Czy ktoś zna tę Mazdę z Otomoto/Allegro ?

PATRZ 1.POST. Tutaj pytamy o egzemplarze MX-5 z ogłoszeń w internecie

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Malinowy Król
Model: ND
Wersja: 2.0

13 paź 2009, 11:36

kammich, a co jest nie tak z ta, moze opiszesz dokladniej, bo mysle ze wlasnie po to jest miedzy innymi ten post, żeby nikt na darmo nie jechal ogladac auta:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9922848

a i od jakiegoś czasu jest taka, ktoś wie coś o tym aucie, bardzo tanie a silnik 1.8?

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9715137

ta?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10087452

oraz ta?

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8711360
gunio

15 paź 2009, 12:46

Dżunior pisze:Bo przebieg to w Polsce rzecz względna (czy jak to żartują sobie niektórzy sprzedawcy - umowna)?
Bo u nas wszystkie auta są bezwypadkowe, ale niektóre jednak bardziej...? :razz:
Bo po naszej stronie Odry da się pospawać to, co na zachodzie jest niespawalne? :mrgreen:

A na poważnie - tu na forum nikt auta chyba nie opisywał. Pozostaje więc dokładna weryfikacja w dobrym ASO, poznanie przeszłości pojazdu, faktycznego stanu bieżącego i decyzja, czy ewentualne uchybienia warte są takiej przeceny... :wink:

na czym polega sprawdzenie w ASO? gdzie jest taki warsztat w krakowie?
A może ktoś mogłby chociaz pomoc obejrzec auto w Kraku? szczerze mowiac nie ufam sobie :)

tutaj cel: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10253885
Awatar użytkownika
tmx89
Model: NA

15 paź 2009, 16:48

novy pisze:oraz ta?

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C8711360

ogladalem ta jak szukalem swojej .. Stoi w tym komisie ladnych pare miesiecy wiec to mowi samo za siebie ...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
thekingisback
Model: NB FL
Wersja: Sportive

15 paź 2009, 18:01

tmx89, to że stoi w komisie pare miesięcy to o niczym nie znaczy , popyt na emiks piątki jest niewielki;)
"Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość."
Awatar użytkownika
tmx89

15 paź 2009, 21:12

thekingisback pisze:tmx89, to że stoi w komisie pare miesięcy to o niczym nie znaczy , popyt na emiks piątki jest niewielki;)

ogladalem ja i nie rzucila mnie na kolana ... jest dziwnie pomalowana na drzwiach i wogole jakas taka ze czulo sie ze cos z nia nie tak :P
Obrazek
Obrazek
PGolik

15 paź 2009, 23:05

gunio pisze:
Dżunior pisze:Bo przebieg to w Polsce rzecz względna (czy jak to żartują sobie niektórzy sprzedawcy - umowna)?
Bo u nas wszystkie auta są bezwypadkowe, ale niektóre jednak bardziej...? :razz:
Bo po naszej stronie Odry da się pospawać to, co na zachodzie jest niespawalne? :mrgreen:

A na poważnie - tu na forum nikt auta chyba nie opisywał. Pozostaje więc dokładna weryfikacja w dobrym ASO, poznanie przeszłości pojazdu, faktycznego stanu bieżącego i decyzja, czy ewentualne uchybienia warte są takiej przeceny... :wink:

na czym polega sprawdzenie w ASO? gdzie jest taki warsztat w krakowie?
A może ktoś mogłby chociaz pomoc obejrzec auto w Kraku? szczerze mowiac nie ufam sobie :)

tutaj cel: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10253885

Chlopaku! google moze byc i Twoim przyjacielem ! wystarczy wklepac w przegladarke www.google.com a w niej "aso mazda krakow"

jak dla mnie ciach --> http://dealerzy.maxiauto.pl/index.php?salon_samochodowy=1426&ANNDORA_Krakow_Wielicka_193.html

proste;)

a wracajac do samochodu...

auto nie ma:

xenon'ow (nie ma spryskiwaczy a powinno miec jesli sa xenony, wiec albo bity albo sciema z xenonami)
komputera (zadna przed 2009 nie posiada komputera pokladowego)

trzeba ja dobrze sprawdzic.., cena podejrzanie niska jak za ten rok i przebieg.

Powodzenia!
Carpe diem, quam minimum credula postero!

----- SPRZEDAM SWOJA MAZDE NC 2.0 -----
SNCF

16 paź 2009, 7:57

tez sie przymierzałem do takiej (dla mnie NC ma ksztalt mniej atrakcyjny, jest taka jaks za gruba jak parowka wyglada, w koncu aż 11cm wyzsza od NBFL, plastiki ala chinski zegarek za 5zl to juz pominę i to nie tylko w srodku, wystarczy popatrzec na ten szary plastik w reflektorze przednim, wokolo soczewki-wyglada identycznie jak chinska latarka firmy sratex za 2zl)

generalnie myslalem iz technika idzie do przodu! a nie do tyłu! glownie tez o silniku mowa

a tu: NC 1,8 i 125KM a kilka lat starsze NBFL 146KM z tej samej pojemnosci sic! :???:
"Wymaganie od wyzyskiwanego niewolnika, żeby rozpaczał po śmierci oprawcy, wydaje się przesadnym okrucieństwem"
spilner

16 paź 2009, 8:32

SNCF pisze:NC ma ksztalt mniej atrakcyjny, jest taka jaks za gruba jak parowka wyglada, w koncu aż 11cm wyzsza od NBFL, plastiki ala chinski zegarek za 5zl to juz pominę i to nie tylko w srodku, wystarczy popatrzec na ten szary plastik w reflektorze przednim, wokolo soczewki-wyglada identycznie jak chinska latarka firmy sratex za 2zl

kolega wyraźnie wraca do dawnej formy... :twisted:
noveek
Kontakt:

16 paź 2009, 8:43

SNCF pisze:tez sie przymierzałem do takiej (dla mnie NC ma ksztalt mniej atrakcyjny, jest taka jaks za gruba jak parowka wyglada, w koncu aż 11cm wyzsza od NBFL, plastiki ala chinski zegarek za 5zl to juz pominę i to nie tylko w srodku, wystarczy popatrzec na ten szary plastik w reflektorze przednim, wokolo soczewki-wyglada identycznie jak chinska latarka firmy sratex za 2zl)

generalnie myslalem iz technika idzie do przodu! a nie do tyłu! glownie tez o silniku mowa

a tu: NC 1,8 i 125KM a kilka lat starsze NBFL 146KM z tej samej pojemnosci sic! :???:

SNCF uważam, że trochę przesadzasz z tym oczernianiem NC - parówka to co najwyżej może być na śniadanie, co do jakości materiałów stosowanych w Mazdzie to zalecałbym powściągliwość w takich ocenach, a szary plastik, który jest bardziej w odcieniu srebrnego to obudowa soczewki i to ma za zadanie świecić, a nie wyglądać jak latarka. Siedziałeś kiedykolwiek w NC i czy miałeś chiński zegarek za 5 zł, że możesz je ze sobą porównać?

SNCF pisze:generalnie myslalem iz technika idzie do przodu! a nie do tyłu!
To źle myślałeś. Uwierz mi, że technika idzie do przodu również kilka lat starsze NA ma silnik 1,6 - 115 KM, a od 94 roku ma 1,6 - 90 KM, by w NB silnik 1,6 miał 110 a są to zupełnie różne silniki. Postęp nie polega na ciągłym zwiększaniu wartości KM.
[URL=http://www.mx-5.pl/viewtopic.php?t=2896]Moja Mazda MX-5 NA BRG[/URL]
[URL=http://picasaweb.google.pl/chrisnoveek]Galeria MX-5[/URL]
gunio

16 paź 2009, 8:52

Idea chyba byla taka ze 1.8 zastapil 1.6 a 2.0 - 1.8. Wiec problemu chyba nie ma.

A jak to jest - Czy modele z 1.8 nie maja kontroli trakcji?
dirty

16 paź 2009, 9:13

z tego co orientuję się tylko 2.0 w NC mają ten system
profilone

16 paź 2009, 9:35

dirty pisze:z tego co orientuję się tylko 2.0 w NC mają ten system

A mi się wydaje (tak mi się obiło o uszy), że oba modele (i 1.8 i 2.0) mają kontrole trakcji, ale tylko przy 2.0 można ją wyłączyć...

Ale mogę się mylić ;)
SNCF

16 paź 2009, 10:19

noveek pisze:.... co do jakości materiałów stosowanych w Mazdzie to zalecałbym powściągliwość w takich ocenach, a szary plastik, który jest bardziej w odcieniu srebrnego to obudowa soczewki i to ma za zadanie świecić, a nie wyglądać jak latarka. Siedziałeś kiedykolwiek w NC i czy miałeś chiński zegarek za 5 zł, że możesz je ze sobą porównać?

Po 1 moim zdaniem tak wyglada i chyba widze trzeba mowic jak wiekszosc i swojego zdania miec nie wolno.
Po 2 Te NC 125KM sa baaardzo tanie jak na swoje roczniki! i znam je dobrze, jest ich pelno do kupienia teraz, glownie import z Francji.
Po 3. ten przykładowy szary moim zdaniem tandetny plastik w reflektorze w najnowszych juz nie wystepuje, wiec nie tylko ja mialem takie odczucia.
Po 4. jakosc plastikow w nowych mazdach(mam miec do tego powsciagliwosc!) najlepiej widac tez po modelu "2" najnowszy te żabi kolor , plastik tandeta najgorsza z mozliwych kąty 90' ostre, wklęsłe nie do umycia, trzeszczące, cieniutkie. - ten model mam w rodzinie i znam go na wylot (pomine tez akcje wymiany w nich reflektorow wlasnie bo fabrycznie byly tak tandetne ze w tysiacach egzemplarzy ciagle calkowicie zaparowane!) - tak kochani rzeczywistosc nie jest taka rozowa jak sie ja zna osobiscie i to niestety rowniez z mazdą
a nowsze w dzisiejszych czasach wcale nie znaczy lepsze, o czym swiadczy chociazby cena tych NC 125KM

owszem NCFL :) 160KM jezdzi i wyglada juz inaczej niz te 125KM ale przeznaczajac na MX-5 60-70tys zł wolalbym tą czerwoną NBFL 2004r z USA Mazdaspeed stan i wykonanie ideał, moim skromnym zdaniem oczywisice
NC nie wybralem z w/w powodow mimo iz rocznik 2006-2007 mozna kupic za NBFL w prawdziwie dobrym stanie z rocznika 2003-2004.....
3-4lata nowsze auto i o generacje nowsze za te same pieniadze.....hmmm
przepraszam ze mam swoje zdanie, a nie jedynie sluszne inne.
"Wymaganie od wyzyskiwanego niewolnika, żeby rozpaczał po śmierci oprawcy, wydaje się przesadnym okrucieństwem"
noveek
Kontakt:

16 paź 2009, 11:06

SNCF pisze:Po 1 moim zdaniem tak wyglada i chyba widze trzeba mowic jak wiekszosc i swojego zdania miec nie wolno.
Po 2 Te NC 125KM sa baaardzo tanie jak na swoje roczniki! i znam je dobrze, jest ich pelno do kupienia teraz, glownie import z Francji.
Po 3. ten przykładowy szary moim zdaniem tandetny plastik w reflektorze w najnowszych juz nie wystepuje, wiec nie tylko ja mialem takie odczucia.
Po 4. jakosc plastikow w nowych mazdach(mam miec do tego powsciagliwosc!) najlepiej widac tez po modelu "2" najnowszy te żabi kolor , plastik tandeta najgorsza z mozliwych kąty 90' ostre, wklęsłe nie do umycia, trzeszczące, cieniutkie. - ten model mam w rodzinie i znam go na wylot (pomine tez akcje wymiany w nich reflektorow wlasnie bo fabrycznie byly tak tandetne ze w tysiacach egzemplarzy ciagle calkowicie zaparowane!) - tak kochani rzeczywistosc nie jest taka rozowa jak sie ja zna osobiscie i to niestety rowniez z mazdą
a nowsze w dzisiejszych czasach wcale nie znaczy lepsze, o czym swiadczy chociazby cena tych NC 125KM

owszem NCFL :) 160KM chetnie bym kupił ale przeznaczajac na MX-5 60-70tys zł wolalbym tą czerwoną NBFL 2004r z USA Mazdaspeed stan i wykonanie ideał, moim skromnym zdaniem oczywisice
NC nie wybralem z w/w powodow mimo iz rocznik 2006-2007 mozna kupic za NBFL w prawdziwie dobrym stanie z rocznika 2003-2004.....
3-4lata nowsze auto i o generacje nowsze za te same pieniadze.....hmmm
przepraszam ze mam swoje zdanie, a nie jedynie sluszne inne.

Nie wiem skąd bierzesz te ceny rynek mx-5 w Polce nie jest zbyt bogaty. Zobacz sobie chociażby takie strony jak mobile.de czy autoscout24.de, [URL=http://www.autoscout24.de/List.aspx?vis=1&state=A&make=46&model=1842&fregfrom=01/01/2003+00:00:00&pricefrom=1000&cy=D&page=10&maxresults=500&results=20&ustate=N,U&um=True&sort=price&rfde=True&pool=1&zipc=D]mazdy mx-5 od rocznika 2004 do 2009[/URL] w cenie od 7 do 11 tys Euro czyli w tej cenie, o której mówimy znalazłem tylko 4 NC na 10 stron po 20 samochodów dopiero na 16 stronie większość jest NC w kwocie ok 14 tys Eur.

Nikt Ci nie zabrania posiadania swojego zdania, ale porównywanie samochodu do chińskiego zegarka jest trochę dziwne dla mnie. Również przytaczanie Mazdy 2 odnośnie MX-5 jest nie do porównania, gdyż są to zgoła inne samochody przeznaczone dla innego typu odbiorców stąd jakość ich wykonania i materiałów jest na pewno inna jak i cena. Zresztą co do jakości plastików w NC powinni się wypowiedzieć ich posiadacze czy użytkownicy, a oczernianie samochodu na przykładzie innego z jakim masz styczność trochę nie na miejscu.

Poza tym to jest forum miłośników MX-5, a ten dział szczególnie dla osób, które poszukują wymarzonego roadstera, więc pomagajmy im w zakupie, a nie odstraszajmy od niego bo tak będą chodzić i jeździć smutni, a nie z bananem na twarzach jak użytkownicy MX-5 :mrgreen: EOT
[URL=http://www.mx-5.pl/viewtopic.php?t=2896]Moja Mazda MX-5 NA BRG[/URL]
[URL=http://picasaweb.google.pl/chrisnoveek]Galeria MX-5[/URL]
SNCF

16 paź 2009, 11:29

cały czas mowimy o NC 125KM

rynek krajowy jest oczywisty, czesto jest u nas taniej niz za Odrą bo kupują bite, naprawiają i takich jest 95%. (oczywiscie wszystkie są bezwypadkowe)

najprostszy przykład cena identyczna, przebieg, a roznica 3lat! i generacji

http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=vyjek1poxxeo
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=v1fjqupq3zim

kazdy zna stan i jakosc swojego auta i wie ile ono jest warte

pozatym widze dalej, ze zwrocenie uwagi na szczegoly ktore draznia kogos bo producent mogl sie bardziej postarac, jest oczernianiem?

Przed kupnem 2miesiace spedzilem na przejrzenie rowniez tych NC 125KM, a teraz jest ich wysyp wlasnie glownie z Francji przychodza bite mniej lub wiecej (kupuja je po 4-6tysE) i sprzedają naprawione po ok 40tys zł (poczekamy na snieg i pewnie beda jeszcze tansze)
JTMX-5NBFL

16 paź 2009, 12:20

Pokutuje tutaj, na tym forum stwierdzenie, że auto wystawione za niską cenę jest nic niewarte, a auto, które się nie sprzedaje, jest podejrzane...
Uważam, że nie ma nic bardziej błędnego! Sztuką jest tanio kupić i drogo sprzedać.
Żałuję że mieszkam w Poznaniu, albo inaczej.... żałuję, że jeżdżę mx-5, albo jeszcze inaczej.... szkoda, że te auto jest takie tanie, bo zaczynają nim jeździć niewłaściwi ludzie!
spilner

16 paź 2009, 13:57

JTMX-5NBFL pisze:Pokutuje tutaj, na tym forum stwierdzenie, że auto wystawione za niską cenę jest nic niewarte
[...]
Uważam, że nie ma nic bardziej błędnego!

True. Żeby nie szukać daleko, Dorota niedawno nabyła z Allegro NA 1.8 w stanie bliskim ideału za cenę, za którą zwykle nie ma co szukać jakiejkolwiek miaty. Po wymianie dachu i foteli teraz to jedna z lepiej zachowanych NA w Warszawie.
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

16 paź 2009, 15:20

JTMX-5NBFL pisze:Pokutuje tutaj, na tym forum stwierdzenie, że auto wystawione za niską cenę jest nic niewarte, a auto, które się nie sprzedaje, jest podejrzane...
Uważam, że nie ma nic bardziej błędnego! Sztuką jest tanio kupić i drogo sprzedać.

W przypadku aut zarejestrowanych w Polsce od dłuższego czasu faktycznie takie generalizowanie może być dyskusyjne. Jednak większość MX-5'ek z otomoto to auta sprowadzone z zachodu. Jeśli więc (po uwzględnieniu marży handlarza i kosztów transportu do PL) samochód taki zostaje wystawiony za kwotę niższą niż najtańsze egzemplarze z mobile.de czy autoscout24.de to w moim odczuciu podejrzliwość jest wręcz wskazana... :razz:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
rafal

16 paź 2009, 15:21

ja dzis bylem obejrzec ta http://moto.allegro.pl/item766148435_mazda_mx5_mx_5_cabrio_94r_najtaniej_anglik.html
miala byc na graty. ale niestey sie nie nadaje. silnik strasznie glosny, rzyga czarnym dymem, olej w silniku jak smola(taki czarny). za 2000 bym ja wzial, ale gosc ja rozbierze i sprzeda silnik za 1800 mowiac ze jest jak zyleta...
zewnetrznie blacha i wnetrze w 75% ok, dach ok ze szklana szyba.
poza tym "kibel".
Rover

23 paź 2009, 10:38

Witam,
Podczytuję to forum od kilku dni. Szukam bezstresowego Fun Car'a. Widzę, że mogłaby to być Mazda MX5. Znalazłem coś takiego niedaleko: http://www.allegro.pl/item788709535_mazda_mx5_miata.html
Pozwólcie, że spytam o kilka rzeczy. Nie pytam o relacje cena/wartość, bo wiem, że za te pieniądze (w kup teraz) swojego absolutnie bezwypadkowego i o pół pokolenia młodszego Rovera 200 nie sprzedam. Nie sprzedaję go zresztą i wiem, że fun kosztuje.
- sprzedający napisał, że auto ma skrzywiony pas przedni. Czy widzicie to skrzywienie na zdjęciach, bo ja go nie widzę. Czy to auto ma szansę jechać prosto :?:
- ile do podanego przebiegu (157 t. km) należy dodać /+100, +200 tys.km/?
- czy takie uszkodzenia dachu, jak na fotkach, są do załatania i z jakiego matriału ten dach jest zrobiony ?
- czy chowane reflektory mogą stwarzać problemy w tym aucie (jazda w dzień :razz: ), czy jest to konstrukcja na tyle prosta, że nie ma z nimi kłopotu ?
- czy w białym nieruchomym kloszu pod reflektorami chowanymi są światła do dziennej jazdy lub można je tam umieścić?
Na koniec, czy może ktoś zna ten samochód albo ma inną MX5 na zbyciu w Krakowie lub okolicy ?
Bedę wdzięczny za informacje. Dodam, że ma to być auto bezstresowe w tym sensie, że ma w miarę bezproblemowo pojeździć góra 50 tys. km i zimą stać w garażu.

Pozdrawiam,
spilner

23 paź 2009, 10:58

Rover pisze:Witam

Witaj :mrgreen:

Rover pisze:sprzedający napisał, że auto ma skrzywiony pas przedni. Czy widzicie to skrzywienie na zdjęciach, bo ja go nie widzę. Czy to auto ma szansę jechać prosto :?:

Szansę jak najbardziej ma, większość NA miała już jakąś przygodę. Trzeba dokładnie obejrzeć co tam się stało, najlepiej zaczepić kogoś z Krakowa żeby ci towarzyszył.
Rover pisze:ile do podanego przebiegu (157 t. km) należy dodać /+100, +200 tys.km/?

Tego możesz nigdy się nie dowiedzieć, przebieg w Polsce sprawa umowna :mrgreen: Na pociechę - to twarde auta, i raczej nieczęsto kupowane jako podstawowy transport do codziennych dojazdów.

Rover pisze:czy takie uszkodzenia dachu, jak na fotkach, są do załatania i z jakiego matriału ten dach jest zrobiony ?

Dach do wymiany, koszt nowego porządnego z winylu ok. 1600 zł z wymianą.

Rover pisze:czy chowane reflektory mogą stwarzać problemy w tym aucie (jazda w dzień :razz: ), czy jest to konstrukcja na tyle prosta, że nie ma z nimi kłopotu ?

Dość prosta, jeśli nikt nie grzebał w instalacji. W razie czego koszt silniczka to 60-100 zł.

Rover pisze:czy w białym nieruchomym kloszu pod reflektorami chowanymi są światła do dziennej jazdy lub można je tam umieścić?

Jak najbardziej można. Na youtube znajdziesz filmy instruktażowe autorstwa co bardziej zasłużonych forumowiczów.

Ogólnie - wnętrze wygląda sensownie, do zbadania stan silnika, przeniesienia napędu, zawieszenie (na zdjęciu jest obniżone albo już trochę siadło). Dach do kosza, ale jak pokazuje doświadczenie można czasem trafić niedrogo samochód w ogólnie niezłym stanie, z dachem do wymiany. Takie przypadki się zdarzają. :wink:
Jaro
Kontakt:

23 paź 2009, 12:44

Rover pisze:Witam,
Podczytuję to forum od kilku dni. Szukam bezstresowego Fun Car'a. Widzę, że mogłaby to być Mazda MX5. Znalazłem coś takiego niedaleko: http://www.allegro.pl/item788709535_mazda_mx5_miata.html
Pozwólcie, że spytam o kilka rzeczy. Nie pytam o relacje cena/wartość, bo wiem, że za te pieniądze (w kup teraz) swojego absolutnie bezwypadkowego i o pół pokolenia młodszego Rovera 200 nie sprzedam. Nie sprzedaję go zresztą i wiem, że fun kosztuje.
- sprzedający napisał, że auto ma skrzywiony pas przedni. Czy widzicie to skrzywienie na zdjęciach, bo ja go nie widzę. Czy to auto ma szansę jechać prosto :?:
- ile do podanego przebiegu (157 t. km) należy dodać /+100, +200 tys.km/?
- czy takie uszkodzenia dachu, jak na fotkach, są do załatania i z jakiego matriału ten dach jest zrobiony ?
- czy chowane reflektory mogą stwarzać problemy w tym aucie (jazda w dzień :razz: ), czy jest to konstrukcja na tyle prosta, że nie ma z nimi kłopotu ?
- czy w białym nieruchomym kloszu pod reflektorami chowanymi są światła do dziennej jazdy lub można je tam umieścić?
Na koniec, czy może ktoś zna ten samochód albo ma inną MX5 na zbyciu w Krakowie lub okolicy ?
Bedę wdzięczny za informacje. Dodam, że ma to być auto bezstresowe w tym sensie, że ma w miarę bezproblemowo pojeździć góra 50 tys. km i zimą stać w garażu.

Pozdrawiam,

Cześć

Ja dodam tyko od siebie że środek jest przekładką z NB (siedzenia i środkowy tunel) jakiego koloru tapicerki w NA nie było. Zresztą kiera, gałka od biegów i ręcznego też są z NB.....
Pozdrawiam

Jaro

MX-5 NA 1.6T
Rover

23 paź 2009, 14:35

Dziękuję za informacje :smile:

Jaro pisze:Cześć

Ja dodam tyko od siebie że środek jest przekładką z NB (siedzenia i środkowy tunel) jakiego koloru tapicerki w NA nie było. Zresztą kiera, gałka od biegów i ręcznego też są z NB.....

Widzę, że to jest oferta auta z przeszłością. Zresztą sprzedający otwarcie informuje o jakiejś przygodzie. Mówi też o elementach wnętrza z modelu ND (pomylił się -ma być NB ?). Wydaje mi się, że ta oferta ma kilka plusów: to co wyżej, tj. auto nie jest absolutnie bezwypadkowe , blisko, zarejestrowane i nie brzydkie wnętrzę. Cena to rzecz względna. Zaleta podstawowa MX5 jest taka, że auto nie jest banalne i nie kupuje się go z rozsądku. Zresztą jak mój Rover, który już mi obiecał, że Mazdę przyjmie z otwartmi .... :oops:
Gdybyśmy byli rozsądni to wszyscy byśmy jeździli Skodami Octawia i mieli brzydkie, ale za to mądre żony.
Pytałem was o opinie, aby zdecydować, czy warto go oglądać. Z tego co mówicie to chyba warto ? Gdyby ktoś był odmiennego zdania to chętnie przeczytam i takie opinie.
Jestem w tej dobrej sytuacji, że nie jestem pod presją zakupu samochodu, a i wiosna będzie lepsza na taki nabytek choć ceny mogą być na wiosnę wyższe. Gdyby ktoś z Sz.P. miał plany sprzedaży MX5 na wiosnę jestem otwarty, a nawet bardzo. Jak napisałem szukam auta dla funu i gdybym teraz kupił, to dobrze by było, aby wkładając w niego trochę (ale w granicach rozsądku) wybrać się nim, w lecie 2010 r., na ok. 2000 km. przejażdżkę. Czy to auto jw. (z allegro) może się do tego nadawać ? Jeżeli w weekend go zobaczę w realu to podzielę się wiedzą.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

23 paź 2009, 15:33

Wydaje mi się, że ten samochód był kilka miesiecy temu w tym temacie, ale nie wiem czy ktoś go oglądał. I sprzedawany był chyba w jakims komisie. Chyba były jakieś negatywne opinie. Z resztą cena 8000 za NA 1,8 z ładną skórką jest czymś spowodowana. Najlepiej jedź i zobacz na żywo, bo ze zdjęć to zazwyczaj nie można za wiele wywnioskować.
A kiera jest troche zmasakrowana, więc nie wiem co z przebiegiem. Wygląda to trochę jakby drewniane koło i reszta były osobno i zostały na siłe ze sobą połączone. Przynajmniej mi się tak wydaje :)
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Jaro
Kontakt:

23 paź 2009, 19:14

Max89 pisze:Wydaje mi się, że ten samochód był kilka miesiecy temu w tym temacie, ale nie wiem czy ktoś go oglądał. I sprzedawany był chyba w jakims komisie. Chyba były jakieś negatywne opinie. Z resztą cena 8000 za NA 1,8 z ładną skórką jest czymś spowodowana. Najlepiej jedź i zobacz na żywo, bo ze zdjęć to zazwyczaj nie można za wiele wywnioskować.
A kiera jest troche zmasakrowana, więc nie wiem co z przebiegiem. Wygląda to trochę jakby drewniane koło i reszta były osobno i zostały na siłe ze sobą połączone. Przynajmniej mi się tak wydaje :)

po elementach które były wymienione i tak przebiegu nie odgadniesz no chyba że Kaszpirowski.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam

Jaro

MX-5 NA 1.6T
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

23 paź 2009, 20:41

No fakt, kiera nie jest z tego samochodu :smile:
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Leszczu

24 paź 2009, 18:09

Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu poczytuję to forum, ponieważ przymierzam się do zakupu mx 5, a co za tym idzie przeglądam też różne aukcje i oferty sprzedaży :wink:

Zobaczyłem ten temat i uznałem, że zwrócę się do Was o pomoc / poradę w tym zakresie, jako do osób "obeznanych" z tematem :smile:

Czy ktoś może zna któreś z tych aut:

http://moto.allegro.pl/item7939223600_mazda_mx5_nb_1_6_2000r.html

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10333899

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9024231

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9255575

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9291398

Ewentualnie, który z nich wydaje się "sensowny"? Wiem, że na podstawie jedynie krótkich opisów i fotek za dużo konkretów powiedzieć się nie da ale każda sugestia czy uwaga będzie dla mnie cenna.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2010, 19:05 przez Leszczu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

24 paź 2009, 18:16

Pierwsza zalinkowana to MX-5'ka Diablicy - poszukaj auta w dziale Nasze samochody a z pewnością dowiesz się czegoś więcej... :wink:

Druga prawdopodobnie miała jakąś przeszłość, gdyż sprzedający nie zaznaczył opcji "bezwypadkowa". Moc to nie 146 a 150KM, chyba że w USA wypuszczano jakąś mocniejszą wersję (to jest Miata, zatem przypłynęła zza oceanu). Bardzo niska cena (22kPLN za czarną NBfl z silnikiem 1.8) - podwyższona czujność wskazana.

Trzecia także nie wygląda na bezwypadkową. W MX-5'kach chyba nie było takich kierownic... :???: Moim zdaniem wygląda jak naprawiana po wypaleniu poduszki (znajdź jakiekolwiek foto MX-5'ki z otwartym airbagiem a zrozumiesz co mam na myśli).
Poza tym na zbiorniczku wyrównawczym układu chłodzenia widnieją jakiś napisy kreślone flamastrem... :razz:

Dwie ostatnie wyglądają najrozsądniej i ich ogłoszeniu budzą (przynajmniej w moim odczuciu) największe zaufanie. Ostatnia to model przedliftowy, ale za to Miracle. Bardzo piękna i godna uwagi wersja MX-5'ki... :mrgreen:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: 2,0

24 paź 2009, 18:35

A czy ta trzecia czasem to nie jest 1.6 ??
( wklęsłe napisy na pokrywie zaworów ? )
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
Leszczu

24 paź 2009, 18:52

Dżunior dzięki za wyczerpującą odpowiedź :wink: Postaram się skontaktować z tą forumowiczką (właścicielką pierwszego zalinkowanego auta), bo nie ukrywam, że jako że jestem z Wawy to miałbym "w miarę blisko" żeby auto obejrzeć :smile:
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2010, 19:07 przez Leszczu, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ