Jakie impregnaty do moherów?
Moderatorzy: pirul, Moderator Detalingu, Moderatorzy
- Scyzor
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Memories II
Szukałem, szukałem, ale poza jednym specyfikiem SONAX'a (użytym nota-bene na dachu winylowym) nie znalazłem zbyt wielu wskazówek czego używacie do impregnacji moherowych berecików. A jakoś nie wierzę, że na forum nie ma wątku w tym temacie. Może mi ktoś takowy podlinkować? Ew. po prostu podpowiedzieć jakich sprawdzonych preparatów używacie i jak często tę operację warto robić?
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2021-04-16 170124.png (234.81 KiB) Przejrzano 4264 razy
- pavlacos
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Koksed by Five
Jest na pewni temat, trzeba pogrzebać
Sonax jest spoko. Nie trzeba wygrzewać i łatwo się aplikuje
Mnie polecano jeszcze 4nano Seats & Convertible Protect , ale nie mam opalarki i auto stoi w garażu, także ogarniam sonaxem raz w roku
Sonax jest spoko. Nie trzeba wygrzewać i łatwo się aplikuje
Mnie polecano jeszcze 4nano Seats & Convertible Protect , ale nie mam opalarki i auto stoi w garażu, także ogarniam sonaxem raz w roku
Motór jest bogiem, Prędkość nałogiem, Tuning zabawą, Freestyle podstawą

- Ziolko73
- Donator
- Wersja: 1.8/2.5
Ja mam zupełnie odmienną opinie od kolegi pavlacos na temat sonaxa. Woda kropelkuje przez chwilę a potem już dupa i wg mnie aplikacja jest fatalna. Teraz będę próbował produkt Tenzi Cabrio Protect w atomizerze, tylko czekam aż przestanie w końcu lać.
MX5 NC 1.8 => 2.5
Strojenie RomDrop by Alex

- pavlacos
- Donator
- Wersja: Koksed by Five
Kazdy chyba puszcza po jakims czasie. Tych wygrzewanych nie testowałem. Ale procedura i cena moze swiadczyc na lepsze
Z aplikowaniem jest jebaniny, ale nie trzeba oklejac (podobno te impregnanty nie sa zdrowe na lakier)
Przyznam sie że kiedys mi zabrakło sonaxa na czesc dachu i spsikalem takim sprayem do butow/ ubran i ..... dach się stopil
Serio to efekt byl taki jak sonax, takze
Z aplikowaniem jest jebaniny, ale nie trzeba oklejac (podobno te impregnanty nie sa zdrowe na lakier)
Przyznam sie że kiedys mi zabrakło sonaxa na czesc dachu i spsikalem takim sprayem do butow/ ubran i ..... dach się stopil

Serio to efekt byl taki jak sonax, takze

Motór jest bogiem, Prędkość nałogiem, Tuning zabawą, Freestyle podstawą

- Alex
- Donator
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
tez uzylem sonaxa, zaraz po zakupie rok temu nawet dwa razy w odstepie tygodnia czy jakos tak. Potem mialem zamiar zrobic to pod koniec lata ale juz nie pamietam czy zrobilem to czy nie 
w tym roku takze pojdzie sonax. Dla mnie wszelkie detailingi to mordega a ten latwo mi sie aplikowalo i nic nie trzeba bylo cudowac. Potrzebny jest tylko sloneczny dzien

w tym roku takze pojdzie sonax. Dla mnie wszelkie detailingi to mordega a ten latwo mi sie aplikowalo i nic nie trzeba bylo cudowac. Potrzebny jest tylko sloneczny dzien
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
- luki_92_92
- Donator
- Wersja: PRHT '08 2.5
- Kontakt:
Ja dodam od siebie, że miałem 4nano aplikowane w certyfikowanym studio 4nano (a w sumie to chyba w głównym studio - tym w katowicach), rok później aplikowałem sonaxa i szczerze mówiąc to z sonaxa byłem dużo bardziej zadowolony bo dłużej się utrzymał na moim dachu niż 4nano. Co jest dziwne, bo oba były aplikowane wiosną, 4nano przez wykwalifikowane osoby w studio a sonax przezemnie w warunkach polowych na dworze.
- Konioczynka
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: ND3 Homura
Rok temu używałem tenzi, impregnowałem tylko raz i po zimie dalej odpychał wodę więc w tym roku zrobiłem ponownie tym samym środkiem.
Auto ciągle garażowane i nie jeżdżone zimą.
Auto ciągle garażowane i nie jeżdżone zimą.
KoniOczynka
NBFL 1.6 => NCFL 2.0 => ND3 2.0 Homura
NBFL 1.6 => NCFL 2.0 => ND3 2.0 Homura
- Ziolko73
- Donator
Ja teraz spryskałem impregnatem Tenzi, aplikacja napewno łatwiejsza od sonaxa bo w tym wypadku jest atomizer. Dwie aplikacje w odstępach 2 godzin, przy małych opadach spisuje się dobrze, no i najważniejsze że jest w miarę tani.
MX5 NC 1.8 => 2.5

- Scyzor
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Memories II
Masz na myśli to: https://motostacja.com/p/TENZI-TNZ-W89- ... bAQAvD_BwE
- Załączniki
-
- tenzi.png (43.09 KiB) Przejrzano 4079 razy
303 do czyszczenia dachów i tapicerek, daje radę
Ja prałem środkiem do tapicerki, sprzedawca w lokalnym sklepie mi go polecił - ale nazwy już nie pamiętam

EX
Redster

- Andrut
- Moderator Detalingu
- Model: NC FL2
- Wersja: 2,5L
Sonax - banalna aplikacja, brak potrzeby oklejania i spokojnie trzyma sezon
303 w środku auta super na dachu hmm średnio
gtechniq - moim zdaniem przereklamowany jakość/cena
Koch Chemi Versigelung spoko aplikacja puszka starczy na 2 dachy no ale trzeba oklejać auto
4nano pare dobrych lat temu jak z nimi współpracowałem moim zdaniem robiło tylko dobre powłoki, niewidzialne wycieraczki i produkt do przygotowywania lakieru pod powłokę
Teraz planuje użyć Renovo opinie są rewelacyjne
303 w środku auta super na dachu hmm średnio
gtechniq - moim zdaniem przereklamowany jakość/cena
Koch Chemi Versigelung spoko aplikacja puszka starczy na 2 dachy no ale trzeba oklejać auto
4nano pare dobrych lat temu jak z nimi współpracowałem moim zdaniem robiło tylko dobre powłoki, niewidzialne wycieraczki i produkt do przygotowywania lakieru pod powłokę
Teraz planuje użyć Renovo opinie są rewelacyjne
Na 4nano szkoda czasu, pedantycznie wygrzałem go opalarką centymetr po centymetrze przez 2h, a stałość efektu nawet nie zbliżyła się do Gtechniq. Trzy razy je aplikowałem, za każdym efekt podobny, a potem jeszcze było widać fragmenty które były lepiej / gorzej wygrzane (słabszy / silniejszy efekt kropelkowania po długim deszczu). Może pod jakimś promiennikiem ciepła lepiej to wychodzi, ale wtedy nie jest to impregnat do garażowego użytku.
- luki_92_92
- Donator
- Wersja: PRHT '08 2.5
- Kontakt:
Tak jak pisałem wyżej, jeśli po aplikacji w głównym studio 4nano jest tak sobie i sonax aplikowany na dworze daje lepsze efekty to szkoda na to czasu i pieniędzy
Dodam jeszcze, że aplikacja tego specjału na fotele + dach kosztowała wtedy w studio 600zł, ja zapłaciłem połowę tylko dlatego, że pracował tam mój kolega i zrobił mi lepszą cenę, a za zestaw sonaxa do prania i impregnacji dachu dałem chyba 60zł.

- konopa
- Donator
- Model: ND
- Wersja: NA + NB + NC + ND
Z 4nano, gdzie odczucia miałem jak Remke kilka komentarzy powyżej. Być może wygrzanie pod promiennikiem ciepła by coś zmieniło.
Testowałem też Sonaxa i preparat Nielsen (wiem, że to niższa półka cenowa).
- Ziolko73
- Donator
Nie oklejałem, ale musisz wytrzeć zanim wyschnie jak popryskasz szyby i lakier. Drzwi najlepiej otworzyć a między dach i szybę przednią podłożyłem gazety i przytrzasłem dachem.
MX5 NC 1.8 => 2.5

jestem świeżo po aplikacji GTECHNIQ I1v2
dach ewidentnie odżył
polecam
dach ewidentnie odżył

polecam
- Załączniki
-
- Mx-5.gif (5.89 MiB) Przejrzano 3606 razy
-