szkoła doskonalenia techniki jazdy

SJS na Torze Kielce - byłem, sprawdziłem ->moja opinia

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

fifomaniak

11 lis 2013, 21:54

A propos panów z Kielc z SJS przypomniało mi się ze zlotu - skąd oni wzięli pojęcie "tralki"? Tak, "tralki", nie ma tu literówki. Próbowałem to nawet googlować i nie znalazłem takiego czegoś :mrgreen: Ja znam tylko "tarki" :wink:
Obrazek
majkel
Administrator
Administrator
Model: Inny

12 lis 2013, 13:03

fifomaniak pisze:skąd oni wzięli pojęcie "tralki"

Tralka to taka pionowa kolumna w balustradzie. Może to taka analogia, że tarka wygląda jak poukładane tralki ?

Po
eM
chwilowo bezmiatowy :)
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
Awatar użytkownika
Aero50
Donator
Donator
Model: NA
Wersja: 90' 1.6

23 cze 2017, 13:32

Wiem należy mi się złota łopata :winner: ale wole odgrzebać stary wątek niż zakładać kolejny ;)

Prawo jazdy mam już kilka lat, miata to nie pierwszy samochód, jednak pierwszy raz RWD i pomyślałem że to dobry moment na taki kurs. Zdarzało mi się bawić w zimie na parkingach, znam tą technikę "nauki", jednak do zimy jeszcze trochę czasu i chciałbym odbyć taki kurs pod okiem kogoś kto się faktycznie na tym zna ;)

Czy ktoś od ostatniego posta korzystał z kursów doszkalających i jest w stanie doradzić/odradzić jakieś kursy ?
O szkole SJS już kilka razy słyszałem i brałem ich pod uwagę. Może ktoś słyszał już jakieś opinie o nowej szkole SJMK w Krakowie? Z racji że mieszkam pod KRK to mam ich na miejscu.

Jak będzie więcej chętnych to może uda się dogadać na jakiś wspólny kurs i dostaniemy rabacik :D
Awatar użytkownika
diuk
Model: NB FL

23 cze 2017, 15:19

myślę, że możesz spokojnie uderzyć do SMJK
Awatar użytkownika
Chezus
Donator
Donator
Wersja: Impuls

23 cze 2017, 19:20

Grupowy kurs z rabacikiem brzmi dobrze. Ja bym się pisał, bo jak chłopaki na spotach wciskają gaz, to się czuję jak kaleka...
The answer is always Miata.
Awatar użytkownika
kustef
Donator
Donator
Model: NB

23 cze 2017, 23:41

Chezus pisze:Grupowy kurs z rabacikiem brzmi dobrze. Ja bym się pisał, bo jak chłopaki na spotach wciskają gaz, to się czuję jak kaleka...

Wydaje mi się, że jedno szkolenie aż tak dużo nie daje. Na pierwszym stopniu instruktorzy bardziej uświadamiają pewne rzeczy aniżeli pokazują jak szybko jeździć. Na drugim stopniu jak jest, tego nie wiem, ale wnioskuję, że dzieje się tam więcej ciekawych rzeczy ;) Ale tak czy siak- warto się wybrać, bo cały czas u mnie procentują rzeczy które wyniosłem z sjs'u.
Awatar użytkownika
Berger
Model: ND
Wersja: 2.0 Homura
Kontakt:

24 cze 2017, 10:04

Najlepszą szkołę doskonalenia techniki jazdy masz tutaj na forum :) We wrześniu/październiku będzie sesja na Silesi, nie ma w kalendarzu bardziej bezpieczniejszego toru :)

http://www.miatachallenge.pl/

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Chezus
Donator
Donator

24 cze 2017, 19:55

Berger pisze:Najlepszą szkołę doskonalenia techniki jazdy masz tutaj na forum :) We wrześniu/październiku będzie sesja na Silesi, nie ma w kalendarzu bardziej bezpieczniejszego toru :)

http://www.miatachallenge.pl/

Pozdrawiam!

Na Sielesi? A nie na Poznaniu? Bo jak na Silesi będzie i będę miał wolne, to sobie wyskoczę.
Awatar użytkownika
Aero50
Donator
Donator

27 cze 2017, 7:15

Na MMC bardzo chętnie się wybiorę, ale póki co postawie na taki kursik. 13 sierpnia jest 6 wolnych miejsc w SJMK więc się po wypłacie zapisuje i zobaczymy co będzie :D
matpilch
Donator
Donator
Model: Inny

27 cze 2017, 9:44

Chezus pisze:Na Sielesi? A nie na Poznaniu? Bo jak na Silesi będzie i będę miał wolne, to sobie wyskoczę.

finał będzie na silesii, wyskocz nawet jak nie będziesz miał wolnego, bo warto.
miata lov!
Awatar użytkownika
Aero50
Donator
Donator

27 cze 2017, 10:19

matpilch pisze:
Chezus pisze:Na Sielesi? A nie na Poznaniu? Bo jak na Silesi będzie i będę miał wolne, to sobie wyskoczę.

O super! będzie blisko z krk :D a jest znany dokładny termin ?
Awatar użytkownika
Chezus
Donator
Donator

27 cze 2017, 11:08

matpilch pisze:

W sensie mam olać obowiązki i jechać na tor? :shock:

Namówiłeś mnie niegrzeczny chłopcze. :bicz:
Awatar użytkownika
nikolakis
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport
Kontakt:

27 cze 2017, 22:19

W szkole jazdy dowiesz się, czego nie wiesz, nie umiesz itd. bo jest tam za mało czasu, żeby się tego wszystkiego nauczyć a niestety nawyki wyrobione przez kilka lat, ciężko oduczyć :(.
Na MC dopiero poznasz swoje możliwości i samochodu :) Będzie czas i ludzie którzy chętnie podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Z jednej strony trochę mi szkoda tych pieniędzy które wydałem na sjs i rookie, jednak gdyby kolega pokazał mi jak mam ustawić fotel i jak kręcić kierownicą, to bym go nie posłuchał i dalej jeździł po swojemu.
Jednak autorytet to autorytet.
Po szkoleniu, przyjeżdżaj na Silesię, nie ma na co czekać.
Nie ma bezpieczniejszego miejsca do nauki jazdy.
Równy asfalt, brak krawężników, latarni, trawa i piasek na poboczu.
Tylko jeździć i jeździć :)
ODPOWIEDZ