Auto nie pali jeśli samo zgaśnie

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

henorek
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: 1.8VVT '02

28 lis 2017, 12:35

Hej!
Pacjent NB '99 1.8, rozrusznik słabo kręci ale auto w miarę szybko odpala. Problem pojawia się wtedy kiedy auto samo zgaśnie, puszczam sprzęgło na jedynce i koniec, rozrusznik raz zakręci i staje, jak długo będę trzymał kluczyk to po kilkudziesięciu sekundach znowu raz zakręci i znowu stoi. To samo dzieje się jak podczas kręcenia rozrusznikiem pasażer zamknie drzwi, wtedy rozrusznik momentalnie staje, no i tu loteria, na początku chwilę postał ale po kilkunastu sekundach zaczynał kręcić i auto paliło, teraz zdycha tak samo jak przy zgaszeniu auta. Jak już padnie to jedyny ratunek to podładowanie akumulatora na prostowniku, z kabli nie odpala, odłączenie akumulatora na 15sekund+ też nie pomaga. Po podładowaniu zawsze jest ok.

Oczywiście jak auto zgaszę z kluczyka to problem nie występuję, za kolejnym razem normalnie zapali, jednak przy kilku zapaleniach i zgaszeniach pod rząd dzieje się dokładnie to samo, raz zakręci i stoi..

Na moje to gdzieś prąd ucieka, ale akurat jeśli chodzi o elektrykę to jestem kompletnie zielony, ktoś ma jakiś pomysł od czego zacząć? Kupiłem inny rozrusznik ale zaczynam powątpiewać, że to jego wina, jeszcze go nie wymieniałem
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

28 lis 2017, 14:24

troche faktycznie czary ;)

obejrzyj kable przy rozruszniku, moze ktorys sie obluzowal.
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
henorek
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: 1.8VVT '02

28 lis 2017, 16:44

Na pierwszy rzut oka wszystko jest na swoim miejscu
ODPOWIEDZ