Prośba

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Ikim
Model: Inny
Wersja: Sportive

10 lis 2017, 17:17

Szanowni Członkowie Klubu MX-5

nazywam się Monika Skorek i jestem adiunktem na Wydziale Zarządzania
Uniwersytetu Warszawskiego.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w przeprowadzeniu przeze mnie badania
naukowego.

Otóż aktualnie przygotowuję książkę, która będzie podstawą do mojej
habilitacji na temat Brand Community na rynku polskim.

Napisałam już wiele artykułów na temat społeczności gromadzących się wokół
marek. Teraz przyszedł czas na badania empiryczne.
Społeczność jaka zgromadziła się wokół modelu MX-5 jest dla mnie idealną
grupą do badania.

Dlatego zwracam się z prośbą o to, abyście poświęcili nie więcej niż
7 minut i wypełnili kwestionariusz znajdujący się tutaj: https://www.survio.com/survey/d/M4G6I3N8Q5K4Z4U9R

Jeśli będziecie tak mili i wesprzecie mnie w moich staraniach o habilitację (tym samym oczywiście wesprzecie Naukę Polską) będę ogromnie zobowiązana. A jeśli ja będę mogła się zrewanżować (uczę
marketingu na WZ UW) proszę śmiało pisać.

Serdecznie pozdrawiam

Monika Skorek
601 49 77 95
mskorek@wz.uw.edu.pl
Awatar użytkownika
Dziubas
Model: NB
Wersja: miatasm.com

11 lis 2017, 0:25

"Jeżdżąc Mazdą MX-5 wiem, że osiągnąłem wiele w życiu" - podzieliłbym na generacje :)

"Gdy zostałem przyjęty do klubu MX-5 Klub Polska poczułem się wyróżniony" - nie ma procesu przyjmowania do klubu - rejestracja na forum i tyle.

"Ludzie należący do MX-5 Klub Polska tworzą wspólnotę wokół mazdy" albo nazwa marki z małej albo dużej litery. Poza tym, tworzą społeczność wokół MX-5 a nie Mazdy - wystarczy sprawdzić aktywność członków forum MX-5 na forum Mazdy - mazdaspeed.pl w skrócie - rzekłbym, że 1/100 członków naszego forum udziela się na forum mazdaspeed.pl , chyba, że jest zlot na torze poznań :)

"Wiem, że nie każdy może sobie pozwolić na zakup Mazdy Mx-5" - strucle zaczynają się od 4, 5k... A czasem da się wyrwać rodzynka. MX-5 nie jest premium/luxury brand...

"Gdy widzę kogoś jadącego sportową Hondą czuję się od niego lepszy" - to jest szerzenie mowy nienawiści.
Były: NA 1992 1.6, NA 1996 1.8 NB 2000 1.8 Dzik
Są: Dzik V2 - NB/2000/1.8VVT/ITB/EMU oraz Lifted Kameleon NB/2000/1.8/
http://miatasm.com/kameleon-siodmy-kole ... -w-polsce/
https://www.facebook.com/miatasmcom/
Awatar użytkownika
kammich
Model: NA

11 lis 2017, 0:27

Zrobione. Wstawisz wyniki ankiety po zakończeniu? :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
mutra
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT Sport nav+

11 lis 2017, 0:55

Habilitacja z "Brand Comunity" - coś tak zawsze czułem, że obrałem złą scieżkę kariery :mrgreen:

"Gdy widzę kogoś jadącego sportową Hondą czuję się od niego lepszy" - to jest szerzenie mowy nienawiści.

Otóż to, my tu kochamy wszystkich :geeejj:
Awatar użytkownika
vodka
Wersja: RF AT

11 lis 2017, 7:06

Mnie tam nawet chodzi po głowie żeby sobie jakąś Prelude kupić do jeżdżenia w zimę :P
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

11 lis 2017, 8:25

vodka pisze:Mnie tam nawet chodzi po głowie żeby sobie jakąś Prelude kupić do jeżdżenia w zimę :P
Prelude nie jest zła, zwłaszcza silniki z rodziny H22Ax ... Tylko napęd nie na te os co trzeba

wytapatalkowane
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Awatar użytkownika
pirul
Moderator techniczny
Moderator techniczny
Wersja: RX-7 FB2 '83

11 lis 2017, 8:27

Prelude byłyby fajne gdyby nie były takie ciężkie. A z tym byciem lepszym to zapewne chodziło o s2k hehe
Awatar użytkownika
vodka

11 lis 2017, 12:14

Na zimę może być fwd :)
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom

11 lis 2017, 13:01

Ikim pisze:
7 minut i wypełnili kwestionariusz znajdujący się tutaj: https://www.survio.com/survey/d/M4G6I3N8Q5K4Z4U9R

Ciekawe. Bo o ile nawet jestem w stanie zrozumieć dlaczego niektóre pytania są takie, a nie inne, o tyle badawczo ten kwestionariusz jest po prostu słaby. I to jest podobno pani zajmująca się zawodowo badaniami. Ech.
Dyzia Bo czerwone są najszybsze
Tylko kierowca jest zielony :-D
Koza team member!
Awatar użytkownika
vodka

11 lis 2017, 13:51

Prawdopodobnie żeby napisać dobre pytania trzeba by poświęcić trochę czasu na czytanie forum, podjechać na spota, przejechać się Miata... Tylko po co marnować czas? Przecież to tylko habilitacja...
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

11 lis 2017, 14:07

vodka pisze:Prawdopodobnie żeby napisać dobre pytania trzeba by poświęcić trochę czasu na czytanie forum, podjechać na spota, przejechać się Miata... Tylko po co marnować czas? Przecież to tylko habilitacja...

Nie, nie, nie. Kompletnie nie o to mi chodzi. Z tej strony "powierzchowne" potraktowanie tematu mogę częściowo rozumieć, bo nie do końca chodzi o to czym Miata i społeczność jest dla nas, tylko co z tego można "wyjąć" marketingowo. Choć pewnie ktoś z odrobiną pojęcia merytorycznego mógłby to sensowniej zrobić. Ale pani nie zadała sobie trudu przemyślenia ankiety nawet pod kątem badawczym (czyli - wydawałoby się - podstawowym). Jakiś podział demograficzny jest na końcu, ale nawet nie wiadomo kto wypełnia ankietę - pani chyba zakłada, że właściciel Miaty, ale przecież może to być np. mąż, żona, partner(ka), albo ktoś, kto dopiero planuje zakup, albo ktoś, kto miał kiedyś MX-5, ale sprzedał, a wciąż jest w kontakcie z ludźmi. Itd.
Koza team member!
mutra
Donator
Donator
Wersja: GT Sport nav+

11 lis 2017, 16:37

TerminatorPi pisze:
vodka pisze:Prawdopodobnie żeby napisać dobre pytania trzeba by poświęcić trochę czasu na czytanie forum, podjechać na spota, przejechać się Miata... Tylko po co marnować czas? Przecież to tylko habilitacja...

Nie, nie, nie. Kompletnie nie o to mi chodzi. Z tej strony "powierzchowne" potraktowanie tematu mogę częściowo rozumieć, bo nie do końca chodzi o to czym Miata i społeczność jest dla nas, tylko co z tego można "wyjąć" marketingowo. Choć pewnie ktoś z odrobiną pojęcia merytorycznego mógłby to sensowniej zrobić. Ale pani nie zadała sobie trudu przemyślenia ankiety nawet pod kątem badawczym (czyli - wydawałoby się - podstawowym). Jakiś podział demograficzny jest na końcu, ale nawet nie wiadomo kto wypełnia ankietę - pani chyba zakłada, że właściciel Miaty, ale przecież może to być np. mąż, żona, partner(ka), albo ktoś, kto dopiero planuje zakup, albo ktoś, kto miał kiedyś MX-5, ale sprzedał, a wciąż jest w kontakcie z ludźmi. Itd.

Masz rację o ile przedmiotem badania są odpowiedzi na pytania, a nie coś innego. Np komentarze na forum :twisted:
Wiesz: proszą Cię o rozwiązanie paru prostych zadań matematycznych niby żeby sprawdzić czas reakcji a tak naprawdę chcą wiedzieć ile razy podrapiesz się po kroczu :mrgreen:
Nie jest powiedziane, że kwestionariusz bada opinie właścicieli emixów. Nie jest również powiedziane, że podział demograficzny respondentów jest istotny z punktu widzenia badania :twisted:
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

11 lis 2017, 17:07

mutra pisze: Masz rację o ile przedmiotem badania są odpowiedzi na pytania, a nie coś innego. Np komentarze na forum :twisted:
Wiesz: proszą Cię o rozwiązanie paru prostych zadań matematycznych niby żeby sprawdzić czas reakcji a tak naprawdę chcą wiedzieć ile razy podrapiesz się po kroczu :mrgreen:
Nie jest powiedziane, że kwestionariusz bada opinie właścicieli emixów. Nie jest również powiedziane, że podział demograficzny respondentów jest istotny z punktu widzenia badania :twisted:

Nie, no. Akurat pani rzeczywiście ma fuchę na UW i zajmuje się takimi rzeczami. Natomiast jeśli badanie skierowane jest do "wszystkich", to badanie ma dość niewielką wartość poznawczą. (mówię to po konsultacji z praktykiem; takim, który zajmuje się tego typu rzeczami zawodowo :-))
Koza team member!
Ikim

13 lis 2017, 19:22

kammich pisze:Zrobione. Wstawisz wyniki ankiety po zakończeniu? :)

Wielkie dzięki :)
Ikim

13 lis 2017, 19:25

kammich pisze:Zrobione. Wstawisz wyniki ankiety po zakończeniu? :)

Oczywiście,

dzięki za odpowiedzi

ms :)
Ikim

13 lis 2017, 19:57

TerminatorPi pisze:
Ikim pisze:

Ciekawe. Bo o ile nawet jestem w stanie zrozumieć dlaczego niektóre pytania są takie, a nie inne, o tyle badawczo ten kwestionariusz jest po prostu słaby. I to jest podobno pani zajmująca się zawodowo badaniami. Ech.

Dziękuję za wszystkie wypełnione kwestionariusze oraz krytyczne uwagi.

Aby napisać kwestionariusz z 7-punktową skalą Likerta dokonałam przeglądu literaturowego i nie ukrywam, że punktem wyjścia są dla mnie badania harvardzkie. Sformułowania do badania motywacji i zaangażowania się w społeczność są szeroko opisywane na przykładzie społeczności np. Harley Davidson, Jeep.

Ktoś napisał, że aby przygotować dobre badanie należy najpierw spotkać się z członkami społeczności, czy pojechać na zjazdy. Jest to oczywiście ważne, ale na innym etapie badań - to traktuję jako pilotaż i dopiero po nim będę określała kolejne kierunki badawcze.

Jeśli chodzi o uwagi z zakresu demografii - metryczki nie umieszcza się na początku kwestionariusza - to duży błąd w wielu badaniach kwestionariuszowych. Jest jeden wyjątek - dobór kwotowy - wówczas niektóre pytania z zakresu metryczki podaje się jako pierwsze.

Mnie w prowadzonym badaniu interesuje to, czy osoby przynależące do społeczności marki Mazda MX5 motywują to grupą czynników związanymi z marką, czy ze społecznością czy z symboliką marki? Takie zależności badam. Powinien wówczas powstać indeks motywacji Brand Community.

Wyniki mogą być przydatne dla osób zarządzających markami i tyle.

Także raz jeszcze dzięki wszystkim, którzy wypełnili kwestionariusz :)
Monika
ODPOWIEDZ