ND zamówiona

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Zbychersky
Donator
Donator
Model: ND

21 wrz 2017, 9:12

Wojtek Wawa pisze:Gdzieś jest opisane, jak zdobyć ten dostęp i jak nazywa się ta strona?

A co do keyless - dla mnie noszenie kluczyka w futerale (nie pisząc o folii aluminiowej:-) to jakaś masakryczna głupota - więcej przecież to wymaga zachodu, niż standardowe naciśnięcie otwierania na zwykłym kluczyku.

Swietnie sobie z tego zdaje sprawe ale co robic kiedy producenci to debile a zlodzieje kradna samochody z takimi systemami w pare sekund...
Awatar użytkownika
mike_d
Donator
Donator
Wersja: SkyFreedom Karai

21 wrz 2017, 10:09

Była swego czasu istna plaga kradzieży "szóstek" z tym systemem ale (odpukać) miaty nie są na szczęście popularnie kradzionym autem
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator
Model: NA

22 wrz 2017, 8:35

Wojtek Wawa pisze:Strasznie nie chcę i-eloop, a przede wszystkim keyless, jako że samochód spędzi większość czasu na ulicy w mieście słynącym z kradzieży nowych bezkluczykowych mazd.

Nie licz na to, że jakiekolwiek fabryczne zabezpieczenie uchroni Cię przed złodziejem. Kluczyk czy karta, bez znaczenia, profesjonalny złodziej ukradnie tak czy inaczej w 5min i odjedzie jak swoim. Ojcu BMW tak zwinęli i było nagranie z kamery hotelowej. Uchronić się można chyba tylko jakimś niestandardowym odcięciem zapłonu ze schowanym przełącznikiem. Każde szerzej stosowane zabezpieczenia oni mają rozpracowane.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Awatar użytkownika
Dziubas
Model: NB
Wersja: miatasm.com

24 wrz 2017, 20:44

https://niebezpiecznik.pl/post/80-zlotych-wystarczy-aby-w-kilka-sekund-ukrasc-nowy-samochod/ dobry artykuł jak działa kradzież samochodów z keyless entry i parę porad jak się zabezpieczyć.

Ja co prawda NDkiem nie jeżdżę, ale przy okazji robienia zdjęć Pantierowej ND zwróciłem uwagę na dodatkowy patent zabezpieczający przód przed odpryskami - przezroczysta folia. Położona tak, że dopiero z metra przypadkiem zauważyłem linię odcięcia.

Polecam, bo większość NDków które widziałem, są od przodu upstrzone białymi kropkami...
Były: NA 1992 1.6, NA 1996 1.8 NB 2000 1.8 Dzik
Są: Dzik V2 - NB/2000/1.8VVT/ITB/EMU oraz Lifted Kameleon NB/2000/1.8/
http://miatasm.com/kameleon-siodmy-kole ... -w-polsce/
https://www.facebook.com/miatasmcom/
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom

25 wrz 2017, 7:17

Dziubas pisze:https://niebezpiecznik.pl/post/80-zlotych-wystarczy-aby-w-kilka-sekund-ukrasc-nowy-samochod/ dobry artykuł jak działa kradzież samochodów z keyless entry i parę porad jak się zabezpieczyć.

Artykuł, jak zwykle na niebezpieczniku, sensacyjny i przeterminowany. Jak sami zauważyli, atak ma już kilka lat. I był jak najbardziej wykorzystywany od dawna. A i nie wszystkie porady są takie znowu sensowne (kluczyki w lodówce???).
Dyzia Bo czerwone są najszybsze
Tylko kierowca jest zielony :-D
Koza team member!
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

25 wrz 2017, 7:31

Wojtek Wawa pisze:Oby nie usuneli LSD ze standardowego wyposażenia. Strasznie nie chcę i-eloop, a przede wszystkim keyless, jako że samochód spędzi większość czasu na ulicy w mieście słynącym z kradzieży nowych bezkluczykowych mazd.

Tak na marginesie - e-loop, poza tym, że dodaje trochę masy, sam ze siebie nie jest taki zły. Ot, odzyskuje trochę energii przy hamowaniu i poza tym w ogóle go nie widać. Bardziej upierdliwy jest i-stop (i z tego z chęcią sam bym zrezygnował, gdybym tylko mógł był). Natomiast fakt, że oba są "razem" w SkyFreedom, ale to osobne systemy.
Koza team member!
Awatar użytkownika
turbo pchała
Model: NB FL
Wersja: Silver Blues

25 wrz 2017, 8:33

Start-stop nie jest przypadkiem teraz wymaganiem unijnym? Od przyszłego roku dochodzi chyba jeszcze SOS.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

25 wrz 2017, 8:56

turbo pchała pisze:Start-stop nie jest przypadkiem teraz wymaganiem unijnym?

Gdyby był wymaganiem unijnym, wszystkie wersje musiałyby mieć.
Koza team member!
Awatar użytkownika
turbo pchała
Model: NB FL
Wersja: Silver Blues

25 wrz 2017, 9:41

W takim razie wchodzi to od 2018 razem z sos

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
BunnyWoop

25 wrz 2017, 11:00

Pierwsze zdjęcie z ceramiki:
Załączniki
mx.jpeg
mx.jpeg (127.91 KiB) Przejrzano 3270 razy
BunnyWoop

25 wrz 2017, 11:06

Jeszcze chce zamówić zamiennik anteny. Najlepsza byłaby zaślepka ale taka super krótka wystarczy. http://rev9autosport.com/arrows-super-s ... tenna.html
Awatar użytkownika
mike_d
Donator
Donator
Wersja: SkyFreedom Karai

25 wrz 2017, 13:57

Co do i-stop - oszalałbym gdybym musiał za każdym razem ręcznie to ***** wyłaczać, na szczęście przy nawiewach skierowanych na szybę (a tak zwykle jeżdżę) się nie aktywuje - to pewnie powszechna wiedza; ale a nuż ktoś nie wie i się ucieszy ;)
Awatar użytkownika
Zbychersky
Donator
Donator

25 wrz 2017, 14:37

mike_d pisze:Co do i-stop - oszalałbym gdybym musiał za każdym razem ręcznie to ***** wyłaczać, na szczęście przy nawiewach skierowanych na szybę (a tak zwykle jeżdżę) się nie aktywuje - to pewnie powszechna wiedza; ale a nuż ktoś nie wie i się ucieszy ;)

Ciekawe, nie slyszalem o tym, musze to sprawdzic :mrgreen:
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

25 wrz 2017, 17:08

mike_d pisze:Co do i-stop - oszalałbym gdybym musiał za każdym razem ręcznie to ***** wyłaczać,

Przywykłem. To już druga natura. (zresztą to samo miałem w pasku - zrobił się odruch - pierwsze co się robiło po wejściu do samochodu, to było wyłączenie auto-stopa. Gorzej jak z jakichś przyczyn zatrzymujesz się w środku trasy bez wysiadania. Wtedy zdarza się zapomnieć.
mike_d pisze:na szczęście przy nawiewach skierowanych na szybę (a tak zwykle jeżdżę) się nie aktywuje - to pewnie powszechna wiedza; ale a nuż ktoś nie wie i się ucieszy ;)

O widzisz. Nie wiedziałem. Ale w aktualną pogodę to trochę słabo, bo jak tylko nie pada, leci top-down z ciepłym na ręce.
Koza team member!
UbU
Wersja: 30th AE+Homura'24

27 wrz 2017, 12:12

I-stop nie zadziała również, jeżeli pracuje układ wspomagania kierownicy - wystarczy po zatrzymaniu wywierać lekki nacisk na kierownicę z jednej strony.
BunnyWoop

27 wrz 2017, 12:26

Odebrana. Jest boska. Dzisiaj śmigałem w koszulce i topdown do roboty.

Weekend here I come.

Bunny
szymon1984
Wersja: SkyFREEDOM

07 lis 2017, 21:38

Przecież funkcję bezkluczykowego dostępu można w SkyFREEDOM wyłączyć z ekranu ustawień...jak ktoś bardzo nie chce.
Pozbyłem się swojej ND, ale zamawiając kolejne auto nie wyobrażałem sobie braku tego udogodnienia - wygoda ponad wszystko.
Mi i-stop w ogóle nie przeszkadzał i naprawdę miałem na to wyj*b*ne - przez dwa lata wyszły dwa tankowania pod korek gratis. Traktuję to jako wartość dodaną, a nie jak zło konieczne.
Jest mnóstwo aut, w których działa to gorzej i trudniej wyłączyć...a jeśli dla kogoś poświęcenie dwóch sekund na naciśnięcie guzika jest irytujące...no coż :) chciałbym mieć takie problemy
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

08 lis 2017, 5:31

szymon1984 pisze:Przecież funkcję bezkluczykowego dostępu można w SkyFREEDOM wyłączyć z ekranu ustawień...jak ktoś bardzo nie chce.
Pozbyłem się swojej ND, ale zamawiając kolejne auto nie wyobrażałem sobie braku tego udogodnienia - wygoda ponad wszystko.

Hę? W którym miejscu można to niby wyłączyć? U mnie nie ma takiej opcji.
A co do wygody, to z racji zawodu mam jednak lekką paranoję i coś, co jest wygodą dla potencjalnych złodziei niespecjalnie mi leży.
Mi i-stop w ogóle nie przeszkadzał i naprawdę miałem na to wyj*b*ne - przez dwa lata wyszły dwa tankowania pod korek gratis. Traktuję to jako wartość dodaną, a nie jak zło konieczne.

Gdybym sobie przez niego nie zalał wnętrza na myjni, może też bym tak podchodziĺ ;)
Koza team member!
UbU

08 lis 2017, 7:28

Przez i-stopa zalałeś wnętrze na myjni? Opowiedz jak Ci się udało to zrobić?
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

08 lis 2017, 8:29

UbU pisze:Przez i-stopa zalałeś wnętrze na myjni? Opowiedz jak Ci się udało to zrobić?

i-stop nie lubi się z zamykaniem dachu w RF.
Z założenia, powinieneś składać/rozkładać dach w RF "z silnika" (pobór prądu jest na tyle duży, że instrukcja też zaleca operowanie dachem przy włączonym silniku). Przy składaniu/rozkładaniu dachu, zarówno w RF, jak i w "szmaciaku" szyby na początku obniżają się o kawałek, a na koniec domykają się z powrotem.
Tylko i-stop wyłącza silnik w momencie, kiedy dach jest złożony, ale szyby jeszcze nie "wróciły" do góry. I w tym momencie najwyraźniej coś się dzieje dzieje z elektryką (spadek napięcia, że silniczki od szyb nie wyrabiają?), że szyby nie wracają do góry.
No i po podjechaniu w letni dzień na myjnię nie zauważyłem, że szyby się nie domknęły (miałem Dyzię raptem od tygonia, może dwu). I nachlapałem sobie wody do środka.
Koza team member!
UbU

08 lis 2017, 8:42

W ST, przy zamykaniu/otwieraniu dachu, szyby się same nie domykają. Z tym zakłócaniem elektryki w RF'ie przez i-stop to faktycznie do kitu, chociaż w sumie to dziwne, bo i-stop przy dużym poborze prądu nie powinien się załączać...
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

08 lis 2017, 13:30

UbU pisze:W ST, przy zamykaniu/otwieraniu dachu, szyby się same nie domykają. Z tym zakłócaniem elektryki w RF'ie przez i-stop to faktycznie do kitu, chociaż w sumie to dziwne, bo i-stop przy dużym poborze prądu nie powinien się załączać...

Hmm... w ST się nie domykają same? To trochę lipa. Ale może faktycznie szkoda im było 2zł na kontakt w zamku dachu. :lol: (inna sprawa, że miałem wrażenie, że w testówce, którą jeździłem u dealera same się domykały, ale może mi się coś pop.*ło).
Koza team member!
UbU

08 lis 2017, 14:00

Się delikatnie odmykają i domykają, jak się drzwi otwiera. Może to zapamiętałeś :)
Niestety przy dachu to tak nie funkcjonuje (podobno ze względów bezpieczeństwa). Z tego co widziałem, to w RF ten uchył szyb podczas zamykania/otwierania dachu jest dużo mniejszy.
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

08 lis 2017, 14:05

UbU pisze:Się delikatnie odmykają i domykają, jak się drzwi otwiera. Może to zapamiętałeś :)

To się i w RF dzieje. Ale może faktycznie z tym mi się pomyliło.
Niestety przy dachu to tak nie funkcjonuje (podobno ze względów bezpieczeństwa).

W ogóle, z tego co pan w Bemo na Al. Krakowskiej twierdził, to w ogóle osiągnięcie w ND, że się opuszczają, bo podobno we wcześniejszych edycjach ludzie nagminnie tłukli szyby zakładając dach. (z góry uprzedzam, że wcześniejsze wersje znam tylko "z zewnątrz", więc nie mam bladego pojęcia ile to ma wspólnego z prawdą).
Koza team member!
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator
Model: NA

08 lis 2017, 17:46

TerminatorPi pisze:W ogóle, z tego co pan w Bemo na Al. Krakowskiej twierdził, to w ogóle osiągnięcie w ND, że się opuszczają, bo podobno we wcześniejszych edycjach ludzie nagminnie tłukli szyby zakładając dach. (z góry uprzedzam, że wcześniejsze wersje znam tylko "z zewnątrz", więc nie mam bladego pojęcia ile to ma wspólnego z prawdą).

Chyba gada od rzeczy.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
szymon1984
Wersja: SkyFREEDOM

08 lis 2017, 21:53

TerminatorPi pisze:
szymon1984 pisze:Przecież funkcję bezkluczykowego dostępu można w SkyFREEDOM wyłączyć z ekranu ustawień...jak ktoś bardzo nie chce.

Hę? W którym miejscu można to niby wyłączyć? U mnie nie ma takiej opcji.
A co do wygody, to z racji zawodu mam jednak lekką paranoję i coś, co jest wygodą dla potencjalnych złodziei niespecjalnie mi leży.

Gdybym sobie przez niego nie zalał wnętrza na myjni, może też bym tak podchodziĺ ;)

Ustawienia --> Pojazd --> Zamki drzwi....i tam odhaczasz zaznaczone 'samoczynne blokowanie'.
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

09 lis 2017, 5:05

szymon1984 pisze:
Ustawienia --> Pojazd --> Zamki drzwi....i tam odhaczasz zaznaczone 'samoczynne blokowanie'.

I to wyłącza _otwieranie_ bezkluczykowe? OMG, ux pełną gębą :?
Koza team member!
Awatar użytkownika
Zbychersky
Donator
Donator

09 lis 2017, 6:15

Jezeli to prawda to osoba ktora tak to nazwala powinna dostac po dupci...
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator

09 lis 2017, 7:00

Zbychersky pisze:Jezeli to prawda to osoba ktora tak to nazwala powinna dostac po dupci...

Jak nie zapomnę, sprawdzę wieczorem.
Edit: No więc nie. To nie jest ta opcja. Jedyne co mi się udało uzyskać włączając/wyłączając ją, to uruchomienie alarmu przy otwarciu drzwi :-) Żadna z opcji w menu u mnie nie wyłącza keylessa.
Koza team member!
BunnyWoop

01 gru 2017, 23:13

Wymieniłem koła na żimowe (w ASO) i po tygodniu zaczęły piszczeć hamulce gdy hamuję cofając. Gdy jadę do przodu jest ok. Piszczenie jest ciche przy skręconych kołach. Czekam teraz na serwis.
ODPOWIEDZ