Smród z nawiewu.

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Rav1
Model: NB
Wersja: Euphonic

03 lis 2017, 20:29

Witam wszystkich.
Jestem od niedawna nowym posiadaczem Miaty NB z 94. Przyjemność z jazdy niezapomniana, szczególnie z otwartym dachem. Nawet gdy na dworze 8 stopni to ogrzewanie włączone i bez dachu można bez problemu czerpać przyjemność z jazdy. Niestety gdy wracam z pracy około 1:00 w nocy to już dach założony, i tu zaczyna się mój problem, ponieważ gdy samochód już mi się nagrzeje (co nie trwa długo) i z nawiewu zaczyna docierać ciepłe powietrze to tym powietrzem nie da się oddychać. Po prostu śmierdzi, i to nie grzybem, bo moja miata nie ma klimy tylko jakby starą grzaną otuliną, czy może mocno zakurzonymi szmatami. Generalnie bardzo gryzący i nieprzyjemny zapach. Zmniejszam temperaturę i zapach powoli zanika.
Gdzieś się doczytałem, że może to spalony olej gdzieś z komory silnika się przedostaje do układu i on tak śmierdzi,
ale silnik jest czysty i nie ma wycieków.
Więc Panowie pomocy, zima się zbliża a bez ogrzewania ciężko będzie.
Awatar użytkownika
rachey
Wersja: Miracle

03 lis 2017, 21:13

Tak na wstępie to jak NB to nie 94, bo je od 1998 klepali.
A co do tematu- Otwórz maskę i po lewej stronie, za uszczelką komory silnika i przed podszybiem jest wlot powietrza do kabiny- nie pamiętam, czy tam po drodze jakieś plastiki i osłonki są, ale ewentualnie rozmontuj i sprawdź, czy nie powpadały tam jakieś liście itp. i nie zaczęło to gnić.
Soul Red NB- kiedy mózg mówi ND, ale portfel mówi NB
Rav1

03 lis 2017, 22:54

Moja pomyłka, miało być 04. Mogła by się obrazić gdyby się dowiedziała że ją postarzalem o 10 lat. Dziś już za późno, ale jutro to sprawdzę. Dzięki.
Awatar użytkownika
ZetMichał
Model: NA
Wersja: 1996

04 lis 2017, 16:35

rachey pisze:Tak na wstępie to jak NB to nie 94, bo je od 1998 klepali.
A co do tematu- Otwórz maskę i po lewej stronie, za uszczelką komory silnika i przed podszybiem jest wlot powietrza do kabiny- nie pamiętam, czy tam po drodze jakieś plastiki i osłonki są, ale ewentualnie rozmontuj i sprawdź, czy nie powpadały tam jakieś liście itp. i nie zaczęło to gnić.

Jeśli chodzi o sam smród łatwiej to sprawdzić na zamkniętym obiegu :) co nie zmienia faktu, że wlot czasem trzeba wyczyścić
Rav1

04 lis 2017, 17:28

Rozebrałem, I czysto. Może gdzieś dalej? Od kabiny się tam się chyba można dostać, nie?
Awatar użytkownika
ZetMichał
Model: NA
Wersja: 1996

06 lis 2017, 8:56

trzeba wyciągnąć schowek, będzie tam wirnik w obudowie który można odkręcić oraz idący od niego plastikowy kanał
ODPOWIEDZ