Witam,
od jakiegoś czasu jestem posiadaczem MX5. Kupiony od znajomego, byłem świadomy wszystkich wad i zalet. Problem był taki, że samochód nie miał mocy i spadały obroty po wciśnięciu sprzęgła. Dość standardowe objawy. Dzisiaj niestety nastąpił przełom. Po wciśnięciu sprzęgła jest hałas, jakby ktoś wrzucił wiadro gwoździ - diagnoza jest prosta, docisk sprzęgła.
Pytania rodzą się same - co z tym zrobić? Odstawić do warsztatu, do wyjęcia skrzynia, wymiana sprzęgła itp? Jak to wygląda w przypadku MX5? Na jaki koszt się szykować? Ktoś to przerabiał?
Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.
Gwoździe w skrzyni biegów
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- meewosh
- Model: ND
- Wersja: 2.0 '15
Ja wymieniałem komplet sprzęgła przy okazji przekładki skrzyni 6b+Fuji. Za robotę zapłaciłem 300 zł. Sprzęgło - komplet EXEDY kosztował mnie mniej niż 600 zł, warto się ponoć uzbroić dodatkowo w łożysko, które jest chyba w zamachu i uszczelniać wału od strony skrzyni - jak już zdjęte to warto wymieć zapobiegawczo.
Generalnie bezpieczenie jest przyjąć że 1000-1200 zł to będzie kosztowało, powyżej tej granicy - naciąganie IMHO.
Generalnie bezpieczenie jest przyjąć że 1000-1200 zł to będzie kosztowało, powyżej tej granicy - naciąganie IMHO.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826