niejako kontynuujac watek nt. Bose oto moje przemyslenia nt. seryjnego zestawu nagłośnienia i propozycja jego ulepszenia. Na poczatek ogolny zarys i pomiary.
Podstawowy system nagłośnienia składa się z:
- głośnika szerokopasmowego z podwójną membraną
- głośnika wysokotonowego z najprostszą zwrotnicą czyli szeregowym kondensatorem
Główne elementy drzwi to:
- drzwi właściwe z blachy
- plastikowa wytłoczka "zamykająca" akustycznie drzwi. Zamontowany jest na niej głośnik niskotonowy (w zasadzie szerokopasmowy)
- ozdobny boczek na którym zamontowany jest głośnik wysokotonowy
w oryginale całość gra bardzo marnie, czego nawet specyficzność auta nie uzasadnia. Trochę pomaga wymiana radia na poliftowe albo inne lepsze ale bez wytłumienia drzwi i wymiany głośników dobrze grać to nie będzie. Na szczęście poprawa wydaje się być możliwa bez strasznych nakładów pracy i środków
Na początek pomiary oryginału: wyniki pomiarów nie sa jakieś strasznie złe - no może poza zapadłością 400-1000Hz ale po pierwsze nie charakterystykami się żyje, po drugie trzeba wiedzieć co tak naprawdę mierzymy - głośniki plus rezonanse. Gdyby nawet było równo niekoniecznie grałoby dobrze. Pomiary wykonałem przede wszystkim by porównać co będzie po wytłumieniu.
po wytłumieniu jest tak: hmmm... czy nie gorzej?

porównanie wytłumione (niebieski) vs niewytłumione (biały). różnica jest duża, chyba większa niż myślałem. Być może wynika z różnego stopnia zużycia/uszkodzenia głośników. W każdym razie wytłumienie wyraźnie działa, najbardziej w zakresie 80-200Hz, potem 500-5000 (tu aż jestem zdziwiony ale uwaga j.w.)
odsłuch pokazuje bardzo wyraźną różnicę, niekoniecznie na korzyść drzwi wytłumionych

jako dodatek pomiar tylko głośnika szerokopasmowego (biały) oraz całość tj. szerokopasmowy plus tweeter (niebieski). Pomiar w drzwiach wytłumionych. jak widać tweeter gra od ok 3kHz. Zaś głośnik podstawowy, który nie jest filtrowany, tez gra całe pasmo tylko im wyżej tym słabiej. Coś kojarzę że była totalnie podstawowa wersja nagłośnienia bez tweeterów, tylko z tym jednym głośnikiem. Radosna twórczość Mazdy.
WNIOSKI:
- samo wytłumienie nie wystarczy, wręcz może sprawę pogorszyć bo uwypukla wady głośników które były maskowane przez rezonanse.
- sama wymiana głośników też raczej nie wystarczy ale jeśli mamy robić to na raty to chyba lepiej od tego zacząć (tak, ja uporczywie popełniłem drugi raz ten błąd i wytłumiłem najpierw

cdn...