Śnieg w Alpach pod koniec maja?
Moderatorzy: nick.es, Moderatorzy
Bede chciał pod koniec maja wybrać się nad Garde do Włoch. Jednak zastanawia mnie jak wygląda kwestia śniegu w maju w Alpach. Będe skazany na przelot autostradą przez Alpy? czy raczej pod koniec maja nie będzie sniegu i będę mógł się pokręcic jakimiś winklami przez alpy? Totalnie nie wiem czego się spodziewać, a nie chciałbym trafić na śnieg mając letnie opony, tak jak to trafiłem zeszłej wiosny w górach sowich - nie polecam.
Za każda rade co do trasy przelotu (start z Wrocławia) będę wdzięczny.
- pistenbully
- Donator
- Model: NB
- Wersja: 10th Anniversary
Albo trafisz, albo nie trafisz...susi pisze: ↑21 lut 2023, 20:59Bede chciał pod koniec maja wybrać się nad Garde do Włoch. Jednak zastanawia mnie jak wygląda kwestia śniegu w maju w Alpach. Będe skazany na przelot autostradą przez Alpy? czy raczej pod koniec maja nie będzie sniegu i będę mógł się pokręcic jakimiś winklami przez alpy? Totalnie nie wiem czego się spodziewać, a nie chciałbym trafić na śnieg mając letnie opony, tak jak to trafiłem zeszłej wiosny w górach sowich - nie polecam.
Około 15 stycznia cieszyłem się jak dziecko jadąc z Friuli do Veneto przełęczami z otwartym dachem i przy śpiewie ptaków. Tydzień później wracałem tą samą trasą, ze śniegiem ponad dach i ściśniętymi pośladami.
Niemniej w maju lepiej mieć letnie opony na kawałek śniegu, niż zimówki na gorący asfalt.
Chętnie zobaczę, jaką trasę planujesz.

- flatline
- Donator
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom+Recaro
- Kontakt:
Jedyne co możesz zrobić przed wyjazdem to obczajać statusy przełęczy i kamerki. To bardzo zależy od konkretnego miejsca. Kilka lat temu zdarzyło się, że przełęcze były zamknięte jeszcze na początku czerwca, 2 lata temu przełom maja i czerwca - 0 śniegu na większości, ale np. Passo Giau śniego-deszcz, wjazd pod Tre Cime zamknięty.
Dla mnie góry to po prostu random i trzeba się z tym liczyć, co udowodnił mi ostatnio Grossglockner w sierpniu:

Dla mnie góry to po prostu random i trzeba się z tym liczyć, co udowodnił mi ostatnio Grossglockner w sierpniu:

"When you’re racing... it’s life. Anything that happens before or after is just waiting."
Tsundere - pocket-sized fastback
Little Sister - gran turismo wannabe
Czerw - racing mongrel on a (not so tight) budget
Siwa - café racer miata
- Peecer
- Donator
- Model: ND
- Wersja: 100th Anniversary
Z pamiętnika:
1 czerwiec - zamknięte
20 czerwiec patrz zdjęcia:
1 czerwiec - zamknięte
20 czerwiec patrz zdjęcia:
- Załączniki
-
- B530B54E-BA56-490C-A191-F7F7CBA17DAE.jpeg (3.02 MiB) Przejrzano 7615 razy
-
- 448FE211-0F41-4F4B-9D12-6A9660856343.jpeg (4.28 MiB) Przejrzano 7615 razy
-
- 8C845024-D717-4916-87B2-39D9FCAB559D.jpeg (3.19 MiB) Przejrzano 7615 razy
-
- E450CAA9-9B7C-4464-A1AD-58D4E04E9076.jpeg (3.51 MiB) Przejrzano 7615 razy
-
- 44591478-2246-4CED-8360-30CBB6DDEB14.jpeg (3.39 MiB) Przejrzano 7615 razy
- irekJ
- Donator
- Wersja: Mocny Full
Koledzy dość dobrze przedstawili czego można się spodziewać w maju.
Słowem uzupełnienia mogę dodać, że Włosi (z tego co widziałem do tej pory) lubią otworzyć przełęcze wcześniej i zamknąć później. W ubiegłym roku dolomity były otwarte od połowy kwietnia (co z kolei nie oznacza, że warunki były idealne). W wysokich partiach na pewno będzie zalegał śnieg na poboczach a miejscami spływał po asfalcie.
To co ja bym zrobił to na pewno pojechał na letnich oponach i na bieżąco sprawdzał status dróg i kamerek. W kierunku Gardy można jechać różnymi górskimi drogami, myślę, że spokojnie jest to do ogarnięcia. Osobiście mam już w kalendarzu trip w Dolomity na połowę Maja.
Status przełęczy można sprawdzić tutaj:
https://www.viaggiareintrentino.it/#/index/it
https://www.bormio.eu/en/alpine-passes
https://alpen-paesse.ch/en/
Dodatkowo kamerki:
https://vit.trilogis.it/webcam/
https://www.windy.com/pl/-Kamery-intern ... 69,9.218,8
Słowem uzupełnienia mogę dodać, że Włosi (z tego co widziałem do tej pory) lubią otworzyć przełęcze wcześniej i zamknąć później. W ubiegłym roku dolomity były otwarte od połowy kwietnia (co z kolei nie oznacza, że warunki były idealne). W wysokich partiach na pewno będzie zalegał śnieg na poboczach a miejscami spływał po asfalcie.
To co ja bym zrobił to na pewno pojechał na letnich oponach i na bieżąco sprawdzał status dróg i kamerek. W kierunku Gardy można jechać różnymi górskimi drogami, myślę, że spokojnie jest to do ogarnięcia. Osobiście mam już w kalendarzu trip w Dolomity na połowę Maja.
Status przełęczy można sprawdzić tutaj:
https://www.viaggiareintrentino.it/#/index/it
https://www.bormio.eu/en/alpine-passes
https://alpen-paesse.ch/en/
Dodatkowo kamerki:
https://vit.trilogis.it/webcam/
https://www.windy.com/pl/-Kamery-intern ... 69,9.218,8
- pistenbully
- Donator
Taki wielki piętrowy parking przy pętli autobusowej pod adresem Piazzale Roma.
Tak sobie planuję wyjazd i dochodzę do wniosku, że podstawa to nie nastawiać się zbyt sztywno.
Z dużą dozą pewności zakładam, że wyjadę w weekend 27 maja i najpierw na tapecie będzie Grossglockner. Jeżeli jednak będzie zamknięty, to pojadę w Dolomity. W Dolomitach wyjdzie mi, czy Stelvio i przełęcze w Szwajcarii są otwarte.
Jeżeli tak, to spoko.
Jeżeli nie, to pojadę przez Gardę (Strada della Forra 🥰), Nizinę Padańską do Cinque Terre, a potem pewnie do Toskanii.
Jeżeli po paru dniach w Toskanii otworzą - pojadę tam już na kursie powrotnym do Polski.
W ogóle to dzięki @irekJ za linki do tych stron z przełęczami
Z dużą dozą pewności zakładam, że wyjadę w weekend 27 maja i najpierw na tapecie będzie Grossglockner. Jeżeli jednak będzie zamknięty, to pojadę w Dolomity. W Dolomitach wyjdzie mi, czy Stelvio i przełęcze w Szwajcarii są otwarte.
Jeżeli tak, to spoko.
Jeżeli nie, to pojadę przez Gardę (Strada della Forra 🥰), Nizinę Padańską do Cinque Terre, a potem pewnie do Toskanii.
Jeżeli po paru dniach w Toskanii otworzą - pojadę tam już na kursie powrotnym do Polski.
W ogóle to dzięki @irekJ za linki do tych stron z przełęczami

Przedłużoną majówkę spędziłem w Alpach i Dolomitach (na letnich
), z przewijających się tutaj tras Grossglockner i Passo Giau były całkiem spoko jeśli chodzi o warunki - w wyższych partiach śnieg w sporej ilości na poboczach, ale sama jezdnia czysta i poza niektórymi miejscami gdzie płynęła woda z topniejącego śniegu sucha. Co najlepsze pojedyncze samochody się wtedy tam przewijały, głównie zamaskowane testówki 

- irekJ
- Donator
Wrzuć jakieś foty 
Opis pasuje do tego co widzę w CH i czego bym się spodziewał w Italii. Zawsze mam tylko wątpliwości co do statusów przełęczy, bo tych Włosi jakoś super skutecznie nie aktualizują.
Sam chciałem się wyrwać w przyszłym tygodniu, ale non stop leje. Nawet w mojej okolicy wczoraj sypał śnieg. Liczę, że początek czerwca przyniesie wreszcie dobrą pogodę.

Opis pasuje do tego co widzę w CH i czego bym się spodziewał w Italii. Zawsze mam tylko wątpliwości co do statusów przełęczy, bo tych Włosi jakoś super skutecznie nie aktualizują.
Sam chciałem się wyrwać w przyszłym tygodniu, ale non stop leje. Nawet w mojej okolicy wczoraj sypał śnieg. Liczę, że początek czerwca przyniesie wreszcie dobrą pogodę.
Ja to jestem fotograficzna noga,
więc mam tylko jakieś poglądowe z kalkulatora, ale warunki da się zobaczyć 

- Załączniki
-
- u7.jpg (225.36 KiB) Przejrzano 7195 razy
-
- u6.jpg (1.99 MiB) Przejrzano 7195 razy
-
- u5.jpg (2.45 MiB) Przejrzano 7195 razy
-
- u4.jpg (2.01 MiB) Przejrzano 7195 razy
-
- u3.jpg (1.15 MiB) Przejrzano 7195 razy
-
- u2.jpg (1.42 MiB) Przejrzano 7195 razy
-
- u1.jpg (1.61 MiB) Przejrzano 7195 razy
-
- IMG_2342.jpg (2.07 MiB) Przejrzano 7195 razy
-
- IMG_2341.jpg (3.03 MiB) Przejrzano 7195 razy
-
- IMG_2328.jpg (2.45 MiB) Przejrzano 7195 razy
-
- IMG_2312.jpg (474.01 KiB) Przejrzano 7195 razy
- irekJ
- Donator
@heretic Dzięki za fotorelację. Generalnie wygląda to podobnie jak Szwajcaria teraz. Ogólnie to jest jakieś mega załamanie pogody w tej części Europy. W tym tygodniu nawet w niższych partiach gór przeszły śnieżyce a kilka otwartych wcześniej przełęczy, zostało zamknięte. Nawet daleko na południu pogoda niewyjściowa.
Teoretycznie w ten weekend miałem jechać w Dolomity, ale ostatecznie wyjazd przeniesiony na czerwiec w nadziei, że jedna z kluczowych tras zostanie otwarta Umbrial-Stelvio-Furcola. Bez tego jechanie w Dolomity to trochę smutne jest.
Teoretycznie w ten weekend miałem jechać w Dolomity, ale ostatecznie wyjazd przeniesiony na czerwiec w nadziei, że jedna z kluczowych tras zostanie otwarta Umbrial-Stelvio-Furcola. Bez tego jechanie w Dolomity to trochę smutne jest.
-
- Wersja: ST/2.0/SkyFreedom
Sam zmuszony sytuacją życiową (zachciało mi się zmienić pracę) planuje ekspresowy wypad w Alpy 24 maja (tylko 3 dni).
Z tego co wyczytałem pogody należy spodziewać się dowolnej
Plan to klasyka gatunku, czyli Grossglockner, dolomity i Stelvio, plan B to Toskania, plan C to Chorwacja
Ale pytanie do znawców, gdzie szukać tanich (tańszych?) noclegów? Czy raczej ceny na poziomie 400-800zł za dobę to normalne ceny?
Z tego co wyczytałem pogody należy spodziewać się dowolnej

Plan to klasyka gatunku, czyli Grossglockner, dolomity i Stelvio, plan B to Toskania, plan C to Chorwacja

Ale pytanie do znawców, gdzie szukać tanich (tańszych?) noclegów? Czy raczej ceny na poziomie 400-800zł za dobę to normalne ceny?
- irekJ
- Donator
Obawiam się, że o ile globalne ocieplenie nie nabierze tępa, to 24 Maja Grossglockner i Stelvio będą zamknięte. Z tego co widzę, ale organoleptycznie nie sprawdzałem, to duże przełęcze w Dolomitach są cały czas otwarte (Sella, Pordoi, Gardena).
Ja noclegi zawsze szukam z dnia na dzień, w martwym sezonie można wyrwać i za 80 euro dwójkę ze śniadaniem i parkingiem. Jak jest jakiś frik weekend to często 200euro to mało.
Ja noclegi zawsze szukam z dnia na dzień, w martwym sezonie można wyrwać i za 80 euro dwójkę ze śniadaniem i parkingiem. Jak jest jakiś frik weekend to często 200euro to mało.
- flatline
- Donator
- Kontakt:
Generalnie z przełęczami w tym roku trochę lipa, bo przez deszczowy maj i czerwiec w górach co i raz dosypuje śniegu. Czyli te najbardziej atrakcyjne przełęcze cały czas uciekają do przodu z otwarciem (np. Susten już wylądowało na końcu czerwca…) i trudno zaplanować jakąś fajną pętlę. Da się zrobić jakieś przejazdy, ale tak żeby cisnąć kilometry wnikliwe dzień po dniu to jeszcze chwila 

"When you’re racing... it’s life. Anything that happens before or after is just waiting."
Siwa - café racer miata
Widzę, że nawet na Passo Sella spadł wczoraj śnieg.
Masakra.
Już 2 tygodnie temu miałem z żoną jechać do Włoch z przystankiem w Alpach (nie miatą, a helmut wagenem), ale odwlekam z powodu pogody (żona na wózku inwalidzkim, więc deszcz czy śnieg oznaczają koczowanie w hotelu).
Masakra.
Już 2 tygodnie temu miałem z żoną jechać do Włoch z przystankiem w Alpach (nie miatą, a helmut wagenem), ale odwlekam z powodu pogody (żona na wózku inwalidzkim, więc deszcz czy śnieg oznaczają koczowanie w hotelu).
- michalkow
- Model: NA
- Wersja: 1.6 1997
Wybieram się w te okolice dupowozem pod koniec czerwca i mam nadzieję, że do tego czasu będzie można Stelvio z przyjemnością przejechać. Ale chciałem też zakręcić się w Dolomitach, stąd pytanie: którą przełęcz polecilibyście pod kątem widoków? Pordoi czy Gardena? Niestety chyba zabraknie mi czasu na obydwie.
- flatline
- Donator
- Kontakt:
Jak dobrze zaplanujesz to Pordoi/Sella/Gardena opędzisz w jedno przedpołudnie, więc nie trzeba wybierać
Pętla to niecałe 1,5h samej jazdy. Klucz to albo zacząć wcześnie rano albo robić pętlę na koniec dnia. Ale jak masz przejechać tylko jedną to mój głos na Gardenę, dla mnie najładniejsze widoki, niezależnie od pory dnia, chociaż Sella też robi robotę tylko często nabita.

Siwa - café racer miata
U mnie w wątku masz zdjęcia z obu przełęczy, "niestety" obie są pięknemichalkow pisze:... stąd pytanie: którą przełęcz polecilibyście pod kątem widoków? Pordoi czy Gardena? Niestety chyba zabraknie mi czasu na obydwie.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
- pistenbully
- Donator
Trochę mniej znana pętla wśród rodaków, choć wiele polskich jednośladów tam trafia.
- flatline
- Donator
- Kontakt:
Trochę tajemniczy ten screenshot 
Ale dobra, będę strzelał, Falzarego + Giau i domknięcie rundki?

Ale dobra, będę strzelał, Falzarego + Giau i domknięcie rundki?
Siwa - café racer miata
- pistenbully
- Donator
@flatline Aha