony na najniższe oczko. Tak nistko to powinno być. Pozycja iście sportowa. O tym, jak się feeling poprawił nie będę nawet wspominał
Czekam na ten mod z utęsknieniem.
PS Mam zainstalowany teraz kubeł ma mocowaniach bocznych cybula. Przykręcony na najniższe oczko. Tak nistko to powinno być. Pozycja iście sportowa. O tym, jak się feeling poprawił nie będę nawet wspominał

Czekam na ten mod z utęsknieniem.
-
- Donator
Pewnie, ze obydwa fotele są zrobione! Tyle to trwało, ze nie może być inaczej 
Dorzucam poglądową fotkę. Na moim fotelu słabo widać obniżenie bo jest odsunięty wiec skupiłem się na fotelu pasażera. Wydaje mi się, że na fotce po obniżeniu oparcie jest bardziej położone co może zwiększać wrażenie obniżenia ale i tak jest dobrze

Dorzucam poglądową fotkę. Na moim fotelu słabo widać obniżenie bo jest odsunięty wiec skupiłem się na fotelu pasażera. Wydaje mi się, że na fotce po obniżeniu oparcie jest bardziej położone co może zwiększać wrażenie obniżenia ale i tak jest dobrze

Pozdrawiam, Danillo
-
- Donator
Mam propozycję, jak ktoś będzie zamawiał albo pisał o wysyłkę to pytajcie kiedy zrobią rozpórkę kielichów. Mają zeskanowane, teraz tylko wykonać ale zarobieni są. Im więcej osób zapyta tym szybciej się za to wezmą 

Pozdrawiam, Danillo
- Kamien
- Donator
- Model: ND
- Wersja: 2.0 Sport
No trochę trzeba się pomęczyć ale nie jest to aż takie trudne... jedne co u mnie nie grało to tylne śruby mocujące fotel są za długie i żeby je dociągnąć musiałem dać 4 podkładki ( na całe szczęście miałem z mocowań pasażera... minus jest taki, że wystające śruby blokują możliwość przesunięcia fotela bardziej do tyłu. U mnie akurat jest to pozycja idealna, ale jak ktoś jest wyższy niż 180 cm to lepiej niech liczy się z tym żeby dokupić krótsze śruby ( chyba, że tylko u mnie jest taki błąd )
Poza tym... W KOŃCU w ND siedzi się tak jak się powinno siedzieć w sportowym aucie - dla mnie jest teraz idealnie, nie haczę kolanami o kierownicę, podłokietnik jest w dobrym miejscu i na całe szczęście ( pomimo windshota z plexy ) nadal mogę zamknąć dach siedząc w fotelu
Poza tym... W KOŃCU w ND siedzi się tak jak się powinno siedzieć w sportowym aucie - dla mnie jest teraz idealnie, nie haczę kolanami o kierownicę, podłokietnik jest w dobrym miejscu i na całe szczęście ( pomimo windshota z plexy ) nadal mogę zamknąć dach siedząc w fotelu
-
- Donator
Cieszę się, że to wypaliło i że działa i to w przyzwoitej cenie. Montaż jest chyba łatwiejszy niż w Paco, choć sam tego nie montowałem.
To fakt, teraz podpórka na drzwiach jest na właściwej wysokości. Na tunelu nie wiem bo moja podwyższana jest za wysoka i pójdzie do obniżenia
@Kamien dostałes manuala/ film instruktażowy?
P.S. Przydałoby się obniżyć fotel pasażera. Tez się przed tym broniłem bo żona lubi jeździć wysokimi autami - bo „bezpieczniej” ale dla Mazdy robi wyjątek i na obniżony fotel nie narzekała
To fakt, teraz podpórka na drzwiach jest na właściwej wysokości. Na tunelu nie wiem bo moja podwyższana jest za wysoka i pójdzie do obniżenia

@Kamien dostałes manuala/ film instruktażowy?
P.S. Przydałoby się obniżyć fotel pasażera. Tez się przed tym broniłem bo żona lubi jeździć wysokimi autami - bo „bezpieczniej” ale dla Mazdy robi wyjątek i na obniżony fotel nie narzekała

Pozdrawiam, Danillo
- irekJ
- Donator
- Wersja: Mocny Full
@Kamien Jeśli nie jest to wiedza tajemna i opatentowana to możesz tu lub na PW podzielić się instrukcją? Chciałbym zobaczyć, jak Cybul rozwiązał montaż oraz regulację i zdecydować czy jest sens wymieniać to co mam teraz.
U mnie nie dało się zamontować recaro na maksymalnym oddaleniu fotela. Nie ma dostępu do tylnych śrub mocujących fotel do podłogi. Zakładam, że osoby, które zamontowały mocowania, nie mają maksymalnie oddalonego fotela od kierownicy. Jeśli jest inaczej, to powiedzcie proszę jak przykręciliście te śruby, nie łamiąc sobie palców.
-
- Donator
Nie widziałem instrukcji montażu ale u mnie (po założeniu szyn na fotel na luźno) najpierw przykręcali szyny do podłogi - fotel odsunięty do przodu a na końcu ustawiali pozycje fotela i płaskim kluczem grzechotką dokręcali śruby boczne na szynach.
Prześlijcie pls fotki obrazujące na czym polega problem z brakiem dostępu.
Prześlijcie pls fotki obrazujące na czym polega problem z brakiem dostępu.
Pozdrawiam, Danillo
-
- Wersja: Soft Top
Cześć, jestem tu świeżakiem. Planuję zakupić MX-5 ND z miękkim dachem. Byłem dzisiaj w salonie wsiąść do niego czy się zmieszczę.
Mam 193 cm wzrostu i przy zamkniętym dachu czułem że włosami dotykam dachu. Przy najmniejszej nierówności i podskoczeniu na fotelu na bank walnę w niego. Jeżeli chodzi o ilość miejsca przy kierownicy/udach to nie spodziewam się cudów ale każdy cm więcej nad głową byłby na wagę złota bo nie chcę odpuścić i zrezygnować z tego marzenia. Dlatego też mam prośbę i pytanie jak kolega powyżej. Czy jest ktoś z woj kuj-pom, pom, wlkp lub ktokolwiek gdziekolwiek co by był na tyle życzliwy i dał przymierzyć takie autko? Najlepiej z fotelami racaro ale std też oczywiście dadzą pogląd chyba że się mylę to proszę o sprostowanie. Pozdrawiam
Mam 193 cm wzrostu i przy zamkniętym dachu czułem że włosami dotykam dachu. Przy najmniejszej nierówności i podskoczeniu na fotelu na bank walnę w niego. Jeżeli chodzi o ilość miejsca przy kierownicy/udach to nie spodziewam się cudów ale każdy cm więcej nad głową byłby na wagę złota bo nie chcę odpuścić i zrezygnować z tego marzenia. Dlatego też mam prośbę i pytanie jak kolega powyżej. Czy jest ktoś z woj kuj-pom, pom, wlkp lub ktokolwiek gdziekolwiek co by był na tyle życzliwy i dał przymierzyć takie autko? Najlepiej z fotelami racaro ale std też oczywiście dadzą pogląd chyba że się mylę to proszę o sprostowanie. Pozdrawiam
- pistenbully
- Donator
- Model: NB
- Wersja: 10th Anniversary
Ave @Ramzes Bydgoszcz!
W Trójmieście jeżdżę na obniżonym fotelu seryjnym, tyle że są to szyny z Grzesiowego przedprototypu.
W Trójmieście jeżdżę na obniżonym fotelu seryjnym, tyle że są to szyny z Grzesiowego przedprototypu.