pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Mam dwie Mx5-tki z 1990 i 2000.Pewnie jestem z innej bajki ale swiadomosc szajsu walajacego sie tu i owdzie,bo komus sie nie chce mierzi mnie i przeraza.Za duzo lans a za malo checi zglebienia wiedzy uzytkowej.Ale jak juz pisalem jestem z innej bajki.Ok,szukam dalej,a co z tym linkiem do regenerownego alternatora przez Ciebie?podeslesz?SponeR pisze:w profilu masz "Model NA"
więc jakim cudem 2000
ogólnie z altkami na forum trudno, też szukałem pomocy i 1,2 użytkowników coś pomogło
większość kupuje nowe, i się nie dziwie - mój regenerowałem i padł po roku, teraz mam nowy zamiennik
wiecej luzu kolego. Elektryka w MXach malo sie psuje, tak wiec i wielkich potrzeb zglebiania prawie nikt nie ma. To nie Fiat gdzie alternator to czesc eksploatacyjna...
Nie wiem jak jest w NC ale w większości aut które widziałem dysza spryskiwacza reflektorów jest aktywowana przez ciśnienie płynu a nie elektrycznie. Chyba że masz podgrzewane dysze spryskiwaczy reflektorów.kamilsloma pisze: ↑08 sty 2019, 12:34Cześć, czy macie schemat bezpieczników do NC? Ewentualnie czy wiecie, który bezpiecznik odpowiada za dysze spryskiwaczy ksenonów?
Dzięki za info, czyli nie ma szans, żeby odłączyć dysze? Strasznie mnie wkurzają, robią zacieki na karoserii.mutra pisze: ↑08 sty 2019, 13:44Nie wiem jak jest w NC ale w większości aut które widziałem dysza spryskiwacza reflektorów jest aktywowana przez ciśnienie płynu a nie elektrycznie. Chyba że masz podgrzewane dysze spryskiwaczy reflektorów.kamilsloma pisze: ↑08 sty 2019, 12:34Cześć, czy macie schemat bezpieczników do NC? Ewentualnie czy wiecie, który bezpiecznik odpowiada za dysze spryskiwaczy ksenonów?
w moim manualu nie ma bezpiecznika od dyszy spryskiwaczy opisanego dla NC. Bezpiecznik nr 27 (20A) odpowiada za pompkę spryskiwacza a 28 (15A) za układ poziomowania świateł.
kamilsloma pisze: ↑08 sty 2019, 14:26Dzięki za info, czyli nie ma szans, żeby odłączyć dysze? Strasznie mnie wkurzają, robią zacieki na karoserii.mutra pisze: ↑08 sty 2019, 13:44Nie wiem jak jest w NC ale w większości aut które widziałem dysza spryskiwacza reflektorów jest aktywowana przez ciśnienie płynu a nie elektrycznie. Chyba że masz podgrzewane dysze spryskiwaczy reflektorów.kamilsloma pisze: ↑08 sty 2019, 12:34Cześć, czy macie schemat bezpieczników do NC? Ewentualnie czy wiecie, który bezpiecznik odpowiada za dysze spryskiwaczy ksenonów?
w moim manualu nie ma bezpiecznika od dyszy spryskiwaczy opisanego dla NC. Bezpiecznik nr 27 (20A) odpowiada za pompkę spryskiwacza a 28 (15A) za układ poziomowania świateł.
Więc jeśli nawet chcaiłbym zrobić taki swap, to poza silnikimem 1.8 co jeszcze byłoby mi potrzebne? Budżetu jako takiego jeszce nie ustaliłem, więc to kwestia otwarta.Arvi pisze: ↑17 sty 2019, 7:36Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz, ale 1.8 z NBFL to jednostka, którą większość rekomenduje - szczególnie, że silniki 1.6 już nie kosztują takich groszy jak kiedyś.
Co do mechaników - jakbyś zdecydował się na taki zabieg, to polecam odwiedzić jakiś warsztat, który specjalizuje się w takich przeszczepach - nie koniecznie w okolicy (koszt poprawiania po partaczach jest przeważnie znacznie wyższy niż wynajęcie lawety i zrobienie kilkuset kilometrów).
Poza silnikiem z osprzętem to jeszcze wiązka. W dziale sprzedaży jest kilka zestawów 1.8 z NBFL gotowych na swap.
Swap 1.8 z jego serwisem na dzień dobry (warto zrobić jak już wszystko na wierzchu i żeby mieć spokój) to kasa rzędu 5-7k u kogoś, kto wie co robi (licząc silnik + części + robota).
Dokładnie o to chodzi. Muszę pomyśleć jak to zrobić ładniej, ale ogarnę. Dzięki!Robbi pisze: ↑20 sty 2019, 21:49Może tutaj to widziałeś:
https://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=596412
1. Stożek jest od tego żeby świastał i buczał. Generalnie po to się go zakłada. No K&N przy okazji kozacko wygląda.Mojżesh pisze: ↑22 sty 2019, 12:48Witam, ostatnio "zauważyłem" że podczas przyśpieszania wydobywa się cichy świst spod maski. Nie mam turbo, a pacjentka to NBFL 1.8 Sportive z założonym dolotem K&N. Jakieś pomysły? Alternator?
Druga sprawa - szyba od strony pasażera bardzo wolno się podnosi. Silniczek, alternator? Jak w ogóle sprawdzić stan alternatora?
Z góry dzięki za podpowiedzi gdzie mogę szukać przyczyny![]()
Co to tego serwisu silnika - poza oczywistą wymianą uszczelniaczy tyłu co jeszcze (sprzęgło mam niedawno zmieniane z uszczelkami skrzyni itp)?VooR pisze: ↑17 sty 2019, 10:32Swap 1.8 z jego serwisem na dzień dobry (warto zrobić jak już wszystko na wierzchu i żeby mieć spokój) to kasa rzędu 5-7k u kogoś, kto wie co robi (licząc silnik + części + robota).
Jeśli jednak 1.6, to u Kokona w Pruszkowie leży moje 1.6 w stanie dobrym poza faktem pocenia się uszczelki pod głowicą, do wzięcia za pińcet kompletny swap.
Kolektory wydechowy tej firmy to szmelc (a przynajmniej tak było kilka lat temu), nie polecam.kicu13 pisze: ↑18 sty 2019, 9:31Chodzi mi o opinie na temat części od TurboWorks.
Moja to (jeszcze) seryjna miata NB i chciałbym zacząć coś z nią działać a widziałem, że dużo osób radzi wymienić wydech na sam początek (kolektor, tłumiki środkowy i końcowy).
Czy warto wkładać części z tej firmy czy ewidentne to odradzacie?
Taaa, podobnie jak marki KEEP AWAY FROM FIRE czy równie popularna NO MACHINE WASH.CAR LENS RENEWAL TOOLS jest marką dostarczającą najwyższej jakości produkty
Słusznie prawi, polać mu!pirul pisze:Taaa, podobnie jak marki KEEP AWAY FROM FIRE czy równie popularna NO MACHINE WASH.CAR LENS RENEWAL TOOLS jest marką dostarczającą najwyższej jakości produkty
Kup sobie papier wodny 2500, fareclę 3G i pomarańczowy pad farecli, przynajmniej zostaną Ci przyzwoite produkty do użycia na pozostałych powierzchniach auta zamiast kupować chiński badziew za dwa dolary od janusza biznesu.