ja pierdo*lę - to jest już HIT...BOMI21 pisze: ↑28 mar 2022, 9:42XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... Ey6z8.html
wysokopiłkowcy nie mają rozumu ani godności człowieka.jpg
Czy ktoś zna tę Mazdę z Otomoto/Allegro ?
PATRZ 1.POST. Tutaj pytamy o egzemplarze MX-5 z ogłoszeń w internecie
Moderator: Moderatorzy
- wojteczekm16
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom
Mazda mx-5 RF Machine Gray, 2017
viewtopic.php?f=22&t=27050&view=unread#unread
- Hookie
- Donator
- Model: NC
- Wersja: 2.0T
Po drugiej stronie barykady za to kolesie tacy, jak jakiś ananas z grupki na FB, szukający ostatnio za 50k: ND1 bezwypadek, salon Polska, 1 właściciel, serwisowana w ASO. xD
2011-12: NB 1.8 '98 10th Anni 2260 - Miatulka
2013: NA 1.6 '90 - Babcia
2015-17: NBfl 1.6 '04 - Furia
2019: NBfl 1.8 '01 - Hejka 2.0
2018-22: ND 2.0 '16 Club - Kocur
2022-25: NBfl 1.8 '03 - Żaba
2025-? NC 2.0T '06 - 7
2025-? NC 2.0T '06 - 7
- Hookie
- Donator
- Wersja: 2.0T
Ja patrzę na ceny ND na OTOMOTO i wygląda na to, że też.
No ale spójrzmy prawdzie w oczy: nowe ND mało kto kupuje, NA i NB są gruzowane... rynek się kurczy, ceny rosną. Dołóżcie do tego inne czynniki. MX-5 za jakiś czas będzie autem dla wybranych.

2011-12: NB 1.8 '98 10th Anni 2260 - Miatulka
2025-? NC 2.0T '06 - 7
2025-? NC 2.0T '06 - 7
- Spaniard
- Donator
- Wersja: 2.0 AT
Ciekawe robią się te ceny za nasze zabawki, ciekawe... wszystko co napisaliście pewnie jest prawdą, bo to zawsze gra popytu i podaży. Popyt się wzmógł bo jest spora grupa jeszcze młodych ludzi w Polsce która ma pieniądze, do tego pandemia, wojna itd. trochę zmieniły myślenie wielu osób na tryb "trzeba korzystać ". W tym samym czasie podaż uległa zmniejszeniu i docelowo będzie podążać w tym kierunku już nie wspominając że cała motoryzacja się zmienia i lekki roadster na prąd jest na razie zaprzeczeniem technologii elektrycznej.
Z ciekawych rzeczy to moim zdaniem ND powinno się opłacać ciągnąć z USA. Od wybuchu wojny ceny aut na Copart spadły 20-25% bo odpadła cala ściana wschodnia, dolar też spada. Takie ND2 lekko dziabnięte powinno wyjść korzystnie.
Z ciekawych rzeczy to moim zdaniem ND powinno się opłacać ciągnąć z USA. Od wybuchu wojny ceny aut na Copart spadły 20-25% bo odpadła cala ściana wschodnia, dolar też spada. Takie ND2 lekko dziabnięte powinno wyjść korzystnie.
- Scyzor
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Memories II
Miałem podobną refleksję, jak wczoraj na grupie FB znalazłem rok młodszą od mojej, prawie identyczną Memorkę (tyle że w kolorze Black Cherry Mica i z klimą), z identycznym przebiegiem i w podobnym stanie za 30 kPLN. Biorąc pod uwagę, że swoją kupiłem dwa lata temu za c.a. połowę tej ceny, to chyba też powinienem się mianować szczęściarzem

- wojteczekm16
Pojawia się tylko kwestia tego typu, że można wystawiać ogłoszenia z każdą kosmiczną ceną, ale jak co do czego przyjdzie to nikt nie kupi tego auta za taką kasę... i tyle.
Mazda mx-5 RF Machine Gray, 2017
Ciekawa obserwacja, ja to bym importował Infiniti Q50/Q60 Red Sport, ostatnio choruję na ten samochódSpaniard pisze:Z ciekawych rzeczy to moim zdaniem ND powinno się opłacać ciągnąć z USA. Od wybuchu wojny ceny aut na Copart spadły 20-25% bo odpadła cala ściana wschodnia, dolar też spada. Takie ND2 lekko dziabnięte powinno wyjść korzystnie.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
- TerminatorPi
- Donator
W ramach ciekawostki - pojawiła się na grupie na fejsie ND z 2016 roku.
Na podstawie "wersja Ambition" zwróciłem sprzedającemu uwagę, że nawet jeśli rzeczywiście kupił ją w Szwajcarii (tam była taka wersja), sam przywiózł i przerejestrował, ładnie byłoby jednak zaznaczyć to w ogłoszeniu. Zablokował możliwość komentowania ogłoszenia
Co ciekawe, na olx ta informacja (że auto jest z CH) jest wprost podana.
Na podstawie "wersja Ambition" zwróciłem sprzedającemu uwagę, że nawet jeśli rzeczywiście kupił ją w Szwajcarii (tam była taka wersja), sam przywiózł i przerejestrował, ładnie byłoby jednak zaznaczyć to w ogłoszeniu. Zablokował możliwość komentowania ogłoszenia

Co ciekawe, na olx ta informacja (że auto jest z CH) jest wprost podana.
- Leeo
- Donator
- Wersja: ND2 SkyF Recaro
Ehh, lipa, strasznie dużo jest dziabniętnych ND jak teraz szukałem. Ostro zdziwiła mnie jedna z wystawinych 30th.
A czy o trj coś wiadomo poza tym, że to pewnie prasówka, którą jeździł m.in. Pertyn? Cena atrakcyjna bardzo.
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... E4DYT.html
A czy o trj coś wiadomo poza tym, że to pewnie prasówka, którą jeździł m.in. Pertyn? Cena atrakcyjna bardzo.
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... E4DYT.html
- Załączniki
-
- DB5057FE-1A5F-474F-831E-4C3B6C2549B4.png (453.72 KiB) Przejrzano 3390 razy
-
- 90FCE097-00AC-4D5F-9363-7F30D566B09A.png (5.2 MiB) Przejrzano 3390 razy
Burgundowa NCFL 21-22: viewtopic.php?f=22&t=32724
Mixed NB 18-21: viewtopic.php?f=22&t=27874
10th Anni 16-18: viewtopic.php?f=22&t=21404
Mixed NB 18-21: viewtopic.php?f=22&t=27874
10th Anni 16-18: viewtopic.php?f=22&t=21404
z każdego kraju UE też może być auto z fakturą VAT 23%, wystarczy, że polska firma będąca vatowcem kupuje auto od firmy zagranicznej będacej właścicielem auta. Analogicznie jak na rynku wewnętrznym w PL.
Jest to na tyle rzadka sytuacja, że pominąłem. Ale kolega ma oczywiście rację.
Potwierdzam. Nie wiem jak to działa, ale podejrzewam, że jak ubezpieczalnia wypłaca jakąś kwotę, a potem odwołujesz się od wyceny, albo wygrasz sprawę w sądzie i wycena się zmieni to portal podaje to jako dwie osobne szkody.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Jest NA 1990.
- Apc
- Wersja: 2.0
Dodam od siebie "pisiont" groszy odnośnie rzetelności raportów autodna i całej reszty.
Sprzedawałem w tamtym roku Suzuki Vitarę, samochód od nowości w domu, jeden właściciel. Bezwypadkowy, bezszkodowy itp. Przyjechał klient po samochód (notabene chwilę później go kupił), wyciąga raport i mówi, że auto było uderzone w tył. Nic poważnego ale na kilka tysięcy złotych. Wpierw mocno się zdziwiliśmy aby po chwili się roześmiać. Patrząc na datę szkody w raporcie skojarzyliśmy, że podczas przeglądu w ASO serwis poprzez niefachowość swojego młodocianego pracownika doprowadził do uszkodzenia rezystora dmuchawy klimatyzacji. Po czyszczeniu chłopak tego elementu po prostu nie przykręcił do kanału wentylacyjnego przez co element uległ przegrzaniu i spaleniu. Sprawę w ASO udowodniliśmy i robili na własny koszt. I tutaj wyszło szydło z worka co oznacza na "swój koszt". Zgłosili po prostu szkodę na pojeździe i tak odzyskali pieniądze jeszcze z nawiązką.
Miałem też wizytę "inspektora" przy sprzedaży innego pojazdu. Fachowość człowieka i sposób sprawdzania pojazdu woła o pomstę do nieba. Gwarantuję, że każdy z was kupując jakikolwiek samochód używany sprawdzi to kilka razy lepiej i dokładniej. Jak nie samemu to z kolegą. Oczywiście "opinia" rozpisana na dwie strony A4
Piszę to wszystko mimo to, że opinia na temat sprzedawanego przeze mnie pojazdu była bardzo pozytywna i zalecająca zakup.
Od tamtej pory na hasło "raport" z płatnych serwisów dostaję drgawek bo spodziewać się można wszystkiego. Prywatnie nie mam zamiaru z nich korzystać nawet, gdyby były za darmo.
Sprzedawałem w tamtym roku Suzuki Vitarę, samochód od nowości w domu, jeden właściciel. Bezwypadkowy, bezszkodowy itp. Przyjechał klient po samochód (notabene chwilę później go kupił), wyciąga raport i mówi, że auto było uderzone w tył. Nic poważnego ale na kilka tysięcy złotych. Wpierw mocno się zdziwiliśmy aby po chwili się roześmiać. Patrząc na datę szkody w raporcie skojarzyliśmy, że podczas przeglądu w ASO serwis poprzez niefachowość swojego młodocianego pracownika doprowadził do uszkodzenia rezystora dmuchawy klimatyzacji. Po czyszczeniu chłopak tego elementu po prostu nie przykręcił do kanału wentylacyjnego przez co element uległ przegrzaniu i spaleniu. Sprawę w ASO udowodniliśmy i robili na własny koszt. I tutaj wyszło szydło z worka co oznacza na "swój koszt". Zgłosili po prostu szkodę na pojeździe i tak odzyskali pieniądze jeszcze z nawiązką.
Miałem też wizytę "inspektora" przy sprzedaży innego pojazdu. Fachowość człowieka i sposób sprawdzania pojazdu woła o pomstę do nieba. Gwarantuję, że każdy z was kupując jakikolwiek samochód używany sprawdzi to kilka razy lepiej i dokładniej. Jak nie samemu to z kolegą. Oczywiście "opinia" rozpisana na dwie strony A4

Od tamtej pory na hasło "raport" z płatnych serwisów dostaję drgawek bo spodziewać się można wszystkiego. Prywatnie nie mam zamiaru z nich korzystać nawet, gdyby były za darmo.

- pistenbully
- Donator
- Model: NB
- Wersja: 10th Anniversary
Oj tam, oj tam, wystarczy historiapojazdu.gov.pl, w której to np. wóz mojej lubej, pochodzący z polskiego salonu, wykupiony z leasingu figuruje jako import z Niemiec, po szkodzie całkowitej 
(wg. mej najlepszej wiedzy miał ponownie lakierowane drzwi tylne p/l, jeszcze w fabryce, która, i owszem, mieści się w Heimacie.)
Inna sprawa, że ta ND z ogłoszenia to historię ma ciekawą, nawet jak na auto "sportowe".

(wg. mej najlepszej wiedzy miał ponownie lakierowane drzwi tylne p/l, jeszcze w fabryce, która, i owszem, mieści się w Heimacie.)
Inna sprawa, że ta ND z ogłoszenia to historię ma ciekawą, nawet jak na auto "sportowe".
To skoro tak to dziala, te wpisy i historie to rzeczywiscie totalnie bez sensu kierowac sie nimi.
- konopa
- Donator
- Model: ND
- Wersja: NA + NB + NC + ND
Dokładnie ! Kiedyś sprawdzałem auto sprowadzone z USA i szkoda z USA była również odnotowana jako szkoda w Niemczech i w Polsce...

Daty były różne, z racji czasu transportu do DE oraz rejestracji w PL.