Szukałem odpowiedzi na swoje pytanie w archiwum, ale bezskutecznie. Stąd post.
Obecnie poruszam się na felgach 15 cali z oponą 195/50. Chciałbym jednak założyć ori-felgi w rozmiarze 16 cali. Jeśli dobrze się doszukałem, fabryczny rozmiar ogumienia dla 16-tek w NBFL to 205/50 (przy okazji - ktoś może potwierdzić?) i tu pytanie właściwe: czy ktoś przećwiczył taką zmianę? Ten centymetr na szerokości (i parę milimetrów na średnicy) będzie wyraźnie odczuwalne w prowadzeniu i osiągach? Ćwiczyłem już takie zmiany, ale zawsze w samochodach w których jakoś mniej zwracałem uwagę na charakterystykę prowadzenia...
Opony 195 vs 205 mm - porównanie
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
205 50 16 to będzie większy balon niż 195 50 15, 205 45 16 będzie zbliżony, będzie niższa trochę ścianka boczna i powinieneś dzięki temu lepiej czuć skręt kierownicy - ścianka będzie sztywniejsza.
Będzie ciut trudniej zerwać przyczepnośc i koło może być cięższe ale to trudno określić bo możesz zmienić 15 cali które ważą 20kg/koło na 16 cali które ważą 18kg/koło i wtedy nie poczujesz różnicy, a możesz zmienić 15 cali 15kg/koło na 16 cali 20kg/koło i już zmiana będzie odczuwalna. Różne opony mają różne ścianki boczne, różnica w mieszance też potrafi zrobić dużo jeśli chodzi o prowadzenie...
Będzie ciut trudniej zerwać przyczepnośc i koło może być cięższe ale to trudno określić bo możesz zmienić 15 cali które ważą 20kg/koło na 16 cali które ważą 18kg/koło i wtedy nie poczujesz różnicy, a możesz zmienić 15 cali 15kg/koło na 16 cali 20kg/koło i już zmiana będzie odczuwalna. Różne opony mają różne ścianki boczne, różnica w mieszance też potrafi zrobić dużo jeśli chodzi o prowadzenie...
- Scyzor
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Memories II
Wagowo felg nie jestem w stanie porównać, ale biorąc pod uwagę kierunek zmiany z nieoryginalnych na fabryczne - raczej nie powinno być to ryzykowne (przynajmniej pod tym względem). Wnioskuję jednak, że znacznie większe znaczenie może mieć sama guma - w sensie producenta/modelu.
Pytanie uzupełniające - ktoś jest mi w stanie potwierdzić rozmiar fabrycznej gumy na felgach 16 cali w NBFL (Sportive/Memories/etc)? 205/50 czy 205/45?
Pytanie uzupełniające - ktoś jest mi w stanie potwierdzić rozmiar fabrycznej gumy na felgach 16 cali w NBFL (Sportive/Memories/etc)? 205/50 czy 205/45?
u mnie było nawet kilkanaście milimetrów na średnicy i w prowadzeniu nie czułem różnicy - jedynie może lekko zmuliło na niskich obrotach, ale jakoś nie wyobrażam sobie powrotu do takiego maleństwa jak 195/50r15

przy większej szerokości odczułem poprawę trzymania na zakrętach

- Scyzor
- Donator
Zamiana już za mną. Założyłem ori 16 z gumami 205/45. Co do mulenia na niskich obrotach - nie zauważyłem. Odczuwalna jest nieco większa twardość, ale i bardziej zdecydowana reakcja na ruchy kierownicą. Generalnie mi pasuje, tylko dziury lubię jeszcze mniej niż dotychczasR.E.D. pisze: ↑08 maja 2021, 23:12u mnie było nawet kilkanaście milimetrów na średnicy i w prowadzeniu nie czułem różnicy - jedynie może lekko zmuliło na niskich obrotach, ale jakoś nie wyobrażam sobie powrotu do takiego maleństwa jak 195/50r15![]()
przy większej szerokości odczułem poprawę trzymania na zakrętach![]()

- Morfi
- Donator
- Model: NA
- Wersja: 1.8 vvt
Też mam u siebie felgi 16". Dostępność opon 205/45/16 jest bardzo słaba albo nie umiem szukać. Aktualnie jeżdżę na Nankang NS20 ale to słaba opona. Teraz przymierzam się do zmiany na miękkie Zestino w tym rozmiarze.
montego blue ze "świnką w środku", wersja kanadyjska
NAFL 1,8L
NAFL 1,8L
- Scyzor
- Donator
Wiesz co? Prawdę powiedziawszy nie zauważyłem tego zjawiska. Zarówno na rynku wtórnym jak i pierwotnym było w czym wybierać. Co najwyżej ceny pozostawiają trochę do życzenia. Różnica między fabrycznym 195/50/15 a 205/45/16 jest bardzo wyraźna.