Magic, Miracle, cała seria Memories, Impulse - różnice.

Odpowiedź na pytanie co ja właściwie mam :)

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

XwA
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Memories I

21 gru 2017, 12:53

Witajcie :)
Jakiś czas temu sam poszukiwałem takiego tematu. Nie udało mi się, więc postanowiłem sam go przygotować :winner:

Jestem pewien że dla większości właścicieli tych limitowanych edycji to temat oczywisty i nie ma potrzeby sie rozpisywać, jednak nowi użytkownicy będą mieli ładnie na talerzyku co jest co ;)

Skupiłem się bardziej na wyglądzie wewnętrzynym. Mazda z każdą nową wersją minimalnie ją zmieniała i miksowała elementy :)

Zdjęcia poglądowe zaczerpnięte z internetu, jednak docelowo chciałbym tu umieścić nasze klubowe miatki :) (Memories I rezerwuję dla siebie :roll: )
Tam gdzie nie byłem pewny informacji umiesciłem znak zapytania ;) Mam nadzieję, że ktoś to potwierdzi/sprostuje.

Magic – produkcja 1999r
Ilość egzemplarzy – 1900 ?
Magic.JPG
Magic.JPG (280.55 KiB) Przejrzano 2205 razy

Środek w kolorze TAN – fotele, boczki i tunel środkowy przed liftingiem. Fotele z zagłówkiem.
Konsola środkowa kolor czarny (plastik).
Jasnobrązowa drewniana kierownica. Znaczek Nardi Torino umieszczony centralnie na poduszce powietrznej, brak emblematu Mazda.
Uchwyt hamulca ręcznego kolor Jasnobrązowy z czarnym przyciskiem, obudowa czarna.
Gałka zmiany biegów – brąz, kolor nieco ciemniejszy od kierownicy i uchwytu hamulca ręcznego, mieszek czarny.

Kolor nadwozia:
18J - Emerald Mica (1999-2002) AKA Grace Green Mica AKA Grace Green Pearl Clearcoat AKA Racing Green
12K - Twilight Blue (Limited Edition, 1999-2000) AKA Twilight Blue Mica AKA Racing blue
A3F - Brilliant Black AKA Classic Black

Miracle – produkowana w 2000r
Ilość egzemplarzy – 2820 ?
Miracle.jpg
Miracle.jpg (351.49 KiB) Przejrzano 2205 razy

Środek w kolorze kremowym – fotele, boczki i tunel środkowy przed liftingiem. Fotele z zagłówkiem.
Konsola środkowa - plastik drewnopodobny.
Ciemnobrązowa drewniana kierownica. Znaczek Nardi Torino umieszczony centralnie na poduszce powietrznej, brak emblematu Mazda.
Uchwyt hamulca ręcznego kolor ciemnobrązowy, przycisk srebrny. Obudowa w kolorze tapicerki(kremowa).
Gałka zmiany biegów – ciemny brąz, mieszek w kolorze tapicerki(kremowy).

Kolor nadwozia:
18J - Emerald Mica (1999-2002) AKA Grace Green Mica AKA Grace Green Pearl Clearcoat AKA Racing Green
23E - Mahogany Mica (2000 Special Edition) AKA Artvin Red 3 AKA Burgundy

Memories I – rok 2001
Ilość egzemplarzy – 1040 ?
Memories I.jpg
Memories I.jpg (244.47 KiB) Przejrzano 2205 razy

Środek w kolorze TAN (NB4)– fotele, boczki i tunel środkowy po liftingu. Fotele z zagłówkiem zostały zmienione na nowe.
Konsola środkowa kolor czarny (plastik). Znika zegarek i półka nad radiem 1din, pojawia się radio 2din.
Tunel środkowy zostaje nieco zmieniony, znika duży schowek, a na jego miejsce mamy dwa mniejsze.
Jasnobrązowa drewniana kierownica. W tym modelu po raz pierwszy pojawia się znaczek Mazda umieszczony centralnie na poduszce powietrznej, emblemat Nardi Torino został przeniesiony na dolne ramie kierownicy.
Uchwyt hamulca ręcznego kolor jasnobrązowy (jaśniejszy od kierownicy) z czarnym przyciskiem. obudowa w kolorze czarnym.
Gałka zmiany biegów – brąz zbliżony do koloru kierownicy, mieszek czarny.

[Rozszerzenie pdf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Kolor nadwozia:
22A - Midnight Blue Mica (2001-2003) AKA Supreme Blue Mica
24A - Laser Blue Mica (2002 Special Order) AKA Starry Blue Mica

MX-5 Special Edition – rok 2001

2001 Special Edition.jpg
2001 Special Edition.jpg (111.29 KiB) Przejrzano 1889 razy

W 2001 roku można było kupić auto blizniaczo podobne do Memories I jednak było między nimi kilka różnic jak:
- obudowa ręcznego i mieszek zmiany biegów były w kolorze wnętrza,
- Konsola środkowa - plastik drewnopodobny, jak w nowszym Memories II
- Chromowane felgi ze sportiva :)
- Po obu stronach na przednich blotnikach znaczek "Miata special edition"
- Nagłośnienie BOSE

Memories II – rok 2002
Ilość egzemplarzy – 1578 ?
Memories II - mx5klubpolska - gradek11.jpg
Memories II - mx5klubpolska - gradek11.jpg (560.9 KiB) Przejrzano 2178 razy

Środek w kolorze beżowym – fotele, boczki i tunel środkowy po liftingu.
Konsola środkowa plastik drewnopodobny.
W tej wersji i kolejnych pojawia się kontrolka nie zapiętych pasów bezpieczeństwa i niskiego poziomu paliwa.
Ciemnobrązowa drewniana kierownica. Znaczek Mazda umieszczony centralnie na poduszce powietrznej, emblemat Nardi Torino na dolnym ramieniu kierownicy.
Uchwyt hamulca ręcznego kolor ciemnobrązowy, przycisk srebrny. Obudowa w kolorze tapicerki (beżowa).
Gałka zmiany biegów ciemny brąz, mieszek czarny.

Kolor nadwozia:
25F - Garnet Read Pearl Metallic Clearcoat
18J - Emerald Mica (1999-2002) AKA Grace Green Mica AKA Grace Green Pearl Clearcoat AKA Racing Green?

Memories III – rok 2004
Ilość egzemplarzy – 500 ?
Memories III - mx5klubpolska - Wilko77.png
Memories III - mx5klubpolska - Wilko77.png (3.45 MiB) Przejrzano 2153 razy

Środek w kolorze beżowym – fotele, boczki i tunel środkowy po liftingu.
Konsola środkowa - srebrny plastik.
Ciemnobrązowa drewniana kierownica. Znaczek Mazda umieszczony centralnie na poduszce powietrznej, brak emblematu Nardi Torino.
Uchwyt hamulca ręcznego kolor ciemnobrązowy z chromowanym przyciskiem, obudowa w kolorze jasno-beżowym.
Gałka zmiany biegów kolor ciemnobrązowy, mieszek czarny.

Kolor nadwozia:
Emerald Mica ?
25F - Garnet Read Pearl Metallic Clearcoat ?
28W - Black Cherry Mica (festival schwarz)

Impulse – rok 2005?
Ilość egzemplarzy – 1500 ?
Impulse.jpg
Impulse.jpg (62.59 KiB) Przejrzano 2205 razy

Środek w kolorze czarnym, fotele, boczki i tunel środkowy po liftingu. Nad podłokietnikiem boczka część tapicerki w kolorze foteli. Fotele w kolorze jasnobrązowym z ciemnobrązowym wykończeniem na krawędziach.
Konsola środkowa - srebrny plastik.
Ciemnobrązowa drewniana kierownica z białym paskiem w koło. Znaczek Mazda umieszczony centralnie na poduszce powietrznej, brak emblematu Nardi Torino.
Uchwyt hamulca ręcznego kolor ciemnobrązowy z chromowanym przyciskiem, obudowa czarna.
Gałka zmiany biegów kolor ciemnobrązowy, mieszek czarny.

Kolor nadwozia:
27C - Nordic Green Mica
28W – Black Cherry Mica AKA Radiant Ebony? – raczej nie
28P – Razor Blue AKA Steel Blue

Źródło:
Google
https://forum.miata.net/vb/archive/inde ... 80936.html
viewtopic.php?f=54&t=19289
http://www.automotivetouchup.com/touch- ... 000/miata/
https://www.mx5international.com/ressources/ssp/171
Ostatnio zmieniony 07 mar 2018, 12:58 przez XwA, łącznie zmieniany 18 razy.
Awatar użytkownika
Berger
Model: ND
Wersja: 2.0 Homura
Kontakt:

21 gru 2017, 14:04

Byc moze nie mam racji, wiec ktos moze mnie poprawic, ale z moich obserwacji szukajac MX5:

Artric to nie to samo co Impuls - jest ich sporo tutaj w UK, wystepuja w kolorze srebrnym i szaro-niebieskim z tylko czarna tapicerka. Nie ma tez np Torsena.

Generalnie w UK sporo specjalnych edycji jest innych niz w PL lub maja inne nazwy, na ogol sa one biedniejsze i roznia sie od polskich odpowiednikow.

Pozdrawiam!

PS. przepraszam za brak znakow, pisze z biura gdzie nie moge tego zmienic
XwA
Donator
Donator

21 gru 2017, 14:08

Właśnie tego arctic też nie byłem pewny. Dzięki za sprostowanie - poprawione :)
Dajcie znać jeżeli coś jeszcze wyłapiecie, ewentualnie coś należało by zmienić/dodać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator
Wersja: Unplugged

27 gru 2017, 19:08

XwA pisze:Właśnie tego arctic też nie byłem pewny. Dzięki za sprostowanie - poprawione :)
Dajcie znać jeżeli coś jeszcze wyłapiecie, ewentualnie coś należało by zmienić/dodać.
Pozdrawiam
Jakiś powód dlaczego skupiłeś się właśnie na tych wersjach? Limitowanych było więcej ;-)
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry
Obrazek
XwA
Donator
Donator

29 gru 2017, 10:47

Hej.
Myślę, że tak na pierwszy rzut oka to właśnie te wersje najtrudniej od siebie odróżnić. Przynajmniej dla kogoś kto dopiero zaczyna się nimi interesować. Sam dopiero po zakupie zacząłem dostrzegać więcej różnic. Wcześniej bylo tylko "jasny srodek i drewno" :)

Może z czasem dorzucę pozostałe, a przynajmniej te najbardziej popularne jak 10th Anniversary, Sportive, Phoenix, Silver Blues, Unplugged czy Trilogy.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Chezus
Donator
Donator
Wersja: Impuls

29 gru 2017, 16:56

Impuls miał dodatkowo chromowany rollbar z głośnikami. Kolejny tip, to w standardzie klima i podgrzewane siedzenia. Z zewnątrz charakterystyczne 20 ramienne felgi.
The answer is always Miata.
XwA
Donator
Donator

07 mar 2018, 13:03

Chyba coś złego stało się z forum (numeracja załączników została zmieniona). Poprawiłem i znowu mamy właściwe foty na właściwym miejscu :)

Z tego co widzę Impulse, jako jedyny, miał też chromowane obramowanie tej trójkątnej szybki na drzwiach :)
Awatar użytkownika
Chezus
Donator
Donator
Wersja: Impuls

26 mar 2018, 8:40

XwA pisze:Chyba coś złego stało się z forum (numeracja załączników została zmieniona). Poprawiłem i znowu mamy właściwe foty na właściwym miejscu :)

Z tego co widzę Impulse, jako jedyny, miał też chromowane obramowanie tej trójkątnej szybki na drzwiach :)

Ano miał. Wygląda to bardzo stylowo. Inna sprawa, że zdarzyło mi się, że jakiś zazdrośnik mi zaczął wrzucać za wieśniackie dodatki... Przymknął się jak się dowiedział, że to fabrycznie tak ma.
The answer is always Miata.
Awatar użytkownika
Berger
Model: ND
Wersja: 2.0 Homura
Kontakt:

26 mar 2018, 13:33

Poza impulsem takie ramki ma też Artic :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ