Konserwacja uszczelek dachowych
Moderator: Moderatorzy
- rayvburn23
- Model: NB
- Wersja: Magic
A no czasem obskoczę "silikonem do uszczelek Sonax". Czy jakoś zauważalnie zwiększy to żywotność gumowych elementów? Nie wiem. Na pewno na świeżo ładnie ożywia kolor, nie brudzi. 

-
- Donator
- Model: NA
- Wersja: 1.6 Turbo
Zdaje się, że istotne jest, żeby najpierw porządnie umyć te uszczelki. A potem po wyschnięciu jakimś preparatem do uszczelek.
Jest: NA 1.6 Turbo
Była: NBFL 1.8
II Vice-Mistrz MC 2020 - klasa Stock
Była: NBFL 1.8
II Vice-Mistrz MC 2020 - klasa Stock
-
- Model: NC FL
- Wersja: 20th anniversary
- Kontakt:
Nigdy niczym nie zabezpieczałem uszczelek. Nawet w 15 letnich autach były dalej ok. Teraz w 10 latku, ptak wydziobał mi dziurę i tak do wyrzucenia. Nie brałem oczywiście poprawki na jakość Mazdy bo wiele elementów w tym samochodzie ma jakość z Zaporożca
NCFL 2.5/ 274 KM/ 323 Nm 

- wromiata
- Donator
- Model: NC
- Wersja: 2.5
Zabawne, wszedłem w wątek tylko dlatego, żeby zobaczyć czy znowu shejtujesz Mazdę. Nie zawiodłem się xd musisz strasznie nienawidzić swojego auta

A w odpowiedzi na temat, ja raz na parę miesięcy używam silikonu z K2 albo Castoramy xd
Fajnie pachnie i przede wszystkim w zimie pomaga otwierać drzwi, a dach i tak otwierałem jak się zagrzał.
- pavlacos
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Koksed by Five
Haha może w innym życiu jeździł Bentleyem ? 
Zaporożec przynajmniej blachy miał grube.
Silikon jest wystarczający zwłaszcza jak zima się używa auta - nie zaszkodzi

Zaporożec przynajmniej blachy miał grube.
Silikon jest wystarczający zwłaszcza jak zima się używa auta - nie zaszkodzi
Motór jest bogiem, Prędkość nałogiem, Tuning zabawą, Freestyle podstawą

-
- Model: NC FL
- Wersja: 20th anniversary
- Kontakt:
Mechanicznie i elektrycznie do mx-5 nic nie mam. Na codzien jeżdżę Fabia II i dziwię się, że Mazda w tak fajnym samochodzie oszczędziła na kilku plastikach i grubości lakieru rujnując ogólny efekt. Co do uszczelek, to nie używam bo nigdy mi nic się nie "skleja". W zimie rzadko jeżdżę i trzymam w garażach więc też nic się nie dzieje. Zawsze parę groszy do przodu, oszczędzone na zakupie preparatu do uszczelek

NCFL 2.5/ 274 KM/ 323 Nm 

Ja tak samo, kazde auto przed zima dostaje odpowiednia warstwe wazeliny. Tak samo hardtop, rozkladam na pol, i kazda uszczelka wokol dachu i systemu dostaje namaszczenie.