Konflikt rollbar a nowy softtop
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Cześć!
Zbliża się sezon i planuje uszyć sobie nowy soft top.
Wiele osób polecało mi wiatrolapydocabrio.pl
Cena akceptowalna - czarny sonnenland z moją szybą + montaż za 1650 zł
Termin dogadany wszystko zapowiadało się elegancko, aż w końcu pojawiło się pewne ale...
Zostałem poinformowany, iż jeżeli mam rollbar (a mam) to zachodzi 50% prawdopodobieństwo konfliktu na lini rollbar a szyba w softtopie efektem czego będzie nienaturalne wygięcie softu i opieranie się szyby na rollbarze.
Aktualnie taki problem w moim soft topie nie występuje, ale on musi zrobić "zakładkę" i może być tak, że część szyby będzie opierać się na roll barze.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i ew. jak go wyeliminować. Czy może polecicie kogoś innego, kto wykona soft top i nie będzie prawdopodobieństwa takiego konfliktu.
Zbliża się sezon i planuje uszyć sobie nowy soft top.
Wiele osób polecało mi wiatrolapydocabrio.pl
Cena akceptowalna - czarny sonnenland z moją szybą + montaż za 1650 zł
Termin dogadany wszystko zapowiadało się elegancko, aż w końcu pojawiło się pewne ale...
Zostałem poinformowany, iż jeżeli mam rollbar (a mam) to zachodzi 50% prawdopodobieństwo konfliktu na lini rollbar a szyba w softtopie efektem czego będzie nienaturalne wygięcie softu i opieranie się szyby na rollbarze.
Aktualnie taki problem w moim soft topie nie występuje, ale on musi zrobić "zakładkę" i może być tak, że część szyby będzie opierać się na roll barze.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i ew. jak go wyeliminować. Czy może polecicie kogoś innego, kto wykona soft top i nie będzie prawdopodobieństwa takiego konfliktu.
- tomasz01
- Donator
- Model: NA
Jak robiłem swój dach w NB to p. Norbert również o tym uprzedzał.
Robi to aby się zabezpieczyć bo miał kilka nieprzyjemnych sytuacji z tego powodu
Wszystko zależy od rolla - nie przy każdym musi być konflikt. Niestety dopóki nie będziesz miał jednego i drugiego to się nie przekonasz czy akurat ten dach "nie pasuje".
Na pewno rozwiązaniem jest montaż oryginalnego dachu - p. Norbert szyje własne, ale pewnie dałoby się u kogoś zakupić oryginał
Robi to aby się zabezpieczyć bo miał kilka nieprzyjemnych sytuacji z tego powodu

Wszystko zależy od rolla - nie przy każdym musi być konflikt. Niestety dopóki nie będziesz miał jednego i drugiego to się nie przekonasz czy akurat ten dach "nie pasuje".
Na pewno rozwiązaniem jest montaż oryginalnego dachu - p. Norbert szyje własne, ale pewnie dałoby się u kogoś zakupić oryginał

Mam rollbar clearview z Yapa Racing
Czyli to raczej marna szansa by taki problem się pojawił?
Czyli to raczej marna szansa by taki problem się pojawił?
Nie rozumiem tylko z czego taki problem miałby wyniknąć, w sytuacji gdy dach jest, jak rozumiem 1:1 a szyba zostaje ta sama, którą mam aktualnie
- tomasz01
- Donator
Z tego co zrozumiałem to on wycina szybę z innego dachu wraz z kawałkiem materiału dookoła. I to właśnie o ten materiał się rozchodzi.
Nie dam sobie ręki uciąć czy na pewno tak to jest, ale tak to rozumiałem jak mi tłumaczył
Nie dam sobie ręki uciąć czy na pewno tak to jest, ale tak to rozumiałem jak mi tłumaczył

Czyli Ty masz roll bar + soft robiony u niego i jest OK tak?
Może są na forum jeszcze inni, którzy mają roll bar + soft top robiony u niego i mne utwierdzą w przekonaniu, że może być dobrze
Z moich znajomych, którzy robili u niego soft top wszyscy mają stylebar
Może są na forum jeszcze inni, którzy mają roll bar + soft top robiony u niego i mne utwierdzą w przekonaniu, że może być dobrze

Z moich znajomych, którzy robili u niego soft top wszyscy mają stylebar
- tomasz01
- Donator
Nie. Nie mam już nawet samochodu w którym robiłem dach. Ale jak robiłem to nie miałem ani roll ani stylebara.
Wszystko co pisze to wyniki rozmów z P. Norbertem gdy planowałem nowy dach i ewentualnie na przyszłość rolla...
Wszystko co pisze to wyniki rozmów z P. Norbertem gdy planowałem nowy dach i ewentualnie na przyszłość rolla...
na mx-5 Łódź dostałem informację, że po zrobieniu tam softtopu jeden z forumowiczów sprzedał roll bar bo "Dolna noga ocierala o szybe"
Czy ktoś z forum robił tam dach, ma rollbar i jest ok?
UDAŁO SIĘ! 
Składa się bezkonfliktowo

Składa się bezkonfliktowo

Sam777 pisze:Davcio, czy ty zrobiłeś u Norberta dach z roll barem?
Jeśli tak, to z jakim roll barem (cybul)?
Clearview od Yapy.
Była Zielona NB, obecnie ncfl.
-
- Donator
- Wersja: 1.6 '92
Ostatnio do NBka robiliśmy dach w wiatrolapydocabrio.pl, nie wchodzi w kolizję z szerokim rollbarem Cybulowym. 

była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
rrutek, a jak dokładnie nazywa ten model?
"X", "V" albo "Double hoop"?
List produktów Cubyla:
http://mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic ... 31&t=14255
"X", "V" albo "Double hoop"?
List produktów Cubyla:
http://mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic ... 31&t=14255
-
- Donator
Wersja "V", nazywają go po prostu szerokim 

-
- Donator
Niestety, na dniach nie będę miał dostępu do tego auta (to auto brata ojca). Co konkretnie Cię interesuje?
- Spyder
- Donator
- Wersja: 1.8 Base, rok '94
Koledzy,
chciał bym odświeżyć temat. Chce założyć rolla w swojej NA (szmaciany dach i szklana szyba!!!!!!) i nie wiem, czy nie będzie schodów ze składaniem dachu, który już w tej chwili wymaga trochę perswazji. Wstępnie myślałem o modelu „V”lub „Double Hoop” Cybula. Ktoś ma doświadczenia w tym temacie, zna kogoś, etc.?
chciał bym odświeżyć temat. Chce założyć rolla w swojej NA (szmaciany dach i szklana szyba!!!!!!) i nie wiem, czy nie będzie schodów ze składaniem dachu, który już w tej chwili wymaga trochę perswazji. Wstępnie myślałem o modelu „V”lub „Double Hoop” Cybula. Ktoś ma doświadczenia w tym temacie, zna kogoś, etc.?
Pozdrawiam i życzę, aby Wasze drogi były kręte!