Ja się zbieram do zakupów długo - nie dlatego, że jestem jakimś dusigroszem ale po prostu zakup dodatkowych akcesoriów/części musi mieć dla mnie uzasadnienie praktyczne (dopasowane do mojego sposobu użytkowania pojazdu) oraz musi być przemyślany pod względem zmian jakie przyniesie/jakie wiążą się z modyfikacją ..... ale do rzeczy
Myślę ostatnio m.in. o zmianie grila - ten fabryczny jest jednak nijaki. Na początku była koncepcja Zunsport ale ostatecznie stanęło na Spyder Grille od Carbonmiata. Jedyny problem jak myślałem jaki może powstać to montaż tablicy rej. - czyli najlepiej byłoby jej nie montować na tym grilu ale wiadomo - milicja.
I już miałem zamawiać - pisałem nawet do Marca - właściciela Carbonmiata a moim oczom ukazał się wątek na miata.net o problemie dopasowania tego grila do wersji MX5 z EU. Powodem jest obowiązek relokacji czujników wyzwalających ochronę pieszego w czasie uderzenia - w skrócie wywalających twoją maskę w powietrze.
Marc przesłał mi video z instalacji ich grila w wersji EU: https://www.youtube.com/watch?v=NxX11o8sujQ&t=50s
Nie wiem czy ta operacja nie spowoduje zwiększenia prawdopodobieństwa przygody z ewentualnym przypadkowym uruchomieniem systemu - w końcu zmieniamy miejsce instalacji istotnego mechanizmu - wyzwalającego uruchomienie całego systemu.
Czujniki przy zmianie grila są relokowane na dół zderzaka ale ja przypomniałem sobie, że niektórzy z was myśleli o jego całkowitym wymontowaniu. Czy ktoś to już zrobił?
Może wystarczy wymontować te czujniki ze zderzaka, odkręcić w masce siłowniki wystrzeliwujące maskę i pozostanie jedynie zgaszenie lampki w ECU. Czy dobrze myślę? Czy ktoś już sobie z tym poradził?